Yatırımcı Arıyorum

Şirketlerde Yeni Başlayacaklar İçin: Siber Güvenlik Adımları

Siber Güvenliği Sağlamak

Son yıllarda siber güvenliğin bu kadar önemli olduğunu çok az kişi öngörmüştür ve günümüzde siber saldırıları uluslararası bilgi güvenliğini tehdit eden en büyük sorunlar arasında olmuştur. Bu durum daha küçük ölçekteki yapılar olan işletmeler açısından incelendiğinde onları da tahrip edebilir ve zarar verebilir.

Aşağıda, şirketinizi mümkün olduğu kadar güvenli tutmak için atabileceğiniz 6 ayrıntılı siber güvenlik adımına dair bilgiler sunulmaktadır.

Siber Güvenlik Yöntemleri

Şirketlerde siber amaçlı bazı güvenlik yöntemlerini sizin için 6 madde de paylaşmak istiyoruz:

1- İyi Envanter Alınmalı

İşletmeler açısından siber saldırılara karşı atılacak ilk adım, BT varlıklarını dikkate alınması  envanter alınmalıdır.  Ayrıca mevcut siber güvenlik raporlarını, politikalarını ve süreçlerini analiz etmeniz gerekecektir. Öncelikle tüm çevrimiçi bilgileri ayrı kategorilere ayırmanız gerekir. Şu anda ne tür bir bilgiye sahip olduğunuzu bilmek, bu bilgileri korumak için ne yapılması gerektiği konusunda size daha iyi bir fikir verecektir. En basit şekilde, aşağıdakileri yapmanız gerekir:

  • Envanter Bilgisi: Şirketin hangi tür bilgilere sahip olduğunu tam olarak öğrenilerek ve kesin kayıtlarını tutulmalıdır.
  • Bilgiyi Sınıflandırmak: Bilgiler çalışanlar, hastalar, müşteriler, finansal kayıtlar ve dahili raporlar gibi alanlara bölerek başlanmalı, daha sonra bu bilgileri yalnızca iç kullanım için ve kamuya açıklanabilecek bilgiler için çok gizli olan kategorilere ayrılmalıdır.
  • Bilgileri Yeniden Değerlendirmek: Verilerin düzenli olarak nasıl sınıflandırıldığını analiz etmek zorunludur. Ayrıca kuruluştaki farklı veri türlerine kimlerin erişebildiğini tam olarak değerlendirilmelidir.

2- Siber Güvenlik Planı Oluşturulmalı

Etkili bir siber güvenlik planı oluşturmak, düzenli olarak veri yedekleme ve yüksek hassasiyete sahip verilere erişimi mümkün olduğunca az bireye sınırlama gibi genel önerileri içerir. Bir güvenlik planı oluştururken atmanız gereken birkaç adım var. Bu adımlar şunlardır:

  • Risklerinizi anlayın: Envanterinize bakın, sahip olduğunuz en önemli bilgi nedir? Hangi alanlar koruma için en yüksek önceliğe sahiptir?
  • Stres Testi Yapın: Tercihen bir dış şirket tarafından yapılan bir test yaptırmanız gerekir. Bir sızma testi tam olarak güvenlik açıklarınızın nerede olduğunu ortaya çıkaracaktır.
  • Güvenlik Planı Oluşturun: Bir güvenlik planı en önemli bilgilerinizi ve öne çıkan zayıf yönlerinizi ele almalıdır. Bu plan ayrıca şirketin iş hedefleri etrafında inşa edilmelidir.
  • Özelleştirin: Tam olarak verilerinizi nasıl koruyacaksınız? Bu, en üst düzey çalışanlar dışında erişimi kısıtlamayı içerebilir. Güvenlik duvarınızı güncellemeyi veya kablosuz ağınız için daha iyi güvenlik sağlamayı içerebilir.
  • En Kötü İçin Plan Yapın: Sadece siber saldırılara karşı korunacak bir planınız olmamalı, aynı zamanda gerçekleşmesi durumunda da bir plan yapmalısınız.

3- Çalışan Eğitimi Sağlanmalı

Belirli bir plan yapıldıktan sonra, çalışanları eğitmenin zamanı gelmiştir. Çalışan eğitimi, en yüksek siber güvenliği sağlamak için gereklidir. Güvenlik eğitimi, yeni bir işe başlamanın ilk gününden itibaren her çalışanın eğitiminin bir parçası olmalıdır. Ayrıca, çalışanlarınızın özellikle savunmasız olabileceği bir alan olduğu için sosyal mühendislik taktiklerini ele almak çok önemlidir. Güvenlik duvarları ve diğer teknik güvenlik türleri açık bir şekilde önemlidir, ancak en büyük risk çoğu zaman phishing ve tailgating gibi programlar içerir.

4- Aktif Ağ İzlemesi Korunmalı

Ağlarınızı düzenli olarak izlemek önemlidir. Aktif ağ izleme, ağınıza ilave trafik sağlayan çeşitli yöntemler kullanarak gerçek zamanlı olarak test etmeyi içerir. Aktif izlemenin, pasif izlemede faydaları vardır; çünkü sonuçları uzun vadeli bilgilere dayandırmak yerine, gerçek zamanlı olarak trafiği test eden belirli veriler toplanabilir. Bu işlem başka bir deyişle, yalnızca bir gözlem değil, kontrollü bir deneydir. Aktif izleme kadar önemlidir, ayrıca, özel sektörünüzün karşılaşabileceği olası tehditler konusunda proaktif olmak çok önemlidir. Proaktif izleme aynı zamanda kutunun dışında düşünmek ve gelecekte ne tür tehditlerle karşılaşabileceğini tahmin etmek anlamına gelir.

5- Bulut Uygulaması Tercih Edilmeli

Veriler bulutta zaten yoksa neden kullanmanız gerektiğine dair birkaç önemli neden vardır. İş bilgisayarında verileri bulutta tutmak, bilgisayarlarda saklamaktan daha iyi bir seçenektir. Çünkü bulutta tutulan veriler genellikle şirket içi bir bilgisayar sisteminden daha güvenlidir. Bulut tabanlı depolar, kurum içi sistemlerin çoğundan daha geniş bir ölçekte izleme, algılama ve düzeltme olanağı sunar. Ek bir avantaj olarak, bulut bilişim çalışanlar için daha fazla hız ve erişilebilirlik sunar. Bulut Teknolojinin Avantajları

6- Profesyoneller İle Çalışılmalı

Dahili BT ekibi ne kadar iyi olursa olsun, dışarıdan bir kaynak getirmek için bir noktada neredeyse her zaman profesyonel bir yardım gerekli olacaktır. Bu özellikle, tam zamanlı BT uzmanlarını istihdam etmelerinde bütçelerinde bulunmayan küçük ve orta ölçekli işletmeler için geçerlidir.Her işletmenin siber güvenliğe öncelik vermesi gerekirken, her işletmenin kendi güvenliğinden ve BT ekibinden ihtiyacı olan şey farklı olacaktır.

Siber Saldırı Konusunda Önlemler Almak

Uzmanlara göre, bilgisayar korsanları sadece sosyal güvenlik numaraları gibi kişisel bilgiler elde etmekle kalmayıp, yakında akıllı otomasyon gibi alanlara da ulaşabilirler. Buda pek çok cihazın özellikle savunmasız olabileceği anlamına gelmektedir. Bu yüzden küçük büyük demeden her şirket, siber güvenlik konusunda bilgi sahibi olunarak en kısa zamanda uygulamak için harekete geçilmelidir.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz