Yatırımcı Arıyorum

Şirketlerde Koronavirüse Karşı Alınacak Önlemler

1720’deki Marsilya salgını, 1820’deki Kolera Pandemisi, 1920’deki İspanyol gribi ve 2020 Corona virüsü. Her 100 yılın başında dünyayı salgın hastalıklar kasıp kavuruyor. Çin’in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayılan koronavirüsün (Covid–19) etkileri iyiden iyiye görülmeye başlandı. Şirketlerde koronavirüs tedbirleri alınmaya başladı.

Şirketlerde Koronavirüs Tedbirleri

Dünya ve Türkiye’de, şirketlerde milyonlarca kişi çalışıyor ve herkes dışarıda bulunduğu sürece bu tehditle karşı karşıya kalmakta. Hastalığa yakalanılmaması ve can kaybının artmaması için üst düzeyde tedbirler alınmaya başlandı. Koronavirüsün kuluçka dönemi 14 gün ve özellikle yurt dışından gelenler için 14 gün kendinizi karantinaya alın ya da sağlık kuruluşuna başvurun uyarıları yapıldı.

Türkiye, koronavirüsle mücadelede oldukça iyi bir performans göstererek ülkelerde de takdir topladı. Virüsle mücadele kapsamında önemli ve sıkı tedbirler alınmaya önümüzdeki günlerde de devam edilecek.

Koronavirüs etkisini sürdürmeye devam ederken, bundan iş hayatı ve eğitim hayatı olumsuz yönde etkilendi. Tedbirler sıkı bir şekilde alınmaya devam edilse de bazı yerlerin faaliyetleri geçici bir süre durduruldu. Okullar tatil edildi. Üniversiteler 3 hafta tatil ilan etti ve Atatürk Üniversitesi

28–29 Mart tarihlerinde yapacakları vize sınavlarını ileriki bir tarihe erteledi.

Holdingler ve işletmeler, koronavirüse karşı tedbirler almaya başladı ve sürekli olarak tedbirlerine devam ediyor. Zorunlu izinler, yurtdışı seyahatlerine getirilen kısıtlamalar, çalışanların masalarına konan dezenfektanlar ve toplu taşımanın azaltılması gibi önlemler alınıyor.

Türkiye’de özellikle kamu kurumlarında evden çalışma söz konusu değil ve sokağa çıkma yasağı da yok. Ancak özel işletmeler evden çalışma konusunda oldukça hassas davranıyor.

Şirketlerin Aldığı Koronavirüs Tedbirleri

  • İşletmelerde alınan önlemler kapsamında 16 Mart 2020 itibarıyla, kafeterya, kahvehane, kıraathane, kapalı çocuk oyun alanları, lunaparklar, masaj salonları, kaplıcalar, SPA ve spor merkezleri gibi, insanların toplu bulundukları işletmelerin faaliyetlerinde geçici olarak durdurma kararı alındı.
  • Evden çalışabilecek durumda olanlar evden çalışmaya yönlendirildi. İşletmeler uzaktan çalışma kapsamında ekipman sağlamak, gerekli eğitimlerini vermek ve çalışanların sağlıklarını gözetmek durumunda kalıyor.
  • İşyeri hekimleri tarafından personele ve işçilere hijyen konusunda bilgilendirme yapılmaktadır.
  • Otomobil devi Ford Otosan Türkiye, Kocaeli ve Eskişehir fabrikalarında, dezenfektan çalışmaları nedeniyle üretime 2 hafta ara verdi. Şirkete ziyaretçi girişi durduruldu. Tıbbi malzeme ve ilaç envanterleri yenilendi.
  • Şirketlerde, işletmelerde temizlik tedbirleri en üst seviyeye çıkartıldı. İnsan sağlığına zararı olmayan güçlü dezenfektanlarla, ofislerden diğer çalışma alanlarına kadar temizlik çalışmaları başlatıldı. Sık temas edilen yüzeylerde, sürekli olarak dezenfekte çalışmaları devam ediyor.
  • Honda Türkiye, geçici olarak faaliyetlerini durdurdu. Kocaeli’ndeki fabrikalarında 6 Nisan 2020 tarihine kadar durdurma kararı alan dev otomotiv şirketi ilerleyen zamanda virüsün gelişimine bağlı olarak üretime geçip geçmeme kararını değerlendirecek.
  • Bankalar, genel merkezlerinde ve şubelerinde temizlik ve dezenfektan çalışmalarına başladı. Banka müşterilerine ise gerekmedikçe şubelere gidilmemesi ve işlemlerin online olarak yapılmasını istediğine dair cep telefon mesajları gönderdi. Ayrıca yurt dışından gelen çalışanlara 14 gün izin veriliyor.
  • Twitter, şirketin bütün çalışanlarının evden çalışması kuralına uymalarını belirtti ve dünya genelinde tüm personel evden çalışacak. Evden çalışanlara ofis düzeneği kurulması için yapılan tüm masraflar şirket tarafından karşılanacak. Evden çalışma durumu olmayanlar için de yaptıkları mesai ücreti, olağan saat başına çalışma ücreti üzerinden ödenecek. Bundan taşeron işçiler, yarı zamanlı ve sözleşmeli çalışanlar yararlanacak.
  • Dünya bilgisayar devi Apple, tüm çalışanlarına evden çalışma desteklerini de vererek, evden çalışmaları önerisini getirdi.
  • Mayıs ayında gerçekleşecek F8 konferansını iptal eden facebook, Çin ile yapılan tüm seyahatleri askıya aldı. Facebook kurucusunun yaptığı açıklamaya göre, tüm çalışanlar evlerine yönlendirildi ve her birine 1000 dolar ek ücret ödeneceği açıklandı.
  • Kargo şirketleri çalışmalarına devam ediyor. Şirketlerin merkezlerinde ve şubelerinde dezenfekte çalışmaları yapılmaya devam ediliyor. Kargolarda bir aksaklık yaşanmıyor çünkü kargolardan insanlara virüs bulaşmasının olmadığını bilinmekte. Ancak araçlar sürekli dezenfekte ediliyor, personel hijyen konusunda bilgilendiriliyor. Personele dezenfekte sağlayan kolonyalar verilmekte. Araçlarda dezenfektan bulunduruluyor ve personelin bu ürünleri kullanımı da takip altında.
  • Çalışanlar arasında, tokalaşma, sarılma gibi, virüsün insandan insana geçişini sağlayan durumlar yasaklandı. Bazı çalışanlara maske kullanımı getirildi. Özellikle el temizliği konusunda hassas davranılmaya başlandı.

Koronavirüsün Etkileri

Türkiye dâhil 100’den fazla ülkede binlerce kişi koronavirüsten etkilendi. Son yapılan açıklamaya göre Türkiye’de 360’a yakın kişinin hastalığa yakalandığı ve Kara Kuvvetleri eski komutanı emekli orgeneral Aytaç Yalman ile birlikte dört kişinin de yaşamını yitirdiği açıklandı.

Ülkelerde ölenlerin sayısı sürekli artış gösteriyor. İtalya’da 2978 kişinin yaşamını yitirdiği, 28.710 kişinin de hastalıkla mücadele ettiği belirtildi. İran, İtalya ve Güney Kore, Çin’den sonra ölümün artış gösterdiği ülkeler durumunda. İnsanlar için sokağa çıkma yasakları getirilmeye başlandı.

Türkiye için henüz sokağa çıkma yasağı yok, ancak durum vahim boyuta ulaşırsa yasak konma söz konusu olabilir. Ancak zorunlu ihtiyaçlar dışında sokağa çıkılmaması konusunda uyarılar da yapılmaya başlandı. Fransa’da vaka sayısı 372 kişi yaşamın yitirirken, 10.995 kişi de virüsün etkisi altında. 3 bin 405 kişi de İtalya’da yaşamını yitirdi.

Türkiye’de maçlar seyircisiz oynanacak. Fuarlar, sergiler şirketlerin yapacakları toplantılar ertelendi. İşletmelerde yurt içi ve yurt dışı seyahatler kısıtlandı. 15–18 Mart tarihleri arasında 149 bin 832 işyeri faaliyetlerine ara verdi. Tedbir kararına uymayan şirketlere ceza kesildi.

Koronavirüsün etkileri ekonomik anlamda da görülmeye başlandı. Özellikle Koronavirüsün görüldüğü tüm ülkelerde uçuş yasakları getirildi, ekonomik faaliyetler askıya alındı. Corona Virüsü Küresel Ekonomiyi Nasıl Etkiliyor?

Koronavirüs nedeniyle hasta sayısı her gün artmaya devam ediyor. Dünyanın pek çok ülkesinde de çalışanlar için özel tedbirler alınmaya başladı.

Koronavirüsün Belirtileri

Koronavirüs, Sars–1 virüsünden daha az tehlikeli ancak yayılma hızı daha güçlü. Bu yüzden ilk belirtiler görüldüğü anda gerekli tedbirlerin de alınması gerekli. Koronavirüs; Kuru öksürük, yüksek ateş, boğaz ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk, baş ağrısı, nezle ve ishal gibi belirtilere sahip.

Ancak son zamanlarda koronavirüsün yeni semptomları ortaya çıktı. Koku ve tat kaybı. Uzmanların açıklamasına göre hastaların üçte ikisinde bu durumlar da görülmekte. Bu belirtileri taşıyan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları önemli.

Özellikle yurt dışından gelen kişilerin karantinaya alındığı ülkemizde, dünyadaki ülkelere baktığımızda ülkemizde tedbirlerin işe yaradığı görülüyor. Ancak özellikle havalar ısınıp koronavirüs tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar, tedbirler ülke genelinde şirketlerde ve işletmelerde devam edecek. Bu kapsamda kurallara uymayan işletmelere yaptırımlar uygulanıyor.

Koronavirüs Günlerinde Küçük İşletmelerin Aldığı Tedbirler

Üretimde talep artışı, iki kat çalışma ile sonuçlanacağından dolayı, bu işletmelerde de gerekli tüm tedbirler alınıyor. Aile işletmeleri denen küçük işletmeler, hijyenik ortamlarda üretim yapıldığından, hem üretim yapılan yerler hem de çalışanlar açısından, tüm tedbirlerin alınması için gerekenler uygulanıyor. Aile Şirketi Olmanın Getirdiği Zorluklar

Koronavirüs, küçük işletmelerin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Özellikle yurt dışından, küçük işletmelerin ürettiği ürünlere talepler arttı. Daha hijyenik ve doğal ürünlerin üretildiği aile işletmeleri, Türk ekonomisinde önemli bir yer kaplıyor.



kobi vadisi

Yorumunuz