Yatırımcı Arıyorum

İmplant Sektörü İş Fikri

Türkiye’de ve dünyada implant sektörünün gelişimine bakmadan önce implant nedir? Nasıl bir cerrahi tedavi yöntemidir? Kısa bir bilgilendirmeden sonra implant sektörüne bir bakış atalım.

İmplant nedir? Tarihsel gelişim süresince nasıl bir ilerleme kaydetmiştir? İmplantın Türkiye’deki yeni nerededir?

İmplant Nedir?

İmplant, yapay diş köküdür. Ağızdaki eksik dişlerin, estetik ve fonksiyonlarını yeniden sağlamak amacı ile çene kemiğine yerleştirilir ve hastaya uygun belirlenen malzemeden yapılır.

İmplant tedavisi damak ve köprü protezi ya da kaplamaya oranla daha güvenli ve fonksiyonel bir tedavi oluşturur. İmplant kelimesi Türkçeye İngilizceden yerleşmiştir. Anlamı nakletmek ya da yerleştirmek olan implant, İngilizce kökenli olmasına rağmen, halk arasında konuşulan ve bilinen bir kelime olarak yerini almıştır.

İmplant, diş hekimliği alanında son 30 yılda popülerliğine kavuşmuştur. İmplantta, yapay bir diş, çene kemiği içine yerleştirilir ve doğal bir şekilde vazifesini yapması amaçlanır. Dental implant ise, ağızdaki eksik dişin eksikliğini gidermek amacıyla, ağız bölgesindeki kayıp kısımların tamamlanması için, çene kemiğinin üzerine ya da içine yerleştirilen, implant alt yapısından tutuculuğu sağlayan, titanyum maddesinden üretilen protez yapıdır.

DÜNYADAKİ İLK İMPLANT ÇALIŞMALARI

İmplant alanındaki çalışmaların ilk ortaya çıkışı 1010 yılındadır. Arabistanlı cerrah Abul Kasım, reimplantason çalışmaları ile ilk implant çalışmalarını başlatmış, 1089 yılında ise Maggiolo, ilk implant teorilerine uyan çalışmalarını yapmıştır.

1900’lü yıllarda ise implant alanında önemli çalışmalar ışığında gelişmeler yaşanmıştır. 1900 yılında William Lane, implantolojiye yeni bir yön kazandırmış, sonraki yıllarda ise John Bremnon barlı implantlar, Marzioni, Bruno ve Sonze ise endodontik implantı uygulamaya başlamıştır.

Lehmen, halkalı implant uygulamasını başarılı bir şekilde gerçekleştirmiştir. 1960’lı yıllarda ise M.Chercheve, Narrow- Widge olarak adlandırdığı ve tantalyum bileşenli implant uygulamalarını yapmıştır.

Jagues Scialom, tripot implantları uygulamış, Brenamark ise osseoitegrasyon (canlı kemik dokusu ile fonksiyondaki titanyum implant malzemesi arasında, ışık mikroskobunda 100 büyütmede görülen direkt temas) kavramını ortaya atmıştır.

Brenamark, ITI, IMZ, Linkow, Tremante, Ledermann, Münch ve Herkowitz, sayısı 12’yi geçen protetik diş tedavisi amaçlı implant sistemini piyasaya sürmüştür.

Türkiye’de İmplant Sektörü

Türkiye’de implant sektöründe yurt içi ve yurt dışı faaliyette bulunan tüm firmalar, Dental İmplant Sanayici ve İş Adamları Derneği, yani kısa adıyla İMPLANTDER adı altında birleşerek faaliyetlerine devam etmektedir.

Deneğin amacı ve hedefinde ise, Türk implant sanayisinin, dünya çapında gelişerek marka olması, faaliyet gösteren firmaların ihracat yapan kuruluşlar olarak hedeflenmesi ve Türk sağlık turizmine önemli katkı sağlamakta yapılan çalışmalar arasındadır.

İMPLANTDER, 2019 yılında kuruluşunun 6. yılını kutladı.

İMPLANT SEKTÖRÜNDE HANGİ İŞLERDE FAALİYET GÖSTERİLİR?

İmplant sektöründeki en faal yapılan iş, kullanılacak implantların üretimidir. İmplantlar, paslanma, aşınma ya da oksitlenme gibi durumlara karşı dayanıklı ve nakledildiği yerde sorunsuz kabul edilecek yapıda olmalıdır. Aksi halde hasta açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Bu sebepten dolayı implantlar; çelik, gümüş alaşımlar, altın alaşımlar, krom ve kobalt alaşımları, polimer, porselen ve titanyum malzemelerinden imal edilmektedir. Ayrıca bor madeni de implant yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca 3 boyutlu navigasyon teknolojisiyle yapılan implant tedavileri de hastalar arasında kabul görüp yaygınlaşmaya başlamıştır.

2012 yılına kadar implantlar yurt dışından ithal edilmekteydi. Türkiye’de implant üretimine 2012 yılı Eylül ayından itibaren başladı. İnsanların ihtiyaçları doğrultusunda da implant üretimi artış göstermektedir. Türkiye artık implant sektöründe, ithal eden değil, ihraç eden konumundadır.

İMPLANT TEDAVİSİNE YURT DIŞINDAN TALEP

Türkiye ve yurt dışı implant tedavi ücretlerine baktığımızda, Türkiye’de implant tedavisinin çok daha uygun olduğunu belirtmeliyiz. Ayrıca implant uzun ömürlü olması açısından da en çok tercih edilen diş tedavilerinden biridir.

Diyelim ki Almanya‘da bir implant tedavisi 400 eur (bugünkü kurla 2.543,58 TL) gibi bir ücrete yapılırken Türkiye de ise bunun yarı fiyatına implant tedavisi yapılması mümkün. Daha uygun ücret garantisi ve sağlıklı bir tedavi yapılması neticesinde yurt dışından pek çok hasta, artık implant tedavisinde Türkiye’yi tercih ediyor.

İmplant Sektöründe İş Kurmak

Ayrıca Türkiye’de faaliyet gösteren implant alanındaki dental firmaları da bayilik sistemi ile çalışmalarına başladı.

İmplant sektörü hızla büyüyen bir sektör ve bu alanda çalışmaya karar verenler için de oldukça karlı işlerden biri.

Siz de bu sektörde faaliyet göstermek istiyorsanız, implant bayiliği veren firmalara ulaşarak sağlık sektöründe kendinize bir yer edinebilirsiniz.



kobi vadisi

Yorumunuz