Yatırımcı Arıyorum

2018 Yılı İnovasyon Gelişmeleri

Nesnelerin İnterneti

2017 yılı yaşamımızı kökten değiştirecek teknolojik yeniliklere ev sahipliği yaptı. En önemli buluşlardan biri Nesnelerin İnterneti IOT oldu. (Internet Of Thıngs)

Kullandığımız tüm elektrikli eşyaların internete ve birbirine bağlanmasını sağlayarak yer, zaman mevhumu olmadan nesnelerin yönetilmesini mümkün kılan inanılmaz teknoloji yaşam seviyelerimizi daha üst standartlara taşıdı.

Peki nedir bu Nesnelerin İnterneti?

Nesnelerin İnterneti eşsiz bir biçimde nesnelerin arasında kurulan küresel düzeyde yaygın bir ağ ve bu ağdaki nesnelerin belirli bir anlaşma ile kendi aralarında iletişim kurma faaliyetleri olarak tanımlanıyor. Radyo dalgaları ve sensörler ile çalışıyor, buluşun ilk temelleri Doksanlı yıllarda atılıyor.

Günümüzdeki Durum nedir?

Mobil ağlar ve internetin kullanılacağı alanlar ile ilgili bilgi geliştikçe nesneler elektronik özellik kazandıkça cihazlar insanlar ile ive birbirleri ile kontak kurabilir hale geldiler. Bugün dünyanın nerede olursa olsun bir insan nesneleri izleyip kontrol edebilir. Küresel düzeyde cihazların birbirine bağlanabiliyor olması bir başka büyük kolaylık.

Küresel İletişim

Küresel düzeyde bir iletişim ağının kurulması veri büyüklüğü sorunlarını doğuracak veri analizi ve toplanması ile ilgili teknolojik gelişmelerde sorunu çözmek için daha fazla yenilik üretecektir. Bugün buzdolabınız peynirin bittiğini haber verebilir, arabanız en yakın benzin istasyonu bilgisini iletebilir, otomobilinizi izleyen sensörler kaza anında hemen algılayıp size ilk yardım çağırabilir, evler ısısını kendisi ayarlayabilir.

Tahminlere göre 2020 yılına kadar 26 Milyar cihaz internete bağlı hale gelecek. Kullanılacakları alanlara göre;

  • Endüstri
  • Bina Otomasyonu
  • Enerji
  • Sağlık
  • Ulaşım
  • Çevre Kontrol-Analiz
  • SCADA
  • Akıllı Ölçüm
  • Genel Aydınlatma
  • Akıllı Şebekeler

Sıkça Sorulan Sorular

SCADA NEDİR?

Merkezi izleme olarak tanımlayabiliriz SCADA’yı. Uzakta bulunan üretim ve iletişimi sağlayan nesnelerin takibini sağlayan, kontrol eden uygulama. Sensörlerden merkezi istasyona ulaşıyor veriler daha sonra HMI bağlantısı ile kontrol altında tutuluyor ve zaman baskılı olarak korunabiliyor.

AKILLI ÖLÇÜM

Kullanılan klasik yöntem sayaçlara IOT teknolojisinden yararlanarak inovasyon uygulanarak akıllı hale getirilmeleri günümüzün en büyük yeniliklerinden, akıllı yaşama adım attığımız temel aşamalardan biri. Uzaktan ölçüm sağlayan IOT teknolojisi ile maliyet giderleri azalmakta, enerji tahminlerinin yapılmasını kolaylaştırmakta, Enerji hırsızlığının önlenmesini sağlamakta ve ölçümler denetlenebilmektedir.

GENEL AYDINLATMA

Genel aydınlatma çalışmalarında IP alt yapısına sahip ışıklar kullanılıyor. Işıkların idaresi, denetimi merkezi istasyon tarafından gerçekleştiriliyor ve ayarlanabiliyor.

ÇEVRE KONTROL-ANALİZ

Doğal afetler günümüzde kullanılmaya başlanılan teknolojik uygulamalar ile erken haber alınabilmekte dolayısı ile can ve mal kayıplarından korunabilmek adına önlem alınabilmektedir.

  • Hava sensörleri
  • Yangın sensörleri
  • Deprem sensörleri
  • Toprak sensörleri

Her türlü doğal afeti algılayabilmekte, uyarı sistemleri ile iletebilmektedir.

SAĞLIKTA IOT

  • Uzaktan sağlık takip
  • Acil durum bildirimi
  • Giyilebilir teknoloji
  • Gerçek zamanlı bebek takip

AKILLI TEKSTİL

Teknolojik Moda sektörü dinamik bir seyir izliyor. Sektörün dev kuruluşlarının hepsi tüketici beğenisine cevap verebilecek teknolojik seçenekleri tasarlamak için adeta birbirleri ile yarışıyorlar. Akıllı tekstil ürünleri yakın tarihte akıllı aksesuarlar ile donatılarak medikal teknolojik özellik gösterecek ki bluz, pantolon gibi örnekleri üretildi.

AKILLI AKSESUARLAR

Aksesuarlardaki teknolojik özellikler cep telefonlarımızda bulunan niteliklerin saat, yüzük gibi aksesuarlara uygulanması düzeyinde akın tarihte bu özelliklerin çok daha fazlasını yerine getiri hale gelecekler.

Giyilebilir Teknolojiler tenimize temas etmeden hareket, mesafe, GPS, ivme ve jiroskop aracılığı ile Nabız, vücut yağ miktarı, terleme oranımızı, vücut sıcaklığımızı ve kas kayıt altına alabiliyor. Ancak uzmanlar bu teknolojinin henüz hatasız işlemediğini, geliştirilmeye, hatasız veri kayıt edecek hala getirilmesine ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.

21. Yüz Yıl konuşan makinelerin yılı oldu. IOT teknolojisi ile veri toplayan karar veren makinelere sahip olduk. 2018 yılının başlangıcı perakendecilik sektöründe de ev araç gereçlerini akıllı teknolojinin ileri safhasına taşıyor. Çamaşır makinelerine yüklenen veri bilgisi ile deterjan siparişi dahi verilebilecek deterjan markaları gelişmelerden mutlu.

2015 yılı internete bağlı cihaz rakamı 10 Milyar civarında iken kaynaklar, 2020 yılında bu rakamın 50 Milyarı bulacağını söylüyor. Günümüzün teknolojik olanakları zorla eve girilen bir konutun alarm sistemini çalıştırabilir, kaza yapan araca yardım çağırabilir, ışıklar kendi kendine açılıp kapanacağı durumları ayarlayabilir ve bunun gibi daha pek çok uygulama hayatlarımızı kolaylaştırmak üzere aktif hale geldi. Sağlıktan, ev yaşantımıza, sosyal hayatımızdan iş yaşamımıza, şehirlerimize, endüstriye hâkim IOT teknolojisi yeni yaşam standartlarımızı ve işlerimizi yapma biçimimizi etkilemeyi gelişerek sürdürecek.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi
Abone Ol
Bildirim Alın
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments