Yatırımcı Arıyorum

Düğme Sektöründe Neler Oluyor?

DÜĞME SEKTÖRÜ

Türkiye, tekstil ve konfeksiyon sanayisinde küresel düzeyde ikinci sırada bulunuyor birinci sırada her alanda ekonomisi hızla büyüyen Çin bulunuyor. Küresel pazarda Türkiye’ye olan talebin artması nedeni ile sektörün yatırımcıları harekete geçerken Türkiye yan sanayi ürünleri ile söz sahibi olmaya başladı. Düğme, yan sanayi üretiminin baş rol oyuncusu zira getirisi yüksek bir ürün.

Düğme, tekstil ve konfeksiyon yan sanayi ürünü olarak talebi bulunan bir ürün olması nedeni ile sektörün önemli parçasıdır, günümüzde yeşil ekonomi anlayışı hakîm olduğundan tüm sanayi kollarındaki doğal üretim anlayışı tekstil ve konfeksiyon sanayi uygulamalarında da kendini göstermiş düğme üretimi doğal düğme üretimi ve tüketimi olarak biçim değiştirmiştir.

Doğal Düğme, Ekvator’ da yetişen bir ağacın meyvesinden elde ediliyor meyvenin adı Korozo diğer ismi Tagua fakat tekstil sanayinde uluslararası platformda Korozo düğme adı ile kullanılıyor. %100 doğal hali ile üretildiğini belirtiyor kaynaklar.

2000 yılları başında düğme ihracatı 200 Milyon Dolar olarak verilmiş, konfeksiyon sektöründe küresel düzeyde cazip ülkelerden biri olan İtalya ile Türk iş adamları arasındaki iletişim Türk yatırımcısının bazı yatırımları gerçekleştirmesinde, genişletmesinde etken olmuş Türk yatırımcısı İtalya’dan aldığı ikinci el düğme makineleri ile 4 Milyon değerinde yatırım gerçekleştirmiş.

DOĞAL DÜĞME

Doğal düğme üretimi katma değeri yüksek, uluslararası pazarı bulunan önemli bir yan sanayi ürünü. Ünlü markalar, uluslararası prestije sahip firmalar siparişlerini Korozo düğme için veriyorlar. Bufalo, İnek boynuzu düğme üretiminde kullanılan diğer doğal kaynaklar.

Polyester düğme kullanımı günümüzde prestijli, pahalı ürün satan ve çok yüksek gelir düzeyinin tüketici ihtiyaçlarını karşılayan ürünlerde tercih edilen bir seçenek olmaktan çıktı. Çağdaş uygulamalarda doğal ve geri dönüşümlü ürün kullanımına önem veren marka şirketler Bufalo, İnek boynuzu Korozo gibi geri dönüşümü olan düğme çeşitlerini, kullanmaya başladı.

Düğme üretiminde doğallık arayışı başka alternatiflerinde bulunmasını sağladı. Deniz kabuğu, Hindistan Cevizi Kabuğu, Zeytin ağacı, kayın ağacı gibi pek çok seçenek oluştu. Türkiye’de düğme üretimi yapan tek bir firmanın yıllık cirosu 10 Milyon Lirayı bulmakta kaynaklarda verilen bilgiye göre ihracat bu rakamın küçük bir bölümünü oluşturuyor ve doğal düğme ihracatının artırılması için çaba gösteriliyor. Verilen rakamlar 2000-2012 yılları arasındaki tarih aralığını içeriyor.

2018’de TİCARET NASIL OLACAK?

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Öztürk Oran basına verdiği demecinde küresel ekonominin son 7 yılın rekorunu kıracağını uluslararası platformdaki bu olumlu hava içinde Türkiye’nin fırsatları kaçırmayacağını belirtti. 2017 senesinde gerçekleşen %5 büyüme kesinlikle geçilecektir derken Veriler Türk Reel sektöründe yatırımcının önü açıktır bilgisini veriyor.

2018 yılı iç piyasa dinamik, uluslararası platform dinamik olumlu havayı değerlendirmek Türk yatırımcısının gayretine kalmış görünüyor. 2016 yılında düğme pazarının ekonomi içindeki payı 500 Milyon olarak belirtilmiş.

BAŞARI ÖYKÜSÜ

Öykünün kahramanı emekçi bir babanın oğludur, arkadaşlarının çoğunun okulu bırakıp işe girdiğini, ceplerinde para ile dolaştıklarını görünce onlara imrenip okulu bırakır. Çırak olarak başladığı işte daha sonra kalıpçı ustası olur. Askerliğini yapıp döndükten sonra arkadaşı ile birlikte kendi işlerini kurmaya karar verirler. Toptancılara yan sanayi ürünü imal etmektedirler, ünlü firmalardan biri yaptıkları işi beğenir ve 5000 adet terlik tokası sipariş eder. Ustamızın iş yeri ivme kazanır ardından metal düğme üretimine geçer. Çıraklık, ustalık, İmalatçılık ve nihayet fabrikatörlük gelir ardından. Bugün 1750 metre karelik bir fabrikanın sahibidir, yeni yatırımları devam etmekte varlığını büyüyerek sürdürmekte.

Düğme sektöründe imalatçı, fabrikatör ya da distribütör olarak hizmet verilse de sektör hareketli. Dünyaca ünlü markaların tercihinin Türkiye olduğunu belirtiyor kaynaklar. Ülkemizde 60 yıldır düğme sektörüne hizmet veren fabrikalar bulunuyor bugünde güçlenerek yenilenerek verimliliklerini sürdürmekteler.

2018 İHRACAT

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanının basında yer alan açıklamaları 2018 yılının başarısının, 2017 yılından daha iyi olacağı yönünde. Verilere göre dünya pazarı büyüyor, küresel ticaret büyüyor, Avrupa Birliği ticareti büyüyor o halde Türkiye ihracatı ve ekonomisi de büyüyecek. 2018 yılında küresel ticaretin 16,5 Trilyon TL olarak gerçekleşmesi bekleniyor olumlu alt yapının ortam unsurlarını da İhracatçılar Meclisi sıralamış.

  • Dünya ticaret hacminin büyüme göstermesi
  • E-Ticaret sitelerine üyelik Desteği
  • AR-GE Tasarım Desteği
  • Yeşil Pasaport Sermayesinin Artması
  • Yakın ve komşu Pazarlarda Büyüme
  • Euro-Dolar Paritesinde Gelişmeler
  • Enerji ve Emtia Fiyat seviyeleri

Ticaret odası, İhracatçılar Meclisi hepsinin ortak düşüncesi aynı 2018 İhracatta rekor yıl olacak, rekor ekonomik büyüme gerçekleşecek.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz