Balıkesir'de İş Yapmak

Balıkesir’de Hangi İşler Yapılır?

Balıkesir şehrinin büyük bir kısmı Marmara bölgesinde, bir kısmıda Ege bölgesinde yer almaktadır. Balıkesir şehri Türkiye’nin en kalabalık nüfusa sahip olan 17. Şehridir. Şehrin yüzölçümü 14.272 km2’dir.

  • Nüfus Yoğunluğu

Balıkesir şehrinin 2019 yılında toplam nüfusu 1.128.620 olarak açıklanmıştır. Nüfusun %49.93 oranı erkek, %50.07 oranı kadındır. Nüfusun %48.68’i orta yaş grubundan, %29.69’u genç yaş grubundan oluşmaktadır. Şehirde nüfusun yaşlara göre dağılımında en fazla 35-49 yaş aralığında yoğunluk olduğu görülmektedir. Girişimcilerin Balıkesir şehrinde kuracakları işler için orta yaş grubunda olan tecrübeli personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

Nüfusun en yoğun olduğu ilk 3 ilçe şu şekildedir; Karesi, Altıeylül ve Bandırma

  • Eğitim Düzeyi

Balıkesir şehrinde nüfusun büyük bir çoğunluğu ilkokul mezunudur. Daha sonra lise ve lisans eğitim düzeyi gelmektedir. Şehirde toplam 349.304 kişi ilkokul mezunudur. Nüfusun %74.2’si ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. %14.86’sı ise lisans ve üstü derecede olan eğitim düzeylerinden mezunlarını oluşturmaktadır. Girişimcilerin Balıkesir şehrinde kuracakları işler için ilkokul ve lise eğitim düzeyinde olan personelleri bulmaları oldukça kolay olacaktır. Çünkü nüfusta ağırlıklı olarak lise ve ilkokul mezunları yer almaktadır.

  • İşsizlik ve İstihdam

Balıkesir şehrinde işgücüne katılım oranı %45.5, işsizlik oranı %7.9 ve istihdam oranı %41.9’dur.

Balıkesir şehrinde toplam işsiz sayısı 44.264’tür. İşsizliğin cinsiyete göre ayrımında kadınların 25.113, erkeklerin 19.151 olduğu görülmektedir. Kadınlarda işsizlik sayısının daha fazla olması girişimciler için kadın personel bulmalarının daha kolay olacağı anlamına gelmektedir. Balıkesir şehrinde çalışacak personel bulunması en zor olan iki meslek şu şekildedir; çağrı merkezi temsilcisi ve makineci.

Balıkesir şehrinde en fazla çalışan personelin olduğu sektörler şu şekildedir; imalat, idari ve destek hizmet faaliyetleri, konaklama.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Balıkesir şehrinde 20 ve daha fazla çalışanı olan 1.157 işletme bulunmaktadır. İşletmelerin en fazla faaliyet gösterdiği ilk 3 sektör imalat, inşaat, ulaştırma ve depolama sektörleridir. Şehirde en az faaliyet gösterilen sektörler ise gayrimenkul, bilgi ve iletişim, finans ve sigortacılık sektörleridir. Girişimcilerin Balıkesir şehrinde işyerlerinde sektörel dağılımını incelerken 20 ve altında çalışanı olan işletmeleri incelemesi daha doğru yatırım kararları almasına yardımcı olacaktır.

  • İşyeri Kiraları

Balıkesir şehrinde işyeri kiralamak isteyen girişimciler için ortalama maliyet 2.182 TL olacaktır. Şehirde işyeri satın almak isteyen girişimcilerin ortalama maliyeti 589.050 TL olacaktır. Girişimciler için kira ve satın alma maliyetleri iş kurmak istedikleri ilçeye ve ilçenin ekonomik yapısına göre değişim göstermektedir.

Balıkesir Şehrinin Ekonomik Yapısı

Balıkesir şehrinin ekonomisi tarım, turizm ve sanayiye dayanmaktadır. Şehirde ormancılık faaliyetleride yapılmaktadır.

  • TARIM

Tarım faaliyetleri Balıkesir şehri ekonomisinin %49’unu oluşturmaktadır. Şehirde çalışan nüfusun %56.7’si tarımla uğraşmaktadır. Şehirde tarımcılık faaliyetlerinin gelişmiş olması tarıma dayalı sanayininde gelişmesine neden olmuştur. Şehrin sahil kısımlarında zeytincilik, bağcılık ve balıkçılık yapılmaktadır.

Balıkesir şehrinde tarım faaliyetlerinde en önemli yeri Manyas, Gönen, Edremit, Burhaniye ve Havran ovaları tutmaktadır. Şehirde pamuk, zeytin, buğday, arpa, tütün, ayçiçeği, yem bitkileri, sarımsak, şeftali ve domates gibi ürünler üretilmektedir. Şehirde iklim şartları nedeniyle pek çok ürün yetişebilmektedir. Un, yem, salça, zeytinyağı, konserve, nebati yağ gibi tarımsal hammaddelere dayalı olarak üretim yapılmaktadır.

Türkiye’de üretilen sarımsağın %13.5’i, karnabaharın %9.8’i, pirincin ise %12.2’si Balıkesir şehrinde üretilmiştir.

  • HAYVANCILIK

Balıkesir şehrinde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, tavukçuluk, balıkçılık ve arıcılık başlıca geçim kaynaklarındandır. Şehirde tavukçuluk ve yumurta, süt ürünleri sektörleri önemli bir yer tutmaktadır. Balıkesir şehri 2007 yılında kırmızı et üretiminde birinci sırada yer almıştır. Şehirde mera ve çayırların fazla olması hayvancılık faaliyetleri için oldukça uygundur.

Türkiye’nin beyaz et üretiminin %18’si, kırmızı et üretiminin %5.6’sı Balıkesir şehrinden karşılanmaktadır. Şehirde devekuşu ve domuz çiftlikleri yer almaktadır. Şehrin denize kıyısı olan ilçelerinde balıkçılık faaliyetleri yapılır. Şehirde yer alan göl ve göletlerde tarla balıkçılığı ile balıklandırma çalışması yapılmaktadır.

  • SANAYİ

Balıkesir şehrinin ekonomik yapısı sanayiye dayalıdır. Şehirde ekonominin %51’i sanayiden sağlanmaktadır. Şehirde tarım faaliyetlerinin oldukça yoğun olması nedeniyle tarıma dayalı endüstri kolları gelişmiştir.

Ayvalık, Burhaniye, Edremit ve Havran ilçelerinde geleneksel olarak tarımın gelişmiş olması nedeniyle zeytinyağı ve sabun sanayi kollarının başlıca üretim merkezidir. Şehirde yer alan modern fabrikalar Bandırma ilçesinde ve Merkezdedir. Şehrin iç kesimlerinde un, yem, döküm, transformatör, tarım alet ve makineleri, mobilya, pamuklu dokuma, sentetik dokuma, kâğıt ürerimi yapılmaktadır. Körfez kesiminde ise sabun, zeytinyağı, bitki çayı, konserve üretimi yapılmaktadır. Aynı zamanda Bandırma şehrinde şarap, kimyasal madde ve gübre sanayi, kolonya üretimi kollarında üretim yapılmaktadır.

Balıkesir şehrinde en fazla imalat sanayisinde üretim yapılmaktadır.

Balıkesir iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Balıkesir Sanayi Bölgeleri

  • MADENCİLİK

Balıkesir şehri maden kaynakları oldukça zengin olan bir şehirdir. Şehrin en zengin maden kaynağına sahip olduğu kaynak bordur. Dünyada bulunan bor rezervlerinin %60’ına tekabül eden kısmı Balıkesir şehrinde yer almaktadır. Şehirde bulunan bor yatakları Bigadiç, Sultançayırı ve Taşköy ilçelerinde yer almaktadır. Şehirden çıkan bor işlenerek ihracat faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Balıkesir şehrinde iş kurmak isteyen girişimcilerin bor kaynağı zengin olan şehirde bor çıkarıp işlemesi ve ihracat yaparak gelir elde etmesi mümkündür.

Balıkesir şehrinin Marmara Adası’nda mermer ocakları, Balya ilçesinde kurşun, Edremit ilçesinde demir rezervleri bulunmaktadır. Balıkesir şehrinde aynı zamanda boraks yatağıda bulunmaktadır.

  • TURİZM

Balıkesir şehrinin başlıca gelir kaynaklarından biride turizm sektörüdür. Ege ve Marmara bölgesine kıyısı bulunan şehrin en çok turist çeken ilçesi Ayvalık’tır. Şehirde kıyı turizmi, termal turizmi ve kültür turizmi yapılmaktadır.

Balıkesir şehri Türkiye’nin en fazla termal turizm merkezine sahip olan şehridir. 8 farklı termal turizm merkezi bulunmaktadır. Şehirde denize kıyısı olan ilçe ve adalar deniz turizmi açısından oldukça gelişmiştir.

  • TİCARET

Balıkesir şehri ticaret faaliyetleri gelişmiş olan bir şehirdir. Coğrafi konum olarak avantajlı olan şehirde toplama ve dağıtım merkezi olarak pek çok faaliyet sürdürülmektedir. Şehrin iç ticareti tarımsal ürünlerin büyük şehirlere yollanmasını oluşturur.

Şehrin dış ticaretinde ise önemli bir yeri boraks tutmaktadır. Daha sonra ise mermer, çimento, deniz ve tatlı su ürünleri, tarım makineleri, trafo cihazları, salça ve bitkisel yağlar gelmektedir. Balıkesir şehrinde iş kurmak isteyen girişimcilerin tarımsal ürünlerin ve madenlerin bulunduğu sektörlerde yer alması ve ticaret yaparak gelir elde etmesi mümkündür.

Balıkesir Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler

  • Balıkesir şehri tarım faaliyetlerine oldukça uygun olan bir şehirdir. Girişimcilerin şehirde zeytin, domates gibi tarımsal ürünleri yetiştirerek büyük şehirlere ticaretini yapması veya Balıkesir içinde bulunan fabrikalar ile anlaşarak satış yapması mümkündür. Aynı zamanda girişimcilerin kendi ürettikleri ürünlerle zeytinyağı ve salça gibi gıda maddeleri üreterek daha fazla gelir elde etmesi mümkündür.
  • Şehirde şarap üretimi faaliyetleri olduğu için girişimcilerin üzüm üreterek şarap üreten fabrikalara hammadde sağlayarak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Balıkesir şehrinde sarımsak üretimi oldukça fazla yapılmaktadır. Girişimcilerin sarımsak üreterek hammadde halinde büyük şehirlere ticaretini yaparak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Şehirde hayvancılık alanında potansiyeli oldukça fazladır. Girişimcilerin büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştirerek süt, deri ve et, yumurta üretimi yaparak iç ticaretten gelir elde etmesi mümkündür.
  • Balıkesir şehrinin denize kıyısı olması balıkçılık faaliyetleri için oldukça olumludur. Şehirde girişimcilerin balıkçılık faaliyetleriyle ihracat yaparak döviz geliri elde etmesi mümkündür.
  • Balıkesir şehrinde boraks, bor ve mermer yataklarının var olması girişimcilerin ihracat yaparak gelir elde etmesini mümkün kılmaktadır. Çıkarılan madenlerin işlenmesi halinde girişimciler oldukça iyi gelir elde edebilirler.
  • Şehirde bitki çayı üretimi yapan fabrikalara girişimcilerin hammadde sağlayarak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Balıkesir şehri coğrafi konum avantajıyla girişimciler için taşıma ve ulaştırma aşamasında yer alması için fırsat sunmaktadır. İhracat ve iç ticaret faaliyetlerinin oldukça fazla olduğu şehirde girişimcilerin ulaştırma ve taşıma alanında iş kurmaları halinde gelir elde etmeleri mümkündür.
  • Balıkesir şehri turizm açısından daha çok yerli turistleri çeken şehirdir. Bu nedenle girişimcilerin doğada olan güzelliklerden yararlanarak açacakları bir konaklama yeri özellikle büyük şehirlerden gelen yerli turistlerin ilgisini çekecektir.
  • Balıkesir şehrinde Ayvalık ve Edremit gibi ilçelerden yazlık alımı yapan pek çok yerli turist bulunmaktadır. Girişimcilerin bu ilçelerde açacakları mobilya işyerleri yazlık alan kişiler için alışveriş imkânı sunacaktır.
  • Şehirde bulunan Bandırma limanı sayesinde ihracat ve ithalat faaliyetleri, iç ticaret faaliyetleri yürütülmektedir. Girişimcilerin ticaret yapan kişilerin ürünlerini sigortalamaları ve taşımaları halinde gelir elde etmesi mümkündür.

Balıkesir Şehrine Sunulan Destekler Nelerdir?

TKDK tarafından Balıkesir şehrinde girişim yapan kişilere şu alanlarda faaliyet gösterilmesi halinde destek sağlanacaktır;

  • Süt, kırmızı et, yumurta üreten işletmeler
  • Bitkisel üretim yapan işletmeler
  • Arı ürünlerinin üretilmesi ve işlenmesini yapan işletmeler
  • Su ürünlerinin yetiştirilmesi ve işlenmesini yapan işletmeler

Bakanlık tarafından sunulan desteklerde Balıkesir şehri 3. Bölge yatırımlarından faydalanabilmektedir.

  • Süt yönlü büyükbaş yatırımları (asgari olarak 150 adet)
  • Et yönlü büyükbaş yatırımları (asgari olarak 150 adet)
  • Kanatlı entegre yatırımları 100.000 adet/dönüm

Hizmetler ve imalat sanayisi sektöründe yer almak isteyen girişimciler için konularına göre farklılık gösteren destek unsurları vardır.

Balıkesir’de Yatırım Yapmak

Bir girişimci olarak Balıkesir şehrinde yeni bir iş kurmayı planlıyorsanız, sizin gibi farklı kişiler tarafından paylaşılan Balıkesir’de yatırım ilanlarını inceleyip fikir sahibi olabilirsiniz.


Balıkesir İçin Fikir Alışverişi

Balıkesir şehrinde yeni bir iş kurmayı düşünüyorsanız, merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlamaya çalışıyoruz.

Fikrini paylaşmak isteyen, tavsiye ihtiyacı olan, tedarik alanında sorun yaşayan, deneyimlerini anlatmak isteyen, resmi süreçler hakkında bilgi sahibi olmak gibi vb. birçok konuda sizde hem sorularınızı gönderebilir hem de diğer girişimcilere destek olabilirsiniz.

Abone Ol
Bildirim Alın
guest
1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Veli
Veli
8 gün önce

Oto cikma yedek parca yapmayi dusunuyorum



Balıkesir’de İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.