Yatırımcı Arıyorum

Zerdeçal Yetiştiriciliği Yapmak

Zerdeçal Yetiştirmek

Son dönemlerde ünlü diyetisyenler ve beslenme uzmanlarının gözdesi haline gelen zerdeçal, milattan önce 200’lü yıllarda tedavi yöntemi olarak kullanılan bir bitki.

Dünyanın en yararlı bitkilerinden biri olan zerdeçal, adeta altın çağını yaşıyor. Marketlerin çoğunluğunda zerdeçal satılmaya başlanmış durumda. Türkiye’de yerli üretime Antalya sınırları içerisinde başlanmış durumda.

Zerdeçal Nerelerde Kullanıyor?

Baharat olarak salatalara, çorbalardan, tatlılara, çeşitli sebze yemeklerine birbirinden farklı lezzetlere farklı bir lezzet ve renk katmaktadır. İnternet ve gerçek ortamda içeriğinden ve faydalarından bahseden on binlerce bir rakamın üstüne makale yazılmıştır. Uzmanlar tarafından birçok hastalığa karşı organik zırh olarak tanımlanmaktadır. Her zaman olduğu gibi Hindistan başta olmak üzere birçok ülkede hasat edilebilmektedir. Tarımının yapıldığı ülkeler arasında araştırdığımız kadarı ile; Tayland, Burma, Endonezya, Afrika, Çin, Tayvan ve Japonya’da tarımı yapılmaktadır. Zerdeçalın anavatanı ise Güney Asyadır.

Geçtiğimiz yıllar içerisinde 20 ton gibi bir satışı olan zerdeçal, 2018 yılının son çeyreğine yaklaşırken 43 ton gibi bir rakama ulaşmış durumda pasta bir hayli büyük görünüyor.

Market zincirleri, küçüklü büyüklü marketler, büyük aktarlar ve küçük aktarlar oldukça yoğun ilgi gösteriyor şu sıralar zerdeçal’a.

Zerdeçal bu dönemlerde en fazla toz halinde baharat olarak ilgi görüyor. 2018 yılında büyük bir değişim ile birlikte taze hali satılmaya başlayan zerdeçal arz talep sıralamasının yükselen yıldızı durumda. Tropik kök bitkisi olan zerdeçal taze olarak paketlenmiş bir biçimde birçok süpermarketin manav reyonunda satılmaktadır.

Zerdeçal Nasıl Yetiştiriliyor?

Zerdeçal büyük bir bitkidir. Küçük olmadığı için saksıda yetiştirmek için en az 40 cm’lik saksılar gerekmektedir. Saksıda da yetiştirebileceğiniz gibi. Kendi tarlanızda yetiştirmek isterseniz eğer buda gayet mümkündür. Tomurcuğu birden fazla sayıda olan zerdeçal için sert bir toprak gerekmektedir. Her bir tomurcuk büyükçe, bir zerdeçal oluşturma kapasitesindedir. Büyük toprak altı gövdeyi iki ya da üç tomurcuk bulunan küçük gövdeler halinde kırın. Toprağı hafif nemlendirin ve zengin toprak olmasına dikkat edin. Küçük toprak altı parçalarını ortalama 10 santim derinliğine tomurcukları yukarı gelecek şekilde yerleştirin.

Sonrasında günlük olarak zerdeçal bitkinizi nemlendirecek biçimde sulayın.

Zerdeçal bitkisine sağladığımız ortam ise bize kaliteli bir zerdeçal verecektir. Toprağı devamlı olarak nemlendirmeniz gerekmektedir bakımı oldukça zordur. En iyi yetişme biçimi ılık ve nemli hava koşullarıdır.

Serin bir iklimde zerdeçal yetiştirmeniz mümkün olmayacaktır en azından dışarıda mümkün olmayacaktır. Ilıman iklimleri çok sever. Düzenli olarak gübre verilmesi gerekmektedir.

Not: bitki yetiştiriciliği aşamasında bir uzmandan destek almanız, hem verimlilik hemde karlılık aşamasında size katkı sağlayacaktır.

Zerdeçalın olgunlaşması için gereken süre nedir?

Zerdeçalın toprak altı gövdelerinin hasat edilebilir, yani olgunlaşma evresi ortalama olarak 6 ile 10 ay arası bir zaman almaktadır. Toprak altı kısmı olgunluğa giderken bitkinin diğer bölgeleri hasat edilebilir. Altı aylık bir evre sonrasında zerdeçal büyüyüp zencefil boyutuna gelip gelmediğini kontrol etmeye başlayın. Toprak altı gövdesi tek seferde hasat edilmelidir.

Zerdeçal Nerelerde Yetişir?

Zerdeçal soğuk havayı hiç sevmez Akdeniz bölgesi zerdeçal için en uygun bölgedir. Türkiye’de ilk yatırımı oldukça maliyetlidir. Sera kurulumu, diğer ekipmanlar dahil olmak üzere 400 ila 1.000 TL gibi bir masraf yapmak gerekmektedir. Ürünleri ekeceğiniz arazide en az 4 yıl tarım yapılmamasının gerektiği uzmanlar ve ziraatçiler tarafından belirtilmiştir.

Hasat dönemi ortalama 9 aydır ama tavsiye edilen; yılda bir kere hasat yapılmasıdır. 1000 m2 araziden 1 ton gibi bir zerdeçal bitkisi üretilmektedir. Üretim sonrasında, Taze ve toz halinde satabilirsiniz.

Zerdeçal Ne Kadar Kazandırır?

1 dönüm hasat elde ettiğinizi düşünürseniz eğer yaklaşık 50 kg bir toz çıkmaktadır, bu da ortalama; 7.500 – 15.000 TL gibi bir rakama tekabül etmektedir. Ama kimse 1 dönüm için bu işi yapmamaktadır.

Taze olarak satılması son dönemlerde bir hayli fazla talep görmektedir. Türkiye’nin her yerine tarladan sofraya şeklinde pazarlama yaparak satabilirsiniz.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz