Yatırımcı Arıyorum

Üretken Yatırım Nedir?

Üretken Yatırımlar Nelerdir?

Üretken yatırım konumuza geçmeden evvel, ekonomide üretkenlik nedir konusuna değinmek isteriz. Ekonomide üretkenlik nedir? Nasıl hesaplanır?

Ekonomide verimlilik, işgücü, sermaye veya diğer herhangi bir kaynağın, birim girdi başına çıktısının ölçülmesi, gayri safi yurtiçi hâsılanın (GSYH) çalışma saatine oranı olarak hesaplanır.

Emek verimliliği, ücret düzeyleri ve teknolojik gelişme eğilimlerini incelemek için işgücü verimliliği sektör tarafından da bozulabilir. Kurumsal karlar ve hissedarların getirileri, doğrudan verimlilik artışıyla bağlantılıdır.

Üretkenliğin, bir şirketin üretim sürecinin verimliğinin bir ölçüsü olduğu kurumsal düzeyde, çalışanların çalışma saatlerine göre, üretilen birimlerin sayısı ölçülerek veya bir şirketin net satışlarının, çalışanların çalışma saatlerine göre ölçülmesiyle hesaplanır.

Üretkenliği Anlamak

Üretkenlik (verimlilik), ekonomik büyüme ve rekabetçiliğin anahtar kaynağıdır. Bir ülkenin yaşam standardını iyileştirme yeteneği, neredeyse tamamen işçi başına üretimini artırma yeteneğine, yani belirli sayıda çalışma saati için, daha fazla mal ve hizmet üretme yeteneğine bağlıdır.

Ekonomistler, ekonominin üretken kapasitesini modellemek ve kapasite kullanım oranlarını belirlemek için verimlilik artışını kullanırlar. Bu da iş döngülerini tahmin etmek ve gelecekteki GSYİH büyümesini tahmin etmek için kullanılır. Ayrıca talep ve enflasyonist baskıları değerlendirmek için üretim kapasitesi ve kullanımı kullanılmaktadır.

En sık bildirilen verimlilik ölçüsü, işgücü verimliliğidir. Bu, GSYİH’nın ekonomide çalışılan toplam saat oranına dayanmaktadır.

Solow Artığı

Bir ülkenin verimliliğini etkileyen, tesis ve ekipmana yatırım, yenilikçilik, tedarik zinciri lojistiğinde gelişmeler, eğitim, işletme ve rekabet gibi birçok faktör vardır. Rezidüel Solow, genellikle toplam faktör verimliliği olarak adlandırılır. Sermaye ve emeğin birikimi, isnat edilemez bir ekonominin üretim büyümesi kısmını ölçer.

Yönetimsel, teknolojik, stratejik ve finansal yeniliklerin ekonomik büyümeye katkısı olarak yorumlanmaktadır. Çok faktörlü üretkenlik ( MFP) olarak da bilinen bu ekonomik performans ölçüsü, üretilen mal ve hizmetleri üretmek için kullanılan birleşik girdi sayısı ile karşılaştırılır. Girdiler sermaye, emek, satın alınan hizmetler, malzeme ve enerjiyi içerebilir.

Verimlilik ve Yatırım

Verimlilik önemli ölçüde artmazsa ücretlerde, kurumsal karlarda ve yaşam standartlarında potansiyel kazanımları sınırlar. Ekonomiye yatırım, tasarruf düzeyine eşittir çünkü yatırımın tasarrufları finanse edilmesi gerekir. Düşük tasarruf oranları, daha düşük yatırım oranları ve işgücü verimliliği reel ücretler için daha düşük büyüme oranlarına yol açabilir.

Şirketler, uzun vadeli sermayeye yatırım yapmak yerine kısa vadeli yatırımlara para harcamaktadır ve geri alımları paylaşır. Daha iyi eğitim, öğretim ve araştırmanın yanı sıra, çözümlerden biri de sermaye yatırımını teşvik etmektir. Ekonomistlere göre bunu yapmanın en iyi yolu, üretim yatırımlarını artıracak kurumsal vergilendirmede reform yapmaktır. Yatırım Nedir?

Üretken Varlıklar

Birinci grupta, nakit akışı yaratan ve belirli bir üretken varlık üreten yatırımlar ya da varlıklar bulunmaktadır. Satın alma gücümüzü daha da ileriye taşıyoruz ve gelecekte satın alma gücümüzün daha büyük olmasını bekliyoruz. Çoğunlukla hisse senetleri, tahviller, tarım arazisi veya kiralık emlak olabilir. Örneğin iyi yönetilen bir şirketi ele alalım. Para onun içinden akar ve başarılı olduğunda, dönem sonunda daha fazla para olacaktır (serbest nakit akışı).

Arazi, farklı ürünler üretir, mülkten düzenli rantınız vardır. Ve tüm bu varlıkları, herhangi bir zamanda piyasa fiyatından satabiliriz. Başka bir örnek, finansal akışların tam olarak ne olduğunu ve bize ne kadar üreteceklerini bildiğimiz tahviller olabilir.

Muhtemelen tüm yatırımların fırsat maliyeti olduğunun bilincindesiniz. Bir varlık satın aldığınızda, başka bir varlık koymaz için daha az paraya gerek duyulur. Ancak paranızla ne yaparsanız yapın, amacınız onu en yüksek kar getirecek bir şeye yatırım yapmak olmalıdır. Bu nedenle üretken varlıklara odaklanmanın bedeli vardır. Üretken varlıklar, kar ve nakit akışı yaratabilen varlıklardır.

Üretken Olmayan Varlıklar

İkinci grupta hiçbir şey üretemeyen, üretken olmayan varlıklar vardır. Yatırımcı, bunları satın alır ve gelecekte başka birinin daha yüksek bir fiyata satın alacağını umar. Karakteri, kısa vadeli bakış açısından daha spekülatiftir. Bunlar örneğin lale soğanı, sanat eserleri, pullar, antikalar hatta altın içerir.

Fiyatı artırmak için piyasadaki alıcıların ilgisi ve sayısı da artmalıdır. Altın yine altın ve ünlü Mona Lisa tablosu ise resim olarak kalacak. Kendini çoğaltamaz ve hiçbir şey üretemez.

Verimli Bir Yatırımın Özellikleri Nelerdir?

Üretken bir yatırımın temel özelliği, ham maddenin bir ürüne dönüştürülmesi, tarımsal ürünlerin yetiştirilmesi için tohum ekilmesi, işini artırmak için bir şirkete yatırım yapmak, altyapı inşası ve ülkenin gelişmesi ile uluslar arası pazar artar.

Tükenmeyen ve değerini yitirmeyen her şey verimli yatırım olarak kabul edilir. Hükümetlere gelince insana yapılan yatırım, onların eğitimi ve gelişimi de üretken yatırım olarak kabul edilir.

Para açısından, varlıkların alımı, yenilenmesi ve iyileştirilmesi olduğunda yatırımın verimli olduğu düşünülür. Böylece devlet yatırımlarında, topluma fayda sağlayacak yeni şirketler ve hizmetler, müşterilerin şirket durumunda ihtiyacını karşılar ya da kişisel gelişim ve refah getirir. Verimli bir yatırım, kısa vadeli getiri alma kararının, orta ve uzun vadede, daha fazla üretim ve getiri elde etmek için ertelendiği tüketimden farklıdır.

Verimli yatırımlar, mal ve hizmet üreten ekipmanın bakımına, mevcut üretim kapasitesinin artırılmasına, yeni ürünlerin yaratılmasına, daha fazla değer ve dönüşüm katan ekipman ve kaynakların edinilmesine ve satın alınmasına yönlendirilebilir. Yaşam kalitesini iyileştirmek için müşteri ihtiyaçlarının ve sosyal-toplumsal faydaların karşılanması üretken yatırımlardır.

Üretken ve finansal yatırımlar arasındaki farklara bakıldığında, mal ve hizmetlerin üretimine verimli yatırımlar aranırken, finansal yatırımlar da aynı paranın artmasıyla devam eder. Şirketin alınan sermayeyi, kendi iş büyümesinde kullanmasına olanak tanıyan bir menkul kıymete yatırım yapıldığında, bunun hem finansal hem de verimli bir yatırım olduğunu söyleyebiliriz. Üretken İş İnsanı Nasıl Olunur?

Bir Varlığı Üretken Yapan Nedir?

Peki, bir varlığı üretken yapan nedir? Temel olarak, iade üretme yeteneğine ihtiyaç duyulmaktadır. Borsa, üretken varlık ve stoklarla doludur. Hisse senetleri, zaman içinde değer kazanma yeteneğine sahiptir. Ancak daha da önemlisi, nakit akışınızı artırmanın temel amacına hizmet eden temettüler üretebilirler.

Ayrıca, bireysel bir hisse senedine yatırım yaptığınızda, ihraç eden şirkete para verdiğinizi unutmayın. Daha sonra bu para, operasyonları iyileştirmek, genişletmek ve karla sonuçlanan diğer şeyleri yapmak için kullanılabilir.

Bir diğer üretken varlıklara örnek çiftliklerdir. Bir çiftlik satın aldığınızda, o araziyi ekebilir ve yıllarca ekin satabilirsiniz. Hayvan yetiştirip, hayvanların sütünden yararlanmak için mandıra kurabilirsiniz. Yumurtaları satabilirsiniz. Meyveleri toptan pazarlayabilirsiniz. Bu yıllarca devam eder. Yıllarca verimli işler yapabilirsiniz. Bu yüzden çiftlikler ideal üretken yatırımlardır.

Bir diğer üretken yatırım gayrimenkul yatırımlardır. Bir eve ya da bir işyeri binasına yatırım yaparsanız, yıllarca kiraya verme, gelir elde etme ve bir süre sonra bunları iyi bir karla satma potansiyeline de sahip olabilirsiniz.

Üretken olmayan varlıklar ise aksine aynı gelir getirici potansiyeli sunmaz. Üretken olmayan bir varlığın en klasik örneği az önce de belirttiğimiz gibi altındır. Altın satın aldığınızda, ons başına değerin zamanla artması umuduyla altın satın alırsınız. Ama altın sadece altın olarak kalır. Sadece parasal değeri artar ya da düşer. Bunun harici başka bir yeteneği yoktur.

Altın hiçbir şey üretemez. Bir şirkete yatırım yaparken, doğrudan ya da hisse senedi satın alarak gelir yaratma potansiyeli olan bir şey seçersiniz. Başka bir deyişle, hisse senedi elinde tuttuğunuz sürece durgun olan bir hisse senedi satın alabilirsiniz. Ancak, yol boyunca büyük miktarda temettü toplamayı başarabilirseniz, yine de kazanan siz olursunuz.

İşte bu nedenle, üretken varlıklara mümkün olan en yüksek oranda konsantre olmak gerekir. Uzun vadeli büyüme potansiyeline sahip varlıklara yatırım yaparak enflasyona ayak uydurabilirsiniz.

Sonuç Olarak;

Yatırım yapabileceğiniz birçok yatırım çeşidi ve bireysel varlık bulunmaktadır. Bazıları kendini çoğaltabilir ve faydalı değerler üretebilir. Bazıları aynı ciltte sabit kalır, sadece fiyat etiketi değişir. Herhangi bir yatırım seçerseniz, sadece potansiyel geliri düşünmekle kalmaz, aynı zamanda başka öngörüler de içerir. Günümüzün üretken ve verimsiz varlıklarını düşünün. Duygularla değil, makul bir yatırım yapılmalıdır. Üretken yatırımlar istihdam yaratan, stratejik yatırımlardır.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz