Yatırımcı Arıyorum

Sabun Üreterek Para Kazanılır Mı?

Sabun Üretip Para Kazanmak

Temizliğin kokusu, görselliklerindeki renk ve biçimleri ile yaşantımıza değer katan evlerimizin vazgeçilmez ihtiyacı temizlik ürünlerimizden bir sabun. Her gün mutlaka banyomuzda mutfağımızda bulunması gereken herkes tarafından mutlaka kullanılan yokluğu düşünülemeyen günlük temel ihtiyaçlarımızdan biri.

Sabunun Hikayesi

Kaynaklar sabunun tarihinin M.Ö. 6000 yıllarına kadar dayandığını söylüyorlar, temizlikte kül ve kil maddelerini bulup kullanan insanlık daha sonra sabunu keşfetmiş.  Modern olarak tanımlanan sabunun imalatı ise 19. Yüz Yıla rastlıyor. Kimyager Eugene Chevreul’un sabunun bir yağ asidi tuzu olduğunu belirtmesi ile gelişmeye başlıyor.

Günümüzde teknolojik imkanlar her bilgiye ulaşmaya olanak tanıdığından internet ortamında sabun nasıl yapılır tariflerini bulmak mümkün ancak hobi olarak değil yaptığımız işten para kazanmamız gerekiyor ise Ne yapmalıyız? Sabun sektörü nasıl işliyor?

Sabun Pazarının Durumu

Dünya ithalat ve ihracat faaliyeti içinde temizlik ürünleri sektöründe Almanya birinci sırada yer alıyor ardından Çin geliyor ve üçüncü sırada Fransa var. Temizlik ürünleri olarak bir bütün halinde ele alarak hazırlanmış araştırma genel temizlik malzemelerinin kullanım alanları değerlendirildiğinde ülkemizde büyük otellerin açılması ile temizlik ürünlerine talebin artmış Pazar hareket kazanmıştır.

1985 yıllarından itibaren yabancı kuruluşlar pazarımıza Franchising yöntemi ile giriş yapıyorlar. Bugün yeni bir söylem ve çalışma modeli olarak ele alınıyor gibi görünse de aslında sistem yeni değil ancak girişimciliğin teşvik edildiği ekonomik kalkınma anlayışı çerçevesinde girişimci adayının hareket alanını her anlamda kolaylaştırdığından popülaritesi artmış durumda. Franchising yönteminin patron olmaya ve kendi işinin yöneticisi olmaya giden yolda neden cazip olduğunun avantajları anlatılmakta sistem tanıtılmaktadır.

Sabun Üretimi Yapmak

Sabun kimya sektörünün bir alanı aslında temizlik sektörü içinde tanımlasak ta sabun, Kimya sektörünün alt kollarından birini oluşturmakta. Piyasa araştırmaları tüketici tercihlerinin kullanımda kalıp sabundan likit sabuna doğru bir değişim gösterdiği yönünde.

Üretim izni Sağlık Bakanlığından alınıyor üreticisi olmak için ciddi ataklar yapmak gerekiyor. Dev marketler sabun fabrikalarından kendi adları ile ucuz satabilecekleri ürünler imal etmeleri talebinde bulunuyorlar.


YouTube video player


Türkiye 180 ülkeye genel ürün yelpazesi ile birlikte ürün satıyor ve bu sektörde geçtiğimiz dönemler itibarı ile 120.000 kişinin istihdam edildiğini belirtirken sektörün dinamik bir yapı arz ettiği sabun imalatına önce aile şirketlerinin giriş yaptığını küçük işletmeler halinde iken daha sonra büyüyerek orta ölçekli şirketler haline geldiklerini ve nihayet büyüme gösterdikleri belirtiliyor. İhracat ve istihdama olumlu katkılarından da ayrıca söz edilmekte.

İnovasyon

21. Yüz Yılda her şeyimiz değişti bebeklerden çocuklara çocuklardan gençlere ve nihayet yetişkinlere kadar her yaş grubundan insanın ihtiyaçları, beğenileri, yaşam biçimleri ve koşulları değişti ve değişmeye de devam edecek.

Kalıp sabunlar klasik Türk hamamı kültürünü yansıttığı için bir konsept olarak tasarlanarak yaşamımızın belirli alanlarında yerini korusa da modern hayat tarzı klasik sabunları günlük yaşamlarımızdan birkaç adım geri çekerek likit sabunları, vücutlarımız için hoş kokulu sıvı jelleri kullanıma sundu ve geniş kitlelerce kabul gördü. Sıvı sabun ve jellerin kullanımı her geçen ün artmakta. Sabun kullanım alanını korur iken değişimler geçirmekte, görsel ve muhteviyat olarak yenilenerek pazarlarda yerini almaktadır.

Sabun üreticileri gelişen son teknolojileri kullanarak ürünlerini imal etmekte, pazarda talebi olan yenileşme sürecinden geçmiş ürünleri pazara sunmaktalar. Günde yaklaşık 300.000 Ton sabun üretildiğini belirtiyor kaynaklar.

Güney Doğu bölgesinde geleneksel yöntem ile sabun üreten aile işletmeleri mevcut ve yaklaşık 120.000 Ton sabunu ihraç etmişler. Sabun üretiminde kullanılan makineler ve malzemeler de sabun sanayinin bir parçası. Sabun mikseri, sabun pompası, sabun kurutma ünitesi, sabun damgalama makinesi, sabun çubuk kesme makinesi gibi araçlar sabun imalatında kullanılmakta.

Kaliteli ve sağlıklı sabun üretiminin gerçekleştirilmesi faaliyetleri ciddi maliyetler ve emek gerektirmekte pazara sunulacak ürünün ambalaj malzemeleri ve tasarımı ayrı bir çalışma gerektirmektedir. Makinelerin alımı ciddi yatırımlar anlamına gelmekte her işletmede olduğu gibi diğer departmanların yatırımları da ciddi maliyetler oluşturmaktadır.

Sabun üreticisi olmak, sabun satış mağazası olmak ya da online sabun satış mağazasına sahip olmak, sabun makinelerinin satışında temsilci olmak gibi sabun sektöründe ticari faaliyet göstermek için birden fazla alan seçebilirsiniz kendinize.

Sabun Bayiliği Almak

Ülkemizde istihdam sorununu gidermek sadece işe yerleştirme faaliyetleri ile değil kişileri girişimciliğe teşvik ederek hem yatırımcıyı hem yatırımcının iş yerinde çalışacak kimselerin istihdamını sağlama çabasında olan günümüz ekonomik anlayışı olumlu bir çaba içinde. Bağımsız yatırımların maliyetleri çok bireysel üstlenilecek risklerin yatırımcı için ağır olacağından hareketle Bayilik önerilmektedir.

Sektörde bayilik alarak kendi işinizin patronu olmayı düşünürseniz; Kobi Vadisi platformunda bulunan Kozmetik Sektöründe Bayilik Veren Firmaları inceleyebilir, iş ortağı olabileceğiniz markalar ile tanışabilirsiniz.



kobi vadisi

Yorumunuz