Yatırımcı Arıyorum

KOBİ’ler İçin Büyüme Stratejileri

KOBİ’lerde İşi Büyütmenin Yolları

Birçok küçük işletme sahibi şirketlerini hızlı bir şekilde büyütmek isterler. Ancak bu büyüme bir plan dâhilinde yapılmazsa, işi kurarken harcanan tüm çaba ve varlıkları kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Yapılan araştırmalara göre, ihtiyaç duydukları gelire veya başlangıç ​​sermayesine sahip olmadan önce, çok fazla çalışanı işe alan ya da çok fazla ekipman satın alan şirketler, sadece birkaç yıl içinde iflas etmişlerdir. Ve maalesef bu örneklerin sayısı tüm dünyada az değildir. Bu yüzden benzer hatalar yapmaktan kaçınmak gerekir.

Her işletme sahibi yeni hedeflere, büyüme ve tanınma isteğine sahiptir. Bunları gerçekleştirmenin birçok yolu vardır. Tüm dünyada sıfırdan başlayan bir işi büyüterek, bilinen bir işletme haline getiren binlerce işletme sahibi vardır. Girişimin başlangıç aşamasında, her bakımdan bir öğrenme süreci yaşanır ki bu olası bir durumdur. Öncelikle başka küçük işletme sahiplerinin deneyimlerinden ders alınarak aynı hataların tekrarlanmaması, sürdürülebilir bir iş başarısı için önemlidir.

Bu yazımızda küçük işletmelerin yaptığı ortak hatalar üzerinden giderek, başarıya götürecek büyüme stratejilerine göz atacağız.

KOBİ’ler İçin Büyüme Stratejisi Oluşturmak

Bir şirket kültürü geliştirmek

Şirket kültürü, bir şirketin kişiliğini ifade eder ve çalışanların çalıştığı ortamı tanımlar. Şirket kültürü, hedefler, değer, etik, şirket misyonu, çalışma ortamı, beklentiler gibi çeşitli bileşenleri içerir. Bazı şirketler, her seviyede çalışanların katılımıyla takım temelli bir kültüre sahipken, bazı işletmeler daha geleneksel ve resmi bir yönetim tarzına sahiptir. Bazı şirketlerin ise çok fazla kural ve yönetmelik olmadan gündelik bir işyeri vardır.

Hızlı büyüme dönemine girmiş küçük bir işletme ekibini, bir arada tutacak olan güçlü bir şirket kültürüdür. Şirket kültürünü oluştururken, nereden başlayacağını bilmeyenler şirket sahipleri, bazı stratejiler uygulayarak şirket kültürünü yapılandırabilirler.

Kendinize ve ekibinize şu soruları sormak şirket kültürünü oluştururken yardımcı olabilir:

  • Şirketiniz neden var?
  • Neden yaptığınızı yapıyorsunuz?
  • Şirketiniz neye inanıyor?
  • Değerleriniz neler?
  • Şirketinizin nereye gitmesini hedefliyorsunuz, yani şirketimizin vizyonu nedir?

Çalışanlar kendilerini çalıştıkları şirkete bağlı hissettiklerinde, belirsiz zamanlarda işi bırakma riskleri daha düşüktür. Bunun yanında güçlü bir şirket kültürü işletmeye yeni müşteriler de çekebilir, bu yüzden şirket kültürü konusunda tutarlı olunmalıdır. Şirket web sitesi, sosyal medya platformları, pazarlama malzemeleri vb. dâhil olmak üzere her alanda bu tutarlılık sürdürülmelidir. Çünkü hedef kitle şirketin arkasındaki değerleri görebildiğinde, işletmeyle daha derin bir bağlantı kurabilirler. Bu da sürdürebilir bir iş ilişkisi doğurur.

Doğru işe alımlar yapmak

İşe alma aşaması, bir işi başarılı bir şekilde büyütmek için kritik öneme sahiptir. Acele etmemeli ve iş için doğru kişiler bulmak için araştırma yapılmalıdır. Eğer doğru yetenekler işe alınırsa, şirketin büyümesi daha istikrarlı bir şekilde sağlanabilir. Yanlış kişilerin işe alınması durumunda maalesef yapılan tüm emeklerin heba olması riski vardır ve işin başarısız olması kaçınılmaz bir durum olur. Bunu yaşamamak adına, adayların teknik becerilerine ve deneyimlerine göre değerlendirilmesi ve işe alımlarının yapılmasına dikkat etmek gerekir. Kalifiye personelleri büyük firmalarla olan kıyasıya rekabet ortamında çekmek zor olabilir.

Bunun için şirkete yönelik bir işe alım politikası geliştirilmeli ve istikrarlı olarak uygulanmalıdır.

Ayrıca bu büyüme döneminde ekip arasında iyi bir uyum olup olmayacağını da belirlenmeli ve sıkı takip edilmelidir. Örneğin, bir adaya, ekiple iyi bağlantı kuracaklarını görmek için şirketin vizyonunu nasıl yorumladıklarını sorulabilir. Başlangıçlar herkes için değil, meydan okumaya istekli olacak çalışanlar için caziptir. Bu yüzden buna istekli çalışanlar seçilmelidir.

KOBİ’lerde İnovasyon Odaklı Büyüme

Doğru alanlarda yeniliklere odaklanmak

İşi büyütürken, ürün geliştirmek, daha fazla ürün oluşturmak ya da sunmak için bazen yüksek harcama yapılması gerekir. Bunun yerine, iş sürecindeki diğer alanlarla ilgili inovasyona odaklanılmalıdır. Mesela müşteri deneyimini yenilemek veya müşteri hizmetlerini ölçeklendirmek için yeni teknolojiler denenebilir. Mevcut süreçleri yenilemek, daha az kaynak gerektirir ve müşteri tabanını büyütürken kritik önem taşır. Müşteri tabanı geliştirilip gelirde istikrar sağlandıktan sonra, yeni ürünler üzerinde çalışılması daha mantıklı olacaktır.

İnovasyon çalışmaları çoğu işveren tarafından zor bir süreç olarak tanımlanır. Bu yüzden inovasyon çalışmasına belirli bir plan dahilinde girilmesi, bu sürecin başarılı bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur. Şayet inovasyon konusuna ilk defa başlanacaksa inovasyon hakkında detaylı bilgi edinmek bilgilenmeyi sağlarken, bir yol haritası çizebilir. Yeni Başlayan Girişimciler İçin İnovasyon

Marka bilinirliği oluşturmak 

Bir şirket; tüketicisinin şirketin logosunu, reklam kampanyasını, ürün paketlemesini veya sloganını gördüğünde, şirketi tanımasını ister. Tüm bunlar marka bilinirliğini oluşturmakla ilgilidir. Nike’ın: İkonik “Just Do It” (Haydi yapalım şunu) sloganına bakıldığında tüketiciler bu ifadeyi duyduklarında, kimin arkasında olduğunu hemen bilirler. Küçük ölçekli işletmeler elbette, Nike’ın bu marka sloganı düzeylerine ulaşamayabilir, ancak yine de hedef kitle arasında iyi bilinen bir marka olmak için çabalamaları gerekir.

Bunu başarmanın kolay bir yolu, sosyal medyada istikrarlı olarak hedef kitlelerle etkileşime geçmektir. Tüketiciler bir şirket ya da markayı internet’te ne kadar çok görürse, şirketi o kadar kolay hatırlarlar.

Not: bu alanda daha fazla detaylı bilgiye ulaşmak için, Marka Gelişimi kategorisinde yer alan içerikleri incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Mevcut müşterileri ihmal etmemek

Birçok küçük işletme sahibi, yeni müşteri edinmeye çok fazla odaklanır ve sahip olduğu müşterileri korumayı unutur. Aslında, küçük işletme eğilimlerinden elde edilen istatistiklere göre, küçük işletmelerin sadece %6’sı müşteriyi elde tutmaya odaklanmaktadır. Mevcut müşterilerin kendilerini değerli hissetmesini sağlamak için müşterilerin şu anda işletmeyle ilgili neyi sevdiğini, nelerin iyileştirilebileceğini ve büyümeyle ilgili neler beklediklerini öğrenmek gerekir.

Bu bilgileri edinmek için müşteri memnuniyet anketi pratik ve kolay uygulamaya alınacak bir yoldur. Daha sonra bu geri bildirimler, işin geliştirilmesi ve müşteri karmaşasının azaltması için kullanabilir. Sonuç olarak bir tüketici bir markanın hizmet veya ürününden memnunsa, çevresindeki diğer kişilere tavsiye etmeleri daha olasıdır.

Bilindiği gibi yeni müşteri edinme maliyeti yüksektir, bu yüzden mevcut müşterileri elde tutma çabası ön planda tutulmalıdır. Çünkü firmanın yürüyüşü için sadakati yüksek müşterilerin getirileri kritik değerdedir. Dolayısıyla firmanın başarılı olmasında ve büyümesinde önemlidir. Bu yüzden müşteri sadakati programlarının öncelikle uygulandığına emin olduktan sonra yeni müşteri çalışmalarına geçilmelidir.

Uzmanlardan yardım almak

Uzman kişiler ile çalışmanın sayısız yararları vardır. Mesela şirkete iyi muhasebeci bulma konusunda doğru yönlendirmeler yapabilir ve bir sonraki ticari işlemlerde yararları görülebilir. Ya da yapılacak tercihlerin uygulanabilir ve avantajlı olması isteniyorsa, işletme ve pazarlama alanındaki uzmanlardan ipuçlarını alınabilir. Bu şekilde işin büyümesi için bir sonraki gelişime odaklanılır, dikkat edilir ve daha fazla kâr sağlamak için şirket büyümeye başlayabilir.

Bu yüzden özellikle tercihler yapılırken alanında uzman kişilerden yardım almak her zaman kazandırır. Her ne kadar onlara ödenmesi gereken danışmanlık ya da çalışma ücretleri yüksek gibi görünse de, bir uzman görüşü çok kısa sürede ödeneni çıkartırken, kar etmeyi sağlar. Bunun yanında prosedürlerde veya seçimlerde yapılacak yanlışları önler ve maliyetleri düşürür.

KOBİ’ler İçin İş Büyütme Teknikleri

Küçük işletme sahipleri için işlerini büyütme çabası heyecan verici olduğu kadar zorlayıcı bir süreçtir. Fakat bu iş büyütme çalışmalarının bir plan dâhilince yapılmasıyla, şirkete en uygun teknikler seçilebilir, şirket değerlerine sadık kalınabilir, yıldız çalışanlar korunabilir.

Hatta bu süreçte bu başarıya başarı katacak yeni müşteriler bile şirkete çekilebilir.



kobi vadisi

Yorumunuz