Yatırımcı Arıyorum

Yabancı Şirketler ile Nasıl Ortak Olunur?

Yabancı şirket ile Türk şirketin ortaklık kararına varmalarından sonra uyulması gereken yasal sürecin eksiksiz tamamlanması gerekiyor.

Yabancı Şirketler İle Ortak Olmak İçin Aranan Koşullar

  • Şirketin ödenmiş sermayesinin en az 100 Bin Lira veya brüt satışının 800 Bin Lira veya son yıl ihracat gelirinin 250 Bin Dolar olması koşulunu sağlaması gerekir.
  • Yabancı ortak ile yeni hayata geçirilen şirkette en az 5 İş görenin Türk vatandaşı olma zorunluluğu bulunmaktadır.
  • Yabancıların şirkette faaliyet gösterebilmeleri için çalışma izni almaları ve her bir yabancı çalışana karşılık Beş Türk vatandaşının istihdam edilmesi koşulu aranır. Çalışma izni başvurusu şirket kuruluşu tamamlandıktan sonra yapılır.
  • Ortaklara ait pasaportların apostil onayı (Bir ülkede geçerli Kamu evrakının başka bir ülkede geçerli olmasını sağlayan ülkemizde İlde Valilikten, ilçede Kaymakamlıktan alınabilen yasal belge olarak tanımlanmaktadır)
  • Noter onaylı Türkçe tercüme 4 Adet
  • 3 Resim
  • Vergi numarası
  • İkamet belgesi

Yabancı şirketin Türkiye’de ortak olabilmesi için Genel Kurul Kararı, Müdür atanması için karar ve Şirketin sicil belgesi yine zorunlu sunulması gereken evraklardır açıklamasını yapmış kaynaklar. Yabancı ortaklık kurmayı düşünen girişimcilere ön hazırlık sağlaması açısından paylaştığımız bilgilere daha teferruatlı biçimde ilgili Resmî kanallar ile irtibata geçerek, ulaşacaktır Kobi Vadisi ziyaretçileri.

Yabancı Şirket İle Ortak Olunduğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaynaklarda paylaşılan bilgilere göre ülkemizde yılda ortalama olarak 4000 civarında yabancı ortaklı şirket kuruluyor. İşletmelerimiz yabancı sermaye ile iş birliğine ılımlı yaklaşmaya başlamış.

  • Yabancı bir şirket ile ortak olup o şirketin faaliyet gösterdiği ülkeye 5 Milyon Dolara kadar Banka kanalı ile gönderim yapabiliyorken 5 Milyonu aşan şirkete para transferlerinde Bakanlıktan izin alınması gerekiyor.
  • Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğümüze her yıl Mayıs ayı içinde bildirilmesi gereken işlemler Faaliyet Raporu, Şirket Ana Sözleşmesi, Adres bilgisidir ayrıca meydana gelen bir değişikliği değişikliğin meydana geldiği gün esas olmak üzere en geç 1 ay içinde aynı kuruma bildirmek gerekiyor.
  • Ortak olunan yabancı şirketin yasal veya faaliyet merkezinin ülkemizde bulunmaması koşulu aranıyor.
  • Türk ortağın yabancı şirketteki payının en az %10 olması koşulu aranıyor
  • Ortaklık sermayesinin aralıksız bir yıl ülkemiz kayıtlarında yer alması gerekiyor.
  • Yabancı şirketin faaliyet gösterdiği yabancı ülkede bağlı olduğu yasal mevzuat gereği minimum %15 vergi ödemesi gerekiyor.
  • Yurtdışı şirket kâr dağıtımı yaptığında, aynı yılın Kurumlar Vergisi ödeneceği tarihine kadar ülkemize aktarılması beklenmektedir. Aynı yıl yurt dışından sağlanan kâr ilgili yılın bilançosuna işlenir.

Yabancı Şirket Birleşmeleri

Yayınlanmış kaynaklarda yer alan bilgilere göre ülkemiz girişimcileri yurt dışında 2017 yılına kadar olan On yıllık dönem baz alındığında 292 adet şirket birleşmesi gerçekleşmiş ve çoğunluğu Avrupa ülkeleri oluşturmuş. Hizmet içeriklerine bakıldığında yarıdan fazlası imalat sektörü diğer paylar da Enerji, Emlak, Gıda, Turizm ve Finans sektörleri arasında dağılım göstermiş.

Yabancı yatırımcının Türk şirketlerine yatırım oranı ise bir hayli yüksek 2016 rakamları ile kıyaslandığında 2017 yılında 3 katı oranında artış göstermiş. İlk sırayı Hollanda alırken listeyi Almanya, Japon ve İngiliz yatırımcılar takip etmiş. Yabancı Ortaklı Şirket Kuruluşu

Yabancı Yatırımcının Faydası Nedir?

Fiziki olarak sermaye sahibinin sermayesini geldiği ülkeye getirmesi demektir doğrudan yatırım. Sermaye sahibi sermayesi ile birlikte kullandığı teknolojiyi, modern makinelerini ve beyin güçlerini de beraber getirecektir. Doğrudan yatırım üretim amaçlı hayata geçirildiğinden ülkenin gerçekleştirdiği istihdam ile işsizlik sorununa çözüm üretmiş katma değeri sağlamış olacaktır.

BİRLEŞME (ORTAKLIK) İLE SATIN ALMA İŞLEMİ KARIŞTIRILMAMALI

Şirketleri birleştirme uzmanlarının (Uluslararası Danışmanlar) yorumları, önerileri uzun bir tecrübe ve birikime dayanıyor bu nedenle önemli. Yabancı şirketler geçtiğimiz yıl tam 47 Türk şirketini satın almışlar. Satın alan taraf artık yeni sermaye sahibidir birleşme ise tarafların birlikte söz sahibi olduğu güçlerini birleştirerek geleceğe dair yeni yatırımların yapıldığı ortak bir geleceğe ve eşit çıkarlara hizmet etmektedir.

TARİHSEL ÖRNEKLER

Şirket birleşmeleri ilk olarak yoğun biçimde 1893 ekonomik buhranından sonra uygulanır böylece ekonomik iyileşme çok daha çabuk gerçekleşir. Fakat başka sorunlar çıkar ortaya piyasada kontrol edilemeyen çeşitli sorunların yaşanmasından sonra 1930 yılında bir ekonomik buhran daha yaşanır ve yine birleşmeler gündeme gelir. 1980 yılından itibaren dev şirket birleşmeleri görülür 1993 yılından sonra ise artık kullanılan terim küreselleşmedir. Yasal zemin iyi hazırlandığında uygulanan ve tercih edilen ekonomik modellerden biri olarak uygulanmakta dünya çapında popülaritesini korumaktadır.

Yurtdışında Bulunan Firmalar ile Sözleşme Yapmak

Öncelikle belirtmek isteriz ki, bu konu hakkında mutlak suretle bir uzmandan yardım alınız. Ama yinede biz sizler için en doğru kanallardan en doğru araştırmaları yaparak paylaşmak istiyoruz.

Örneğin; yurtdışında yer alan bir firma iş, bayilik, franchise veya distribütörlük sözleşmesi yapacaksınız.

Yapmanız gerekenler:

  • Aranızda yapmış olduğunuz anlaşma/sözleşmeyi tamamen Türkçe kelimeler ile bilgisayar üzerinden çıktı alınız.
  • Tam kapsamlı olarak okuduğunuzdan emin olun.
  • Size en yakın noteri ziyaret edin ve yabancı bir şahıs/kurum ile sözleşmeyi tasdik edeceğinizi bildirin.
  • Noter’in kendisi veya katibi kendilerinin onayladığı ve anlaşmalı olduğu yeminli tercümanı çağıracaktır. (sizin tercüman götürmenize gerek yoktur, çünkü kabul edilmemektedir.)
  • Daha sonrasında, Noter veya katibi gerekli sözleşme içeriğini anlaşma yapacağınız firmanın konuştuğu dildeki yeminli tercümana tüm detayları anlatır ve sözleşme üzerinde yer alan tüm içeriği kelimesi kelimesine karşı tarafa çevrildiğinden emin olur.
  • Yeminli tercüman hazırlanan Türkçe sözleşmeyi anlaşma yapacağınız firmanın diline çevirerek, Noter onayı ile hem Türkçe sözleşme hemde Diğer dilin olduğu çeviri içeriğini tasdik eder.
  • Sözleşme içeriğinde yer alan kelime sayısına göre sizden resmi tarife ile ücret talep eder.
  • Yeminli Tercüman’da hem sözlü çeviri hemde yazılı çeviri yaptığın işin ücretini talep eder.

Yerli / Yabancı Ortak Arayan Şirketler

Var olan bir şirkete ortak olmak istiyorsanız, arzu ederseniz Kobi Vadisi portalında yer alan yüzlerce ortak arayan şirketler ilanlarını inceleyerek başlayabilirsiniz.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz