Yatırımcı Arıyorum

Tarım İşletmesi Açmak İçin Gerekli Evraklar

Tarım İşletmesi Açarken Yapılması Gerekenler

Tarımsal işletmenizi kaydetmeniz, bireysel girişimci olarak vergi dairesine kaydolmanız gerekir. Bunun için kuruluş aşamasında ilk olarak vergi dairesi kaydı yapılmalıdır.

  • Şahıs işletmeleri için ticaret ya da meslek odası
  • Sermaye şirketleri için ticaret odası
  • Eğer personel çalıştırılacaksa Sosyal Güvenlik Kurumu ve ruhsat için de işletmenin açılacağı yer belediyesine başvurmak gerekmektedir.

Ayrıca sektöre özel izin ve başvuruların yapılacağı yerler İl Tarım Müdürlükleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır.

Şahıs İşletmelerini Kurmak İçin Gerekli Belgeler

  • Noterden alınacak imza beyannamesi
  • Nüfus müdürlüğünden alınan ikametgâh (E-Devlet kanalıyla da alınabilir)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Tesis olarak kullanılacak yer kiralık ise kira kontratı, kişinin kendisine aitse tapu fotokopisi
  • Ticari mahiyette kullanılacak araç ya da araçlar için araç faturası ya da noter belgesinin tasdikli bir sureti, İşe başlama bildirim formu düzenlenmelidir.

Not: konu hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için; Şahıs Şirketi Kuruluşu adlı rehberi incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Tarım İşletmesinde İş Kontrol Listesi

Her işin düzenli ve kontrol dâhilinde yapılması için bir iş kontrol listesi oluşturmasa önemli bir gerekliliktir. Bu yüzden tarım işletmesi kurulurken de bir şeyleri unutmamak ya da atlamamak için bir iş kontrol listesi hazırlanmalıdır.

Bir İş Kolu Seçmek

Üretiminizi hangi iş kolunda seçeceğinizi belirlemelisiniz. Tarım mı olacak yoksa hayvancılık mı? Yoksa bu faaliyetlerin hepsini mi yapmak istiyorsunuz. Bunu belirlemelisiniz.

Üretim Aşamalarının Tanımı

Talep edilecek ürünler ve hizmetlerin ne şekilde yapılacağını tanımlamalısınız.

Ürün Çeşitlerinin Bir Listesini Yapmak

Hangi ürünleri yetiştireceksiniz. Kaç adet küçük ya da büyük baş hayvan alacaksınız? Kaç çeşit sebze ve meyve yetişecek. Tüm bunların bir listesini hazırlamalısınız.

Bir Yer Arayıp Bulmak

Tesisiniz ve idari büronuz için en uygun kiralık yerleri arayıp bulmalısınız. Eğer satın alma gücünüz varsa bunu da değerlendirebilirsiniz.

Gereken Evrakları Hazırlamak

İşletmeyi kurmak için gereken evrakların neler olduğunu öğrenmeli ve hazırlamalısınız.

Arazi Kiralamak veya Satın Almak

Uygun araziyi buldunuz diyelim. Gerekli görüşmeleri ve anlaşmaları yaparak araziyi kiralamalısınız.

Tesislerin Yapımı Veya Onarımı.

Eğer aldığınız ya da kiraladığınız tesis, bakım, onarım ve düzenleme gerektiriyorsa tüm bunları kuracağınız tesis özelliklerine göre düzenlemelisiniz.

Bahçenin ve Alanın Altındaki Alanlarının Temizlenmesi

Kullanılacak bahçenin ve toprak altında bulunan alanların temizlenerek bahçeye uygun hale getirilmelidir.

Toprak Verimliliği İçin Katkı Maddelerinin Önemi

Sebze ve meyve yetiştirmek için kullanacağınız toprağın verimi için gerekli havalandırma yapılmalı, mineral desteği verilmelidir.

Toprağınızın Verimli Olması İçin Gereken Sulama Sisteminin Kurulumu, Haberleşme, Fıskiye sistemi, bahçeyi sulamak için musluk ve boru sistemlerini yerleştirmek gerekecektir. Ayrıca haberleşme için gerekli tüm sistemlerin kurulması gereklidir.

Güvenlik ve Elektrik Sistemlerinin Yapılması

Koca bir işletmenin güvenlik tertibatını aldırmadan koruyamayacağınızdan yola çıkarak, işletmedeki güvenlik tertibatını aldırmanız gerekir. Ayrıca önemli yerlere güvenlik kulübesi yaptırarak, güvenlik şirketi ile anlaşıp, güvenliği sağlayabilirsiniz. Ayrıca tesisin elektrik tertibatının da sağlam yapılması gerekmektedir.

Ekipmanların Teslimi ve Montajı

Tesisinizde kullanacağınız ekipmanların süresinde teslim edilmesini ve montajının da servis elemanları tarafından yapılmasını sağlamalısınız.

Tarımsal Makine ve Teçhizat Alımı

İşletme için gerekli olan traktör, biçerdöver gibi tarımsal makine ve teçhizatların alınması gereklidir. Bunun için hiç kullanılmamış cihazlar alınacağı gibi, ikinci el ürünler de tercih edilebilir.

Çalıştırma Ve Ayarlama İşlerini Yapmak için işçileri ve diğer personeli işe almak gereklidir. Bu sebepten dolayı ilan vererek ya da işçi bulma kurumları yardımıyla eleman ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Tohum Alımı

Ekimini yapacağınız ürünlerin tohumlarını kendiniz görerek alabilir ya da internet üzerinden alım yapabilirsiniz.

Reklâm Ve Pazar Düzenlemesi

Bir işletmenin kar etmesinin en etkili araçları reklâm ve pazarlamadır. Bu yüzden reklâm yaparak, teknolojinin kullanılması ile Türkiye’ye hatta tüm dünyaya kendinizi duyurup, satış yapabilirsiniz.

Tarımsal İşletmenin Açılışı

Gerekli tüm işlemleri tamamladığınız takdirde artık işletmenizi açma vakti gelmiş demektir. Etkili bir açılış yapın.

Tarım İşletmesi Açmak Karlı mı?

Tarım ürünleri her zaman kazandırır. Gıda ürünlerini içeren tarım ürünleri yerli ve yabancı üreticiler arasında yüksek rekabet gücüne sahiptir. İşinizin başında ihracat ve büyük ölçekli ciro hedeflememelisiniz. Başlangıç olarak, yerel pazarda ustalaşmak daha kolaydır. Bu, maliyet etkin üretimin yapılmasına, eksikliklerin dikkate alınmasına, modern bir bilimsel ve teknik temelin başarılarının nasıl kullanılacağını öğrenmenize yardımcı olacaktır. Tarımsal işletme, hem bölge hem de yönlendirme ekleyerek genişleyebilmesi bakımından iyidir. Hiç kimse mevcut faaliyetlere hayvan yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği, ot veya meyveleri toplayarak yerel halktan satın almalarını yasaklayamaz.

Böyle bir işletmenin karlılığı %50 ile %100 arasında değişebilir. İşletmenin başarısı, verimlilik, satış faaliyeti, modernizasyon seviyesi, koruyucu önlemlerin etkinliği vb. gibi birçok faktöre bağlı olacaktır. Bu tür bir tarımsal işletmede elektrik, faturalar ve ücretlerin ödenmesinin ana gider kalemi olacağı akılda tutulmalıdır.

Tarımsal üretim, hükümet ve bankalar tarafından aktif olarak desteklenmektedir. Tohumluk üretimi için finansal yardım, karlı ekipman kiralama, kendi kaynaklarınıza güvenebilirsiniz. Bu şartlar altında, destekler önemli olacaktır. Ancak, bu işin yüksek riskli, mevsimsellik, ürün yelpazesini değiştirmek daha karlı olacaksa, üretim çalışmalarını hızlı bir şekilde yeniden yapılandırabilmeye de değer. Kışın bile kârın devam etmesi ve üretimin ve satışların durmaması için peşin olarak düşünmeniz ve kış dönemi için uzun süredir saklanan ürünler hazırlamanız gerekir. Para kazanmanın harika bir yolu, kışın sebze ve otlar yetiştirebileceğiniz seralar düzenlemektir. Şubat ayında orada fide yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Makul bir yaklaşım ve doğru planlama ile yatırımlar 1–2 yılda ödeyecek ve iyi getiri sağlayacaktır.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorum(1)

  1. Cevap yaz
    Sedat yorumu:

    Makalenizi çok beğendim hazırlayan ellerine salık bu konuda benimde çok büyük ve kârlı bir fikrim var eğer bana ulaşmak isterseniz sizlerle paylaşmak ve hayata geçirmek istiyorum

Yorumunuz