Yatırım Desteği Almak
İçindekiler
Muazzam iş fikirlerinizi hayata geçirmek için yatırım desteği alabileceğiniz pek çok platform bulunuyor. Şayet iş kurma fikriniz ve projeniz gerçekten mükemmel ise, doğrudan iletişim kurarak gerekli fonu oluşturabilirsiniz. Hem özel kuruluşlar hem de devlet destekli kurumlar, yeni girişimciler için birbirinden farklı destek paketleri sunuyor.
Peki yatırım desteği nereden alınır? Yatırım desteği almak için neler yapılması gerekiyor? Verilen destek, iş kurmak için ideal midir?
Yatırım Desteği Veren Kuruluşlar
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri (KOBİ) Geliştirme ve Destekleme İdaresi, yatırım destek kuruluşu olarak nüfusun ortalama %35’inin yararlandığı bir sistemdir. Hali hazırda işletmesi olan kişilerin de yeni iş kuran kişilerinde yararlandığı KOSGEB, milyonlarca kişiye fon sağlamıştır.
Kosgeb desteğiyle açılan işletmelerin ne kadarı halen faal, ne kadarı destek sonrası kapandı bu konuda bir istatistik çalışma bulunmamaktadır. Dolayısıyla son yıllarda Kosgeb destek sisteminde bir takım değişiklikler yapılmıştır.
Önceleri, iş kurulmadan önce başvuru yapan on binlerce kişinin yararlanım sağladığı sistemde, ancak iş kurulumundan sonra ve aktif olarak 1 sene faaliyet sonrası destek alınabiliyor.
İşinizi kurmak için yatırım desteği alabileceğiniz kuruluşlardan bazıları şu şekildedir;
- KOSGEB
Girişimci eğitim programları ile 60 saatlik kurs veren KOSGEB, program sonrasında girişimci sertifikası veriyor. Kendi işletmesini kuran kişiler, 1 yıl aktif ticaretlerinden sonra işletme için harcadıkları paraların %75 oranını KOSGEB yatırım desteğiyle karşılayabiliyorlar.
60 bin TL hibe desteği almak için www.kosgeb.gov.tr sistemini ziyaret edebilir, başvuru şartları ve gerekli belgeleri inceleyebilirsiniz. İleri girişimcilik paketlerindeyse 370 bin TL’ye kadar destek veriliyor.
- KOBİ A.Ş
Kobi Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş yatırım desteği veren kuruluşlar arasında yer alıyor. Sanayi Bakanlığı, TESK, KOSGEB, Halk Bankası gibi pek çok kuruluşun ortaklığında faaliyet gösteren şirket, gelişime uygun ürün ve hizmetler için destek veriyor.
2019 güncel yatırım desteklerinden yararlanmak ve mevzuata uygun iş alanlarını incelemek için; www.kobias.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.
- KGF
Kredi Garanti Fonu sistemi, cazip iş fikirlerini destekleyen kuruluşlardan biridir. İşinizi kurmak için gerekli yatırım desteğini alabilir, yaratıcı fikirlerinizle sermayenizi alabilirsiniz. Proje sunumuyla yapılan başvurular, KGF tarafından değerlendiriliyor ve uygunluk dahilinde finansal desteğiniz sağlanıyor.
KGF, finansman desteğinde kefil olma yöntemiyle fon sağlıyor. Detaylar ve yatırım destek başvurusu için; www.kgf.com.tr sisteminden başvuru form ve proje prosedürlerine erişim sağlayabilirsiniz.
- TTGV
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, özellikle teknoloji, bilişim, yazılım gibi alanlarda açılım yapmak isteyenler için destek fonu sağlıyor. Bağımsız sermaye fonu kapsamında faaliyet eden kuruluş, yaratıcı ve yenilikçi fikirlere yatırım desteği veriyor.
Teknolojide yepyeni gelişimler yapacak yetenekli girişimciler için sağlanan fona başvuru yapmak için; www.ttgv.org.tr adresine giriş yapabilirsiniz.
Yatırım Destek Kredisi Almak İsteyenler İçin Bilgiler
Kadın girişimciler, genç girişimciler, genç çiftçiler gibi farklı kapsamlarda sunulan yatırım destek seçkileri, hibe ve kredi formunda sağlanıyor. Devlet destekli bankalar ile KOSGEB arasında yapılan sözleşmeler dahilinde, girişimciler için sunulan olanakların yanı sıra faizsiz kredi desteği veriliyor.
Kendini işini kurmayı planlayanlar ve yenilikçi fikirleriyle işletme kurmak isteyenler için alternatif olarak;
- Nakit Krediler; Özel bankalar, katılım ve kamu bankalarının sağladığı kredi paketleri, girişimcilere destek seçeneğiyle hazırlanıyor. Özellikle kamu bankalarında düşük faiz güvencesiyle verilen kredi destekleri ve özel bankaların Kobi kredileri, sermaye ihtiyaçlarının karşılanması için değerlendirilebilir.
- Gayrinakdi Krediler; Teminat mektupları, harici garanti mektubu ve akreditifler, bankalar tarafından girişimci- yatırımcılara sağlanan kredi ürünleri arasındadır. Özellikle faal olan işletmeler için sağlanan gayrinakdi krediler, ihracat ve ithalat alanlarında nakit kredilere alternatif olarak verilen taahhütname destekleridir.
- Donanım Kredileri; Üretim yapılacak işletmeler için makine ve donanım destekleri veriliyor. İşletmenizi kurmak için gerekli olan makine, teçhizat ve tüm donanımlar için hem yeni ürünlerde hem ikinci el sistemlerde, bankalar kredi desteği sağlıyor.
Yatırım desteğine ek olarak veya alternatif olarak, banka kredi çeşitleri değerlendirilebilir. Özellikle uzun vadede yatırım desteği veren kuruluşlarla çalışma yapıldığında, banka desteği almak kısa sürede nakit akışının sağlanması için önemlidir.
Kobi kredileri, girişimci kredileri gibi farklı kapsamlarda hazırlanan kredi paketleri, ticari bankacılık alanında hizmet veren tüm bankalar tarafından sağlanıyor. Kamu bankalarından yapılan kredi ve hibe başvurularında, projeye uygunluk dahilinde daha cazip fırsatlar elde edebilirsiniz.
Yatırım Desteği Arayanlar İçin Profesyonel Çözüm
Yukarıda yer alan kuruluşlardan ziyade direkt olarak, yatırımcılara ulaşmak istemez misiniz?
Bunun için tek yapmanız gereken Kobi Vadisi desteğinden faydalanarak projeniz veya şirketiniz için yatırımcı bulma hizmetimizden faydalanabilirsiniz.