Yatırımcı Arıyorum

Güven Damgası Nedir?

Elektronik ticaret güven damgası nedir?

Teknolojik gelişmelerle birlikte elektronik ticarete olan ilgi artmıştır. Girişimcilerin gittikçe ilgisini çeken e-ticaret tüketicilerin en çok tercih ettiği alışveriş şeklidir. Gerekli yasalar dahilinde çıkarılan elektronik ticaret güven damgası hem tüketiciyi hem de üreticiyi güvene alabilmek için çıkarılmıştır. Güven damgası, asgari güvenlik ve hizmet kalitesine uygun olan hizmet sağlayıcıları için verilir. Güven damgası web sitelerinin belirli bir güvenlik standardına uygun olarak denetiminin yapıldığı anlamına gelmektedir. Yani tüketiciler kaynağı belirsiz olan bir web sitesinden değil güven damgası almış kaynağı belirli olan bir web sitesinden alışveriş yapabilmektedir.

Elektronik ticaret güven damgası nasıl alınır?

Türkiye’de güven damgası almak e-ticaret siteleri için zorunlu olan bir şart değildir. Ancak tüketicilerin güvenini sağlayabilmek için girişimcilerin güven damgası alması faydalı olacaktır. Türkiye’de güven damgası verme yetkisi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne verilmiştir. Güven damgasını almak isteyen girişimciler güven damga başvurucusu araması ile gerekli internet sitesine yönlendirilecektir. Siteye yönlendirilen kişiler başvuru formunu doldurarak gerekli olan dosyaları sisteme yükleyebilir. Ardından sızma testi yaptıran girişimciler belirli bir ücret ödeyerek sürece dahil olabilir.

Yapılan başvurunun ardından bir değerlendirilmeye tabi tutulur. Sunulan bilgilerin doğruluğunu kontrol edilir. TOBB tarafından gerekli incelemeler tamamlandıktan sonra 30 gün içinde başvuruda bulunan kişilere geri dönüş sağlanır.

Güven damgası başvurusu yapmak

Güven damgası başvurularında dikkat edilmesi gerekenler

Güven damgası almak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

  • Güven damgası almak isteyen kişilerin başvuru belgelerinde bir eksiklik olmamasına dikkat edilmelidir. Herhangi bir belgenin eksik olması halinde başvuru olumsuz olarak değerlendirilebilecektir.
  • Belgelerin usulüne uygun olarak hazırlanması gerekir. Yazılı beyan, yetki metni, üyelik sözleşmeleri gibi belgelerin uygun şekilde hazırlanmış ve iletilmiş olması gerekir.
  • Girişimcilerin yapacakları sızma testinin en fazla 3 ay önce yaptırılmış olması gerekir.
  • Başvuru ücretinin yatırılmış olunmasına dikkat edilmesi gerekir.
  • Başvuru esnasında kontrol listesinde yer alan tüm hususların incelenmesi gerekir.

Tüm kriterleri sağlayan girişimcilere güven damgası verilecektir. Dikkat edilmesi gereken noktaları atlayan girişimcilerin ise başvurusu olumsuz yanıtlanabilecektir.

Güven Damgası Başvurularında Gerekli Olan Belgeler

Güven damgası almak isteyen girişimcilerin sisteme yüklemesi gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Sisteme yüklenmesi gereken belgeler ise şu şekildedir;

  • Güvenlik testi
  • Ödeme yapıldığına dair dekont
  • Ev (temel) SSL
  • Üyelik sözleşmesi
  • Yazılı beyan
  • İmza sirküleri
  • Adli sicil belgesi
  • Vergi levhası
  • Yetki metni

Aynı zamanda güven damgası başvurusu yapılacak olan site için bir hesap oluşturmanız gerekir. Oluşturulacak hesap için gerekli olan bilgiler ise şu şekildedir;

  • E-ticaret sitesinin ismi
  • Yetkili kişinin ismi ve soy ismi
  • Yetkili kişinin görevi
  • İletişim için cep telefonu numarası

Bu bilgilerin doldurulmasının ardından kişiler belirli bir şifre oluşturarak sistem üzerinden hesaplarını oluşturabilirler.

guvendamgasi.org.tr adresi üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

Güven damgası iptal edilebilir mi?

Güven damgası aldıktan sonra bazı nedenlerden dolayı güven damgası iptal edilmek istenebilir. TOBB tarafından güven damgasının iptali için 8 neden belirtilmiştir. Kanunda yer alan maddelere göre güven damgası girişimcilerin şu nedenlerin ötürü iptal edilebilir;

  • Girişimcinin talebi,
  • E-ticaret faaliyetlerine son verilmesi
  • Gerekli maddelere göre güven damgası askıya alınma tarihinden itibaren otuz gün içinde 5. Madde de yer alan şartlara uyum sağlanmaması,
  • Madde de yer alan şartların birine aykırı olarak hareket eden e-ticaret sitelerinin tespit edilmesi, aykırı hareketin ortadan kaldırılamaması, iki defa uyarı olan sitelerin aykırı hareketlere devam etmesi,
  • Güven damgasını 1 yıl içinde üçüncü kez askıya alınması gerektiren aykırılıklar,
  • Eksik bilgi ve yanıltıcı bilgilerin ve belgelerin tespit edilmesi,
  • E-ticaret sitesinin yetkili olan kişinin iflası halinde güven damgası iptal edilecektir.

Güven Damgası Ne Değildir?

Güven damgası tanımı gereği tüketicilerin be e-ticaret sitelerinin yetkili kişileri tarafından yanlış anlaşılabilmektedir. Bu nedenle güven damgasının bir yetkili için ne olduğundan daha çok ne olmadığı önemlidir.

  • Güven damgası, TOBB’un ilgili e-ticaret sitesine kefil olduğu anlamına gelmemektedir.
  • Güven damgası, e-ticaret sitesinde yer alan ürün veya hizmetinin kalitesine garanti vermemektedir.
  • Güven damgası, elektronik ticaret yapılan sitenin iflas etmesi halinde finansal bir güvence sağlamamaktadır.

SSL nedir?

Güven damgası almak isteyen kişilerin sağlaması gereken belgeler arasında ev SSL belgesi bulunmaktadır. Ev SSL belgesi web sitesini ziyaret eden kişilerin daha güvenli bir hizmet alabilmesine yönelik hazırlanmıştır. Bu işlem ile web sitenizde herhangi bir sorun olmadığı, dolandırıcı olmadığınız anlamına gelmektedir. Web sitesini ziyaret eden kişilerin arama çubuğunda yeşil bir çubuk çıkar. Çubuğun içinde şirketin adı gösterilir. Ziyaretçilerine güven sağlamak isteyen pek çok e-ticaret sitesi ev SSL belgesine sahiptir. TOBB güven damgası aşamasında ev SSL belgesini isteyerek e-ticaret sitelerinin güvenirliğinden emin olmaktadır. Ev SSL belgesi kurumsal e-ticaret sitelerinin tercih ettiği sertifika türüdür. Bu belge işletmeler tarafından satın alınabiliyor. Şirketlerin tam adının ve unvanının arama çubuğunda yer alması tüketicilere güven sağlayacaktır.

YouTube video player

Güven Damgasının E-ticaret Sitelerine Sunduğu Avantajlar

  • Güven damgası alan elektronik ticaret sitelerinin müşterilerinin güvenini daha kolay sağlaması mümkündür.
  • Kanunlarla belirtilmiş olan elektronik ticarete konu olamayacak, satışı yasaklanmış olan düzenleme ve idari süreçlerin uygulanmasına yardımcı olur.
  • Elektronik ticarete konu olan ürün veya hizmetin stok miktarına, içeriğine, malzeme bilgisine, ölçü bilgisine, teknik özelliklerine ve garanti koşullarına erişimi yer verir. Bu nedenle belirtilen özelliklere göre ürünü kimlerin kullanacağı, teknik desteğin kimler tarafından sağlanabileceği bilgisi sunulur.
  • Elektronik ticaret yapılan web sitesi müşterilerinin siparişleri hakkında bilgi alabilmesi, talep ve şikayetlerini oluşturabilmesi için müşteri hizmeti ağı oluşturulmasına yardımcı olur. Bu sayede müşteriler e-ticaret sitesinden kaliteli bir hizmet alabileceklerdir.
  • Elektronik ticaret sitesinden alışveriş yapacak olan müşterilerin ürünü kim tarafından aldığını bilmesine yardımcı olur. Bu sayede müşterilerine şeffaf bilgileri sunabilecektir.

E-ticaret yapılan web sitesinin tüketicilere güven verebilmesi oldukça önemlidir. Güven açısından oldukça avantaj sunan güven damgası pek çok e-ticaret firması tarafından kullanılıyor. Başvuruda bulunma işlemlerinin kolay olduğu ve kısa sürede geri dönüşün sağlandığı güven damgası 1 yıl içinde geçerli olmaktadır. Daha sonra yetkili kişilerin tekrar başvuruda bulunarak güven damgasını alması gerekmektedir. Güven damgası alan Türkiye pek çok firma bulunmaktadır.

İşletmeler için yalnızca güven damgası almak e-ticaret açısından yeterli değildir. Tüketiciye kaliteli hizmet sunmak isteyen elektronik ticaret sitelerinin pek çok açıdan gelişime ayak uydurabilmesi gerekir. Merkezi yurt dışında bulunan ancak Türkiye’de faaliyet gösteren e-ticaret siteleri güven damgası alabilmek için başvuruda bulunabilmektedir.

Güven damgası alabilmek için ödenmesi gereken ücret farklılık göstermektedir. Site üzerinde gerçekleştirilen işlemlerin adedine göre güven damgası düşük, orta ve yüksek olmak üzere 3 farklı kategoride verilmektedir. Bulunulan kategoriye bağlı olarak güven damgasının ücreti farklılık göstermektedir.

Güven damgası iptal edilmiş olan sitelerin tekrar güven damgası alabilmesi için TOBB tarafından belirtilen süreyi beklemesi gerekmektedir. Süre bitiminden sonra tekrar güven damgası başvurusunda bulunulabilir. Bu nedenle güven damgası almış olan e-ticaret siteleri kurallara uygun olarak hareket etmeli ve güven damgasını iptal ettirmeyerek bekleme süresinden kurtulabilir. Güven damgası almış olan e-ticaret siteleri TOBB tarafından ilan edilmektedir. Sitelerin damga geçerlilik tarihi, firmanın unvanı, MERSİS NO, Güven damga sicil no gibi bilgileri ilan edilerek tüketici bilgilendirilmektedir.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz