Yatırımcı Arıyorum

Vizyon Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Vizyon Sahibi Olmanın Önemi Nedir?

İdealist girişimcilerin çoğu, vizyon kelimesini işlerine entegre etmeye çalışırken, gerçekten bu kelimenin neyi ifade ettiği konusunda zorlanırlar. Peki, herkesin dilinden düşmeyen VİZYON nedir? Vizyon bir kurumun orta veya uzun vadeli gelecekte neyi yapmak veya başarmak istediğine dair olan ilhamıdır. Amacı ise o andaki ve gelecekteki eylem planlarını seçmek için açık bir rehber görevi görmesidir. Elbette, herkeste Disney’in “insanları mutlu etmek” veya Instagram’ın “dünyanın anlarını yakalayıp paylaşmak” gibi başarılı bir vizyon oluşturma hedefi vardır. Ve bilinmelidir ki, dünyada isminden bahsettiren herkesin bir vizyonu vardır.

Bir şirket için vizyon, o kuruluşun uzun vadede en yüksek düzeydeki istedikleri ve başarı hedefleri ortaya koyulur ve bu yüce bir amaca hizmet eder. Ve şirket paydaşlarının, özellikle çalışanların, işinizin anlamını ve amacını anlamaları için somut bir yol sağlar.

Vizyon Neden Önemlidir?

Araştırmalar, şirket vizyonunu anlamlı bulan çalışanların, üretkenlik ortalamalarının %19 iken %68’e yükseldiğini göstermiştir. Vizyon sahibi olan çalışanlar genellikle daha üretkendir ve daha büyük topluluklarda daha etkili şirket elçileridir. Bir şirketin uzun vadeli başarısında yarattığı etki göz önüne alındığında, vizyon hırsı sentezleyen ve personelini harekete geçiren bir ifadedir ve zaman ayırmaya değer bir kavramdır.

Vizyonunuzu belirlemeden önce, bu ifadenin ne olup olmadığını iyice anlamanız gerekir. Vizyon kelimesi kullanılırken genellikle misyon ile çok karıştırılır. Vizyon geleceğe yöneliktir ve müşterilere değil şirket çalışanlarına ilham vermek ve yön vermek anlamına gelir ki kısaca şirketinizin gittiği yerdir ve geleceğinizle ilgilidir. Misyon ise sizin şirketinizin var olma sebebidir ve şu anda ne yaptığınızla ilgilidir. Marka Elçisi Nedir?

Vizyonun Doğru Kullanılması

Bir işletmede, o işletmenin vizyonun olması, o kuruluşta ne gibi bir rol oynayacağının belirlenmesi sürecin başında karar verilmelidir. Şirketin vizyonu, şirket yapısına tam olarak entegre edilmeyip sadece ofislerde kullanılan bir cümleyse onu sosyal medyada tanıtmak anlamsızdır. Çünkü vizyon firmanın stratejik planının bir parçası olup, ekibin şirketin hedeflerine ulaşmasında ilham vermede yardımcı olmalıdır. Bu nedenle, belirlenecek vizyon ifadeleri iyice gözden geçirilip revize edilmeli ve canlı belgeler haline getirilmelidir. Fakat en önemlisi, doğrudan çalışanlarla konuşulması gerekir. Çünkü çalışanların benimsemediği ve katılmadığı bir vizyon çalışması kesinlikle gerçekliğe ulaşamaz.

Bir vizyon ifadesi nasıl yazılır

Mükemmel bir vizyon ifadesi oluşturmak çok zor gibi görünebilir, ancak göründüğü kadar zor olmak zorunda değildir. Oluştururken tekerleği yeniden icat etmeniz yerine çalışmanıza rehberlik edecek bilgileri kullanmalısınız. Bir şirketin misyonu, amacı, hedefleri ve değerleri şirket vizyonunun oluşturulmasında rol oynar. Dolayısıyla bu kavramları ve inançları vizyonunuz haline getirebilirsiniz. Bir vizyon ifadesi bir cümle veya bir kısa paragraftan daha uzun olmamalıdır. Tüm ekibinizin ve organizasyonunuzun hızlı bir şekilde tekrarlayabilmesi ve daha da önemlisi onu anlayabilmesini için akılda kalıcı olması gerekmektedir.

Vizyon çalışmasına büyük sorularla başlamak önemlidir çünkü bu tür bir açıklama kuruluşunuzun dünya üzerindeki etkisini belirler. Vizyonunuzu belirlemek için kullanabileceğiniz birkaç soru şu şekildedir:

  • Markanızın, toplum, endüstri ve dünyada ne gibi bir etki yaratmasını istiyorsunuz?
  • Vizyonunuzla markanız ve müşterileriniz ne şekilde etkileşime girer?
  • Vizyonunuz işletme yapınızda ne gibi değişikliklere sebep olacak ve çalışanların hayatlarında nasıl bir rol oynayacak?

Bu bilgileri toparlayıp vizyonunuzu belirlemeye başladığınızda hayaller kurmaktan çekinmeyin. Başlangıçta imkansız görünen şeyler doğru ekip ve teknolojilerle başarılabilir. Yapacağınız bu çalışmalar, işletmenizin ve amaçlarınızın kendine özgü doğasını yansıtacağı bir ifade üzerine olsun.

Vizyon İfadesi Oluşturma Yöntemleri

Bir vizyon ifadesi, karşısındakilere rehberlik ve netlik sağlarken aynı zamanda hayal gücünü de zorlamalıdır ki çalışanları için şirketin büyümesinde itici güç olacak, yön bildirecek ve öncelikleri de belirleyecektir. Ancak en önemlisi, bir vizyon ifadesinin yalnızca şirketinizin üst düzey yöneticileri için değil, tüm çalışanlar için itici güç olması gerekir.

Uzmanların tavsiyelerine göre, bir vizyon ifadesini resmileştirirken akılda tutulması gerekenler şu şekildedir;

  • Gelecekteki 5-10 yıl arası proje olmalı
  • Büyük hayallere ve başarıya odaklanmalı
  • Şimdiki zaman kullanılmalı
  • Net, özlü ve jargonsuz bir dil kullanılmalı
  • Tutkulu ve ilham verici olmalı
  • İş değerleriniz ve hedeflerinizle aynı doğrultuda bulunmalı
  • Vizyon ifadesi çalışanlara iletmek için bir plan uygulanmalı
  • Oluşturulan vizyona zaman ve kaynak ayrılmalı

Tamamladığınız vizyon ifadesi, şirketinizin ileriye gideceği yol hakkında net bir fikir vermelidir. Her şeyden önce, vizyon ifadeniz, size ve ekibinize, nihai hedefin her günden daha büyük olduğunu sürekli olarak hatırlatmalıdır. Vizyonunuz; özellikle en zor günlerde tutulması gereken önemli bir mesaj olarak kabul edilmelidir.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz