Yatırımcı Arıyorum

Trabzon Hurması Yetiştirerek Para Kazanmak

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Yapmak

Trabzon Hurmasının Özellikleri

Tam bir şifa deposu olarak bilinen Trabzon Hurması suptropikal iklimde yetiştirilen bir meyve çeşididir. Sıcak iklimlerde ve ılıman iklimin görüldüğü coğrafyalar da yetiştirilmektedir. Daha çok Kastamonu, Kocaeli, Artvin, Ordu, Mersin, Adana ve Hatay illerinde yetiştirilmektedir.

Cennet Hurması olarak da bilinen bu meyvenin bilimsel ismi Diospyros Kaki olarak geçmektedir. Bu meyve özellikleri sayesinde kabızlık tedavisinde, bronşite ve hemoroide iyi gelmektedir. Olgunlaşanlardan yapılan meyve suyu sayesinde hipertansiyon hastalarının da kullanılması tavsiye edilir. Ağaç kökenli olan bitti temiz bir cilt için maske olarak da kullanılabilmektedir. Daha sayılabilecek birçok rahatsızlığa iyi geldiği de söylenmektedir.

Trabzon Hurması Nasıl Yetiştirilir?

Trabzon Hurması yetiştiriciliği yapacaklar öncelikle bu ağaçları dikeceği alanı hazırlamalıdır. Organik olarak zengin olması gereken toprak üzerine dönüm başında 3-4 ton gelecek şekilde çiftlik gübresi serpilmelidir. Sonbaharda derince sürülmeli ve etrafında ki alan rüzgara karşı korunaklı bir hale getirilmelidir.

İnce dallara sahip olmasından dolayı şiddetli rüzgar halinde bu dalların kırılabileceği unutulmamalıdır. Dikim mesafesi 5*3 olarak tavsiye edilmektedir. Dikkatli ve özenli bir şekilde yetiştirilmelidir. Dikim gerçekleştikten sonra sulama, toprağın işlenmesi, gübreleme ve budama doğru şekilde yapılmalıdır. Bu işten para kazanılabilmesi için en doğru zamanda hasadı gerçekleştirilmelidir. Sert bir haldeyken ve genlikle koyu turuncu bir renge sahipken toplanmasına özen gösterilmelidir. Eğer aralarında olgunlaşmayanlar varsa o toplama işlemi daha sonra yapılmalıdır.

Trabzon Hurması Yetiştiriciliğinin Maliyeti

Trabzon Hurması yetiştiriciliği yapacakların bu meyve için kendilerine ait bir tarlaları olması gerekmektedir. Tarla maliyet hesabınıza katılacaksa limit daha yüksek olacaktır. Bir fidan ortalama 30 TL ile 40 TL arasında satılmaktadır. Bir ağaçtan ortalama 40 ile 60 kilo meyve toplanabilmektedir. 50 ağaçlık bir bahçe yapılacaksa fidanlara 2000 TL, bunun için uygulanacak olan gübreleme ve budama ücretlerine işçilik ile birlikte 2000 TL yatırım yapmak gerekecektir.

Ortalama 10 bin TL ile 15 bin TL arasında bir maliyet ile bir bahçe oluşturulabilir. Maliyetin bu kadar artış göstermesine neden olan yıl boyunca bakımının titizlik gerektirmesinden kaynaklanmaktadır. Karadeniz Bölgesinde Yapılabilecek İşler

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Ne Kadar Para Kazandırabilir?

Trabzon Hurması yaş ve kuru olarak satılmaktadır. Meyve kuruduğu zaman büyük oranda kilo kaybı yaşanacağı için kurusunun fiyatı çok yüksek olmaktadır. Yaş cennet hurması mevsiminde 3 TL ile 6 TL arasında satılmaktadır. Ancak kurusunun fiyatı yine ağacına göre 30 TL ile 40 TL arasında satılabilmektedir.

50 ağaçlık bir bahçede ağaç başı 50 kilogram verim alındığı düşünülürse yıl sonunda 2,5 ton meyveye sahip olabilirsiniz. Yaşında bu işleme göre 7.500 TL bir gelir elde edilebilir. Tabi kurutarak karınızı daha yukarı bir noktaya çekme şansınız da bulunuyor.

Not: yazı içerisinde belirtilen tüm fiyat ve rakamlar günümüz şartları ile değişkenlik gösterebilir.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz