Yatırımcı Arıyorum

Yeni Bir İşyeri Açmak

Yeni İşyeri Nasıl Açılır?

Kimin, iyi bir girişimci olabileceği konusunda bir sınır yoktur. Bir sonraki aşamaya kadar başarılı olabilecek bir işe başlamak için, bir üniversite diplomasına, bankada bir miktar paraya hatta iş deneyimine bile ihtiyacınız olmayabilir. Ancak, bunu görmek için güçlü bir plana ve hedefe ihtiyacınız vardır.

İşte size iş kurarken faydalanabileceğiniz kılavuz bilgiler;

Kendinizi Değerlendirin

En temel soruyla başlayalım: Neden bir iş kurmak istiyorsunuz? Ne tür bir iş başlatmak istediğinize rehberlik etmek için bu soruyu kullanın. Ekstra para kazanmak mı? Daha fazla özgürlük mü? Ya da sadece kendi işinizi kurmak mı istiyorsunuz?

Sebebi bulduktan sonra, başlamanız gereken iş türünü ve neye ihtiyacınız olduğunu bulmak için aşağıdaki soruları kullanabilirsiniz;

  1. Hangi yeteneklere sahipsiniz?
  2. Tutkulu olduğunuz alan nedir?
  3. Uzmanlık alanınız nedir?
  4. Çoğu işletmenin başarısız olduğunu bilerek ne kadar harcama yapabilirsiniz?
  5. Ne kadar sermayeye ihtiyacınız var?
  6. Ne tür bir yaşam tarzı istersiniz?
  7. Girişimci olmaya hazır mısınız?

Bu soruların cevaplarında çok dürüst olarak ilerlediğinizde size iş açmak için bir temel oluşturacaktır.

1- Bir İş Fikri Düşünün

Yapacağınız girişimde çarpıcı bir iş fikriniz varsa bir adım daha attınız demektir. Yoksa iyi bir fikir edinmek için beyin fırtınasına başlamanın birçok yolu vardır. Girişimci olarak işte size iş fikri geliştirmenize yardımcı olacak birkaç ipucu;

  1. Kendinize, yakında hangi teknoloji ya da gelişme yaşanacak ve bildiğimiz iş ortamını nasıl değiştirecek? Diye bir soru sorun. Eğrinin önüne geçebilir misiniz?
  2. İnsanlar yeniyi alma şansı yoksa, bozuk araçları tamir ettirerek kullanmak isterler. İşletmeniz müşterileriniz için tamirat, yenileme gibi bir alanda bir ihtiyacı çözebilirse bundan memnun olacaklardır.
  3. Becerilerinizi tamamen yeni bir alana uygulayın çünkü birçok işletme ve sanayi işleri bir şekilde yapar ama becerileri kullanmak sizi öne çıkartır.
  4. Tamamen yeni olmayan bir iş fikriniz var mı? Öyleyse, mevcut teklifleri düşünün ve nasıl daha iyi, daha ucuz veya daha hızlı bir şeyler yaratabileceğinizi odaklanın.

Ayrıca dışarı çıkın, insanlarla tanışın ve onlara sorular sorun, diğer girişimcilerden tavsiye alın, çevrimiçi fikirleri araştırın veya sizin için en anlamlı olan yöntemi kullanın.

Yeni bir iş kurma aşamanızda size fikir verebilmesi adına yüzlerce farklı iş fikrini sizin için ücretsiz olarak sunuyoruz.

2- Pazar Araştırması Yapın

Yapmaya başlamak istediğiniz işi yapan başka biri var mı? Değilse, bunun iyi bir nedeni var mı?

Bu kılavuz soruyu kullanarak pazardaki potansiyel rakiplerinizi veya ortaklarınızı araştırmaya başlayın. Araştırmanızla tamamlamanız gereken hedefleri ve bunu yapmak için kullanabileceğiniz yöntemleri bulabilirsiniz. Bunu yaparken şu 3 hatadan kaçının;

  1. Sadece ikincil araştırmaları kullanmak
  2. Sadece online kaynakları kullanmak
  3. Sadece tanıdığınız insanları araştırmak

3- Geri Bildirim Alın

İnsanların ürününüz veya hizmetinizle etkileşime girmesine izin verin ve çekimlerinin ne olduğunu görün. Yeni gözler sizin kaçırmış olabileceğiniz bir sorunu işaret etmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, bu kişileri dinlerseniz ürünü beğendiklerinde ilk marka savunucunuz olacaklardır. Geri bildirimi kullanmanın en kolay yollarından biri yalın başlangıç yaklaşımına odaklanmaktır.

Bu 3 temel aşamayı içerir: prototip oluşturma, deneme ve döndürme.

Bir ürünü piyasaya sürerek, geri bildirim alarak ve bir sonraki ürünü piyasaya sürmeden önce adapte ederek, sürekli olarak gelişebilir ve işinizi takip edebilirsiniz.

İşte geri bildirim almak için 6 adım:

  1. Muhtemelen geri bildirim alırken heyecanlı olacaksınız ve heyecandan dolayı kötü sonuçlara doğru yönelmeye başlayabilirsiniz. Sakinleşin ve az önce duyduklarınızı dikkatlice düşünmek için zaman ayırın.
  2. Negatif geri bildirim veren insanlar, elbet bunun için onlara teşekkür etmenizi beklemeyeceklerdir. Ancak bunu yapmanız muhtemelen size saygı duymalarını ve gelecekte dürüst olmalarını sağlayacaktır.
  3. Biri bir fikirden hoşlanmıyorsa, söylediğiniz her şeyden nefret ettikleri anlamına gelmez. Bu insanların yardım etmeye çalıştıklarını ve daha fazla araştırmanız gereken daha küçük bir problem veya çözümü işaret ettiklerini unutmayın.
  4. Aynı yorumları duymaya devam ederseniz, oturup düşünmenin zamanı gelmiş demektir.
  5. Müşterinin kontrol altında olduğu bir konuşmaya girmeye istekli olun.
  6. Sorular sorarak birisinin neden bir şeyleri sevdiğini veya sevmediğini anlayın.

İşinizle İlgili Çerçeve Oluşturun

Bir iş açmadan tüm yasal yönleri öğrenilebiliyor olmanız bazı adımlarda yorulmanızı önler. İşinize çerçeve oluşturacakların listesi şu şekildedir;

  • İşletme yapısı (LTD, A.Ş. gibi)
  • İş adı
  • Vergi numarası
  • Sicil Kaydı
  • İzinler
  • Lisans
  • Gerekli banka hesabı
  • Ticari markalar, telif hakları veya patentler

İş planınızı yazın

Bir iş planı, işinizin bitmiş ürüne başladığında nasıl bir gelişim göstereceğine dair yazılı bir açıklamadır.

İşte iş planınızda olması gereken öneriler:

  • İşletmenizin adını seçin
  • İşin çözdüğü sorunu belirleyin
  • İş tanımını yapın
  • Pazar stratejileri belirleyin
  • Rekabet Analizi yapın
  • Tasarım ve geliştirme planı yapın
  • İşlemler ve yönetim planı yapın
  • Finans faktörlerini belirleyin

Not: iş planı hazırlama / yazma konusunda kendinizi yeterli düşünmüyorsanız, birçok konuda size rehberlik edecek iş planı hazırlama sayfamızı inceleyebilirsiniz.

4- İşletmenizi Finanse Edin

İşinizi başlatmak için ihtiyaç duyduğunuz kaynakları elde etmenin birçok yolu vardır. İşte size bu konuda fikir verebilecek bilgiler;

  • Başlangıçlarınızı kendiniz finanse edin
  • Finans ihtiyaçlarınızı arkadaşlarınıza ve ailenize sorun
  • Küçük işletme hibesi isteyin
  • Melek yatırımcı arayın
  • Risk sermayesi yatırımcılarını araştırın
  • Stratejik bir ortaktan veya müşteriden bir avans alın
  • Başlangıç ​​yardımı için ticari sermaye veya hizmet araştırın
  • Banka kredisi alın

Not: Yeni bir işe adım atarken finans problemi yaşıyorsanız, Kobi Vadisi platformunda projenizi veya iş modelinizi tanıtarak yeni yatırımcılara ulaşabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken: finansör arıyorum sayfasını ziyaret ederek birkaç dakika içinde ilan verebilirsiniz.

Ürün veya hizmetinizi geliştirin

İşinize başladığınız tüm çalışmalardan sonra, fikrinizin hayata geçtiğini görmek harika olacaktır. Ancak aklınızda bulundurun, bir ürün oluşturmak epey meşakkatlidir. Bir uygulama yapmak istiyorsanız ve bir mühendis değilseniz, bu konuda teknik bir kişiye ihtiyacınız olacaktır. Ya da bir ürünü seri olarak üretmeniz gerekiyorsa, bir üretici ile takım kurmanız gerekecektir. Ürünü geliştirirken önemli bir nokta, ürünü gerçekten hazırlarken 2 şeye odaklanmanız gerektiğidir: sadelik ve kalite.

Ayrıca, ürünün birisinin dikkatini hızla çekebildiğinden emin olmanız gerekir. Ve gerekli sertifikalara veya eğitim gereksinimlerine sahip olduğunuzdan emin olun, böylece birileri hizmetinizi sorduğunda iyi bir fırsata çevirmeye hazır olursunuz.

Takımınızı oluşturmaya başlayın

İşinizi ölçeklendirmek için sorumlulukları başkalarına vermeniz gerekecektir ve çalışma arkadaşlarına ihtiyacınız vardır. Çalışan ihtiyacınızı belirlerken aşağıdakiler size fikir verebilir:

  • Hedeflerinizi açıkça belirtin
  • İşe alma protokollerini takip edin
  • Güçlü bir şirket kültürü oluşturun

Bir yer bulun

Bu bir ofis veya mağaza anlamına gelebilir. Öncelikleriniz ihtiyaca bağlı olarak değişecektir, ancak işte göz önünde bulundurmanız gerekenler:

  • İşlem tarzı
  • Müşterilerinizin demografik yapısı
  • Yaya trafiği
  • Erişilebilirlik ve park etme
  • Çevrenizdeki rakipler
  • Diğer işletmelere ve hizmetlere yakınlık
  • Sitenin görüntüsü ve tarihçesinin konuma etkisi
  • Binanın altyapısı
  • Kira, kamu hizmetleri ve diğer maliyetler
  • Evinize ulaşım
  • Personelinizin ulaşım durumu

İş Yeri Açmak İçin Yapılması Gerekenler

5- Satış Yapmaya Başlayın

Ürününüz veya sektörünüz ne olursa olsun, işinizin geleceği gelire ve satışlara bağlı olacaktır. Kullanabileceğiniz tonlarca farklı satış stratejisi ve tekniği vardır, ancak 4 temel prensip aşağıdaki gibidir:

  1. Müşterilerinizi dinlerken ne istediklerini, neye ihtiyaç duyduklarını ve bunun nasıl gerçekleşeceğini öğrenmelisiniz.
  2. Bir taahhüt istemeli ancak bu konuda baskı yapmamalısınız. Bir sonraki adımı istemek veya bir satışı kapatmak için çok çekingen olmamalısınız ancak müşterileri bir satışa zorluyor gibi de hissettirmemelisiniz.
  3. “Hayır” cevabını duymaktan korkmamalısınız.
  4. Gelir elde etmek ve karlı bir işletme işletmek için müşteri önceliği belirlemelisiniz.

Müşterilerin hedefleri belirleyerek başlamalısınız ve işletmenizin ilk müşterilerini bularak, müşteri tabanınızı büyütmeli veya işinize uygun kişileri bulmak için reklamlar yayınlamalısınız. Ardından, bu potansiyel müşterileri gelire dönüştürebilecek doğru satış tekniklerini veya stratejisini belirlemelisiniz.

6- İşinizi Büyütün

İşinizi büyütmek için milyonlarca farklı yol vardır. Başka bir işletme satın alabilir, yeni bir pazar hedeflemeye başlayabilir, tekliflerinizi genişletebilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Ancak, büyümekte olan tüm şirketlerin ortak sahip olduğu iki temel özelliğe sahip değilseniz, hiçbir büyüme planı geçerli olmaz. Şirketlerin ilk önce, pazarlama yapmak için bir planları vardır.

Örneğin; sosyal medyayı organik, etkileyici veya ücretli kampanyalarla etkin bir şekilde kullanırlar veya bir e-posta listeleri vardır ve nasıl kullanılacağını bilirler. Ya da pazarlama kampanyalarıyla kimi hedeflediklerini tam olarak bilirler. Ardından, yeni bir müşterileri olduğunda, onları nasıl koruyacaklarını öğrenirler.

Hayal ettiğiniz işinizi açtınız fakat, bu serüven daha yeni başlıyor. Çünkü bundan sonra pazardaki müşteriler için sürekli rekabet halinde olmanız, asla bulunduğunuz yerde kalmamanız gerekiyor. Ve sürekli olarak piyasayı araştırmaya, yeni insanları işe almaya ve üstün bir ürün üretmeye devam etmelisiniz.

Unutmayın! Daima hayaliniz için attığınız bu adımın bir adım ötesine geçmelisiniz.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments