Yatırımcı Arıyorum

Zeytin Yetiştiriciliği Yapmak

Zeytin Yetiştirmek

Sofraların vazgeçilmez tadı zeytin genelde Ege ve Akdeniz belgesinde yetiştirilse de uygun toprağı ve sıcak havası olan her yerde artık yetiştirilmeye çalışılmaktadır. Ege, Akdeniz, Marmara, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgesinde yetiştiricilik yapılsa da en fazla üretim Ege bölgesinde yapılmaktadır.

Özellikle Aydın ve Manisa illerinde ana yoldan geçtiğinizde buram buram zeytin ağaçlarından gelen o enfes kokuyu içinizde hissedersiniz.

Zeytinin Genel Özellikleri

Sıcak bölgeleri seven zeytin ağaçlarının boyu 10 metreye kadar çıkabilmektedir. Her zaman yeşil kalabilen zeytin ağaçları uzun ömürlü bitkilerdendir. Soğuk iklimi sevmeyen zeytin, en az verimli toprakta dahi yetişir. Yani toprak seçiciliği yoktur. Bir zeytin ağacından verimli ürün alınması için 15 yıla yakın bir süre beklenmesi gerekmektedir.

Bir yıl bol ürün veren zeytin ağacı, bir sonraki yıl daha az ürün verebilir. Bu kendini dinlenmeye çektiğinin bir göstergesidir. Zeytin ağacı dünyada yaşayan ağaçların ve bitkilerin arasında en uzun ömürlü olanlarından biridir. 1000 yıla yakın zaman yaşarlar ancak 150 yıldan sonra verimliliğini kaybeder.

Zeytin yeşil ve siyah zeytin olarak iki çeşittir. Yeşil zeytin, zeytinin tam olgunlaşmamış halidir ama yine de sofraların vazgeçilmezidir.

Zeytin Yetiştiriciliği Yapmak İçin Neler Gerekir?

Özellikle zeytinin bol yetiştiği bir bölgede yaşıyor iseniz zeytini çok kolay yetiştirebilirsiniz.

Zeytin yetiştiriciliğinde iklim faktörleri, arazi durumu ve toprak yapısı önem taşır.

Zeytin, güneşi çok sevdiğinden dolayı güneşin bol olduğu bölgeye dikilmesi daha elverişli olacaktır. Özelikle meyilli arazilerde zeytin daha iyi yetiştiğinden Türkiye’deki zeytin ağaçlarının %75’i meyilli arazilerde ekilmiştir.

Bir araziniz var ve zeytin yetiştiriciliği yapmak istiyorsunuz. Öncelikli olarak baktırmanız gereken şey, arazinin zeytin yetiştiriciliği için uygun olup olmadığıdır. Uygunluk tespiti yapıldığında hangi tür fidenin dikileceği, taç şekli, dikim aralığı ve uygulanacak hasat şekli belirlenmelidir. Bunlar belirlendikten sonra gübre miktarını ayarlamak için toprak analizi yapılmalıdır.

Her ne kadar sıcak iklimin meyvesi olan zeytin, belli bir miktar yağış görmelidir. Kış ve ilkbahar aylarında yağan yağmuru depo eden toprak, zeytin ağaçlarının su ihtiyacını karşılayarak verimini, çiçeklenmesini ve meyve tutum oranını artırır. Kar, sis ve dolu zeytin ağaçlarına zarar vereceğinden bu hava olaylarının sık görüldüğü yerlerde zeytin yetiştiriciliği yapılamaz.

Fidelerin ekiminden evvel toprağın işlenmesi gerekecektir. Bu verimliliği artırmak için yapılan işlemdir. Toprağı kabartıp havalandırmak, gübrenin toprakla karışmasını sağlamak ve toprağın su tutma kapasitesini artırmak için yapılan işleme, toprak işleme denir. Meyilli arazilerde bu işlem dik yönde yapılır böylece erozyon da önlenmiş olur. Ayrıca arazide zeytinin yetişmesine engel olacak yabancı otlar da düzenli olarak temizlenmelidir.

Zeytinin Yararları

  • Antioksidan özelliği sayesinde zeytin, kalp krizi riskini en aza indirmektedir.
  • Kan basıncında önemli rol oynar, dolaşım sisteminde onarıcıdır.
  • Kanseri engelleyen besinlerdendir.
  • Kolesterolü düşürür, iltihapları kurutur, kanamayı durdurur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Sindirim ve solunum sisteminde hastalıklara yol açan organizmaları yok eder.
  • Zeytinyağı yaşlanmayı geciktirir, cilt ve saç bakımında etkilidir.
  • Eklem ağrıları, boyun tutulmaları ve kaz tutulmalarında zeytinyağı ile bölgeye masaj yaptığınızda ağrı kesici vazifesi görür.

Zeytinden Üretilen Yan Ürünler

Zeytin, sadece kahvaltı sofrasında tükettiğimiz yararlı bir besin değildir. Zeytinyağı ve zeytinin yaprağı da kullanıldığında büyük faydalar sağlar.

Zeytinyağı, yemeklerde de kullanıldığı üzere ve yine kahvaltılarda kullanılır.

Zeytin yaprağı çay olarak tüketildiğinde oldukça faydalıdır. Yüksek tansiyonu dengeler. Toksinleri attırır. Vücudu virüslerden korur. Vücuttaki zararlı madde yağları eritir ki bu zayıflamaya etkendir zeytin yaprağı ilaç sektöründe de kullanılır. Kremden şampuana, sabuna ve çekirdeğinden kışlık yakacak üretimine kadar pek çok alanda kullanılmaktadır.

Üretilen Zeytinden Kazanç Elde Etme

Zeytin yetiştiriciliği yaptığınız bölgede zeytinyağı fabrikası varsa, yetiştirdiğiniz zeytinleri bu fabrikalarda zeytin yağına dönüştürebilir ve kazanç elde edebilirsiniz. Ayrıca kendiniz pazarlarda ve yöresel ürün satılan yerlerde satarak kazanç elde edebilirsiniz. Zeytin yapraklarını da küçük paketler halinde hazırlayarak satabilirsiniz. Türkiye’de yaklaşık 100 milyon zeytin ağacı var ve zeytin meyvesinden dalına kadar değerlendirilebilen nadir ürünlerden biri.

Zeytinden Kömür Elde Etmek

Zeytin çekirdeği ve zeytinyağı yapımında arta kalan posa preslenerek toz haine getirilir ve kurumaya bırakılır. Prina adı verilen bu yakacak türü tonu 300 TL’den satılıyor ve kömürden daha sağlıklı.


yatırım ilanları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments