Yatırımcı Arıyorum

Yatırım Hedefi Nasıl Oluşturulur?

Yatırım Hedefi Belirleme

Yatırım hedefi, tasarruf ve yatırımın ardındaki motivasyon ve yatırım nedenidir. Bir kişinin tasarruf ettiği parasını ihtiyacı olan yeni bir eşyaya harcamak yerine borsada çalıştırması veya bir girişimde bulunmasının nedeni işte budur. Ayrıca tasarruf etmenin arkasındaki en güçlü motivasyon nedenidir. Tasarruf edildiğinde, bunun tüketimi gelecekteki bir tarihe ertelenirse gelecekte bir ödülle gelir, çünkü şayet doğru yatırım yapılırsa, yatırım tasarruf edilen birikimi enflasyondan daha hızlı bir oranda artıracaktır.

Basitçe söylemek gerekirse; eşya örneğinden yola çıkıldığında o halde yatırım hedefi bugün bir eşyadan daha fazlasını isteme olarak tanımlanabilir. Mesela gelecekte çocuklar için kolej eğitimi, yeni bir ev almak için birikim ve bir iş girişiminde bulunmak gibi hedefler yatırım hedefi olarak belirlenebilir. Unutulmamalıdır ki; yatırım hedefinin arkasındaki hedefler umutlara, hayallere, istekler ve arzulara ulaşmakla ilgilidir.

Yatırım Hedefi Nasıl Belirlenir?

Finansal bir hedeften yatırım hedefine geçme süreci, hedefe dayalı yatırımın temelidir. Hedefe dayalı yatırımlarla, para her biri farklı bir yaşam hedefini amaçlayan ayrı yatırım stratejilerine ayrılabilir. Öncelikle girişimcinin bunu gerçekleştirirken kendisine şu soruları sorması, yatırım hedefini belirlemesine yardımcı olabilir:

  1. Bugün bulunulan durum nedir?
  2. Nerede olunmak istendiği ve başka bir deyişle, hedefe ulaşmak için finansal olarak ne gerektiği?
  3. Gerçekçi olarak bakıldığında o hedefe gidilebilir mi?
  4. Hedefe nasıl gidilir? Oraya ulaşmak için ne tür yatırımlar yapılması gerekir?
  5. Hedefe gidilen süre boyunca nasıl hayatta kalınır?

Girişimcinin hedefine nasıl ulaşacağı konusunda dördüncü soruya özellikle dikkat edilmelidir. Çünkü bu sorunun yanıtı, yatırım hedefine ulaşmak için kullanılan yatırım portföyünü belirlemektedir.

Yatırım Hedefinden Yatırım Stratejisine Nasıl Gidilir?

Belirli bir finansal amaç için kullanılacak yatırımlar, bugün bulunulan yerden gelecekte olmak istenilen yere ulaşılması gereken getiri oranına bağlıdır. Bir yatırım hedefi risk-getiri kombinasyonu seçmek olarak düşünülebilir. Başka bir deyişle, bir yatırımcı belirli bir yatırım getirisi elde etmek için ne kadar risk almak istediğine karar vererek bir seçim yapmalıdır. Genel olarak daha yüksek getiri oranı, daha fazla yatırım riski almayı gerektirecek bir koşuldur. Mesela kişinin 10 yılda 1.000 TL’yi tasarruf etmesi için başlangıçta elinde sadece 100 TL’si varsa, gerçekçi olmayan bir yatırım getirisine ihtiyacı vardır, çünkü yıllık %20’den fazla yatırım getirisine ihtiyaç duyar.

Oysa yatırım hedefini daha gerçekçi hale getirmek için daha fazla tasarruf edebilir ve veya hedefe ulaşmak için daha uzun süre beklenebilir. Örneğin, her ay 100 TL’lik yatırıma yalnızca 5 TL eklenirse, 10 yılda 1.070 TL’lik tasarruf sağlanır, bu da yıllık çok daha makul bir getiri oranına sahip olmak demektir. Örnekten yola çıkarak yapılan makul bir yatırım hedefi belirleme stratejileri birçok şekilde değiştirilebilir. Bu girişimcinin şartlarına, sarf edeceği emek miktarına, disiplinine ve tutarlılığına göre daha zor veya daha basit şekilde bir hedefleme olabilir.

Yatırım Hedefi İçin Yatırımlar Nasıl Seçilir?

Kişilerin bir yatırım hedefi olduğunda, tercih ettikleri risk-dönüş kombinasyonuna götürecek bir yatırım kombinasyonu seçmeleri gerekir. Bunun bir yolu parayı hazine bonosu ile borsaya yatırmak olabilir ve hisse senetlerinin ortalama uzun vadeli getirisi yaklaşık %10’dur, bu da enflasyon muhasebesinde gerçekten %8’e yakındır. Uzun vadeli devlet tahvili enflasyondan sonra ortalama %5 ila %6 veya yaklaşık %3 ila %4 getiri sağlamaktadır. Bu getiriler göz önüne alındığında, yatırım hedefinin %7 uzun vadeli getiriye ihtiyacı varsa, teorik olarak %80 hisse senedi ve %20 tahvil portföyü ile bu başlatılabilir.

%90 veya %100 gibi daha yüksek potansiyel bir geri dönüş umuduyla hisse senetleri tercih etmek cazip olsa da, kesinlikle gerekenden daha fazla yatırım riski almaktan kaçınılması gerekir. Borsa getirisi uzun vadede ortalama %8 olabilirken, bir yıl veya dönemde negatif getiri sağlayabilir. Hisse senedi üzerindeki yıllık getiriler genellikle negatifken hazine bonolarının yıllık getirileri çok küçük olmakla birlikte pozitiftir. Burada yatırımcıların yatırım amaçlı risk-getiri profili oluştururken gelecek öngörülerini gerçekçi olarak dikkate almaları gerekir.

Eğer yapılan yatırımın kısa vadede tasfiye edilmesi gerekmeyecekse, artan risk uzun vadede minimize edilme eğiliminde olduğundan daha yüksek getirili bir yatırım aracı düşünülebilir. Mesela günümüzde özellikle genç kesimin yeni fikir ve proje üretmedeki tartışılmaz başarısı göz önünde bulundurulduğunda, onların bu proje ve fikirlerine yatırım yapılabilir. Bir proje veya yeni yaratıcı bir iş fikrine yatırım yapmak isteyenler; Kobi Vadisi platformunda yer alan yüzlerce yatırım ilanı arasından dilediğini seçerek anlık olarak ilan sahipleri ile iletişim kurabilirler.

Ancak, kısa vadede yatırılan parayı kullanmak gerekiyorsa, daha düşük getiri ve daha az riskle daha güvenli bir yatırım alanına yatırım yapılmalıdır. Yatırımcı hedefine yaklaştıkça, portföyün riski daha kısa zamanlı hedefe göre ayarlanmalıdır. Bir yatırımcı hedefin bitiş tarihine yaklaştıkça, büyük bir zararı daha az süspansiyon edebilir. Bu, daha katı bir risk-getiri profiline geçmek anlamına gelmektedir. Yatırım hedefinden yatırım stratejisine geçmenin son adımı onu dikkatlice izlemektir. Hedef ilerleme raporlaması hedefin tarihsel performansına ilişkin bilgilendirici bir bakış, hedefin mevcut sağlığı ve gelecekteki beklentilerinin bir analizidir.

Hayat ve Yatırım Hedefleri Nasıl Kesişir?

Yatırım hedefleri yaşa, gelire ve görünüme bağlı olarak üç dala ayrılmıştır ve bu aşamada yaş, üç ayrı bölüme ayrılabilir: genç ve yeni başlayanlar, orta yaşlılar ve aileler, yaşlılar ve kendi kendilerini yönetenler. Bu sınıflandırmalar genellikle uygun yaştaki yatırım araçlarını seçmeye çalışırlar. Kişiler bu seçimlerinde yaşın yanında duyguları, bilgi eksikliği gibi farklı nedenlerden dolayı yatırım engellerine takılabilirler. Fakat bu engelleri tanımaları durumunda aşmaları daha kolay olacak ve doğru seçime yönlendirecektir. Yatırım Engellerinin Üstesinden Nasıl Gelinir?

Bu noktada yaş ile beraber gelir, yatırım hedefleri için doğal bir başlangıç ​​noktası sağlar, çünkü kimse sahip olunmayana yatırım yapmak istenmez. İlk kariyer işi birçok genç için yatırım konusunda uyandırma çağrısı olurken, tasarruf veya para piyasası hesapları ve yaşam tarzı değişiklikleriyle ilgili etkiler bu kararları zorlamaktadır. Yatırım sürecinde maddi olarak sıkıntı yaşanacağını ve genel hayat rutininde aksamalar olacağını düşünmek yatırıma şüpheci bir yaklaşım sergilenmesinde etkili bir rol oynadığı da göz ardı edilmemelidir.

Genel görünüm olarak incelendiğinde, kişiler yaşamları boyunca çalıştığı alanlara yönelik seçimler yaparak tasarruflarını yönetmek isterler. Aile planlaması, çoğu aile için listenin başında yer alır ve kaç çocuk istediklerini, tercih ettikleri mahalleleri ve bu hedeflere ulaşmak için ne kadar gelire ihtiyaç olacağına karar verirler. Kariyer beklentileri, bu kazanımların artmasına neden olurken, yüksek eğitimli olmak kazancı artıran başka bir faktördür.

Yatırım hedefleri, işten çıkarmalar, planlanmamış hamilelikler, sağlık sorunları ve yaşlı ebeveynlerin bakımına ihtiyaç duymaları gibi plansız koşullarla karşılaşıldığında, zamanla değişebileceği için dikkatlice ele alınması gereken bir konudur. Bu hedeflerin bu değişimlere ayak uydurabilmesi için esnek olması gerekir. Çünkü bu beklenmeyen zorluklar, yatırıma ayrılacak para miktarını etkiler veya yıl sonu tasarruf edilenin nasıl harcanacağına karar verirken gerçekçi olarak bakmayı zorlaştırır.

Neyse ki, yatırımcı olmak için asla geç değildir. Yaşamın beklenenden daha hızlı bir şekilde geçtiğini fark etmeden 50’li yaşlarına gelmiş bir kişi sağlıklı yatırım hedefleri belirleyerek başarılı bir yatırım yapabilir. Tabi ki; bu varlık yönetimi için acil bir plan geliştirmesi ve harekete geçmesi kaydıyla geçerli bir durumdur. Unutulmamalıdır ki; tüm yatırımlar, kişinin yaşı, geliri veya görünümü ne olursa olsun, bu amaç için ayrılan ilk TL ile başlar ve devam eder.

Yatırım Uzmanlarının Yorumu

Yatırım uzmanlarına göre; yatırım performansını genel bir endekse göre ölçmek dikiz aynasına bakarken araba sürmek gibidir. Bunun yerine, hedefe dikkatlice odaklanarak yatırım yapmak başarı, kazanç ve gurur getirir.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz