Yatırımcı Arıyorum

Üretken İş İnsanı Nasıl Olunur?

Üretken İş İnsanı Olmak

İş hayatında ya da çevremizde çok sık görürüz. Bazı insanlar, her zaman tüm işlerini halleder ve sürekli bir şeyler üretirler. Böyle insanlara üretken iş insanı denir. Bu kişiler ister arkadaş olsun isterse meslektaş, her zaman tüm işleri çok erkenden bitirir. Bir saatlik işi 30 dakikada tamamlayabilir.

Bu özelliklere sahip kişiler çok hızlı çalıştıkları ve işi eksiksiz tamamladıkları için robot ya da makine olarak bile tanımlanırlar. Ayrıca bu insanlar maksimum verimli kişidirler. Bu son derece üretken ve yüksek verimli insanların ortak noktası nedir?

Üretken İş İnsanlarının Alışkanlıkları

Son derece üretken insanlara makine ya da sihirbaz olarak bakmak caziptir. Ancak, nasıl verimli çalıştıklarını ve hepimizin yaşadığı zorlukların üstesinden nasıl geldiklerini inceleyerek, kendi üretkenliğinizi de artırmak mümkündür.

  • En verimli insanlar, aşağıdaki gibi zorlukların üstesinden nasıl gelir?
  • Tüm iş günü boyunca motivasyona güçlü ve enerjik kalmak
  • En önemli projelere odaklanmak ve bitirmek
  • Büyük, zorlu görevlerde, görevlerin ertelenmesi
  • Sadece yapılması gereken sıkıcı işler
  • Çalışırken e-posta ve diğer iletilere yanıt vermek

Aşağıda vereceğimiz ipuçları, son derece üretken insanların en önemli alışkanlıkları olarak karşımıza çıkar.

E-postalara daha az zaman harcamanın yollarından, odaklanmış kalma yöntemlerine kadar, bu verimlilik ipuçları, verimliliğinizi en üst düzeye çıkartmanıza ve daha fazlasını yapmanıza yardımcı olabilir.

Üretken İş İnsanı Olmanın Yolları

Bir gecede üretken olamazsınız elbette. Ancak küçük değişiklikler yapar ve bu alışkanlıklardan bazılarını yerine getirirseniz, daha verimli olma yolunda ilerlersiniz.

Üretken iş insanı olmak için yapmanız gerekenler;

  • Önce daha önemli görevlere odaklanın
  • Derin işler geliştirin
  • Uzun vadeli öncelikleri belirlemek için Eisenhower matrisini kullanın
  • Görevleri daha küçük parçalara ayırın
  • Aralar verin
  • Daha az karar verin
  • Verimsiz iletişimi ortadan kaldırın
  • Odaklanmak için dikkat dağıtıcı bir liste tutun
  • Tekrarlanabilir kısa yolları bulun
  • Başarılardan ve hatalardan ders alın
  • İşlerin ne zaman yanlış gittiğini planlayın
  • Çoklu grevleri yapın
  • Enerji depolayın
  • Enerjinizi yönetin (sadece zamanı değil)
  • Baltayı keskinleştirin
  • Hayır demede daha iyi olun
  • 80/20 kuralını kullanmak
  • Motive ve ilham almaya çalış

Şimdi bunlardan bazılarına bir göz atalım. 

Önce Daha Önemli Görevlere Odaklanın

En önemli görevlerin arkasındaki teori, yapılacaklar listesinin. diğerlerinden daha önemli bazı görevlere sahip olmasıdır. Yalnızca yapılacaklar listesi öğelerini kontrol etmeye odaklanırsanız önemli ve daha az önemli görevlerin bir karışımını elde edersiniz.

Yapılacaklar listesine günün başında birkaç dakika geçirerek, 1 ya da 3 önemli iş seçin. Bu işler, gün içinde ne olursa olsun yapılması gereken işler olsun. Neyin önemli olduğuna yeniden odaklanarak, anlamlı bir yapılacaklar listesi oluşturmak daha kolaydır. Önemli işlerin yapıldığından emin olunması gerekir. İş Dünyasında Başarıyı Yakalamanın Altın Kuralları

Verimli ve etkili arasında bir ayırım yapılsa da, en yüksek verimlilik için her ikisi de gereklidir. Verimli işleri etkin ve doğru yapan üretken insanlar, bu görevlerini nasıl yerine getirdiklerini en iyi yol olduğundan emin olarak, yüksek önemli görevler üzerinde çalışırlar. Her şeyi yapamayacaklarını çok iyi bilen üretken iş insanları, yüksek derece önemli işleri fark ederler ve diğer işleri de yapabileceklerine inandıkları kişilere devrederler.

Derin İşler Geliştirmek

Bazı işler oldukça zordur. Onları bitirmek için pek çok görevi yapamazsınız. Onları ortaya çıkarmak için ciddi zaman ve zihinsel çaba harcamalısınız. Bu görevlere “ Derin Çalışma” denir.

Her gün, muhtemelen aynı saatte yaptığınız programınıza, bir de derin iş planlayın. Derin işler yapmak için düzenli bir zamana sahip olmak, onu bir alışkanlık haline getirmenize yardımcı olur.

Verimli bir alışkanlıktan sıkılmaya başlayabilirsiniz. Derin işler her zaman zevkli değildir ve dikkat dağıtıcı şeyler aramanızla, sıkıntı ve hayal kırıklığına neden olabilir. Sıkılma süresince eğlenceli olduğu için sosyal medya gibi platformları kullanmaktan kaçının ve hiçbir şey yapmadan daha rahat olun. Çünkü sosyal medya çok vaktinizi alacak ve işinize engel olacaktır.

(Sosyal medya temsilcisi değilseniz tabi)

Sizinle iletişim kuran insanlardan daha fazla iş yapmasını isteyerek, e-posta ve diğer konsantre dağıtıcı unsurların azalmasını sağlayabilirsiniz.

Çalışma alışkanlıklarınızı öğrenin. En iyi tek başına mı çalışıyorsunuz? Kesintisiz mi yoksa pediyodik aralarla mı çalışıyorsunuz? Yoğun bir program üzerinde mi çalışıyorsunuz? Tüm programınızı elden geçirmenize gerek yok, derin iş için biraz zaman ayırın. Son derece üretken insanlar, derin iş becerisine sahip insanlardır.

Uzun Vadeli Öncelikleri Belirlemek İçin Eisenhower Matrisini Kullanın.

Verimlilik ipucu; önemli ama acil olmayan görevlerinizi bulmak için Eisenhower Matrisi kullanın. Verimliliğin tehlikelerinden biri kısa vadeye odaklanmaktır. Yönetim efsanesi Peter Drucker’in bir zamanlar söylediği gibi “Hiç yapılmaması gereken şeyi verimli yapmak kadar işe yaramaz bir şey yok. Verimlilik alışkanlıklarını incelediğinizde bu tuzağa düşmek kolaydır.

Dwight Eisenhower tarafından, genel olarak karar verirken kullandığı Eisenhower Matrisi, Stephen Covey’in “ Yüksek Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı “ kitabı tarafından popüler hale getirildi. Bu matris, ne üzerinde çalışmanız gerektiğini ve neyi görmezden gelmeniz gerektiğini hızlı bir şekilde belirlemenize yardımcı olur.

Bir Eisenhower Matrisi oluşturmak için 2 X 2 kare yapın. Bir eksene önemli ve önemli değil, diğer eksene de Acil değil ya da acil yazın. Yapılacaklar listenizi her görevin önemine ve aciliyetine göre düzenlemek, gününüzün çoğunu acil ama önemli olmayan işleri yapmanıza da engel olur.

Odaklanmak İçin Dikkat Dağıtıcı Şeyleri Listeleyin

Çalışırken düşüncelerinizi not almak için dikkat dağıtıcı bir liste tutun. E-postalar, sosyal medya gibi unsurlar, üretken olmaya çalışırken dikkatinizi dağıtmaya yarar. İster, derin işlere odaklanmaya çalışın, isterseniz daha küçük görevlerle uğraşın, dikkat dağınıklığı üretkenlik sorunudur. Etraftaki, dikkat dağıtıcı unsurlarla verimli çalışma alışkanlıklarını sürdürmek zordur.

Dikkat dağıtıcı unsurları azaltmanın güçlü bir yöntemi, dikkat dağıtıcı bir liste oluşturmaktır.

Çalışırken bu listeyi yazın ve saklayın. Dikkat dağıtan bir düşünce ortaya çıktığında, listeye yazın ve işe geri dönün. Pomodoro Tekniğinin sırlarından biri olan bu teknik güçlüdür, çünkü dikkat dağıtıcı unsurlarınız meşru bir şekilde dikkat gerektirir.

Derin bir iş yapıyorum ve aniden ödenmesi gereken bir faturayı hatırlıyorsam veya yeni bir blog yazısı için fikrim varsa, bunlar dikkat dağıtan düşüncelerdir.

Çalışmanız sırasında düşünceler ortaya çıktıkça not alın. İşinizde bir mola verdikten sonra geri dönebilir ve bunları çözebilir veya daha büyük yapılacaklar listenize ekleyebilirsiniz.

80/20 Kuralını Uygulamak

Zamanınızı en etkili görevlere odaklamak için 80/20 kuralını kullanın. Görevlere öncelik vermenin bir yolu da 80/20 ilkesinden gelir. İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto tarafından keşfedilen 80/20 kuralı (Pareto ilkesi de denir), herhangi bir arayışta, sonuçların %80’inin çabaların %20’sinden geleceğini belirtiyor.

Verimliliği en üst düzeye çıkarmak için, son derece üretken insanlar işlerinin en önemli % 20’sini belirler. Ardından, programların diğer %80’ini azaltmanın, en büyük etkiyi yaratan şeyler için, daha fazla zaman bulmanın yollarını ararlar. İnsanların, işlerini ertelemesinin çeşitli nedenleri vardır. Ancak en önemlilerinden biri, yapılacaklar listesindeki görevlerin çok göz korkutucu görünmesidir. 10 Bin Saat Kuralı

Üretken İş İnsanının Özelikleri

Bazen bir işi yapmaya nereden başlayacağınızı bilemezsiniz. Bu doğrultuda, her görevler için küçük hedefler belirleyerek işe başlayabilirsiniz.

Üretken iş insanı, hangi işin kendisi için gerekli olduğunu saptayabilen, daha az kararlar verebilen, iş arasında molalar verebilen, dikkat dağıtıcı tüm unsurları bertaraf edebilen kişidir.

Başarılardan ve hatalardan ders alabilir. Yapamayacağından fazla işi almaz, enerji ve zamanı iyi yönetir ve asla gereksiz ayrıntılarla zaman kaybetmez.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments