Yatırımcı Arıyorum

Üniversite Sınavı Hakkında Yeni Sistem

Üniversite sınavında yapılan değişiklikler hakkında envai çeşit sözler söyleniyor, tartışmalar sürüyor ve aslında bakılırsa herkesin aklı biraz karışık. Peki yeni sistemi ile üniversite sınavında yapılan değişiklikler ve yenilikler nelerdir?

Üniversite Sınav Sistemi Değişiklikleri

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavında yapılan değişikler bir çok söylentiye ve tartışmalara sebep olmakla beraber sınava girecek olan gençler ve ailelerinde endişe ve kafa karışıklığına neden oldu. Sizler için en anlaşılır biçimde, net bir dilde izah edebileceğimiz bir yazı hazırladık. Yeni sistem üniversite sınavına göre 150 ve üzeri puan alan adaylar ön lisans programlarını, 180 ve üzeri puan alabilen adaylar ise lisans programlarını tercih edebilecekler. 200 puan ve üzeri alan adaylar ise bir yıl süreyle geçerli olmak üzere, puanlarını arzu ederlerse bir sonraki yılda kullanabilecekler. Hangi puanı daha yüksek ise tercihlerinde o puanını kullanabilecek.

Mart ayında YGS’de kendilerini gösterecek olan adaylar haziran ayında ise lisans tercihlerini gerçekleştirebilmek için beş ayrı oturumda gerçekleşecek olan bir sınava daha katılacaklar. Bu sistemde birinci oturum ve ikinci oturum, ilk iki oturum aynı gün içerisinde gerçekleşecek. İlk oturum ile ikinci oturum arasında bir öğle molası bulunacak. Yabancı dil sınavları ise ilk iki oturumun ardından, bir gün sonrasında gerçekleşecek.

TYT Sınav Sistemi

Yeni sistemde en önemli farklılık alınan puanların iki yıl geçerli olacağıdır. İlk oturumda sadece seksen soru yer alacak. İkinci oturumda kırk soru yer alır iken, bir sonraki gün yabancı diller sınavında yine seksen soru sorulacak. Türkçe, matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri branşlarında kendilerini gösterecek olan adaylar, ilk oturumda yeterliliklerini ölçecekler. Bu sebeple ilk oturuma temel yeterlilik testi (TYT) ismi verilmiştir. İlk oturum neticesinde kendinizden emin olamaz iseniz tercih yapmama hakkınızı kullanarak, bir sonraki sene tekrar girebilirsiniz. Bir sonraki sene ilk seneye göre daha az puan alır iseniz, bir önceki puanınızı kullanma şansına da sahipsiniz. Böylelikle seçimlerin zorunluluk olmaktan çıkıp gerçek bir tercihe dönüşecek olduğunu savunan uzmanlar, dört farklı gün ve oturumlarda yapılacak sınavların öğrencileri olumlu yönde etkileyeceğine inanmaktalar.

Fikir ayrılıklarının da ağırlıklı olarak yaşandığı bu sistem içerisinde Türkçe ve temel matematiğin ise önemi yine fevkalade büyük. İlk oturum tüm adaylar için zorunlu olur iken ayrıca salt MEB müfredatından oluşturulmuş olacak. 40 Türkçe ve 40 matematik sorunun büyük önem taşıdığı bu ilk oturum sonrası en az %50 puan şartı aranacak. İkinci sınava katılabilmek için yüz seksen puanı aşan adaylar, ikinci oturumda edebiyat, coğrafya, sosyal bilimler, fen bilimleri ve matematik soruları ile karşı karşıya gelecekler. İki milyondan fazla adayı ilgilendiren bu sınav, iki günde tamamlanmış olacak. Dil dahil tam dört puan türünün olduğu bu yeni sistemde ağırlıklı olarak lise müfredatlarının kapsanması bekleniyor. Müfredat bilgilerinin esas alındığı bu sınav sisteminde başarılı bir öğrenci olmak yeterli olacak mı sorusu ise önem kazanıyor. Türkçede okuduğunu anlama üzerine, matematikte ise akıl yürütme sorularının ağırlıklı olacağı konuşulan bu sistemde öğrencileri alakadar eden kısımlardan ziyade daha yalın bir hal getirmeye çalışıldığını ve mevcut sistemden kalitenin yükseltmek amacı taşındığını belirten yetkililer, tüm uğraşın daha fazla öğrenciye ulaşabilmek olduğunun altını çizmekteler.

Üniversite Sınavları İçin Çok Çalışmak Lazım

Ön lisans programlarını ilgilendiren alan odaklı ek puan uygulamasında herhangi bir değişikliğe gidilmemesi yanı sıra özel yetenek sınavları için ise değişiklik yapılmadı. Orta öğretim başarı puanı yine etkisini koruyor. Lisans için en az 180 puanın şart olduğu bu sınav sisteminde ön lisans için 150 puan gerekmekte. Sınava girecek olan adayların akıllarındaki soru işaretlerinin zamanla çözüleceği gerçeğinin altını çizen yetkililer, eğitimin önemi de özellikle vurgulamakla beraber, adaylara böylelikle çok daha fazla şans tanındığı fikrini savunmaktalar. Bazı eğitimciler ise aksi yönde fikir beyan ederek dikkat dağınıklığının yaşanacağını ve bir gün içerisinde 240 soru çözen bir adayın sınav stresini yine de yaşayacağını savunmaktalar.

Evet, başta adayların ve ailelerin akılları oldukça karışık. Ancak yeni düzenlemenin artılar getirip getirmeyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz. Bu noktada yapılacak en doğru davranış derslere ve konulara yüklenmek ve çok çalışmak olacaktır.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments