Yatırım Hakkında Detaylı Bilgiler

Yatırım Nedir?

Yatırım genel tanımı itibarı ile; bir kaynağın veya değerin gelir elde etmek amacı ile kullanılmasıdır. Yatırımın en önemli özelliği ise gelir elde etme hedefi içerdiğinden kaynağın asla tükenmemesidir. ve genellikle uzun sürelidir. Konu hakkında ayrıntılı bilgi için: yatırım nedir adlı içeriği de inceleyebilirsiniz.

Yatırım Çeşitleri Nelerdir?

Yatırımcı elindeki değeri bir sermayeye yatırarak değerlendirmek bu şekilde kazanç sağlamak istiyorsa SERMAYE yatırımı söz konusudur.

SERMAYE YATIRIMI

İş kurma faaliyetleri SERMAYE yatırımlarıdır. Girişimci elindeki değer ile makine alarak üretim yapabilir veya bir ürünü alıp satarak ticaretini yapabilir. Hizmet veya mal üretmek ya da alıp satmak ile yapılan sermaye yatırımlarında gelir artacağı için kazancın bir kısmını ayrı bir kaynak olarak değerlendirmek sermaye yatırımları dışındaki alanlara yatırım yapmak da mümkün olabilir.

FİNANSAL YATIRIMLAR

İşletme kurmaktan tamamen farklı olan bazen kısa vadeli de olabilen kendi içinde oldukça çeşitli yatırım faaliyetlerine ayrılan belirli bir takip ve uzmanlık gerektiren yatırım faaliyetidir. Finansal yatırımların amacı, finansal unsurlardaki fiyat değişimlerinden kazanç elde etmektir.

  • Para Piyasaları

1 Yıldan daha kısa süreleri içermektedir, vadesi 1 yıldan az olan menkul değerlerin alınıp satıldığı piyasaları anlatmaktadır. Para piyasasında kullanılan araçlar; Tahvil, Bono, Hisse senedi, Banka mevduatları, yatırım Fonu Katılım Payları gibi menkul değerlerden oluşmaktadır, liste uzayarak devam etmektedir.

  • Sermaye Piyasaları

Borç veya ortaklık ifade eden 1 yıldan daha uzun dönemleri kapsayan senet, tahvil gibi araçları içermektedir. Yatırımcı kısa süreli yatırım gerçekleştirecekse Para Piyasalarına, uzun vadeli yatırım yapacaksa sermaye piyasası araçlarına yönelecektir.

Finansal Yatırım Araçları Nelerdir?

1- DEVLET TAHVİLİ

Devletin iç borçlanma senetleridir. Hazine tarafından çıkarılır ve süreleri 1 yıldan az olmaz. Devlet vadesi geldiğinde faizi ile birlikte ödeme yapar. Tüzel kişiler ve Bankalar Devlet Tahvili alabilir. Faizleri düşük ve ihalelerde teminat olarak gösterilebilmektedir.

Devlet Tahvilleri devlet garantisindedir, Likit yatırım aracı olarak bilinir, Yüksek e sabit getiri özelliği gösterir, Emanet hesabında ücretsiz olarak muhafaza edilirler, 1 Yıldan daha uzun süreleri kapsar, Kuponlu veya kuponsuz devlet tahvilleri indirimli olarak işlem görürler, tahvilin üzerinde yazılı bulunan nominal değer ödeme sırasında geçerlidir, Hazine tarafından çıkarılan tahviller Merkez Bankası aracılığı ile satışa sunulur, Satış elden teslim ya da emanet makbuzu ile gerçekleşir, İkinci el satışları mevcuttur, Düşük faiz dönemlerinde birim fiyatlar yükselişe geçer.

KİMLER DEVLET TAHVİLİ ALMALI?

Uzun veya orta vadede yatırım yapmak isteyenler, Güvenliğe önem veren risk almak isteyenler, Sabit kazanç elde etmek isteyenler.

DEVLET TAHVİLİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

  • Hazine tarafından çıkarılıp Merkez Bankası tarafından satışa sunulduktan sonra son vade tarihine dek piyasalarda el değiştirme özelliğine sahiptir.
  • Satış Bankalar, Aracı kuruluşlar aracılığı ile gerçekleşebilir
  • Para piyasaları hakkında bilgi edinmek gereklidir
  • %100 güvenlidir

2- HAZİNE BONOSU

Devlet Tahvili ile karıştırılır genellikle aralarındaki en büyük fark süredir, Hazine Bonolarının vadeleri 1 yıldan daha az süreleri kapsar.

3- HİSSE SENETLERİ

Borsada en fazla işlem gören finans aracıdır, Sermaye Şirketleri ortaklarının paylarını belgelerler Hisse Senetleri ile çıkarılması Sermaye Piyasası Kurulu’nun iznine bağlıdır. Anonim Şirketler, Sermayesi Paylara Bölünmüş Şirketler, Komandit Şirketler Sermaye Piyasası Kurulu’ndan izin aldıktan sonra Hisse Senedi çıkararak halka açılabilirler ancak çıkarılan Hisse Senetlerinin Borsaya Kote ettirilmeleri gerekmektedir.

BORSAYA KOTE OLMAK NEDİR?

Halka Arz edilecek Hisse Senetlerinin Borsaya kayıt edilmesi işlemi Borsaya Kote edilmek olarak tanımlanmaktadır. Borsaya kayıt olan bir başka ifade ile Kote edilen senet Borsada izinli olan, alım satıma uygun senet anlamına gelmektedir.

HİSSE SENEDİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Temettü Hakkı, Hisse satın alan kişi söz konusu şirket kâra geçtiği zaman elindeki hisseler oranında kârdan pay alır alınan bu pay Temettü olarak tanımlanır finans piyasalarında. Şirket elde ettiği kârdan kanunen ayrılması gereken bölümü ayırması koşulu ile Temettü gelirlerini pay sahiplerine dağıtabilmektedir.

Rüçhan Hakkı, Şirket bedelli sermaye artırımına gidebilir böyle bir durumda pay sahipleri artırımda payları oranında hak sahibi olurlar ancak pay sahiplerinin haklarını kullanabilmeleri eski Hisse Senetlerinin Sermaye Piyasası Kurulu’nun talep ettiği süre içinde beyan edilmesi gerekmektedir.

Yönetimde bulunma hakkı, pay gerekli büyüklüğe sahipse, ortağın oy verme ve yönetime katılma hakkı söz konusudur.