Yatırımcı Arıyorum

Dijital Gizliliği Geliştirmek İçin İpuçları

Dijital Gizlilik Nasıl Sağlanır?

İnternet, insanlara; eğlence, kariyer ve sosyal ağ alanlarında sınırsız potansiyel olanaklar sunmaktadır. Sosyal medya, video oyunları, blog yazma ve serbest çalışma gibi. Tüm bunları uygularken dijital gizliliği geliştirmek ve korumak önemlidir.

İnternet, uygun zaman ve finansman göz önüne alındığında, herkesin istediği her şeyi yapmasına izin verir. Ancak, bu durum sanıldığı kadar iyi ve güvenli değildir. Zira tüm bu iyi şeyler dışında internet, internet korsanları, siber suçlularla ve verilerinizi çalmak için sizi bekleyen kişilerle doludur.

Dijital Gizliliği Geliştirmek İçin Öneriler

İnternette iken, siber güvenlik uygulamalarını geliştirmek önemlidir. Böylece size zarar vermeye çalışan kişilerin kurbanı olmazsınız. Bununla birlikte söz konusu güvenliği nasıl uygulayacağını bilmek, özellikle modern siber güvenlik uygulamalarının farkında değilseniz zor olabilir.

Bilgisayar korsanları, istediklerini ele geçirinceye kadar durmazlar ve şirketinizin verilerine sızmak için her yolu denerler. Bu kişisel hesaplar için de geçerlidir. Yanlışlıkla bile olsa, üçüncü taraflara verebileceğiniz bilgi miktarını sınırlamak için şu yolları izlemeniz önerilir.

  • Güvenlik Kurallarını Uygulayın

Hangi programları indirirseniz veya sosyal medya hesaplarınızdan ne kadar bilgi saklı tutarsanız tutun, güvenlik kurallarını, 7/24 uygulamadığınız takdirde hepsi boşa çıkar. Bir VPN (sanal özel ağ) kullanıyorsanız, ancak banka hesabınıza herkesin bilgisayarları kullandığı bir ortak bilgisayardan giriyorsanız, VPN kullanım güvenliğini ihlal etmiş olursunuz.

Sosyal medyada kişisel bilgilerinizi saklıyorsanız, ancak anketlerde hakkınızdaki bilgileri yanıtlıyorsanız, yine güvenliği ihlal etmiş sayılırsınız. Bilgisayar korsanları ve şirketler, bilgilerinizi kolayca çalabilir ve izleyebilir, gizliliğinizi mahvedebilir ve güvenliğinizde bir delik açabilir. Bunu önlemek için, gereken siber güvenlik uygulanması gereklidir. Güven Damgası Nedir?

  • Verdiğiniz Kişisel Bilgileri Sınırlayın

Bir şirketin verileri oldukça önem taşır. Başka işletmeler, bilgilerinizi çalabilir, en yüksek teklif verene satabilir ya da rızanız olmadan bu bilgileri kendi ürünlerini geliştirmek amaçlı kullanabilirler.

Bu şirketlerin elde ettiği veri miktarını azaltmak, internette yayınladığınız bilgi miktarını azaltmak kadar kolaydır. Sosyal medyada çok fazla bilgi paylaşıyorsanız, bilgileri sınırlayın. Artık kullanmadığınız sitelerde hesabınız varsa, fotoğraf arşivleyin ve silin. Tanımadığınız kişilere asla bilgilerinizi vermeyin. Kimlik numaranızı ve telefon numaranızı genelden paylaşmayın.

  • Bilgilerinizi Şifrelemek İçin VPN Kullanın

Kendiniz hakkında verdiğiniz bilgileri sınırlamak her zaman yeterli değildir. Bazen şirketler ve bilgisayar korsanları, daha etkin bir yaklaşım izler ve uygulamalar, programlar ve web siteleri aracılığı ile çevrimiçi etkinliğinizi izleyebilirler.

Bu da muhtemelen, şifrelenmiş ağınızdan yararlanarak etkinliğinizi izlemelerine ve verilerinizi çalmalarına izin vermek demektir. Verilerinizin ve kimliğinizin çalınmasını önlemek için bir VPN kullanmalısınız. VPN, verilerinizi şifreler ve IP adresinizi gizler. Bilgisayarda yaptıklarınızı sizden başka hiç kimsenin bilmediğine emin olmalısınız. VPN sistemi, herkesin dijital araç setinde olması gereken bir sistemdir.

Sosyal Medyada Gizliliği Sağlamak

  • Sosyal Gizlilik Ayarlarını Kontrol Edin

Sosyal medyada hesaplarınız varsa, bilgilerinizi her fırsatta paylaştığınız için, bu ağların sizinle ilgili çok fazla bilgisi vardır ve bu bilgiler internet ortamında pek çok kişi tarafından görüntülenebilir. Bu nedenle gizlilik ayarlarınızı kontrol etmeniz gereklidir.

Arkadaşlarınızla ya da başkalarıyla ve tamamen yabancılarla hangi bilgileri paylaşmak istediğinize karar vermek, size kalmıştır. Bu sebeple çok önemli bilgilerinizi paylaşmamanız, paylaşmak durumunda kalırsanız da” sadece ben “konumunda gizliliği sağlamanız gerekir. Sosyal ağ hesabınızın gizlilik kontrolünü değiştirin. Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn hesaplarınızdaki gizliliğinizi değiştirin.

  • Genel Depolamaları Özel Bilgi için Kullanmayın

Özel paylaşım sınırlamaları, sadece sosyal ağlarla sınırlı değildir. Özel verilerinizi saklamak için bilgi paylaşımı amaçlı, çevrimiçi hizmetleri kullanmayın. Örneğin Google Dokümanlar, bir şifre listesi depolamak için ideal bir yer değildir ve Dropbox şifreli bir arşivde tutulmadıkça, özel bilgilerinizi ve fotoğraflarınızı depolamak için en uygun yer de değildir.

  • Özel Verilerinizi Saklamak İçin Paylaşım Amaçlı Siteleri Kullanmayın

Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, tarayıcınız siz ve sörf geçmişiniz hakkında bir sürü şeyi açıklar. Pazarlamacılar bu bilgileri sizi profillemek ve sizi reklâmlarla hedeflemek için kullanır. Gizli mod, bu tür izlemeyi gerçekten engelleyemez, özel cihazlar kullanmanız gerekir.

Kimlik numarası, telefon numarası, adres, konum gibi kişisel bilgilerinizi sosyal medya hesaplarında kullanmayın. Bu bilgileri sadece arkadaşlarınız ya da aile üyeleri değil, izin verdiğiniz sürece çok kişi görecektir. Bu yüzden özel bilgilerinizi genelde kullanmayın. Unutmamanız gereken, sanal ortamda güvenliğinizi önce kendinizin sağlaması gerektiğidir.

  • Ana E-Posta Adresinizi ve Telefon Numaranızı Gizli Tutun

E-posta adresinizi ve telefon numaranızı paylaşmanızın en büyük sorunu, e-posta kutunuza gelen tonlarca spam ve telefonunuza gelen yüzlerce arama ya da mesajlar olacaktır. Bu bilgileri internet hizmetleri ve çevrimiçi mağazalarla paylaşmaktan kaçınsanız bile, sosyal ağlardaki rast gele kişilerle de paylaşmayın. Ve ayrı bir e-posta adresi ve mümkünse bu durumlar için ayrı bir telefon numarası kullanmayı düşünün.

Ek bir e-posta hesabı oluşturun ve çevrimiçi alışveriş ve verilerinizi yabancılarla paylaşmayı gerektiren diğer durumlar için, kullanmak üzere ek bir sim kart alın. Böylece ana e-posta ve telefonunuzdan rahatsız edilmezsiniz.

  • Uçtan Uca Şifrelenen Mesajlaşma Uygulamalarını Kullanma

Modern mesajlaşma uygulamalarının çoğu şifreleme kullanır, ancak bu çoğu durumda geçici bir şifrelemedir. Mesajların, hizmet sağlayıcının tarafında şifresi çözülür ve sunucularında saklanır. Birisi bu sunucuları hackler ise ne olur? Bu riski almayın, mesaj gönderiminde uçtan uca şifrelemeyi seçin, bu şekilde mesajlaşma servis sağlayıcısı bile konuşmalarınızı göremez.

Uçtan uca şifreleme içeren bir mesajlaşma uygulaması kullanın. WhatsApp, uçtan uca şifreleme kullanıyor. Etkinleştirmek için manuel olarak gizli sohbet başlatın.

Dijital Gizlilik İçin Parolanın Önemi

  • Güvenli Parolalar Kullanın

Özel bilgilerinizi korumak için zayıf parolalar kullanmak, bu bilgileri yoldan geçerlere bağırmak kadar kolaydır. Kullandığınız tüm servisler için uzun ve benzersiz şifreleri ezberlemek, neredeyse imkânsızdır. Ancak bir şifre yöneticisi ile sadece bir ana şifreyi ezberleyebilirsiniz.

  • Her yerde uzun (12 karakter ve fazla) şifre kullanın
  • Her hizmet için farklı bir şifre kullanın

Böylece kullandığınız hizmetlerin korunmasını da sağlamış olursunuz. Doğum tarihi, evlilik günü tarihi gibi şifrelerin kullanılmaması gerektiği konusunda siber güvenlik uzmanları aynı düşüncede buluştu. Asla kolay tahmin edilebilecek şifreleri kullanmayın.

  • Mobil Uygulamalar ve Tarayıcı Uzantıları İçin İzinleri İnceleyin

Mobil uygulamalar, uygulama yükleyeceğiniz zaman cihaz depolama alanındaki kişilere veya dosyalara erişme, kamera, mikrofon, coğrafi konum vb. durumları kullanma izinleri vermenizi ister. Bazıları bu izinler olmadan gerçekten çalışmaz, ancak bazıları bu bilgileri pazarlama ve daha kötüsü için profil oluşturmak için kullanılır.

Neyse ki, hangi uygulamalara hangi izinlerin verildiğini kontrol etmek nispeten kolaydır. Aynı şey, casusluk eğilimlerine sahip tarayıcı uzantıları için de geçerlidir. Mobil uygulamalara verdiğiniz izinleri inceleyin. Gerçekten ihtiyacınız olmadığı sürece tarayıcı uzantılarını eklemeyin. Onlara verdiğiniz izinleri dikkatlice kontrol edin.

  • Telefonunuzu ve Bilgisayarınızı Parolalar İle Koruyun

Bilgisayarlarımız ve telefonlarımız, gizli tutmayı tercih ettiğimiz çok fazla veri depolar. Bu nedenle, şifrelerle korumanız gereklidir. Bu şifreler, karmaşık ve benzersiz olmak zorunda değildir. Ancak yetkisiz erişimleri dışarıda tutmalıdır.

Mobil cihazlarda, dört basamaklı şifre ve ekran kilidi düzenleri yerine altı haneli pinler ve gerçek şifreler daha iyidir. Biyometrik kimlik doğrulamayı destekleyen cihazlar için, ister parmak izi okuma ya da yüz kilidini açma sorun değil, ama bu teknolojiler de her telefonda bulunmamaktadır. Mümkünse telefonlarınızı, tabletlerinizi ve bilgisayarlarınızı kilitlemek için şifreler veya biyometrik kimlik doğrulama kullanın. Finansal Bilgi Güvenliği Nasıl Sağlanır?

  • Wi-Fi Ağlarında Gizli Kalın

Genel Wi-Fi ağları genellikle trafiği şifrelemez ve bu aynı ağdaki herkesin trafiğinizi görebileceği anlamına gelir. Hassas verileri (giriş bilgileri, şifreler, kredi kartları verileri vb.) herkese açık kablosuz ağ üzerinden iletmekten kaçının ve verilerinizi şifrelemek, meraklı gözlerden korunmak için bir VPN kullanın.

Genel Wi-Fi kullanmaktan kaçının ve Wi-Fi riskleri hakkında daha fazla bilgi edinin. Evdeki internet ağınıza şifre koydurun böylece internetinizin başkaları tarafından izinsiz kullanımını da engellemiş olursunuz. Dijital gizliliğinizi korumak için bunları yaptığınızda, kendinizi ve bilgilerinizi önemli ölçüde korumuş olursunuz.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz