Yatırımcı Arıyorum

KOBİ’ler Nostalji Pazarlama Stratejisini Nasıl Kullanabilirler?

Şirketlerde Pazarlama Stratejisi

Zorlu rekabet şartları göz önüne alındığında,daha önce yapılmış bir ürünü üretmek veya herkesin sahip olduğu bir şeyi satmaya çalışmak, başarısızlık için güçlü bir nedendir. Ve bu gerçeklikten yola çıkarak yeni ürün fikirleri arayan şirketler hep ileriye ve yeniliğe bakarlar. Oysa tüketicilerin büyük bir çoğunluğu aslında geçmişe bakmayı severler. Bir pazarlama stratejisi olarak nostaljiye bakıldığından bu fikir sayesinde, işletmeler büyürken tüketicilere geçmiş dönemlerin en sevdikleri anılarını hatırlatırlar. İşte hangi ürün ve hizmetin satıldığına bakılmaksızın

Pazarlama Stratejisi Yöntemleri

KOBİ’lerin pazarlama stratejilerine nostaljiyi dahil etmelerinin bazı yolları:

Zamanlama Çok Önemli

Nostalji pazarlamasıyla ilgili yapılan ayrıntılı bir analiz çalışmasında, etkili bir şekilde uygulan stratejinin eski markaları nasıl canlandırdığı ve eski izleyicileri nasıl yeniden bağlayabildiği araştırılmıştır. Örneğin, Nokia kişilerin akıllı telefonlarda sosyal aşırı bağımlılık haline geldiği günümüzde, bir zamanda Snake ile dolu olan ikonik 3310’unu yeniden pazara çıkarılmıştır. Nokia bir trend izlerken bir eğilimi kırmıştır, ancak bunu yaparken tüketicilerin duygularını takdir etmeye amaçlamıştır.Bu şirket bir KOBİ’ye göre önemli ölçüde büyük olsa da aynı mantık geçerlidir. Mevcut eğilimlere dikkat edilmeli ve hedef kitlelere hitap etmek için hangisinden yararlanabileceği düşünülmelidir.

Duygulara Hitap Edilmeli

Tüm etkili pazarlama stratejileri, duygusal bir tepki ortaya çıkarmakta başarılıdır, ancak nostalji pazarlaması tüketicinin geçmiş duygularının yeniden yaratılmasına dayanır. Bir tüketicinin değerli anıları yeniden yaşamasına izin vermek, bir ürüne karşı çağdaş bir bakışla duygusal bağ yaratmada etkilidir. Oyun endüstrisinde okul dönemi çocukluk çağı anılarına hitap eden yeni örnekler vardır. Pokemon Go’nun son başarısı, artırılmış gerçeklik oyunu 1990’ların çocuk oyunlarından çok uzakta olsa bile, gençlerin bir kısmı tarafından yeniden hatırlanan anılarla yaşatılmaya çalışılmaktadır.

Diğer bir örnek ise klasik kart oyunu Top Trumps’ın ikonlarını kullanan Paddy Power slotudur. Top Trumps temasını görsel olarak ilgi çekici bir çevrimiçi slot oyununa uygulamak hem eski hem de yeniliğe dokunmaktadır. Benzer şekilde, Sony’nin minyatür PlayStation Classic’i de aynı şekilde orijinal ürünle birlikte büyüyen bir nesle hitap etmektedir. Nostalji, Sony’nin reklam kampanyasına nüfuz edecek, o zamandan beri oyun oynamaktan vazgeçen yetişkinleri cesaretlendirecek ve çocukluklarını yeniden yaşayacaktır.

Bir kişiyi daha kaygısız bir zamana geri götürmek, pazarlamada duygunun en güçlü kullanımlarından biridir. KOBİ olarak bunu yapmak için pahalı lisans anlaşmaları yapılması gerekmez, amaç o günlerin hangi bölümlerinin olumlu çağrışımlar getireceğini ve aynı estetiği izleyeceğini bulmaktır. KOBİ’lerde benzer bir ürün yaratarak, hatta anıları ve duyguları geri getirecek bir renk şeması kullanabilirler.

Geçmiş Başarıları Canlandırılmalı

Dünyanın en büyük markalarından bazıları, unutulmuş ürünleri geri getirerek bunu son yıllarda etkili bir şekilde kullanmışlardır. Pepsi’nin Kristal Pepsi’yi yeniden sunması, Coca-Cola’nın nostaljik dalgaları ve McDonald’ın Szechuan sosunun yeniden dirilişi, tüketici talebinden kaynaklanmaktadır. Pazarlama stratejileri geliştirirken müşteri isteklerini dinlemek çok önemlidir. Bu devasa şirketler tüketicileri uzun süredir kaybolan lezzetlerle yeniden bağlamış ve olumlu duygular uyandırmıştır. Bu nedenle geri dönüşlerini sınırlandırmak, popüler ürünleri düzenli olarak çekip yeniden devreye sokarak tüketicileri kızdırmamaya özen gösterse de çizginin aşağısında gelecek canlanmalara da kapılarını açmaktadırlar. KOBİ’ler açısından da bakıldığında şirkette ya da genel olarak sektörde hangi eski ürünlerin ikonik olduğu düşünülebilir.

Sosyal Medya Maksimum Düzeyde Kullanılmalı

TBT günü olan perşembe günleri kişilerin ortak hatıraları paylaşmaları için bir çerçeve sağlamada etkilidir ve bu geçmişe özlemdir. Otomobil markaları BMW ve Dodge, ikonik araçların gönderilmesiyle TBT’lerde başarı elde etmişlerdir. Bu sadece şirketin prestijini izleyicilere hatırlatmakla kalmaz, aynı zamanda kişiler nostaljilerini sosyal medya tartışmalarına yönlendirirken çevrimiçi trafik de yaratır. Bu, bir şirketin büyüklüğü ne olursa olsun, SEO’yu optimize ederek uygulanması kolay ve çok pratiktir. Sosyal medya kullanıcıları, özellikle iyi olduklarını düşündüklerinde paylaştıkları retro görüntüleri ve videoları severler. Bu fikirleri göz önüne alınarak sosyal medyada nostaljik pazarlama çalışmaları yapmak mümkündür.

Şirketlerde Pazarlamanın Önemi

Sonuç olarak bakıldığında, nostalji pazarlaması ancak tüketicinin duyguları ve istekleri göz önüne alındığında işe yarayabilir. Birçok büyük şirket nostalji pazarlamasını kilit bir strateji olarak benimsemektedir. KOBİ’lerde bu yaklaşımı kullanarak geçmişe özlem gibi evrensel bir duyguya hitap ederek başarılı pazarlama stratejileri geliştirebilirler.



kobi vadisi

Yorumunuz