Yatırım Hesabı Ne Demek?
İçindekiler
Yatırım hesabı yatırımcıların çeşitli yatırım araçlarına yatırım yapabilmesi için açılan hesaba verilen isimdir. Yatırım hesapları bankalarda ve aracı kurumlarda açılabilir. Yatırım hesabı yatırım yapmanıza yardımcı olur ve yatırım hesabınız olmadan yatırım yapamazsınız. Birikimlerini değerlendirmek isteyen pek çok kişi yatırım hesabı açmaktadır.
Yatırım Hesabı Nasıl Açılır?
Yatırım hesabı açabilmeniz için ya banka ya da aracı kurum tercih etmeniz gerekir.
Bankalardan yatırım hesabı açabilmeniz için dört seçenek vardır. Bu seçenekler şu şekildedir; şubelerden hesap açma, ATM’lerden hesap açma, mobil bankacılıktan hesap açma ve telefon bankacılığından hesap açma. Bankalar üzerinden açılan yatırım hesaplarında yatırım yapmak istediğiniz araca göre hesap açmanız gerekmektedir. Hisse senedi için hisse senedi hesabı ve altına yatırım yapmak için altın hesabı açmanız gerekmektedir.
Aracı kurumlarsan hesap açma işlemlerinizi internet üzerinden sağlayabilirsiniz veya telefon ile görüşme sağlayarak hesabınızı oluşturabilirsiniz.
Yatırım Hesabı Nasıl Kapatılır?
Yatırım hesabınızı kapatmak için öncelikle yatırımlarınızı diğer hesaplarınıza geçirmelisiniz veya nakite çevirerek hesaptan almalısınız. Yatırım hesabınızın boş olduğundan emin olduktan sonra hesabınızı kapatabilirsiniz.
Banka üzerinden açtığınız yatırım hesabını kapatmak için ATM’leri kullanabilirsiniz, mobil bankacılığı kullanabilirsiniz, telefon bankacılığı üzerinden görevli kişiyle konuşabilirsiniz ve şubeye giderek yetkili biriyle konuşabilirsiniz.
Aracı kurumlarda olan yatırım hesabınızı kapatmak için aracı kurumla iletişim kurabilirsiniz.
Kimler Yatırım Hesabı Açabilir?
Yatırım hesabı açabilmeniz için belirli kurallar yoktur. Yatırım hesaplarının genellikle isim bilgileriniz ile açabilirsiniz. Bankalar veya aracı kurumlar yatırım hesaplarınızın bilgileriyle ilgilenmezler. Bu nedenle hesabınızı kendi adınıza veya şirketinizin adına açabilirsiniz. Yatırım hesabı açmak isteyen herkes bir yatırım hesabına sahip olabilir.
Bazı bankalarda yatırım hesabı açabilmeniz için size uygunluk testi uygulanır. Uygunluk testleri yatırım hesabı açan kişinin yatırım hesabının oluşturacağı risklerin farkında olup olmadığını anlamak için yapılır. Bankaların bu testleri uygulamasındaki amaç yatırımcının hesabını açmadan önce risklerin anlaşıldığından emin olunması, gerekli bilgiye sahip olduğunuzdan emin olunmasıdır. Uygunluk testinin bir diğer amacı ise yatırıma uygun olmayan kişilerin tespit edilebilmesidir. EFT ve Havale Ücreti Almayan Bankalar
Yatırım Hesabı Açılacak Kurum Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yatırım hesabı açabilmeniz için pek çok banka ve aracı kurum seçeneğiniz vardır. Bu nedenle seçimlerinizde dikkat etmeniz gereken kriterler vardır. Birikimlerinizi yatıracağınız aracı kurumun güvenilir olması gerekir. Yatırım hesabınızı açtıktan sonra sorun yaşamamak için aracı kurum seçimlerinize dikkat etmelisiniz.
- Aracı kurumların veya bankaların yasal izinlere uygun faaliyet gösterip göstermediğini araştırmalısınız. Kurumların yasal izinlere uymaması halinde pek çok sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle izinlere uygun şekilde faaliyet gösteren kurumları seçerek yatırım hesabınızı açmalısınız. Aracı kurumların veya bankaların izinlere uygun olup olmadığını Borsa İstanbul’un yayınladığı listelerde bulabilirsiniz. Listede yer alan kurumlar güvenilirdir.
- Aracı kurumlar ve bankalar siz yatırım için işlem yaptıkça belirli bir komisyon ücreti almaktadır. Güvenilir aracı kurumları bulduktan sonra komisyon oranlarını incelemeniz gerekir. Yatırım araçlarından elde ettiğiniz kazançlar komisyon oranlarından daha az hale gelirse zarar etmeniz mümkündür. Bu nedenle bir hesap oluşturmadan ve yatırıma başlamadan önce komisyon oranlarını incelemenizde fayda vardır.
- Kurumlarda hesap açmadan önce bir sözleşme imzalamanız gerekmektedir. Hesabınızı açmadan önce imzalamanız gereken bu belgelerde risk sözleşmeleri, portföy yönetim sözleşmeleri ve alım satım aracılık sözleşmeleri gibi sözleşmeler bulunur. Aracı kurumlarla anlaşmadan önce bu sözleşmeleri dikkatlice okumalısınız. Bu sayede aracı kurumun kurallarına hâkim olabilirsiniz.
- Yatırım hesabı açmaya karar verdiğiniz aracı kurumun veya bankanın teknolojik ve yazılımsal olarak ne kadar gelişmiş olduğuna bakmalısınız. Yatırım hesaplarınızda vermek istediğiniz alım veya satım emirlerini alt yapısı yavaş ve sorunlu olan bir kurumda yapmanız size sorun yaratabilir. Aynı zamanda aracı kurumların internet sitesini veya mobil uygulamasını kullanacağınız için güvenlik önemli bir konudur.
- Seçtiğiniz aracı kurumun veya bankanın mali durumunu incelemeniz gerekir. Bunun nedeni aracı kurumunuzun batma ihtimalidir. Bu ihtimalle karşılaşmamak için hesap açmaya karar verdiğiniz aracı kurumun mali durumunu incelemeniz gerekir.
- Her bankanın veya aracı kurumun yatırım politikası için kendine ait kuralları vardır. Seçtiğiniz kurumlardan hangisinin size daha fazla özellik ve avantaj sunduğuna bakarak yatırım hesabınızı ona göre açabilirsiniz.
Yatırım Hesabıyla Yatırım Yapılabilecek Araçlar Nelerdir?
Yatırım hesaplarıyla yatırım yapabileceğiniz araçlar bulunur. Bir yatırım hesabı oluşturmadan önce hangi yatırım aracına yatırım yapmak istediğinizi belirlemelisiniz. Bu sayede banka üzerinden hesap açmanız halinde sadece ilgilendiniz araçla ilgili bir hesap açabilirsiniz.
Yatırım hesaplarından yapabileceğiniz bazı yatırım araçları şunlardır;
- Yatırım fonları
Yatırım fonları, portföy yoluyla birden çok yatırım aracına yatırım yapmayı ifade eder.
- Bono
Bonolar devlet veya özel kurumlar tarafından borçlanmak için çıkarılan senetlerdir. Devletin çıkardığı bonolara hazine bonosu denir. Bonolar belirli bir vadede geri ödenir. Sabir veya değişken olarak faiz vade sonunda ana parayla birlikte verilir. Bonoların vadesi 2 aydan çok ve 12 aydan az olmak zorundadır.
Bonoların çıkarılma amaçları şirketlerin veya devletin finansman ihtiyaçlarını gidermektir. Bonoların geçerli olabilmesi için yatırım yaptığınız bonoda bono kelimesinin geçmesi, ödenecek miktarının yazması, alacaklı olan yatırımcının isminin yazması, bononun düzenlendiği günün belirtilmesi, bononun düzenlendiği yerin belirtilmesi, ödenecek yerin belirtilmesi, vade ve bonoyu düzenleyen kurumun imzası gerekmektedir.
Bonoların en garantili olanı hazine bonolarıdır. Riski oldukça düşüktür. Yatırım ilişkilerinde risk ne kadar düşük ise yatırım aracının getirisinde o derece düşüktür. Ancak risksiz bir yatırım için yatırım hesabınızı açtığınızda bir bono alabilirsiniz.
- Devlet ve özel tahviller
Tahviller devletin veya özel kurumların finansman ihtiyaçlarını karşılayabilmek için borçlanmak amacıyla çıkarılan senetlerdir. Tahvillerinde tıpkı bonolar gibi vadeleri vardır ve sabit veya değişken faiz oranları uygulanır. Tahvilleri çıkaran kurumlar yatırımcıya genellikle 6 ayda bir ödeme yaparlar. Devlet tarafından çıkarılan tahvillerin risk oranları daha düşüktür. Tahviller bir borç senedidir ve yatırımcı için alacak senedi niteliğini taşır.
- Hisse senetleri
Hisse senetleri yatırımcı için bir şirkete ortak olmayı veya mülkiyetin varlığını temsil eder. Yatırım hesabı açan yatırımcıların çoğunluğu hisse senetlerine yatırım yapar. Hisse senetlerinin yatırımcılara sabit bir getirisi yoktur. Şirketin değeri arttıkça veya şirkete talep arttıkça hisse senetlerinin fiyatları artmaktadır ve yatırımcı bu şekilde kâr sağlamaktadır. Hisse senedine yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için belirli bir sınırlama yoktur.
- Kıymetli madenler
Kıymetli madenler altın, gümüş ve platin grubu ismiyle bilinen madenlerdir. Platin grubunun içinde platin, paladyum, rodyum, iridyum, rutenyum ve osmiyum madenleri yer alır. Yatırımcılar için kıymetli madenlere yatırım yapmak oldukça çok tercih edilen bir yöntemdir. Yatırım hesaplarından kıymetli madenlere yatırım yapan yatırımcılar anlık olarak işlem yapabilirler. Kredi Notları Nasıl Hesaplanır?
- Döviz
Yatırım hesabınız için bir döviz hesabı oluşturursanız istediğiniz para birimine yatırım yapmanız mümkündür. Bankaları kullanarak döviz için yatırım hesabı oluşturacaksanız bankalar tarafından bir ücret talep edilebilir. Bu ücret hesap işletim ücretidir.
- Türev ürünler
Türev ürünlerin yapıldığı piyasalarda forward, futures, options ve swap işlemleri yapılır. Bu tür işlemlerin ismi vadeli işlemlerdir. Vadeli işlemler yatırımcının başka bir tarihte sahip olduğu ürünü satmak veya almak için bugünden işlem yapmasını ifade eder. Türev araçları bir finansal varlığın değerinin başka bir varlığa bağlı olmasını ifade eder. Yatırım hesabınızdan türev ürünlere yatırım yapmak istiyorsanız öncelikli olarak bu piyasanın risklerinin yüksek olduğunu bilmelisiniz.