Yatırımcı Arıyorum

Yeni Mezun Girişimciler İçin İş Kurma Aşamaları

Mezun Olanlar İçin İş Kurma Süreci

Pek çok üniversite, her dönem sonunda binlerce idealist ve hırslı genç mezunlar veriyor. Muhakkak ki bu mezunlar arasında geleceğin yeni nesil yenilikçileri, kurucuları, girişimcileri ve küçük işletme sahipleri olacaktır.

Bu mezunlar, biran önce iş girişiminde bulunmak isteseler de, bir işe başlamak için gereken donanımlara sahip olup olmadıklarını değerlendirmeleri gerekir.

Mezuniyet Sonrası Girişimcilik Adımları

İşte bir iş girişimde bulunmak isteyen yeni mezunlar için takip etmeleri gereken 11 farklı girişimcilik adımı;

1- Tutkunuzu izleyin

Bir girişimci olarak, sevdiğiniz ve size keyif veren işler yapmanın önemi göz ardı edilemez. Aslında, bir kurucunun tutkusu bir işletmenin gelişmesini sağlamak için anahtardır. Başarılı kariyere sahip olmak için sevdiğiniz işi yapmanız gerekiyor. Tutkulu olduğunuz bir alanda bir iş veya kariyer yolu bulmanız, sonrasında oraya hızlı bir şekilde girmeniz, öğrenmeniz, başarmanız ve değer katmanız demektir.

2- Araştırma yapın

Okuldayken harika bir fikir gibi görünen şeylerin uygulanabilir bir işletme haline gelip gelmeyeceğini bilmenin tek yolu araştırma yapmaktır. Yeni işinizi kurmaya giden tüm unsurları iyice incelemek için zaman ayırın. Bu inceleme; pazarınızı ve özel gereksinimlerinizi gerçekten tanımanızı önerir. Pazar araştırması ilk kez girişimciler tarafından fazlasıyla göz ardı ediliyor ve sonrasında başarısız olunuyor. Çünkü pazar gerçekten ölçeklenebilir olmak için iyi bir fikir değildir.

3- İçeriden öğrenin

İşletme kurmak için girişimde bulunmaya karar vermeden önce, daha tecrübeli profesyonellerden ders almak için her zaman biraz zaman ayırın. Kısa bir süre için bir başkası için çalışmak, kapsamlı bir irtibat listesi oluşturmanıza, en iyi uygulamaları seçmenize ve sektörünüzdeki liderlerden bilgi almanıza yardımcı olabilir.

4- Mentorlar bulun

Rehberlik ve destek sunabilecek deneyimli ve güvenilir danışmanlar bulmak, yeni bir girişimcinin, iş geliştirmesine ve mülkiyeti tehlikeye sokan riskleri minimize etmesine yardımcı olacaktır. Hiçbir şey, bir öğrenme eğrisini orada deneyimi olan biri kadar kısaltamaz.

5- Güçlü ağ kurun

Güçlü bir profesyonel ağ, genellikle işiniz için başarı ile başarısızlık arasındaki farkı yaratır. Bu ağı kurmanın bir yolu, bir üniversite öğrencisi olarak kurduğunuz kar amacı gütmeyen bir kuruluşla mümkün olduğunca sık ve olabildiğince fazla insanla bağlantı kurmanızdır. Ağınızı oluştururken, mevcut ilişkilerin potansiyel gücünü de göz ardı etmeyin. Nasıl Genç Girişimci Olunur?

6- Dijital Bilginizi kullanın

Bu dijital mezunlar, özellikle teknoloji işletmelerini kurma, tanıtma ve büyütme gücünü kullanmak için donatıldılar. Şimdi bir işe girişimde bulunmak için 10 yıl öncesine göre çok hızlı ve kolay yol var. Markanızın alan adını satın almak ve bir web sitesi oluşturmak temel bir ilk adım olabilir ancak pek çok ücretsiz sosyal mecrada unutulmamalıdır.

7- İletişim becerilerini geliştirin

İletişim, yaşamda ve işte temel bir beceridir. Kişilerarası iletişimin birçok üniversite mezunu için zor olabileceğini kabul ediyor çünkü sosyal medya, mesajlaşma veya doğrudan mesajlaşma yoluyla çok fazla paylaşılan bir dünyada büyüdüler. Çevrimiçi iletişim genellikle yanlış yorumlanabilir veya yanlış anlaşılabilir. Hiçbir şey, şahsen buluşmaktan daha hızlı bir anlaşma zemini yaratamaz.

8- Finansmanları hesaplayın

Tüm girişimcilerin bir işletmeyi yönetmeye her yönüyle hazırlanmaları gerekir. Bu, finansal analiz, vergi ve bütçeleme dâhil olmak üzere şirketlerinin finansal yönlerini yönetmek için sağlam bir anlayış ve yetenek geliştirmeyi içerir. Erken dönem girişimcilerin finans alanında çevrimiçi kurslar almaları ve çeşitli başlangıç iş modellerini incelemeleri gerekir.

9- Grit yetiştirin

Bir işe başlamak istiyorsanız, anında memnuniyet kazanma arzunuzu bir kenara bırakmalı ve hayal ettiğinizden daha uzun ve daha aktif süre bir çalışmayı planlamalısınız. En zor günlerden kurtulmak için esneklik ve bağlılık geliştirmek gerekli olacaktır. Başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız, ilk denemeden sonra vazgeçmemeli ve pes etmemelisiniz.

10- Başarısızlığın sürecin bir parçası olduğunu kabul edin

Çalışma İstatistiklerine göre, küçük işletmelerin yaklaşık yüzde 50’si beşinci yıllarına kadar başarısız oluyor. Uyanmanızı sağlayacak bu gerçek, bir işletme kurmak isteyenlerden bir kısmını caydırmak için yeterli olabilir. Bununla birlikte, genç girişimciler başarısızlıktan korkmamalı, bu başarısızlığın işleriyle ve kariyerleriyle ilgili onlara değerli dersler verebileceğini kabul etmelidir.

11- Kendinizi Başkalarıyla Karşılaştırmayın

Belki de hepsinden önemlisi en önemli ders, egonuzu bırakma ve hedeflerinize odaklanma gereğidir. Okuldan bir girişimcinin sıfırdan bir işletme girişimi başarılı olmuş olabilir ama siz o değilsiniz. Bir işe başlama gerçeği sadece çok az gelir getirmez, zaman ve enerjinize büyük bir adanmışlık anlamına gelir.

Araştırmanızı yaptıktan sonra, bir iş girişiminde bulunmak için sıçramaya hazırsanız Kosgeb’in genç girişimciler için olan destek programlarını incelemenizi tavsiye ederiz. Bu programlardan faydalanarak hedeflediğiniz işe kavuşmanız artık bir hayal değil. Gençlere Verilecek Hibeler


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz