Muğla’da İş Yapmak

Muğla’da Hangi İşler Yapılır?

Muğla şehri Türkiye’nin Ege bölgesinde yer alır. Şehrin yüzölçümü 12.655 km2’dir ve 13 ilçeden oluşur. Muğla şehri Fethiye, Marmaris, Bodrum ve Datça gibi tatil yörelerine sahip olması nedeniyle adını duyurmuştur.

  • Nüfus Yoğunluğu

Muğla şehrinin 2020 yılında toplam nüfusu 1.000.773 olarak açıklanmıştır. Şehirde bulunan nüfusun %50,81 oranı erkeklerden, %49,19 oranı kadınlardan oluşmaktadır. Nüfusun %51 oranı orta yaş grubunda bulunmaktadır. %30 oranı ise genç yaş grubundadır. Orta yaş grubunun yoğunlukta olduğu yaş aralığı 40-49 olarak açıklanmıştır. Genç yaş grubunda bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu yaş aralığı ise 20-29 yaş arasında bulunan nüfustur. Girişimcilerin Muğla şehrinde kuracakları işler için orta yaş grubunda bulunan personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

Muğla şehrinde nüfusun en yoğun olduğu ilk 3 ilçe: Bodrum, Fethiye ve Milas’tır.

  • Eğitim Düzeyi

Muğla şehrinde bulunan nüfusun yoğunlukta olduğu eğitim düzeyi ilkokul mezunlarından oluşmaktadır. Daha sonra lise ve lisans mezunları gelmektedir. Şehirde bulunan nüfusun %72 oranı ilkokul, ortaokul ve lise mezunlarından oluşmaktadır. %18 oranı ise lisans ve üstü derecede eğitim düzeyinden mezun olanları oluşturmaktadır. Girişimcilerin Muğla şehrinde kuracakları işler için her eğitim düzeyinde olan personelleri bulmaları kolay olacaktır.

  • İşsizlik ve İstihdam

Muğla şehrinde işgücüne katılım oranı %56,9 işsizlik oranı %7,1 ve istihdam oranı %53 olarak açıklanmıştır. Şehirde toplam kayıtlı işsiz sayısı 36.877’dir. İşsizlik oranı kadınlarda erkeklere göre daha fazladır. İşsizliğin en fazla olduğu yaş aralığı ise 20-24 yaş arasında bulunan genç nüfustadır. İşsizlik oranının yoğunlukta olduğu eğitim düzeyi ise ilkokul mezunlarıdır.

Girişimcilerin Muğla şehrinde kuracakları işler için genç yaş grubunda olan ve kadın personelleri bulmaları daha kolay olacaktır.

  • İşyerlerinin Sektörel Dağılımı

Muğla şehrinde yapılan araştırmalar neticesinde 20 ve daha fazla çalışanı olan 1.213 işletme olduğu açıklanmıştır. İşletmelerin en fazla faaliyet gösterdikleri sektörler konaklama ve yiyecek hizmetleri, toptan perakende ve ticaret, inşaat sektörleridir. Aynı zamanda şehirde ön plana çıkan sektörler arasında eğitim, ulaştırma ve depolama, imalat sektörleri bulunmaktadır. İşletmelerin en az faaliyet gösterdikleri sektör ise bilgi ve iletişim sektörü olarak belirlenmiştir.

Muğla şehrinde rekabet gücünün yüksek olduğu sektörler turizm, tarım ve madencilik sektörüdür. Girişimcilerin Muğla şehrinde iş kurmadan önce 20’den az çalışanı olan küçük işletmeleri göz önünde bulundurması ve rakip analizi yapması gerekmektedir.

  • İşyeri Kiraları

Muğla şehrinde işyeri kiralamak isteyen girişimciler için ortalama kira maliyeti 3.148 TL olacaktır. Şehirde işyeri satın almak isteyen girişimcilerin ortalama maliyeti ise 1.089.300 TL olarak belirleniyor. Girişimcilerin Muğla şehrinde seçtikleri ilçelerin nüfus yoğunluğuna ve ilçelerin ekonomik faktörlerine göre maliyetler değişim gösterebiliyor.

Muğla Şehrinin Ekonomik Yapısı

Muğla şehrinin ekonomisi pek çok sektöre bağlıdır. Tarım, turizm, madencilik, ticaret ve sanayi gelişmiş olan sektörler arasında yer almaktadır.

  • Tarım

Muğla şehri sahip olduğu araziler ve iklimi nedeniyle tarıma oldukça elverişlidir. Şehrin ekonomisinde bu nedenle tarımın yeri oldukça önemlidir. Muğla şehrinde yetişen meyve, sebze ve tarla ürünleri ile Türkiye’de pek çok üründe 1.sırada yer almaktadır. Şehirde en fazla üretilen tarla ürünleri buğday, patates, arpa, tritikale ve mısırdır. Meyve üretiminin en fazla olduğu ürünler ise portakal, zeytin, nar, limon ve mandalinadır. Nar üretiminin Türkiye üretimi içindeki payı %15,49, portakalın ise %13,70’dir.

Muğla şehrinde en fazla üretilen sebzeler domates, karpuz, hıyar, patlıcan ve kabaktır. Muğla şehri darı, bakla (kuru), börülce (taze) ürünlerinin üretimi ile Türkiye’de 1.sırada yer almaktadır. Aynı zamanda börülce (kuru), mısır, pepino, barbunya ve nar üretimi ile Türkiye’de 2. sırada yer almaktadır.

Muğla şehrinde aynı zamanda kereviz, zeytin, marul, sarımsak, avokado, greyfurt, üzüm, kekik üretimi yapılmaktadır.  Muğla şehri sığla yağı ile ön plana çıkmaktadır.

  • Hayvancılık

Muğla şehri hayvancılık sektöründe oldukça gelişmiştir. Özellikle balıkçılık en önemli gelir kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Şehirde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı ve arıcılık faaliyetleri de yapılmaktadır. Muğla şehrinde bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı ile süt ve et üretimi yapılmaktadır.

Şehrin en önemli hayvancılık gelirleri arıcılık ve su ürünlerinden sağlanmaktadır. En son açıklanan rakamlara göre şehirde 982 bin arı kovanı bulunmaktadır. Aynı zamanda çam balı üretiminde önde gelen iller arasına girmeyi başarmıştır. Su ürünleri deniz balıkçılığı ve tatlı su balıkçılığı üzerinden yapılmaktadır. Şehirde çipura, levrek, sarıağız oldukça önemli su ürünleri arasında yer almaktadır. Şehirde 15.000 ton alabalık üretimi yapılmaktadır.

  • Sanayi

Muğla şehrinde sanayi faaliyetleri gelişmiştir. Şehirde tarımın gelişmiş olması nedeniyle tarıma dayalı sanayi ön plana çıkmaktadır. Gıda imalatı, maden, inşaat, mermer, mobilya ve tekne imalatı öne çıkan sektörler arasında yer almaktadır. Şehrin en önemli sanayi sektörleri arasında su ürünleri ve hayvansal mamul sektörü bulunmaktadır.

Yaş meyve sebze üretimi, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve paketlenmesi, unlu mamullerin üretimi, yem üretimi tarımsal sanayinin gelişmiş olduğu alanlardır.

Muğla’da iş yapmak için şehir genelinde bulunan sanayi bölgelerini Kobi Vadisi’nde araştırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Muğla Sanayi Bölgeleri

  • Madencilik

Muğla şehri maden kaynakları açısından zengin sayılabilecek bir ildir. Krom, mermer ve linyit en önemli kaynakları arasındadır. Mermer üretimi mermer işletmeciliği Türkiye’de önemli bir yerdedir. Şehirde bulunan diğer maden kaynakları asbest, bakır, kurşun, çinko, boksit, çimento hammaddeleri, demir, dolomit, feldispat, grafit, kalsit, kireçtaşı, krom, kükürt ve zımparadır.

  • Turizm

Turizm Muğla şehrinin en önemli gelir kaynağını oluşturmaktadır. Turizm oldukça gelişmiştir. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan şehir ziyaretçileri ile Türkiye’de 5. sırada yer almaktadır. Aynı zamanda şehir en çok yabancı turistin geldiği 4.şehirdir. Gelen yerli ve yabancı turistler şehirde konaklamaktadır. Bu nedenle konaklama sektörü oldukça gelişmiştir. Yabancı turistler en çok İngiltere, Rusya ve Almanya’dan gelmektedir.

Şehirde Lagina Kutsal Alanı, Euromos Antik Kenti, İassos Antik Kenti, Labranda Antik Kenti, Bafa Gölü, Knidos Antik Kenti, Sedir Adası, Likya Yolu ve Kaya Köyü önemli turizm alanlarını oluşturmaktadır. Marmaris, Fethiye, Milas, Datça, Dalaman ve Bodrum şehirde öne çıkan ilçeler arasındadır. Deniz, kum ve güneş turizmi, deniz sporları ile şehir öne çıkmaktadır.

  • Ticaret

Muğla şehri ticaret faaliyetlerinin gelişmiş olduğu bir ildir. Şehirde iç ticaret ve dış ticaret yapılmaktadır. İç ticaretin en fazla olduğu şehirler İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya ilidir. Dış ticaretin en fazla olduğu ülkeler ise Yunanistan, Almanya, Hollanda ve Rusya’dır. Şehirde ticaretin en fazla olduğu sektörler balık ürünleri, tekne imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, yaş meyve ve sebze imalatı sektörleridir.

YouTube video player

Muğla Şehrinde Yapılabilecek Bazı İşler

  • Muğla şehrinde girişimcilerin hayvancılık alanına yatırım yapma potansiyeli bulunmaktadır. Şehirde et ve süt ürünlerinin üretimi, keçi peyniri üretimi, yumurta üretimi ve paketleme, bal ve arı sütü üretimi, su ürünleri yetiştiriciliği potansiyel yatırım alanlarını oluşturmaktadır.
  • Tarımın gelişmiş olduğu şehirde girişimciler makarna üretimi, dondurulmuş gıda üretimi, kuruyemiş ve çerez üretimi, zeytinyağı üretimi, baharat işleme tesisi, içecek üretimi alanlarına yatırım yapılabilir. Aynı zamanda meyve ve sebzecilik, zeytin işleme, ürün paketleme alanlarına yatırım yapılabilir.
  • Muğla şehri sahip olduğu maden kaynakları ile girişimcilere maden kömürü üretimi, dolomit ve kalker üretimi, mermer işleme, feldispat ve kuvars üretimi yapma fırsatı sunmaktadır.
  • Muğla şehrine ziyarette bulunan turistlere yönelik olarak girişimcilerin şehri hatırlanacak kılan süs eşyaları ile iş kurması mümkündür.
  • Girişimcilerin Muğla şehrinde turistler için rehberlik, tur, çeviri ve konaklama hizmetleri sunması mümkündür.
  • Ticaret faaliyetlerinin gelişmiş olduğu şehirde girişimcilerin depolama ve lojistik alanlarına yatırım yaparak gelir elde etmesi mümkündür.
  • Yat ge tekne imalatı, kurvaziyer limanı yapımı, doğrama ve mobilya üretim tesisi, karton ve mukavva kutu üretimi, tıbbi tekstil yatırımı, sabun üretimi yapılması mümkündür.
  • Deniz turizminin gelişmiş olduğu şehirde girişimciler deniz giysileri ve deniz gözlüğü gibi ekipmanları yerli ve yabancı turistler için sunabilir.
  • Muğla şehrinde girişimcilerin festivallere ve eğlence sektörüne yatırım yaparak gelir elde etmesi mümkündür.

Muğla Şehrine Sunulan Teşvikler

Muğla şehri girişimciler için 1. bölge destek unsurlarını sunmaktadır. 1. bölge için sağlanan destek unsurlarını ise şu şekildedir;

  • KDV istisnası
  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • Vergi indirimi
  • Sigorta primi işveren hissesi desteği (2-3 yıl)
  • Yatırım yeri tahsisi

Muğla şehrinde girişimcilerin destek alabileceği yatırım alanlarından bazıları şu şekildedir;

  • Gıda imalatı
  • Tekstil ürünleri imalatı
  • Derinin tabaklanması ve işlenmesi
  • Ağaç ve mantar ürünlerinin imalatı
  • Kimyasal madde ve ürünlerin imalatı
  • Plastik ve kauçuk ürünleri imalatı
  • Mobilya imalatı
  • Ürün paketleme hizmeti yatırımları
  • Ulaşım araçlarının imalatı

Muğla’da Yatırım Yapmak

Bir girişimci olarak Muğla şehrinde yeni bir iş kurmayı planlıyorsanız, sizin gibi farklı kişiler tarafından paylaşılan Muğla’da yatırım ilanlarını inceleyip fikir sahibi olabilirsiniz.



Muğla’da İş Yapmak İçin İş Fikirleri


Bu sayfada yer alan; bilgi, içerik ve yorumlar yatırım tavsiyesi değildir. Sayfa içerisinde bulunan bazı bilgiler günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.