Yatırımcı Arıyorum

Yazılım Şirketi Kurmak

Devir artık bilgisayar devri. Hatta bilgisayardan öte, bilişim devri.

Kira ödemelerinden, fatura ödemelerine kadar işimizle ilgili her konuda bilgisayarlar aracılığı ile çalışıyoruz. Son aylarda da internet aracılığı ile çalışmanın ve yazılım faaliyetlerinin önemi daha da fazla arttı. Özellikle yazılım şirketi kurmak, son zamanların en karlı iş fikirlerinden biri haline geldi.

İnsanlar artık evlerinden çalışıp, iş kurabilme şansına sahip. Yazılım şirketleri eğlendirme, öğrenme, hesaplama, değerlendirme, çoklu görevleri yerine getirme ve oynama amaçlı yazılımları geliştirerek dağıtımını yapmaktadır.

Yazılım Firması Açmak

Bir yazılım şirketi kurmak için her şirkette olduğu gibi bir sermayeye, teknik destek beceri ve bilgiye, programlama bilgisi ve pazarlama uzmanlığına ihtiyaç duyacaksınız.Yazılım şirketleri nasıl kazanç elde eder diye aklınızda bir soru varsa, bu şirketler yaptıkları işlemlerden, üyeliklerden ve lisans ücretinden kazanç elde etmektedir.

Yazılım ürünü ücretsiz ise reklam gelirlerinden, teknik destek hizmetlerinden ve eğitim hizmetlerinden kazanç elde ederler. Bilişim sektörü, en çok kazandıran işlerin olduğu alanlardan biridir. Hangi işi yaparsanız yapın, iyi kazanç elde edersiniz. Yazılım şirketi açmak da kazançlı iş fikirlerinden biridir. Bilgisayardan anlayan ve gerekli donanıma sahip olan her girişimci, yazılım firmasını kurabilir.

Yazılım Şirketi Kurmanın Adımları

Başarılı ve kazanabileceğiniz bir yazılım şirketi kurmak istiyorsanız, dikkatli adımlar atmalı ve her şeyi uygun şekilde yapmalısınız.

Şirketiniz için Sermaye Bulun

Bir yazılım şirketi, düşük bir bütçeyle çalışabilen birkaç girişimcilik modelinden biridir. Ancak yine de bir iş modeli ve işletmelerin ayakta kalabilmesi için paraya ihtiyacı vardır. Bir yazılım şirketi kurmak, genel giderleri ile birlikte (şirket kurulum maliyeti) 2.500 – 5.000 TL arasında olup bu şirketinizi bir muhasebeci yardımı ile kurabilirsiniz.

Yazılım şirketinizi kuruluşun ilk aşamalarında finanse etmek için ihtiyaç duyacağınız toplam sermayenin bir listesini yapın. Bir yazılım şirketi kurmanın maliyeti, eğer bir ofis kurulacaksa 30 – 60 bin TL civarındadır. Eğer yeterli sermayeniz yoksa size finans sağlayacak kişi ya da kurumlara başvurabilirsiniz.

Bunun için ailenizden ya da arkadaşlarınızdan destek alabilir, web siteleri aracılığıyla yatırımcı bulabilir ve banka kredisi alarak işinize başlayabilirsiniz.

Yazılım ve İş Uzmanlığı Geliştirmek

Bir yazılım şirketi kurmak için; bilgisayar, kodlama, tasarım, geliştirme seviyenizin iyi olması gerekir. Aynı şekilde sizinle çalışacak kişilerin de bilgisayar dilinden iyi anlaması gerekir. Mümkün ise bilgisayar alanında üniversite eğitimi alın. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurslara gidin.

Bir diğer öneri ise, kendi yazılım şirketinizi kurmadan evvel, bir başka yazılım şirketinde bir süre çalışmak. Bu sayede, işi daha net kavrayabilmek, işlerin nasıl yürütüldüğüne dair bir fikir sahibi olabilmek için sizin açınızdan yararlı olacaktır.

İşin Niteliğine Karar Vermek

Bir yazılım şirketi;

  • Program geliştirmek
  • Arayüz geliştirmek
  • Web yazılım hizmetleri
  • SEO hizmetleri
  • Dijital dönüşüm
  • Uygulama tasarımı ve geliştirme
  • Yapay zeka

gibi vb. benzer birçok alanda iş yapmaktadır.

Bir İş Planı Oluşturun

İş planı, her işletmede bulunması gereken bir stratejidir. Yazılım şirketiniz için de uygun bir iş planı hazırlamanız gerekir. Yazılım işinizin, ürününüzün, pazar hedef kitlenizin, markalaşma yaklaşımınızın, finansal ihtiyaçlarınızın ve ürün rekabetinizin amacını açıklayan ayrıntılı bir iş planı oluşturmalısınız. Şirket için hedeflerinize ulaşmanızda size rehberlik edecek stratejik bir planı da iş planınıza dâhil edin.

Stratejik düzen iş konseptinizi, pazar araştırmasını, bir pazarlama planını, bir operasyon planını ve bir finansal planı içermelidir. İş planınız, hem işletmenizin sürdürülebilirliğine kılavuz oluşturacak hem de sermaye arayışınızda sizin insanlara işinizi anlatmanıza yardımcı olacaktır.

Ofisinizi Kurun

Sadece bir web tasarım şirketi açacaksanız, bu işinizi evinizden de rahatça yürütebilir, bir ofis kurmaktan daha az maliyetle çalışabilirsiniz. Ancak daha fazla görevi üstlenecekseniz, bir ofis ortamı daha çok işinize yarayacaktır.

Lokasyonu iyi seçilmiş bir yerde açacağınız yazılım şirketi, daha çok kişiye ulaşmanızı sağlayacaktır. Trafiği yoğun, müşterilerin ve personelin şirkete kolayca ulaşabileceği, park sorunu olmayan bir yerde açacağınız yazılım şirketiniz, size iyi kazanç sağlayabilir. İş merkezlerinin olduğu yerler, sizin için uygun alanlar olabilir.

Ofis alanınızı bulun ve tüm gerekli olan ekipman ve araçları satın alın. Ofisinizin ferah bir çalışma alanı olması, personelin daha rahat çalışmasını sağlayacaktır.

Not: eğer bu alanda yeni bir iş kurmayı düşünüyorsanız, yazılım sektöründe işbirliği veya iş ortaklığı arayan kişilerle de iletişim kurabilirsiniz. Konu hakkında örnek ilanlara ulaşmak için yazılım sektöründe yatırımcı arayanlar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Personel Kadronuzu Oluşturun

İyi eğitim almış, bilgisayarlar ve yazılımlar konusunda uzman kişilerden oluşan personeller bulmalısınız. Personelleriniz; doğru becerilere, iyi kişilik özelliklerine ve deneyime sahip olmalıdır. Personelinizi hayal gücü ve geliştirme yeteneği güçlü kişilerden tercih etmelisiniz.

Güçlü ekip, sizi en kısa sürede başarıya ulaştıracaktır. İşe alma kararı vermeden evvel, en iyi yazılım geliştiricilerini seçtiğinize emin olmalısınız.

Ayrıca personel alımı aşamanızda sadece geliştiriciler değil, satış ve pazarlama alanında da yetkinliği olan kişileri de hesaba katmanız gerekir.

Zorunlu Ekipman ve Uygulamaları Satın Alın

Uygun bir konumda ofis alanı belirledikten sonra, ekibiniz için; programlama uygulamaları, bilgisayarlar, sunucular, veri depolama özelliği ve yazılım oluştururken, dağıtırken kullanışlı olan tüm temel araçlarla donatın. Maliyeti çok yüksek olan yüklerin altına girmemeye çalışın. Günümüzde birçok şirket; bilişim alanında birçok içeriği kiraya vermektedir. Bu alanda araştırmalar yapabilirsiniz.

Yazılım ürününüz için bir geliştirme zaman çizelgesi ayarlayın. Karmaşık bir veri yönetim sisteminin geliştirilmesinin, basit bir cep telefonu uygulamasından daha uzun süreceğini unutmayın. Pazara sunduğunuz yazılım için uygun bekleme süresi konusunda dışarıdan uzmanlara danışmak ve ekibinizden girdi istemek her zaman akıllıca olacaktır. Elbette, diğer potansiyel rekabeti ortadan kaldırmak bir önceliktir.

Herkesin aynı yönde hareket etmesini ve ortak bir vizyon ürünü doğrultusunda çalışmasını sağlamak için siz ve yazılım geliştirme ekibi üyeleri arasında net iletişim kanalları oluşturun. Haftalık durum toplantıları, ilerlemeyi takip etmenin ve zaman çizelgesini gözden geçirmenin mükemmel bir yoludur.

Yazılım Şirketi Kurduktan Sonra Yapılması Gerekenler

Ürünleri/Hizmetleri Test Etmek

Geliştirme aşamasından sonra ürünü test etmeniz gerekir. Yapılandırılmış bir kalite kontrol ve garanti süreci oluşturun. Her bir özelliğin farklı işletim sistemlerinde düzgün çalışıp çalışmadığını test etmek için küçük bir geliştirme ekibi atayabilir veya yazılımla etkileşime geçmeleri için yeni bir görünümle dışarıdan test uzmanları getirebilirsiniz.

Test prosedürlerinin eksiksiz bir düzeni, test uzmanlarına herhangi bir adımı atlamama konusunda rehberlik etmelidir. Aksu halde test geçersiz olur.

Ayrıca hedef kitlenizden küçük bir tüketici ekibinin ürününüzü kullanmasına ve kullanım kolaylığı, doğruluğu, etkinliği ve verimliliği açısından ölçüm yapmasına izin verin. Bu, yazılımınız da gerekli değişiklikleri yapmanıza ve nihayet piyasaya sürmeden önce kaliteyi yeniden test etmenize yardımcı olacaktır.

Ürününüzü geliştirdikten sonra gerekli marka ve patent işlerini de halletmeniz gerekir.

Reklam ve Pazarlama

Bilgisayardan iyi anlayan pek çok kişinin bir yazılım şirketi kurması sonucu, bu piyasada ciddi bir rekabet vardır. Daha önce hiç kimsenin üretmediği bir ürünü üretip, geliştirip, piyasaya sürmek, sizin için artı bir avantaj olacaktır.

Pazarlama, her işletmenin başarılı olmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ürününüzü en etkili şekilde pazarlamanız, piyasadaki rakiplerinizi geçmeniz, müşteri sayınızın ve kazancınızın artması anlamına gelir. Kendinizi mümkün olan tüm online ya da çevrimdışı platformlarda tanıtmalısınız. Pazarlama faaliyetleri için de bütçe ayırmalısınız.

Günümüzde her işletmenin online bir konuma sahip olması bir kuraldır. Yazılım şirketiniz için bir web siteniz ve sosyal mecralarda sayfanız olduğundan emin olun. Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIn gibi platformlarda yerinizi alın. Ürünlerinizin veya sunmuş olduğunuz hizmetlerinizin pazarlamasını yapmak için, gerçekten ilgileneceklerine inandığınız yerlere başvuru yapabilirsiniz.

Diğer yazılım şirketleri size ilham kaynağı olsun. Özellikle sektörde adı geçen büyük yazılım şirketlerinin faaliyetlerini takip edin. Bu hem geliştirdikleri ürünler hakkında size bilgi verecek hem de stratejilerini daha yakından anlamanızı sağlayacaktır.

Son Olarak;

Bir işletmeyi kurmak, sürdürülebilirliği sağlamak, herkes için zordur. Bununla birlikte, sorunların ortaya çıkması doğaldır. Böyle bir durumda, hiç kimsenin ilk seferde her şeyi doğru yapamayacağını unutmayın. Hiçbir başarısızlık kalıcı değildir ve her hata sizi hayallerinize yaklaştırır.

Kesin olan bir şey var ki; müşterilerinize hayatlarını daha iyi hale getiren bir şey sağladığınız sürece, size ait kazanan ve gelişen bir yazılım şirketi daima iyi kazandıracaktır.

Yazılım Sektöründe Bayilik Almak

Eğer sizde ucu bucağı olmayan bu sektörde yeni bir yatırım yapmayı düşünüyorsanız, Kobi Vadisi platformunda yer alan yazılım bayiliği veren firmaları araştırabilir, anlık olarak ilgilendiğiniz firmalara bayilik taleplerinizi iletebilirsiniz.



kobi vadisi

Yorumunuz