Yatırımcı Arıyorum

Yeni Bir Ürün Nasıl Geliştirilir?

Ürün Geliştirmek

Girişimciler için; tasarladıkları özgün bir ürünü hayata geçirme süreci belirsizliklerle dolu bir süreçtir. Bu süreç her ne kadar girişimciyi heyecanlandırsa da aynı zamanda gözünü korkutabilir.

Yeni ürün geliştirmek ana hatlarıyla incelendiğinde bazı aşamalardan oluşur ve bu aynı zamanda orijinal ürün fikrinin pazara sunulmasıdır.

Ürün Geliştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fikir

Ürün çıkarmaya kalkışan pek çok girişimci, genellikle satmayı düşündüğü mükemmel ürünü ortaya çıkarmak için büyük bir fikir beklerken, fikir aşamasında takılıp kalır. Temel olarak “yeni” bir ürün inşa etmek daha tatmin edici bir çalışma olurken, en iyi fikirlerin çoğu, mevcut bir ürün üzerinde yenileme yapmakla kazanılır. Mevcut fikirleri dönüştürmenin yeni yollarını araştırabilir, hatta yeni bir hedef kitleye veya soruna uyarlayabilirsiniz. Bu etapta ilham almak için çevrimiçi pazarları analiz etmek ve tarihsel eğilimleri kontrol etmek iyi bir araştırma fikri olabilir.

Araştırma

Ürün fikriniz göz önünde bulundurulduğunda, üretim aşamasından önce bu ürünün pazar araştırması yapılmalıdır. Çünkü önce fikrinizi doğrulamakta başarısız olursanız bu yanlış bir adım haline gelebilir. Ürün doğrulaması, insanların almayacağı bir ürün oluşturmanızın ve satmayacağınız bir fikir için zaman, para ve çaba harcamanızın önüne geçer.

Ürün fikrinizi doğrularken, geri bildirim alabileceğiniz anketler düzenleyebilir, kitlesel forumlar açabilir, Google trendlerini takip edebilirsiniz. Ayrıca sosyal medya hesaplarınızda “yakında geliyor” tarzı bir başlıkla fikrinizin nabız yoklamasını yapmak yararlı olabilir. Ancak fikrinizi doğrulamaya karar verirseniz, ürününüzü satın alıp alamayacaklarına dair tarafsız bir izleyici kitlesinden geri bildirim almak önemlidir.

Planlama

Ürün geliştirme süreci çabuk olduğu kadar karmaşık bir süreç olabileceğinden, prototipinizi oluşturmaya başlamadan önce planlama yapmalısınız. Planlamaya başlamadan önce ilk etapta ürününüzün neye benzeyeceğine dair elle bir çizim yapmanız gerekmektedir. Çizim, çeşitli özellikleri ve işlevleri açıklayan etiketlerle mümkün olduğunca ayrıntılı olmalıdır. Planlamanızdaki bileşenlerle birlikte, ürününüzün düşeceği perakende satış fiyatını veya kategorisini de göz önünde bulundurmalısınız.

Kaynak ve paketleme aşamalarına devam etmeden önce, malzemelerinizin ambalajı, etiketleri ve genel kalitesi de dikkate alınmalıdır. Bunlar, ürününüzü hedef müşterinize nasıl pazarlayacağınızı etkileyeceğinden dolayı planlama aşamasında da ürününüzün bu yönlerini dikkate almak önemlidir.

Not: ürün üreticiliği yapmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan ürün üretim rehberi içeriğini incelemenizi öneriyoruz

Prototipleme

Ürün geliştirme sırasındaki prototip aşamasının amacı, seri üretim için örnek olarak kullanılacak bitmiş bir ürün oluşturmaktır. Tek bir denemede bitmiş ürününüze ulaşmanız pek mümkün değildir. Prototip oluşturma, genellikle ürününüzün birkaç versiyonunu denemeyi, seçenekleri yavaş yavaş ortadan kaldırarak son bir numuneden memnun kalana kadar iyileştirmeler yapmayı içerir.

Prototipleme, geliştirmekte olduğunuz ürünün türüne bağlı olarak da önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Bununla birlikte, girişimciler, çoğunlukla prototipleri üretmek için üçüncü bir kişiden yardım alabilirler. Ayrıca, günümüzde 3B tasarım ile fiziksel bir modele dönüştürülmesi de mümkündür.

Kaynak

Memnun olduğunuz bir ürün prototipiniz olduğunda, malzemeleri toplamaya ve üretim için gerekli tedarikçileri güvence altına almaya başlamanın zamanı da gelmiştir. Bu aynı zamanda tedarik zincirinizi oluşturmak demektir. Ve bir ürün oluşturmak, müşterilerin eline geçmesini sağlamak için gereken satıcılar, faaliyetler ve kaynakları içerir. Bu aşama temel olarak üretimle ilgili hizmetleri aramayı içerecek olsa da, bu aşamadaki nakliye ve depolama tercihlerinizi de dikkate almalısınız.

Tedarikçiler ararken, çevrimiçi kaynaklar, geçmişteki örnekler, fuarlar gibi kaynaklardan faydalanmak mümkündür. Satın alma aşamasında, ayrıca ürününüzü yerel mi yoksa yurtdışında mı üreteceğinize de karar vermelisiniz. Her ikisi de kendi avantajları ve dezavantajları olduğu için iki seçeneği karşılaştırmak iyi bir fikirdir.

Maliyetlendirme

Araştırma, planlama, prototip oluşturma ve kaynak bulma işleminden sonra, ürününüzün kaç paraya neye mal olacağı konusunda net bir fikir edinmelisiniz. Maliyetlendirme, şu ana kadar toplanan tüm bilgilerin alınması ve satılan malın maliyetinin ne olacağını çıkartarak bir perakende fiyatı ve brüt kar marjını belirlenmesini sağlar.

Her ek maliyetin ayrı bir satır öğesi olarak ayrıldığı bir tablo oluşturarak başlamalısınız. Bu, tüm hammaddelerinizi, fabrika kurulum maliyetlerini, üretim maliyetlerini ve nakliye ücretlerini içermelidir. Ürününüz müşterinize ulaşana kadar olan nakliye, ithalat ücretleri ve ödemeniz gereken her türlü masrafı hesaba katmanız önemlidir. Çünkü bu masrafların ürettiğiniz yere bağlı olarak maliyetiniz üzerinde önemli bir etkisi olabilir.

Bir girişimci için yeni bir ürünü çıkartmak ve pazara sunma aşaması manevi olduğu kadar maddi olarak da girişimciyi zorlayacak bir süreçtir. Bu etapta daha rahat ve güvende adım atabilmek için Kosgeb’ten ürün geliştirme ve inovasyon destekleri araştırıp destek şartlarını öğrenmeniz ve almanızda mümkündür.

Konu hakkında çok daha detaylı bilgiye: Ürün Geliştirme Nedir adlı içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Ürün Geliştirmek İçin Maddi Destek Bulma

Yukarıda yer alan tüm çalışmaları tamamladıktan sonra ürününüzü piyasaya sürmeniz gerekecek ve bu aşamada bir maddi desteğe ihtiyacınız olacak. Peki kendi imkanınız yoksa bu desteği nasıl bulacağınızı hiç düşündünüz mü? Endişelenmeyin 🙂 Tam da bu aşamada çok büyük bir destekçiniz var: Kobi Vadisi. Siz ürününüzü geliştirmeye devam edin, yatırımcı bulma aşamanızda biz size gerekli desteği sağlayalım.

Tek yapmanız gereken yatırımcı arıyorum sayfasını ziyaret ederek, ürününüz ile ilgili tüm detayları belirtip ilan oluşturmak. Ardından gerekli kontroller yapıldıktan sonra ilgili kategori, sektör ve şehir sayfalarında ilanınızı Türkiye ve Dünya genelinde yer alan yatırımcılara tanıtalım.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz