Yatırımcı Arıyorum

Hububat Sektöründe Yatırımcı Olmak

Bakliyat Sektöründe İş Kurmak

Hububat sektörünün 2017 sonu itibari ile 8 Milyar büyüklüğe ulaştığını belirten kaynaklar 5 Milyar büyümenin kuru bakliyatta, 3 Milyar büyümenin pirinçte gerçekleştiğini belirtirken, sektörde 5000 İş görenin istihdam edildiğini açıklıyor.

Bilmeyenler için ufak bir hatırlatma: Hububat genellikle buğdaygillerden hasat edilen ürünlere ve tohumlarına verilen isimdir.

DÜŞÜK ÜRETİMİN SEBEPLERİ

  • 1990 Senesinden itibaren ekili alanlarımız azalmaya başlamış 20 Milyon Dekar ekili bakliyat alanımız azalarak günümüzde 7 Milyon Dekara düşmüş
  • 1994 yılında Türkiye Malzeme Ofisi tarafından verilen bakliyat desteği kesilmiş
  • Ekili alanların küçülmesi, desteğin kesilmesi sebebi ile üretim azalır
  • Azalan üretim sebebi ile Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri Hububat sektöründe öne çıkarlar

Hububat Sektörünün Büyüklüğü

Milli Tarım Politikası uygulamaları çerçevesinde pek çok uygulama hayata geçirilmeye başladı. Kg başına ürüne destek uygulaması yeniden başlamış her yıl uygulama artarak devam etmektedir. 2017 senesinde bu rakam Kg başına 30 Krş olarak gerçekleşmiş.

ÖRNEKLER

Tarım faaliyetlerinde ve Konya kadar bir yüz ölçüme sahip Hollanda’dan söz etmek, başarı hikâyesini paylaşmak yararlı olacaktır. Avrupa’nın nerede ise bu en küçük ülkesinin tarımsal ihracatı geçtiğimiz yıllarda bile 90 Milyar Dolarları geçiyordu.

Kaynakların sınırlı şartların ise zor sayılabileceği koşullarda Hollanda’nın elde ettiği başarı dikkat çekiyor. Başarılarındaki etkenleri araştıran konunun uzmanları Toprak, su ve tohumun öneminin bilincinde bir toplum olarak tanımlıyor Hollanda’yı.

Milli Tarım Politikası

  • Yeni tarım politikamızda çiftçi ekime alacağı destekleri bilerek başlıyor ve destekleme rakamları 3 yıl boyunca geçerliliğini koruyor böylece çiftçi planlama yapacak ve ne ekeceğine karar verecek süre ve bilgiye sahip olabiliyor
  • Havza Modeli uygulamaya konuldu. Devlet 21 ürüne, Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında destek sağlıyor
  • Topraklarımızda doğal gübreleme modeli kullanılarak verimliliği artırılıyor
  • Tarım sektörüne bugüne kadar 90 milyar destek sağlandı
  • Tarımsal faaliyetlerde sürekli bir büyüme hedefleniyor
  • Yerli tohum üretimi artırılarak 900 Bin Tona ulaştı büyüme sürdürülecek
  • Tarımı kalkındırma ve geliştirme politikaları geliştirilerek sürdürülecek

Türkiye’de Hububat Pazarı

BORSA

Buğday gibi ürünler borsada alınıp satılabiliyor, mevsim dönüşlerine göre fiyatı değişen buğdayın piyasadaki durumu takip edilerek bilgi sahibi olmak ve bu bilgi çerçevesinde borsada faaliyet göstermek yerinde olacaktır. Buğday Vadeli işlemler Borsası üzerinden işlem görmekte ve sektör ürünlerinin işlem gördüğü üzerinde çalışma ve araştırma gerektiren bir alan.

E-TİCARET

Kuru fasulye, Nohut, Mercimek gibi ürünlerde e-ticaret yöntemi kullanılarak faaliyet göstermek de yaygınlaşmaya başlayan ticari faaliyetlerden. e-ticaret ortamında Fasulye, nohut,  mercimek, pirinç gibi pek çok ürününün tek kalem üründe yoğunlaşarak ya da bakliyat olarak pek çok ürünün ticaretini yapabilirsiniz.

BAYİ OLABİLİRİSİNİZ

Hububat sektöründe faaliyet göstermek Bayilik sistemi ile oldukça pratik. Fasulye, nohut, Mercimek gibi ürünlerin bayiliklerini alarak sektöre yatırım yapabilirsiniz. Bakliyat olarak birden fazla ürünün bir arada satılması ile faaliyet gösteren işletmeler olduğu gibi ayrı kalemlerde ki ürünlerin bayiliğini almak mümkün. Ayrıca tohum bayisi olabilirsiniz her kalem ürün yerine tek tek kalem ürünün bayiliğini alarak hububat sektörüne giriş yapabilirsiniz.

Türkiye’nin yeni dünya düzeninde yerini belirleyecek karar ve uygulamalarını, iktisadi politikalarını tüm sektörlerimizde gerçekleşen yeni uygulamalarını, yenileşme çalışmalarını, atağa kalkan sektörlerin gelişmeleri hakkındaki bilgileri Kobi Vadisi olarak sizlerle paylaşıyoruz.

Türkiye kalkınma hamlesini gerçekleştirirken tarım ülkesi olan ülkemizin verimli topraklarını yeniden canlandırmak, ekim yapılacak alanları geçmişte olduğu gibi geniş alanlara yaymak bugünkü teknolojik imkânlar ve bilimsel yeterlilikle yeniden üretimi artırarak ihracatı üst rakamlara taşımak gayretindedir ve tarım faaliyetleri büyüyerek sürmektedir. Aktar Dükkanı Açmak

Bakliyat ticareti ve üretimi, satışı, çeşitleri yanında ilgili ürünleri ile tohum ve gübre gibi pazarı gittikçe büyüyen bir sektör. Buğday ve mısır en çok ithalat ve ihracatının yapıldığı ürünler kategorisinde. Bakliyat sektöründe ticari faaliyet göstermeyi arzu ediyorsanız risklerden korunarak düşük maliyet ile ticaret hacmi büyüyen bir sektörde sistemini oturtmuş, güçlenerek marka olmuş bir firmanın bayiliğini alabilir, ticaret hayatınıza çeşitli avantajların sahibi olarak rekabet şartlarını göğüsleyecek güce sahip bir işletmenin üyesi olarak başlayabilirsiniz.

BAŞARI HİKÂYESİ

Çorum’da yaşayan ve geçimlerini hamallık, nakliyecilik gibi işleri yaparak geçinen kardeşler gıda toptancılığı yapmaya karar verirler ve çuvallar ile aldıkları kuru bakliyat, kuru yemişleri evde aile birliği ile küçük paketler haline getirip satmaya başlarlar ihracatını gerçekleştirecek duruma gelirler ve iş bugün geldikleri sonuç 2 market 6 Fabrika.

Arzu ederseniz, Kobi Vadisi platformunda yer alan; Gıda Sektöründe Bayilik Veren Firmaları inceleyebilir, size en uygun firmaya ulaşabilirsiniz.



kobi vadisi

Yorumunuz