Yatırımcı Arıyorum

Yeni Nesil Çalışma Modeli: Bilgi Girişimcisi

Çevremize baktığımızda birçok girişimci ile karşılaşırız. Bu girişimcilerin bazıları harika ürünler satarken, bazıları benzersiz hizmetler sunmakta, bazıları inanılmaz bir fikir bulmakta veya mevcut bir fikre dayalı bir iş yapmaktadırlar. Her girişimciliğin kendine özgü riskleri ve koşulları vardır. Ancak henüz başlangıç ​aşamasında olan yeni bir girişimcilik türü daha vardır.

Diğer girişimcilik stillerinden farklı olarak, bu girişimcilik daha az parasal yatırım ve risk içerirken daha fazla zaman, azim ve enerji gerektirmektedir. Bu girişimciler yaygın olarak hedef pazarın veri tüketimi ihtiyaçları, istekleri ve arzularından yararlanan bilgi girişimcileri yani infopreneur olarak bilinirler.

Bilgi Girişimcisi (Infopreneur) Kimdir?

Infopreneur, bir niş pazarında (çevrimiçi ve çevrimdışı) bilgi toplayarak, organize ederek ve satarak para kazanan bir girişimcidir. Infopreneur terimi, bilgi ve girişimci kelimelerinden türetilmiştir ve basit bir ifadeyle bir infopreneur, bilgi yetersizliğini tanıyarak bilgi yoluyla para kazanan bir girişimcidir. Basitçe söylemek gerekirse, bir infopreneur, çoklu kaynaklardan ve kişisel deneyimlerden bilgi toplayan ve bunu tüketiciler için benzersiz bir paket oluşturmak için kullanan bir profesyoneldir. Ve internet bu süreci büyük ölçüde basitleştirmiş olsa da, bu terimin kendisi aslında dijital ünlüler döneminden önce gelmektedir.

İnfopreneur terimi, 1988’de ilk kitap olan 1 Şubat 1984’te “Verileri Dolara Dönüştürme”adlı bir kitap yayınlayan Harold F. Weitzen tarafından ticari marka olarak tescil edildiği bulunmuştur. infopreneurship üzerine videolar, ses kasetleri, CD’ler, talk showlar vb. bilgi kaynakları oluşturulurken bununla birlikte, bilgisayar ve internet bağlantısı olan herkes belirli bir niş hakkında geçerli bilgi ve bilgi vererek bir işe başlayabileceğinden, internetin gelişmesiyle yükselen bir trend haline gelmiştir.

Infopreneurs, personel veya ekipman kiralamaya veya muazzam miktarda sermaye yatırmaya ve hatta çok düşük finansal risklere sahip olmaya gerek kalmadan bir iş kurmanın mümkün olduğunu kanıtladıkları için girişimciliğin yüzünü değiştiren bir olgudur.

Infopreneur Tipleri Nelerdir?

Genel olarak 9 tip infopreneur vardır. Bunlar şu şekildedir:

  1. Kurs oluşturucular: Bu infopreneurlar tam teşekküllü kurslar oluşturur ve kendi web sitelerinde veya çevrimiçi pazarlarda bunları satarlar.
  2. Yazarlar: Bu tür infoprenciler uzmanlıklarını, deneyimlerini ve içgörülerini bir kitapta veya e-kitapta ortaya koyar ve bunları satarak para kazanırlar.
  3. Niş Blogcular: Genellikle blogcular hiçbir şey satmazlar. Düşüncelerini, uzmanlıklarını, deneyimlerini ve kavrayışlarını halka açık bir platformda paylaşır ve reklamlarla veya savundukları markalarla ortaklık kurarak para kazanırlar.
  4. Niş Podcast’ler: Niş podcast’ler blogculara benzer fakat tek fark platformdur. Podcast’ler bilgilerini ses biçiminde paylaşırlar.
  5. Niş Vloggerlar: Vloggerlar, bilgilerini video şeklinde paylaşan blogculardır.
  6. Konuşmacılar: Konuşmacılar, konuşmasıyla başkalarını etkileyen kendi alanında bir uzmandır. Onun iş modeli para karşılığı bir olay hakkında konuşmak için hazırlanan programlara katılırlar.
  7. Koçlar: Koçlar, başkalarının kişisel potansiyellerini ortaya çıkarmasına yardımcı olan kişilerdir. Hem çevrimiçi hem de çevrimdışı hizmet vermektedirler.
  8. Danışmanlar: Danışman, işletmelere ve bireylere profesyonel tavsiyelerde bulunan bir uzmanlardır.
  9. Düşünce liderleri: Düşünce lideri, bu niş ile ilgili kararlar verirken insanların takip ettiği bir niş uzmanıdır. Sosyal medya bile dahil olmak üzere birçok kanal üzerinden çalışmaktadırlar.

Infopreneur Nasıl Olunur?

Infopreneur olmak tutkuyu kâra dönüştürmenin bir yoludur. Infopreneur olmanın en iyi avantajlarından biri, çalışmak için belirli bir yerde bulunmaya gerek olmamasıdır. Bununla birlikte, girişimcinin bir iş kurmak istediği niş hakkında ortalamadan daha fazla bilgiye sahip olmasını gerektirir.

Bilgi Girişimcisi Olmak İçin Atılan Adımlar

Her girişimde olduğu gibi bilgi girişimcisi olmak için atılması gereken bazı temel adımlar vardır. Bu adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

Niş seçimi yapmak

İlk olarak hangi bilgiye sahip olunduğunu karar vermek gerekir ve hedef pazarın sahip olunan bilgiden istifade edip edilmeyeceği tespit edilmelidir. Bir niş seçmek muhtemelen bir infopreneur olmanın en önemli yönüdür. Çevrimiçi bir girişimde bulunulmak isteniyorsa Google Trendler, Google Adwords, Market Samurai, Buzz Sumo gibi araçları kullanarak fikir hipotezi yapılabilir. Bu araçlar araştırma ve doğrulamayı daha kolay hale getiren araçlardır. Niş Ürün Ne Demek?

Kanal seçimi yapmak

Bu hipotez doğrulandıktan sonra, ürünün hangi formatta serbest hazırlanacağına karar verilmelidir. Kitaplar, e-kitaplar, videolar, podcast’ler, öğreticiler, web seminerleri vb. platformlar infopreneur’ların ürünlerini ve fikirlerini çevrimiçi olarak satmak için kullanabileceği yollardan bazılarıdır.

Kişisel bir marka yaratmak

Kişisel bir marka oluşturmak müşterilere infoprenör hakkında bilgi vermek kesinlikle gereklidir. Marka oluşturmak için gereken marka renkleri, logo oluşturmak gibi faktörlerin sağlanması başarılı bir marka oluşturmada önemlidir. İşletmenin temel taşı olan bir web sitesi, ürünün yayına girmesini ve ürüne bir marka adı ve değer vermesini sağlayarak piyasada yer edinmek mümkündür. Web sitesi ile birlikte bir metin, ses veya video bloguna sahip olmak, bir blog, işletme hakkında daha spesifik ve kişisel bilgiler verir ve işin başarılı olup olmayacağına karar vermek için gerçekten ayrılmaz bir parçadır. Girişimcilerin Yaptığı En Büyük Hatalar

Gelir modeli geliştirmek

Bu adıma kadar, web sitesinden kar elde etmenin olası bir yolu yoktur ve bu nedenle web sitesinden gelir elde etmek için web sitesinden para kazanmak önemlidir. En popüler mekanizmalar danışma ücretleri, satış ortaklığı pazarlaması, Google adsense reklamları, bir ürünün tavsiye edilmesi ile alınacak ücretlerdir. Birçok infoprenör nihayetinde kendi nişlerinde etkili olurlar ve genellikle danışma hizmetleri sağlamak için ücret alırlar.

Pazarlanabilir bilgilerin belirlenmesi

Infopreneur olarak başarılı bir işe başlamak pazarlanabilir bilgileri tanımlama yeteneğini gerektirir. Ham veri almak ve tüketici kullanımı için değerli bilgilere dönüştürmek farklı bir şey, verileri insanların gerçekten aradığı bilgiye dönüştürmek çok farklı bir şeydir. Oluşturulan bilgilerin hedef kitle için bir soruna bir çözüm sunması gerekir. Buna ek olarak, insanların bunun için ödeme yapacak kadar değerli bulacağı şekilde sunulmalıdır. Verilere bakarken ve hedef pazarın ilgisini çekecek kristal berraklığında bir imaj yaratmaya çalışırken, aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir:

  • Yaş grubu
  • Cinsiyet
  • Sosyal statü
  • İş hattı
  • Aile geçmişi
  • Konum
  • Potansiyel sorunlar, hayaller veya hedefler

Pazar ne kadar iyi daraltılırsa, kâr potansiyeli de o kadar büyük olur. Yapılan içerik geniş ve derin olmasına rağmen kazanımları azsa; baştan başlanmalı ve hedef daha da daraltılmalıdır. Çünkü geniş bilgi, kişilerin ödeme yapmak isteyecekleri şekilde hitaba el vermez.

Konu seçmek

Bilgi girişimi yaparken herhangi bir veriyle çalışılamaz. Kişinin vakıf olduğu bilgiler dahilinde çalışılan verilere ve uygulandığı endüstriye dayalı değerli bilgiler üretmek gerekir. Bilgileriniz ne kadar değerli olursa, kişilerin bunun için ödeme yapma olasılığı da o kadar yüksek olur.

Geçerli alanlardaki veri kümelerine bakarken, iş deneyimi, favori hobiler ve istihdam deneyimleri göz önüne alınmalıdır. Belirli bir alandaki geçmiş deneyimler ne olursa olsun, o alanı daha fazla inceleyip konuyu uzmanlaştırmak şarttır. Bilgi girişimcisinin kendini güncel tutması ve öğrendiklerini uygulaması harekete geçmek de önemlidir. Ayrıca, aşağıdaki noktaları aklında tutması gerekir.

  • Bilgisini hafife almamalı
  • Kişiler benzer bir mücadelenin üstesinden gelenlerin cevaplarına önem verirler
  • Girişimci kendisi için değil hedef kitle için ürün oluşturur
  • Bilgiyi yapılandırmak gerekir çünkü böylece anlaşılması kolaylaşır
  • Bilgi girişimcisi işine kişisel bir duygu katmalıdır
  • Okuyucular için verilerdeki boşlukları doldururken tecrübeler ve bilgiler kullanılmalıdır
  • Okuyucular harekete geçmek için teşvik edilmelidir
  • Eğer konu hakkında kişi bilgi sahibi değilse yazmamalıdır çünkü sahte içeriği tespit etmek kolaydır ve bu durum güvenilirliğe zarar verir

Infopreneur Olarak Veri ve Bilgiler Bilgi Ürünlerine Nasıl Dönüştürülür?

Bilgi girişimcisi olarak başarılı olabilmek için içeriğin alması gereken ortak bir form şekli yoktur. Tüm bilgiler aynı formatta bir araya getirildiğinde, her seferinde okuyucuların ilgisini aynı düzeyde çekmeyebilir. Bu yüzden işlenen verilerin türüne ve bu bilgilere göre kitlenin dikkatini çekecek formda hazırlanmalıdır. Web seminerlerinden ve blog yayınlarından e-kitaplara, ses CD’lerine ve çevrimiçi eğitim videolarına kadar çeşitli formatlarda bilgi üretilebilir. Bu bilgi formlarından nasıl para kazanılacağı formuna bağlıdır.

Formları şu şekilde örneklendirilebilir:

  • E-kitap: Bir e-kitap geliştirirseniz, PDF olarak yükleyebilir ve kişilerin kitabı satın almasına izin verilebilir. E-kitaplar esnek bir formattır, çünkü okuyucular bunları masaüstü bilgisayarlara, Kindles’a, iPad’lere, Samsung Galaxy Tab’lara ve diğer çeşitli mobil cihazlara indirebilirler.
  • Web Seminerleri: Bir web sitesinde web semineri şeklinde bilgi sunmak, kullanıcılara içeriğe erişmek için aylık abone ücreti almanıza olanak tanır.

Google Adsense, web sayfasının içeriğine karar vermek için gelişmiş teknolojisini kullanır ve ardından kitleyle bağlamsal olarak alakalı reklamlar sunar. Infopreneur, reklamlara yapılan her bir tıklama için ücret ödenir. Kişilerin web sitesinden yönlendirerek gelir elde etmek, web sitesinden para kazanmanın başka bir yoludur.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments