Yatırımcı Arıyorum

Yatay Entegrasyon Nedir?

Yatay Bütünleşme Nedir?

Yatay entegrasyon, iş dünyasında, bir tedarik zincirinin aynı veya farklı bir sektörde aynı düzeyde faaliyet gösteren başka bir işletme tarafından devralınması anlamına gelen bir terimdir. Bu nedenle, gerçek yatay entegrasyonun gerçekleşmesi için, birleşme yapan şirketin, tedarik zincirinde başka aynı seviyede firmayla birleşmesi gerekir. Bir tuğla üreticisi başka bir tuğla üreticisi ile birleşiyorsa, bu mükemmel bir yatay entegrasyon örneğidir. Bu iki şirket, üretim seviyesi olan tedarik zincirinde aynı seviyededir. Bununla birlikte, bir Bira Fabrikası bir mısır çiftliği ile birleşme veya satın alma gerçekleştirdiğinde iki şirketin tedarik zincirinin farklı seviyelerine ait olması nedeniyle yatay entegrasyon olarak kabul edilmemektedir.

Yatay entegrasyon sayesinde, işletmeler yeni pazarlara girebilir, mevcut pazarlarında genişleyebilir ve tedarik zinciri üzerindeki pazar güçlerini artırabilir. Ayrıca işletmelerin birleşerek ve pazarda güçlü bir varlık yaratarak daha yüksek kar marjı elde etmesini sağlayabilir. Yatay entegrasyon, bir birleşme veya devralma dışında başka şekillerde de olabilir. Bir şirket, operasyon açısından bağımsız ancak politika yoluyla ana şirkete bağlı yeni ve yarı özerk bir iş kurmaya karar verebilir. Ve birleşme ve satın almalar, çağdaş iş dünyasında yer alan şirketlerin çoğunluğu tarafından etkili yatay entegrasyon sağlamak için kullanılan ana yöntemlerdir.

Büyük şirketler önemli ölçüde iyi performans gösteren rakiplerinden rekabete karşı mücadele etmeye çalışırken, son iki yılda yatay entegrasyon iş dünyasında bir norm haline gelmiştir. Bazen yaklaşmakta olan bir şirket söz verdiğinde yatay bir birleşme uygun olur ve bu nedenle daha büyük ve daha köklü şirketler bir isim yapmak için birleşme isteyebilirler Ayrıca bazen şirketler, belirli bir başlangıç yapmak için veya firmanın faaliyetlerinde onlara yardım edebileceğini gördüklerinde birleşme yapabilirler. Bunun güzel bir örneği, Facebook’un Instagram ile birleşmesidir.

Yatay Bütünleşme İçin Mükemmel Koşullar

Yatay bütünleşmeyi destekleyen bazı koşullar bulunması gerekir ve bu yüzden birleşme yapmaya ve başarılı olmaya karar verebilecek merci şirket değildir. Yatay entegrasyon işe yarayacağı koşullardan bazıları şunlardır:

  • Ölçek ekonomilerine uygun olmak
  • Şirketin diğer şirketlere karşı beceriklilik konusunda avantajı olması, yani yeterli sermaye ve uzmanlığa sahip olmak
  • Birleşmede, hukuk sistemi tarafından izin verilen bir tekele yol açmak
  • Organizasyonda çok rekabetçi bir ortamda bulunmak
  • Şirket tarafından kazanma veya birleştirme için yeterli fonu sağlamak

Yatay Bütünleşmenin Avantajları

Yatay entegrasyon, çok rekabetçi ve operasyon alanındaki işletmeler için çok etkili bir stratejidir. Yatay bir entegrasyon stratejisinin sağladığı avantajlar şunlardır:

  • Genel operasyon maliyetleri önemli ölçüde daha ucuz olacaktır. Bu, bir şirketin genişlemesinden kaynaklanan ölçek ekonomilerinden kaynaklanmaktadır. Daha büyük bir şirket, tedarikçiler arasında daha iyi pazarlık gücüne sahip olduklarından, üretim birimi başına çok düşük bir maliyete sahip olur. Malları toplu olarak satın alırlar ve bu nedenle fiyatlar indirimlidir. Bu, daha düşük işletme maliyetleri ve dolayısıyla birleştirilmiş şirketler için daha yüksek kar marjı anlamına gelir.
  • Şirket pazarda daha yüksek bir güç sağlayabilir. Bunun nedeni, iki şirketin kaynakları ve müşteri tabanlarını paylaşmasıdır.
  • Ana şirket için rekabeti önemli ölçüde azaltır. Çoğu durumda birleşme, rakiplerden gelen rekabeti en üst düzeye çıkarmak için yapılır. Şirket şimdi rakiplerini yenmenin yollarını formüle etmek yerine malların ve hizmetlerin kalitesini iyileştirmeye odaklanabilir.
  • Yatay entegrasyon farklılaşmayı artırabilir. Daha büyük bir şirket kolayca büyük bir ürün dizisi oluşturabildiğinden ve bunları daha büyük bir pazara satabildiğinden, bir pazara mal ve hizmet üretiminde çeşitlilik sunacaktır.

Yatay Bütünleşmenin Dezavantajları

Yatay entegrasyon mükemmeldir, ancak bir dereceye kadar zararlı olabilir;

  • Benzersiz politikalara sahip iki şirket düzgün bir şekilde çalışmaya zorlandığından çok zor bir geçiş süreci yaşayabilir.
  • Birleşmeler, sektörde daha az sayıda şirket olması nedeniyle, genellikle rekabet eksikliğine yol açmaktadır. Birleşmeler, bir sektördeki en iyi performans gösteren şirketler arasında ve oldukça zayıf şirketlerle çok geride kalan bir şirkette yaşanmaktadır. Bu sayede şirketler hiçbir tereddüt etmeden değişiklik yapabilirler. Bu, yüksek fiyatlar veya düşük kaliteli mal ve hizmetlerle uğraşması gereken tüketiciler için büyük ölçüde dezavantajlıdır.

Devlet, özel şirketlerin tekellerinin büyük ölçüde sömürücü olacağından ve gücüne zarar vereceğinden korktuğu için yatay entegrasyon sürecini yavaşlatan ve bazen de engelleyen birçok yasal kısıtlama sunabilir.

Yatay Bütünleşme Yöntemi

Yatay bütünleşme yöntemini genellikle genç yatırımcılar tercih etmektedirler. Çünkü henüz pazarda müşteri profilleri henüz oluşmamıştır ve rekabet şartlarında belirsizliklerle ayakta kalmakta zorlanırlar. Bu sistem sayesinde ARGE çalışmalarına öncelik vererek, rekabet güçlerini artırmaya ve piyasa değerlerini yükseltmeye yönelebilirler.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz