Aydın'da İş Yapmak

Aydın’da Hangi İşler Yapılır?

Aydın şehri Türkiye’nin Ege bölgesinde yer alır. Şehir 17 ilçeden oluşur ve Türkiye’nin en kalabalık 20. şehri, Ege Bölgesinin ise 3. büyük ilidir. Aydın şehrinin yüzölçümü 8.116 km2’dir.

  • Nüfus Yoğunluğu

Aydın şehrinin nüfusu 2019 yılında toplam nüfusu: 1.110.972 olarak açıklanmıştır. Şehirdeki nüfusun %49.74 oranı erkek, %50.26 oranı kadındır. Şehirdeki nüfusun %48.10’u orta yaş grubundan, %32.63’ü genç yaş grubundan oluşmaktadır. Şehirde bulunan nüfusun yaşlara göre dağılımında en yüksek oran 35-44 yaş arasındaki gruptan oluşmaktadır. Daha sonra gelen yaş grubu 20-24 yaş grubudur. Girişimcilerin Aydın şehrinde kuracakları işler için orta yaş grubunda olan personelleri ve genç yaş grubunda olan personelleri bulmaları kolay olacaktır. Orta yaş grubunda olan yoğunluk nedeniyle şehirde tecrübeli personel bulmak kolay olacaktır.

Aydın şehrinde nüfusun en yoğun olduğu ilk üç ilçe şu şekildedir; Efeler, Nazilli, Söke.

  • Eğitim Bilgileri

Aydın şehrinin nüfusunun büyük bir kısmı ilkokul mezunlarından oluşmaktadır. Şehirde aynı zamanda lise ve lisans mezunları da oldukça fazladır. Şehirde 294.048 kişi ilkokul mezunu, 194.581 kişi lise mezunudur. Aydın şehrinin nüfusunun %73.28 oranı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. %14.57 oranı ise lisans ve üstü dereceden mezun olan kişilerden oluşmaktadır. Girişimcilerin Aydın şehrinde kuracakları işler için her eğitim düzeyinden mezun olmuş olan personelleri bulmaları mümkündür.

  • İşsizlik ve İstihdam

Aydın şehrinde işgücüne katılım oranı %46.7, işsizlik oranı %12.4, istihdam oranı %40.9 olarak açıklanmıştır. 42.395 kişi işsizdir. İşsizlerin 24.346’sı kadınlardan, 18.049’u erkeklerden oluşmaktadır. Girişimcilerin Aydın şehrinde kuracakları işler için işsizlik oranın yüksek olması nedeniyle personel bulmaları oldukça kolay olacaktır. Kadın personele ihtiyaç duyan girişimcilerin Aydın şehrinde iş kurmaları halinde kadın personel bulmaları kolay olacaktır.

Aydın şehrinde en fazla açık olan meslekler şu şekildedir; Beden işçisi, turizm ve otelcilik elemanı, kuruyemiş paketleme elemanı.

Şehirde 20 kişiden fazla çalışanı olan işletmelerde istihdam edilen kişilerin toplamı 58.351’dir. Çalışanlar en çok; imalat, konaklama ve yiyecek hizmetleri sektöründedir. Şehirde istihdam edilecek personelin en zor bulunduğu sektörler turizm ve imalattır.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Aydın şehrinde 20 veya daha fazla çalışanı bulunan işletme sayısı 1037’dir. İşletmelerin en çok faaliyet gösterdiği ilk üç sektör şu şekildedir; toptan ve perakende ticaret, imalat ve inşaat. Bu sektörlerden sonra en çok faaliyette bulunulan sektör konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetinde bulunan işletmelerdir. Şehirde en az faaliyet gösterilen sektörler gayrimenkul, finans ve sigorta, bilgi ve iletişim sektörleridir.

Girişimcilerin şehirde kuracakları işler için en çok faaliyette bulunulan sektörlerde yer alması rakiplerinin çok olacağı ancak gelir elde edebileceği anlamına gelir. Az faaliyet gösterilen alanlara yönelmek isteyen girişimcilerin göz önünde bulundurması gereken 20’den az çalışanı olan küçük işletmelerin faaliyetleridir.

  • İşyeri Kiraları

Aydın şehrinde iş kurmak isteyen girişimcilerin işyeri kiralamaları halinde ortalama faaliyetleri 2.215 TL’dir. Şehirde bulunan işyerlerinin satın alınmak istenmesi halinde ortalama fiyatı 576.000 TL olacaktır. İşyerlerinin kira maliyeti bulunulan ilçeye göre değişecektir.

Aydın Şehrinin Ekonomik Yapısı

Aydın şehrinin ekonomisi tarım ve turizme dayanmaktadır. Ege bölgesinde bulunan iller arasında tarım ve turizm alanında en gelişmiş şehirlerin arasında Aydın şehri yer almaktadır.

  • TARIM

Aydın şehrinde geçim tarım üzerinden sağlanmaktadır. Nüfusun %55’i geçimini tarım ile sağlamaktadır. Aydın şehri incir ve kestane üretiminde Türkiye’nin 1. sırasında yer alır. Zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde Türkiye’nin 2. sırasında yer alır. Yer fıstığı, ve zeytin üretiminde Türkiye’de 3. sırada yer alır. Aydın şehrinin Türkiye tarımı içinde büyük bir pay alması ve halkın geçimini tarımla sağlaması nedeniyle tarımda modern aletlerin kullanımı, gübreleme ve sulama faaliyetleriyle tarımda verimlilik oldukça artmıştır. Aydın şehrinde meyve ve sebze üretimi önemli bir yer tutmaktadır. Şehirde tarım yapılan arazilerin büyük bir çoğunluğunda meyve ve sebze üretimi yapılmaktadır. Şehirde üzüm, badem, ceviz, armut, kavun, karpuz, kestane ve vişne, Antep fıstığı üretimi yapılmaktadır.

Aydın şehrinde pırasa, lahana, patlıcan, domates, biber ve soğan üretimi oldukça fazla yapılmaktadır. Aydın şehrinde üretimi yapılan yaş meyve ve sebzelerin konservesi, salçası gibi üretimlerle işlenerek ihracat faaliyetlerinde kullanılmaktadır.

  • HAYVANCILIK

Aydın şehri bitki örtüsü ve iklim şartları itibariyle hayvancılık faaliyetlerine uygun bir şehirdir. Şehirde meraların sayısı her geçen gün azalmaktadır. Hayvancılığa olan ilgi kaybedilmektedir. Şehirde koyun, kıl keçisi ve sığır beslenmektedir. Aydın şehrinde en çok arıcılık faaliyetleri gelişmeye başlamıştır. Şehirde yaklaşık olarak 70 bin kovan bulunmaktadır. Tavukçuluk faaliyetleri Aydın şehrinin bazı bölgelerinde önemli bir gelir kaynağıdır.

  • SANAYİ

Aydın şehri sanayileşme aşamasına girmiş ve sanayileşme yolunda hızla ilerlemiştir. Şehrin sanayisi tarım ürünlerine dayanmaktadır. Tarım ürünlerinin işlenmesiyle gelişen sektörlerden biri gıda imalatadır. Daha sonra tekstil imalatı, makine ve ekipman imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, beyaz eşya ürünlerinin imalatı, kimyevi maddeler ve otomotiv yan sanayisi gelmektedir.

Şehirde üretilen ürünlerin büyük bir kısmı iç ticaret yoluyla satılır, dış ticaret faaliyetleri iç ticaret kadar yoğun değildir. Şehirde sanayi alanında en çok salça, konserve, zeytin, kuvars, mermer alanında faaliyet gösterilmektedir. Aydın şehrinde bulunan işletmelerin %51’i mikro ölçekli işletmelerdir.

Aydın şehrinde şu sektörler oldukça önemlidir; tekstil ürünleri imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, ağaç ve mantar ürünleri imalatı. Şehirde en az faaliyet gösterilen sanayi sektörleri şu şekildedir; kömür ve linyit çıkarılması, deri imalatı, ana metal sanayisi, mobilya imalatı. Aydın şehrinde iş kurmak isteyen girişimcilerin sanayi alanında yer almasıyla oldukça iyi gelir elde etmesi mümkündür.

Aydın’da iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Aydın Sanayi Bölgeleri

  • MADENLER

Aydın şehri maden kaynakları zengin olan bir şehirdir. Şehirde cam endüstrisi için ihtiyaç duyulan feldspat ve kuvars şehirde bulunur ve ihracat faaliyetlerinin önemli bir yerini tutar. Şehirde kömür, mermer, zımpara taşı, kuvars, feldispat sahaları bulunmaktadır. Şehirde bulunan mermer sahasını işleten sahaların ismi Karacasu sahalarıdır. Girişimcilerin madencilik alanında yer almasıyla birlikte dış ticaret yaparak gelir elde etmesi mümkündür.

  • TURİZM

Aydın şehrinin tarımdan sonra ikinci gelir kaynağı turizmdir. Şehirde turizm faaliyetlerinin oldukça fazla olması nedeniyle 680 işletme konaklama hizmeti sunmaktadır. Aydın şehrinin bir ilçesi olan Didim ve Kuşadası yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettikleri yerler arasındadır.

Aydın şehrinde aynı zamanda kültür turizmi oldukça fazladır. Şehirde mevcut ören yerleri şu şekildedir; Afrodisias, Alabanda, Alinda, Apollon Tapınağı, Gerga, Harpasa, Milet, Tralleis.

Girişimcilerin turizmin oldukça geliştiği şehirde turizm alanında iş kurması yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekerek gelir elde etmesini sağlayacaktır.

  • TİCARET

Aydın şehrinde ticaret faaliyetleri en çok gıda ürünleri üzerinden yapılmaktadır. İç ticarette meyve ve sebzelerin ticareti, işlenmiş gıda ürünlerinin ticareti oldukça fazla yapılmaktadır. Dış ticaretin önemli bir kısmında imalat, madencilik ve ocakçılık sektörleri yer almaktadır.

YouTube video player

Aydın Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler

  • Aydın şehrinde girişimciler için tarım yaparak gelir elde etme potansiyeli oldukça yüksektir. Şehirde pamuk, zeytin ve incir üreterek hammadde halinde veya işlenmiş tarım ürünleriyle ticaret yaparak gelir elde etmeleri mümkündür.
  • Aydın şehrinde hayvancılık faaliyetleri önemi kaybetse bile girişimcilerin şehirde tavukçuluk yaparak yumurta üretmesi, arıcılık faaliyetleriyle bal üretip satması mümkündür. Bu sayede girişimcilerin gelir elde etmesi mümkündür.
  • Aydın şehri turizm açısından oldukça gelişmiş bir şehir olduğu için girişimcilerin yabancı turistlere yönelik olarak rehber eşliğinde şehri gezdirmesi ve tanıtımını yaparak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Aydın şehrine gelen turistler için konaklama ve ulaşım hizmeti sağlayarak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Aydın şehrinde tekstil imalatı yaparak girişimcilerin gelir elde etmesi mümkündür.
  • İnşaat malzemeleri üreterek girişimcilerin iç ticaret ve dış ticaret yaparak oldukça iyi kazançlar elde etmesi mümkündür.
  • Şehirde ticaret faaliyetleri için İzmir limanı kullanılmaktadır. Bu nedenle girişimcilerin şehirde taşıma yapabilmek için iş kurmaları halinde oldukça iyi kazançlar elde etmesi mümkündür.
  • Şehirde yaş meyve ve sebze üretilip ticareti yapıldığı için meyve ve sebzelerin korunmaya ihtiyacı vardır. Girişimcilerin depoculuk alanında iş kurması halinde gelir elde etmesi mümkündür.
  • Aydın şehrinde bulunan maden kaynaklarıyla girişimcilerin mermer üretimi ve cam endüstrisinin maddelerinden olan kaynakları kullanarak ticaret yoluyla satışa sunması ve iyi kazançlar sağlaması mümkündür.
  • Aydın şehrinde mobilya imalatı oldukça önemlidir. Girişimcilerin hammadde bulması oldukça kolaydır ve mobilya imalatı yaparak kazanç sağlaması mümkündür.
  • Aydın şehrinde tarım faaliyetleri geliştiği için girişimcilerin tarımsal ekipmanları üreterek veya başka şehirlerden alıp Aydın’da satması halinde kazanç sağlaması mümkündür.

Aydın’da Yatırım Yapmak

Bir girişimci olarak Aydın şehrinde yeni bir iş kurmayı planlıyorsanız, sizin gibi farklı kişiler tarafından paylaşılan Aydın’da yatırım ilanlarını inceleyip fikir sahibi olabilirsiniz.



Aydın’da İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.