Yatırımcı Arıyorum

Dünyanın En Büyük Endüstrisi: Sinema Sektörü

Bu büyülü sektör, doğru bir senaryo ve sağlam bir yatırımla, milyonlar ve hatta milyarlar kazandırıyor. Türkiye’de her yıl 60–70 sinema filmi çekildiğini var sayarsak dünya çapında gösterimde olan binlerce filmin varlığını görebilmekteyiz. Peki, nedir sinema?

Sinema Nedir?

Sinema yedinci sanat olarak kabul edilmektedir. Film üzerine saptanmış görüntülerin ya da çizilen desenlerin, ışıkla bir perdeye art arda düşürülerek elde edilen hareketli görüntülerdir.

Ayrıca filmlerin gösterime girdiği büyük salonlara da sinema adı verilir. İlk bulunduğunda sinemaya “büyülü fener” adı verilmiştir.

Sinema Sektörü

Türk filmlerinin kalbi Yeşilçam, Amerika’nın film endüstrisi Hollywood ve Hindistan’ın rengârenk atmosferi, hareketli müzik ve dansları ile Bollywood. Türkiye’de çekilen film sayısının yılda 60–70 film arası olduğu biliniyor, Bunu dünya ülkelerine yayarsak oldukça yüksek sayıda film çekildiği anlaşılıyor. Özellikle Hollywood’da bütçesi milyon dolarlarla ifade edilen filmler her sene gösterime giriyor.

En Fazla Hasılat Rekoru Kıran Filmler

Hollywood, 2016 yılında sattığı sinema biletleriyle 11,4 milyar dolar hâsılat elde etti ve sadece 486,2 milyon doları animasyon film olan Kayıp Balık Dori sağladı. Kayıp Balık Dori en çok izlenen film olarak 2016 yılında yerini aldı.

2019 yılında ise birinci sırayı Kaptan Marvel filmi aldı. Film 812,3 milyon dolar hâsılat yaptı.

Hint sinemasının sevilen ve Türkiye’de de oldukça hayranı bulunan yapımcı ve oyuncu Aamir Khan’ın başrolünü oynadığı 2018 yapımı Thugs of Hindostan ( Hindistan Eşkiyaları ) filmi yayınlandığı ilk gün hâsılat rekoru kırdı. 522 milyon 500 bin Hindistan Rupisi ( 39 milyon TL.) ile en çok izlenen film arasına girdi. Film gösterimde kaldığı sürece bu hâsılat kat kat arttı tabi.

Türkiye’de ise hâsılat rekoru Recep İvedik serisine ait. Tüm eleştirilere rağmen çekilen 5 film toplam 85.986.157,33 TL hâsılat getirdi.

Sinema Sektöründe Yatırımcı Olmak

Sinema sektöründe yatırımcı olmak istiyorsanız, bunun için sağlam bir bütçeyi gözden çıkartmanız gerekecek. Ayrıca sponsor olarak mı yoksa yapımcı olarak mı yatırım yapacaksanız bunu belirlemeniz gerekir. Sponsor olmak maliyet acısından daha ekonomik ama yapımcı olmak bazı kriterleri gerektiriyor.

Yapımcı Olmanın Kriterleri

Yapımcı, filmin henüz fikir aşamasında iken başlayıp, gösterim sonrası satışına kadar tüm süreçlerini koordine eden ve planlayan kişidir.

Yapımcı olmak için ilk yapılması gereken sinema hakkında bilgi sahibi olmak ve mümkünse bu konuda gerekli eğitimleri almak gerekir. Üniversitelerin radyo televizyon bölümleri, yüksek lisans eğitimi ya da sinema atölyelerinde bu konuda eğitim almak gerekecektir.

Bir süre filmlerin kamera arkalarında staj yapın ya da gönüllü olarak çalışın. Filmin nasıl ortaya çıktığı, yapılan tüm işler ve harcanan maliyet, size bu sektör hakkında bilgi verip yol gösterecektir.

Sanat dalında yatırımcı olmak isterseniz, Kobi Vadisi platformunda yer alan sanat dalında yatırım‘a açık ilanları da inceleyebilirsiniz.

Yapımcı Olmak İçin Eğitim Almak

Finans yönetimi, insan yönetimi, bütçe hesaplama ve işletme hakkında bilgi sahibi olmalısınız. İyi planlama ve uygulama gücü, mesleki bilgi ve deneyim, iyi iletişim kurma ve ikna kabiliyetiniz varsa ve disiplin-plan-program içinde çalışabiliyorsanız iyi bir yapımcı olabilirsiniz.

Eğer daha önceden yönetmenlik, yazarlık ya da oyunculuk yapmış iseniz, bu sektörü yakından tanıdığınız ve eksi ile artı yönlerini bildiğiniz için yapımcı olarak zorluk çekmezsiniz.

Yapımcı senaryo ya da hikâyeyi seçer. Yatırım kaynaklarını belirler. Teknik ekibi belirler. Ekipmanların teminini sağlar. Filmin ilk çekildiği andan bitimine kadar, işleyişin sorunsuz devam etmesi için tüm tedbirleri alır. En son filmin dağıtım ve satışı işlemlerini gerçekleştirir.

Sinema Yapımcılığı Mesleği

Büyük bütçelerle çekilen filmler eğer istenilen izlenme oranına ulaşmazsa yapımcı zarar edebilir. Bu sebepten dolayı ilk önemli olan senaryonun etkili olmasıdır. Milyonlar harcanarak çekilen pek çok film tabiri caiz ise gişede çakılmıştır.

Örnek verecek olursak, Gecenin Kâbusu isimli film, 65 milyon dolarlık bir bütçeyle çekilmiş ama sadece 22 milyon dolar hâsılat getirebilmiştir. Film aynı adlı bir romandan ünlü oyuncu Ben Affleck tarafından senaryolaştırılmış, yönetmen koltuğuna Ben Affleck oturmuş, yapımcı olarak ünlü oyuncu Leonardo Di Caprio ile ortak olarak çalışmıştır. Ancak film istenilen başarıyı sağlayamamıştır. Bu durumda senarist çok önemlidir ve bu işin ehli olması gerekir. Bu yapımcı için büyük zarar demektir. Bu durum şunu gösterir ki senaryo yazmak ayrı bir yetenek işidir. Ne kadar büyük bütçelerle çekilirse çekilsin, senaryo izleyiciyi çekmiyorsa o film istenilen hâsılatı elde edemez. Yapımcının işini bilen kalemlerle çalışması daha uygun olacaktır.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz