Yatırımcı Arıyorum

Üretim Yönetimi Anlayışı, İşlevleri ve Önemi

Ürün Yönetimi Yapmak

Üretim yönetimi, iş konseptinin uygulanması yoluyla mal ve hizmetlerin üretimi ile ilgilenir ve hem hizmet hem de imalat firmalarında hayati öneme sahiptir. Üretim, şirketin kaynaklarını pazara uygun mal ve hizmetlere dönüştürmek için kullanmada birincil hedeftir. Eğer başarılı ve sürdürebilir bir iş hedefleniyorsa bu sürecin başarılı olarak yönetilmesi şarttır. Bir konuda başarılı olmak için o kavramın anlamını tam olarak bilmek gerektiği gerçeği ile yola çıkarsak öncelikle üretim yönetimi anlamak gerekir.

Üretim Yönetimi Nedir?

Üretim yönetimi, tanımı işlevi ve önemine dair bilgiler:

Her organizasyonun yönetim prensipleri vardır ve bu ilkenin üretim fonksiyonuna uygulanmasına üretim yönetimi denir. Bu yönetim kavramı, tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak için mal üretimini ilgilendiren faaliyetlerin planlanması, programlanması, denetlenmesi ve kontrolünü içerirken aynı zamanda işletmelerin kar etmesini sağlar.Üretim yönetimi, kabul edilebilir ürünler oluşturmak için kaynakları makul bir şekilde kullanmayı içerir. Bu durumda, hammaddeler verimli bir şekilde katma değerli ürünlere dönüştürülebilmektedir. Üretim yönetiminden sorumlu birim üretim veya imalat müdürüdür. Diğer bir deyişle, ürüne ait miktar, kalite, fiyat, tasarım, ambalajlama şekli ve malzeme gibi kararlar üretim müdürü tarafından verilmektedir. Ayrıca alınan çıktının istenen özelliklere uygun olmasını sağlar.

Üretim Fonksiyonunun Önemi ve Üretim Yönetimi

Her başarılı kuruluşun belirlenen bir satırı yani ürünü ve ayrıca verimli olması gereken bir destek işlevi vardır. Ancak üretim, müşterileri doğrudan etkileyen bir çizgi olarak fonksiyon kategorisine girmektedir ve dolayısıyla müşteri deneyimini belirler. Herhangi bir kuruluşun hayatta kalabilmesi için müşteri deneyimi çok önemlidir. Dolayısıyla, üretim hattı fonksiyonu büyük ölçüde söz konusu şirketin geleceğini belirlemektedir. Ürün Geliştirme Nedir?

Üretim Fonksiyonunun Amacı Nedir?

Üretim fonksiyonunun amacı ürüne değerini eklemek demektir. Ürün veya hizmet bu işletmedeki düşünce, organizasyon ve müşteriler arasındaki ilişkiyi güçlendirecek bir değer yaratmaktır. Ancak bu sadece üretim departmanı tarafından yapılamaz, pazarlamacılar da bu konuda büyük bir rol oynamaktadırlar.

Ürünü potansiyel alıcılara dağıtacak olanlar ve müşterilerin veya tüketicilerin tercih edeceği ürünleri, üretim departmanına bildirme kapasitesine sahip olmaları gerekir.

Üretim Yönetimi İşlevi

Üretim Yönetimi’nin rolü şirketlerde oldukça ayrıntılıdır. Tek amaç, işletmenin müşterilerin ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılayabilecek kaliteli ürünler üretmesini sağlamaktır. Aşağıda üretim yönetiminin işlevleri bulunmaktadır.

  • Üretim Kontrolü: Ürün kontrolü  yönetici üretim sürecini denetler ve yönlendirir. Ayrıca üretim sürecinde belirlenen üretim planını doğru ve eksiksiz olarak takip etmeli ve yakalamalıdır.  Sapma varsa, üretim müdürü düzeltmek için doğru adımları atmalıdır.
  • Çizelgeleme: Çizelgeleme fonksiyonu her organizasyonda kritik öneme sahiptir. Gerçek üretimin ne zaman başlayıp biteceği dair planlama yapılmasıdır.
  • Maliyet ve Kalite Kontrolü: Her firma kalite kontrol ve fiyatlamanın ne kadar gerekli olduğunu bilir. Çünkü müşteriler sadece en iyi ürünleri talep etmezler aynı zamanda mümkün olan en düşük fiyata onları almak isterler. Kalite kontrol, üretim yöneticisinin yapması gereken temel bir görevdir. Kalitenin sağlam olduğundan emin olmak için ürün üzerinde çoklu kontroller yapılması şarttır.
  • Makinelerin Bakımı: Üretim yönetimi ayrıca, kullanılan alet ve makinelerin iyi çalışır durumda olduğundan emin olmayı gerektirir. Bu, makinenin en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için düşük performans gösteren parçaları değiştirmek veya hasarlı parçaları değiştirmek anlamına gelir.

Üretim Yönetimi Neden Önemlidir?

Üretim yönetimi, firmanın başarısı ile birçok yönden ilgilidir. Verimli kullanıldığında, işi yüksek bir seviyeye çıkaracak çok sayıda başarıya yol açabilir. Üretim yönetiminin önemi şu şekildedir:

Firmanın Amaçlarını Gerçekleştirmesine Yardımcı Olur

Üretim yönetimi, tüketicinin ihtiyacını karşılayan mal ve hizmetler üreterek firmanın satış ve iş hedeflerine ulaşmasına yardımcı olur. Üretilen ürün, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılarsa satış ve kar artacaktır.

İşletme İtibarini ve Satışı Arttırır

Memnun bir müşteri şüphesiz ki siparişi tekrarlamak isteyecektir. Bu nedenle işletmeler kaliteli ürünlerin sürekli teslim edilmesini sağlamalıdır. Müşterilerin her zaman mutlu olmalarını sağlamak, işletme itibarını da artıran bir faktördür. Satış Yönetiminde İzlenmesi Gereken Temel Metrikler

Ürün Yönetimi Üretim Maliyetini Düşürür

Üretim yönetimi, kaliteden ödün vermeden kaynakların makul bir şekilde kullanılmasını sağlar. Başka bir deyişle, işletme kaliteli ürünler sunmaya ve müşterilere uygun bir fiyata satmaya devam etmesi anlamına gelir.  Ancak bu, yalnızca giriş ve çıkışın maksimize edildiği bir durumda mümkün olabilir.

Üretim yönetimi bir işletmenin yapı taşlarının başında gelir. Başarılı bir şekilde uygulandığında firmanın karlılığını artırabileceği gibi sürdürebilirliği katkısı da büyüktür.Ayrıca istihdamdaki artışla ülke ekonomisinde de önemli rol oynar.


İş Planları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments