Yatırımcı Arıyorum

Yapay Zeka ve Veriye TÜBİTAK Teşviki Başladı

Yapay zekâ ve veri kullanımı artık hemen hemen tüm sektörlerde kendisini göstermeye başladı. Yapay zekâ projeleri her gün artıyor ve çeşitli alanlarda kendisini gösteriyor. Teknoloji insan hayatını iyice ele geçirmiş durumda.

Pek çok ülke yapay zekâ endüstrisini kullanarak robotlara yetenek kazandırmaya başladı bile. Özellikle Japonya, yapay zekâyı en iyi kullanan ülkeler arasında üst seviyede. Yapay zekânın hükmettiği robotlar, garsonluk yapmaya ve yük taşımaya başladı. Hatta resim ve müzik alanında da yapay zekâ kullanılıyor. Yapay zekâlar beste ve düzenleme yapıyor, resim alanında kendi harikalarını yaratıyor. Ai-Da isimli ressam robot, yaratıcısına yapay zekâ resimleri sergisinde 1 milyon dolardan fazla kazandırdı. Ayrıca yapay zekâ AICAN, pek çok ünlü ressamın gerçeğinden ayırt edilmeyen tablolarını yapıyor ve bir tablosu 16 bin dolara satıldı.

Türkiye’de yapay zekâ kapsamında faaliyetlerini göstermeye başlıyor.

Öyle ki TÜBİTAK ve KOSGEB, yapay zekâ ve veri konularında teşviklerini vermeye başladı bile. Özellikle TÜBİTAK bünyesinde Yapay Zekâ Enstitüsü kurulması bile gündemde.

Yapay Zeka ve Veriye Destek

Türk Bilişim Sanayicileri Derneği TÜBİSAD başkanı Kübra Erman KARACA, teşvikler konusunda bazı açıklamalarda bulundu. KARACA, dijital verinin artık pek çok geleneksel sektörde yeni iş modelleri temelini oluşturduğunu ve verinin artık günümüzün petrolü olduğunu belirtti.

KARACA, ayrıca veri trafiğinin her gün büyüdüğünü, sınır ötesi veri trafiğinin de her gün arttığını belirtti. Veri trafiğinden ekonomik değer yaratmamız gerektiğini belirten KARACA, 2023 yılına kadar veri borsasının kurulacağını ümit ettiğini, dijital ve sanayinin iç içe olduğunu ve Türkiye’nin bunun gerisinde kalmayacağını da sözlerine ekledi.

Kübra Erman KARACA’nın yaptığı açıklamaya göre; 2023 yılı stratejileri kapsamında yapay zekâ, veri analitiği ve siber güvenlik alanlarında teşvikler verilmesine başlandı. TÜBİTAK’ın Yapay Zekâ Enstitüsü kurma çalışmalarına başladığını, yapay zekâ alanında şirketlerin de faaliyetlerinin olduğunu, yapay zekânın etkin kullanımının dijital ekonomiyi geliştireceğini ve Türkiye’yi ithalattan daha çok ihracat ağırlıklı bir ülke konumuna getireceğini de belirtti.

TÜBİTAK Bünyesinde Yapay Zeka Enstitüsü Kurulacak

Türkiye- Almanya Yapay Zekâ Konferansı, Almanya’nın başkenti Berlin şehrinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier’in de katılımıyla başladı. Konferansın ikincisinin ise gelecek sene Ankara’da yapılması konusunda da tarafların fikir birliği içinde olduğu belirtildi. Eğer bir değişiklik olmazsa 2020 Yapay Zekâ Konferansı, Ankara’da gerçekleştirilecek.

Konferans, Türkiye ve Almanya arasında yapay zekâ alanında işbirliği içine gidileceğini gösterdi.

Konferans sırasında çeşitli açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji bakanı VARANK, ulusal araştırma kuruluşumuz olan TÜBİTAK, yapay zekâ alanında teknolojiyi geliştirme ve uygulama faaliyetlerini sürdürüyor dedi ve TÜBİTAK bünyesinde bir Yapay Zekâ Enstitüsünün kurulacağını da belirtti.

TÜBİTAK’ın kuracağı enstitü kapsamında, yapay zekâ alanında çekirdek teknolojilerin geliştirileceğini, enstitünün ürettiği bilimsel verilerin kamu ve özel sektörün hizmetine sunularak, kurumlar arasında bir köprü vazifesi göreceği de belirtildi. Bakanın açıklamasına göre, uzman iş gücünün artırılması da hedefleniyor. Enstitü, inovasyon kümelerini ve yapay zekâ girişimlerini de destekleyecek.

Almanya’daki yapay zekâ konusunda uzman üniversiteler, Federal yapay Zekâ Derneği ve Alman Yapay Zekâ Araştırmaları Merkezi ile iş birliği yapmaktan mutluluk duyacağını belirten VARANK, yapay zekâ alanında iki ülkenin ortak çalışarak özel sektöründe çalışmalara dâhil edilebileceği verimli bir alan olduğunu da belirtti.

Sanayi ve Teknoloji bakanı VARANK, yaptığı açıklamada, Türkiye’de faaliyet gösteren özel sektör, kamu kurum ve kuruluşları ve üniversitelerin yapay zekâ alanında önemli adımlar attığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinde yapılan çalışmalarda Türkiye’nin yapay zekâ stratejisinin tamamlanmak üzere olduğunu bildiren VARANK, stratejinin en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağını ve tarım, enerji, sağlık ve sanayi alanlarında yeni eylem planları oluşturulacağını da belirtti.

Yapay zekâ alanındaki araştırmacı ve uzman sayısını artırmayı planladıklarını açıklayan bakan, yapay zekânın geliştirilmesini teşvik edici yasalar ve etik kurallara yönelik çalışmalarında devam ettiğini ve küresel alanda etik standartların konulmasında rol almak istediklerini de belirtti.

Geçtiğimiz aylarda, AB komisyonu, Güney Kore, Tayvan, BAE, Japonya, Kanada, Singapur, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, Hindistan, Meksika ve Danimarka gibi ülkeler, yapay zekâ alanındaki gelişim ve teşvik stratejilerini açıkladılar.

Türkiye’de ise faaliyetler tamamlanınca strateji açıklaması yapılacak.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz