Yatırımcı Arıyorum

Girişimlerin Başarısız Olmasının Ortak Nedenleri

Girişimler Neden Başarısız Olur?

Bir işi yürütmek çok riskli bir süreçtir. İşletmelerin tahmini olarak %49’u ilk beş yıl içinde başarısız olurken, yaklaşık %30’u ilk iki yılı bile çıkaramamaktadırlar. Bu risk durumu özellikle bazı endüstriler daha yüksektir. Örneğin, bağımsız restoranların yaklaşık %61’i ilk üç yıl boyunca ayakta kalamazken, teknoloji girişimlerinin başarısızlık oranı diğer tüm işletmelerinkinden yaklaşık üç kat daha yüksektir

Bu istatistikler yeni girişimciler için çok cesaret verici olmayabilir. Ancak şans bir işletmenin başarı yolculuğunda sadece küçük bir rol oynar. Fikir, ürün veya hizmet başarılı olsa bile, çoğu işletme yön eksikliği, zayıf planlama veya zayıf liderlik nedeniyle başarısız olur. Peki; bir işin başarısızlığı nasıl önlenebilir? Diye sorulduğunda karşılaşılan iş başarısızlıklarında ortak sorunlar konusunda bilinçli olmak, tedbir almaya ve başarısızlıktan kurtulmaya yardımcı olabilir.

İşte startup’ların başarısız olunmasının ortak nedenleri:

İş Modeli Seçimindeki Problemler

İş modeli, bir şirketin müşterileri için değer yaratması yöntemidir. Bu, şirketin temel stratejisinin önemli bir unsurudur. Ancak, iş modeli sağlam değilse veya sorunlarla dolu ise, işletme doğası gereği risk altındadır.Bir şirketin iş modelindeki bazı sorunlar şunları içerebilir:

  • Doymuş Pazar: Bazen bir şirket belirli bir üründen daha fazlasına ihtiyaç duymayan müşterilere ulaşmaya çalışabilir. Müşteriler sahip oldukları ürün veya hizmetten memnun olduklarında, daha fazla satın almayı düşünmezler ve bu nedenle pazar doymuş olarak kabul edilir. Bu durumda, şirket bir müşteri tabanı bulmakta zorlanacaktır.
  • Fazla Rekabet: Bir pazar ne kadar rekabetçi olursa, her şirketin pazar payı kazanmak için daha fazla çalışması gerekir. Aslında, yerleşik rakiplerin çok güçlü ve becerikli olmaları muhtemeldir ve yeni şirketleri kolayca pazardan çıkarabilirler.
  • Giriş Engelleri: Bazı sektörlere girmek zordur. Bunun nedeni yasal gereksinimlerin katı olması veya başlangıç ​​maliyetlerinin yüksek olması olabilir. Bu, giriş sürecini birçok şirket için çok zahmetli hale getirebilir, böylece daha başlangıç aşamasında başarısız olurlar.
  • Kötü Fikir: Birçok girişimci bir sonraki büyük fikre sahip olduklarını ve ürünlerinin, uygulandıktan hemen başarılı olacağına inanıyorlar. Bu düşünceleri nedeniyle, hedef pazarı anlamak veya ürünlerini etkili bir şekilde test etmek için zaman ayırmazlar.
  • Gerçekleştirilmesi Zor Plan: Bazı işletmeler, planlarını ortaya koymak için ne gerektiğine dair çok iyimser olabilirler. Ürünlerinin ne kadar karmaşık olduğunu, tasarlamanın veya birleştirmenin ne kadar zor olacağını fark etmeyebilirler.
  • Eski Teknoloji: İşletmeler teknolojinin işleri için önemini anlamalıdırlar. En gelişmiş bilgisayar veya üretim sistemleri, bir rakibin işini kolaylaştırabilir ve milyonlarca lira tasarruf edebilirken modası geçmiş teknolojiyle rekabet etmeye çalışan bir işletmenin rekabet avantajı sağlama olasılığı düşüktür.

Startup’ı Başarısız Kılan Yönetim ve Tutumlar

İşletmede tutum; bir iş başarısında büyük öneme sahiptir.İşe gittiğinizde her şey olmayabilir, ancak yanlış tutum, en iyi planlara rağmen her şeyi kesinlikle mahvedebilir. Bu tutumlardan bazıları şunlardır:

Yanlış Motivasyon

Bazı girişimciler sunmak istedikleri ürün veya hizmet konusunda tutkulu oldukları için işe girerler. Bir işin başarılı olması için bir tutkuya sahip olmak son derece önemlidir, ancak maalesef tek başına tutku yeterli değildir. Aynı zamanda hedef pazarını tanımlamak gerekir. Bununla birlikte, doğru tutum tarafsızdır ve duygulara değil, araştırmalara göre neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığını nesnel olarak inceler.

Kötü Araştırma ve Planlama

Başarılı şirketler, iş girişiminde bulunmadan önce bütün araştırma ve planlarını yapmalıdırlar ve bu süreç genellikle aylar sürer. Bir girişimi başlatılmadan önce yanıtlanması gereken bazı sorular şunlardır:

  • Müşteriler Kim? Bir işletmenin, bir ürün veya hizmet için tüm potansiyel alıcıları tanımlaması gerekir. Müşterileri daha fazla demografiye ayırmalı ve her grup için pazarın ne kadar büyük olduğunu belirlemelidir.
  • Sektörde Rekabet Nasıl Çalışır? Diğer oyuncuların nasıl rekabet ettiğini anlamak çok önemlidir. Bazen statükoya karşı çıkmak iyi bir fikirken, bu her zaman geçerli değildir. Girişimcilerin bu süreçleri önceden tanımlamaları ve kendi stratejilerini oluşturmaları gerekir.
  • Hangi Grup Hedeflemeliler? Bir işletme, rakiplerinin aşırı hedeflemediği bir pazarı seçmelidir. Dahası, anlaşılan bir piyasayı, belki de işletme sahiplerinin üyesi olduğu bir piyasayı hedeflemek en iyisidir. Niş’in kârlı olmasını sağlamak için bu pazardaki rekabet de analiz edilmelidir.
  • Hangi Yasa ve Düzenlemelere Uyulmalıdır? İşletmeler, ülke ve şehir yasalarının yanı sıra kendi endüstrileri tarafından belirlenen yönetmeliklere tabidir. Bu yasalara düzenlemelerine uyulmaması davalara, para cezalarına, zorunlu kapanmalara ve hatta hapis cezasına yol açabilir.

Kötü Liderlik

Bazı işletmeler harika bir konsepte sahip olan, ancak liderlik becerilerine sahip olmayan kişiler tarafından yönetilmektedir. Bir şirketi başarıya götürmek için genellikle aşağıdaki özellikler gereklidir:

  • İş Deneyimi: İyi bir lider, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını bilmek için yeterince zaman geçirir. Müşterilerin ne aradığını, anlaşmaları nasıl müzakere edeceğini ve çatışmaları nasıl çözeceklerini bilir.
  • Stresliyken Düşünebilme: Bir iş yürütmek çok stresli olabilir. İyi bir lider bununla nasıl başa çıkacağını bilmelidir.
  • Öncelik Verme: Bir işletmeyi yürütmek tamamen çoklu görevle ilgilidir, yani kaynakları birden çok yöne nerede, ne zaman ve nasıl uygulayacağına karar vermek anlamına gelir. En önemli görevlere katılmadığında, işletmenin başarısız olma olasılığı daha yüksektir.
  • Zor Kararlar Verebilme: Bazen liderler, şirkete fayda sağlamak için kendileri veya bir başkası için hoş olmayan kararlar vermek zorundadır. Bu, birisinin gitmesine izin vermek, müşteriye hayır demek veya ücretleri azaltmak anlamına gelebilir.
  • İlham Verme ve Motive Etme: İyi liderler çalışanlarında tutku ve motivasyon yaratabilirler. Çalışanlarına inanırlarsa, onlarda muhtemelen kendisine inanacak ve şirketi hedefe doğru destekleyecektir.

Startup’da Rol Oynayan Finansal Problemler

Nakit yönetimi ve finansman, bir işletmeyi canlı tutmanın anahtarıdır. Şirketler faturalarını ödemek için finansmana sahip değilse, başarısız olurlar. Bunun haricinde işin başarısız olmasına neden olan finansal problemler vardır ve bu şekilde sıralanabilir:

Yetersiz Sermaye

Birçok işletme, şirketlerinin devam etmesini sağlamak için gerçekten ne kadar paraya ihtiyaçları olduğunu fark etmez. Şirketlerini sınırlı bir bütçeyle başlatmayı denemek akıllıca olabilir, ancak bir şirketin başarılı bir şekilde yürüyebilmesi için finansın dikkatle izlenmesini gerektirir.Er ya da geç, faturaların ödenmesi gerekir ve bunu yapamayan şirketler iflas başvurusunda bulunurlar.

Nakit Akışı Eksikliği

Bir işletmenin amacı satışları ve kârı en üst düzeye çıkarmaktır. Ancak o zaman bile, karlı bir iş yürütmek, hayatta kalmayı garanti etmez. Birçok işletmenin satış hacimleri ve sağlıklı kar marjları vardır. Ancak, bu satışların çoğu kredilendirildiğinde sorunlar ortaya çıkabilir. İşletme parasını almak için beklemek zorundadır ve bazı müşterilerin ödeme konusunda temerrüde düşmesi muhtemeldir. Bu arada, büyük olasılıkla nakit para gerektiren işletmenin faturaları devam ediyor. Bu nedenle, işletmeler ellerinde sağlıklı miktarda nakit yoksa oldukça hızlı bir şekilde iflas edebilirler.

Ekonomik Sorunların İş Başarısızlığındaki Rolü

Ekonomik faktörler, başa çıkılması en zor olan problemler arasında olabilirken bu işletmenin ayakta kalmasını zorlaştırır. Üzerinde durulması gereken bazı ortak ekonomik konular şunlardır:

Harcamadaki Değişiklikler

Tüketicilerin harcama yapacakları daha az para olduğunda işletmeler zarar görür. Bu neredeyse her işletmeye dokunan bir domino etkisi yaratır. Durgunluklar gelir geçer, ancak özellikle kötü olanlar yıkıcı olarak bir işletmeyi başarısız kılabilir. Hayatta kalan işletmeler genellikle daha az bir bütçeyle çalışmanın yollarını bulurlar ve bu bütçeyle bu ekonomiye rağmen müşterilerine değer sunarlar. Bir işletmenin yapabileceği bir hata, düşük ekonomik zamanlarda fiyatlarını önemli ölçüde düşürmektir. Bu, kâr marjlarını azaltabilir, böylece satışlar daha da düşerse, yetersiz karlar yıkıcı kayıplara dönüşür. Fiyatları düşürmek yerine, aynı fiyat noktasında ürün veya hizmetlere daha fazla değer katmak daha avantajlı olabilir. Girişimciler Başarısızlık Korkusunu Nasıl Aşarlar?

Tüketici ve Endüstri Trendlerindeki Değişiklikler

Piyasa eğilimleri sıklıkla değişir, gelir ve gider. Bazı işletmeler değişen müşteri ilgi ve beklentilerine uyum sağlayamazlar, bu da en kötü ihtimalle tüm ürün yelpazesinin eskimiş olabileceği anlamına gelir. Bu durumda, iş yapısında ve modelinde ciddi bir değişiklik gerekli olabilir. Ancak bu, çoğu işletmenin isteksiz olduğu veya yapamayacağı bir değişikliktir.

Yasal sorunlar

Yasal sorunlar son derece pahalı olabilir ve zorla işletmenin kapanmasına, hatta iflasına yol açabilir. Yasal sorunlara kısaca değinmek gerekirse; bir işletmenin sağlık veya güvenlik ihlalleri olası bir problemde, mahkeme ve dava süreciyle birlikte bir sürü masraf ve cezai ödemeler gerektirebilir. Bunun yanında yönetmeliklerde yapılan değişiklikler takip edilmediğinde bu değişiklikler bir işletmenin başarısızlığına neden olabilir veya kapanmasına katkıda bulunabilir.

Küçük Sorunların Büyümesi

Bir işletme çoğu konuda başarılı olsa bile, büyük bir sorun işin başarısızlığına yol açabilir. Veya birden fazla küçük sorunun kombinasyonu, bir işletme için çok ağır gelebilir. Hayatta kalan işletmeler arasında olmak zordur; yetenekli liderlik, yeterli finansman, iyi tanımlanmış hedefler, etkili iş uygulamaları ve biraz daha fazla şans gerektirir. Girişiminiz Başarısız Olduğunda Nasıl Devam Etmelisiniz?


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz