Yatırımcı Arıyorum

Köyde İş Fikirleri

Köyde İş Yapmak

Günümüz teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte, her dönemin farklılığı girişimciler üzerine yansıdığı görülüyor. Bu gibi durumlarda girişimciler büyük bir oranla gelişerek yeni meslekler ve de sektörler inşa ediliyor. Bazen ise eski zamanlarda bilinen işleri yeni ile harmanlayarak daha modern bir optimizasyon ile günümüz sektörüne yansıtılıyor. Her geçen gün farklı mesleklerin çıkması ile birlikte gerek girişimcilerin gerekse ev hanımlarının ya da öğrencilerin ek gelir kazanmasına olanak sağlıyor.

Yetmişlerin sonları ve seksenlerin başlarından itibaren köylerden kentlere göç eden kişilerin oldukça fazla olduğu biliniyor. Şehir açısından düşünüldüğünde bu durum yerini olumsuzlukların başlangıcına götürüyor. Bu durum açısından düşünüldüğünde ise tam tersi bir göç durumu söz konusu oluyor. Şehirlerin geçimsizliği, zorlukları, kalabalıkları ve de trafiklerinden bunalan insanların çoğu yeniden köylerin dönmeyi ve köy hayatına adapte olup, o hayatı yaşamak istedikleri gözlemleniyor.

Köy Hayatında Çalışmanın Avantajı

Köy hayatı, şehir hayatına oranla oldukça avantajlı ve elverişli bir durum içerisinde sürdürülüyor. Köy ortamında çalışabilmenin sağladığı avantajlardan bir tanesi de kişilerin şehir hayatındaki kişilerden daha sağlıklı olduğu gözlemleniyor. Şehir hayatındaki iş sektörlerinde öncelik iş güvenli sonrasında iş olduğu halde, köy hayatındaki çalışma şartları ise sağlıklı olmak ön planda olduğu görülüyor.

Köylerde yaşamanın verdiği avantajlardan bir tanesi de temiz hava şartlarının olması oluyor. En fazla üç katlı apartmanların olduğu, her yerin ağaçlar ile çevrili olduğu ve de nefes alıp vermenin insanı rahatlatarak huzur içinde yaşandığı vurgulanıyor. Bunları dikkatle dinleyecek olursak köy hayatının insan hayatına etkileri genel anlamda incelenecek olursak pozitif yönde etkiliyor.

Köy hayatında çalışmanın bir diğer pozitif yönlerinden bir tanesi de ne kadar kalabalık olursa olsun büyük şehirlerdeki gibi sıkışık ve gürültülü bir gün geçirmeyecek olmanız olacaktır. Köy nüfuslarının geneline baktığımızda, ne kadar kalabalık olunsa da şehir hayatındaki geçirilen bir günden farkları olabiliyor. Kişi evine huzurlu bir şekilde dönme şansı yakalayabiliyor.

Köy Hayatında Çalışmanın Dezavantajı

Şehir hayatından bunalıp, köy hayatına geçiş yapan bir kişi ilk etapta oldukça yalnızlık çekebiliyor. Canı sıkılmasından ziyade eski günlerini, kentteki kaosu, stresli yaşama olan bağlılığı gibi durumlara ne kadar entegre olduğunu düşünebilir. Karmaşaları, hızı, bir yere giderken acele etmeyi özleyen bir modern dünyanın yeni bireyi, köy hayatının getirmiş olduğu sadelikleri ve doğallıklara alışması zaman alabiliyor.

Köyde çalışmanın getirdiği dezavantajlardan bir tanesi de iklim koşullarının değişim gösterebilmesi. Sert koşullara göre değişim gösterebilen iklim, organik üretimler için birçok olumsuz durum meydana getirebiliyor. Genel olarak bu durum üzerinden örnek verecek olursak, bazı olumsuzluklar meydana gelse de kişi iklim şartları karşı bünyesini alıştırarak dakik olmayı ve disiplinli çalışmayı öğrenebiliyor.

Köy Yerinde Yapılabilecek İşler

Köyde Organik Çiftlik Kurmak

Köy hayatında yapılacak işlerin başında gelen organik çiftliklerin içerisindeki serbest dolaşan tavuklar yer alıyor. Şehir hayatında da yapılan bu iş fikri, köy hayatına oranla daha uygun olmayan, her anlamıyla daha pis alanlarda yetiştirilen, çiftlikler içerisine tavukların sıkıştırıldığı ve özgürce dolaşamayan tavukların yer aldığı gözlemleniyor. Köy hayatında ise bu durum tam tersi şeklinde devamlılığını sürdürüyor.

Köyde yaşayan halkın beslenme alışkanlıklarının değişimi ile meydana gelmiş olan organik beslenme şekli, tüm pazarların değişimine neden olduğu gözlemleniyor.  Köy hayatında ilk işlerden biri serbest dolaşan tavukların ticareti olduğu biliniyor. Bir sonraki aşamada ise organik çiftlik kurmak, işletmek ve o kurulan çiftliklerde çalışmak yer alıyor.

Not: Bu alanda yeni bir iş kurmaya karar verdiyseniz, Kobi Vadisi editörleri tarafından hazırlanan piliç üretimi iş planı içeriğini incelemenizi öneriyoruz.

Köy hayatındaki kişilerin tarlalarının var olması, çiftliklerinin de var olduğu anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Bu durumu avantaja çevirerek çeşitli kümes hayvanlarını, çiftliğin büyüklüğüne ya da küçüklüğüne göre büyükbaş ya da küçükbaş memeli hayvanlar alınabilir. Bu duruma genel açıdan bakacak olursak, beslenme ve de gıda açısından oldukça organik olan çiftliğin bakımında, temizliğine ve de işletmesinde oldukça eğlenceli zaman geçirip, büyük kazançlar elde edilebiliyor.

Köy Hayatında Organik Süt Üretmek

Genel olarak köy kelimesi adı altında her geçen gün ineklerin büyümesi ve beslenmesi ile birlikte süt üretiminin yapılabilmesi anlamına geliyor. Yeteri kadar inek sahibi olan bir kişi organik bir çiftlik kurarak değişim gösteren kazançlar elde edebiliyor. Sadece pazarda satışlar yaparak değil, köy yaşantısı içerisinde de satışlar yaparak kazançlar elde edebilirsiniz.

Son zamanlarda çıkmış olan haberlerde kutular içerisinde tüketilen sütlerin sağlık açısından problemler oluşturduğunu, süt tüketimi konusunda organik olan sütleri tercih edilmesi öngörülüyor. Şehir hayatından köy hayatına geçiş yapmış bir kişi, bu durumu avantaja çevirerek yan köylerden ya da şehirlerdeki kişilere çiftliğindeki üretmiş olduğu sütleri satarak oldukça yüksek gelirli paralar kazanabilme durumları ortaya çıkabiliyor.

Organik Bal Üretmek

Ülkemizde arıcılık adı altında oluşan meslekler için ek bir sermayenin olmasına gerek duyulmadığı biliniyor. Kişinin bulunduğu ortam arıcılık yapmak için müsait ise organik bal satışlarının katlanarak artış gösterdiği gözlemleniyor. Örnek verecek olursak şehir hayatından köy hayatına geçiş yapmış bir kişi, bulunduğu köy sınırları içerisinde ortam arıcılık yapmaya müsait görünüyor ise oldukça fazla bir gelir elde edebileceği biliniyor.

Mantar Yetiştiriciliği Yapmak

Genel olarak ülkemizde en çok tarımsal faaliyetler içerisinde kullanılan ürünler mantarlar olarak gözlemleniyor. Ülke sınırımız içerisindeki topraklar tarım açısından oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz. Hemen hemen çoğu bölgemizde, bölgeye göre değişim gösteren mantar çeşitleri bulunuyor. Bazı mantar türleri binlerce lira edebiliyor. Kişinin köy hayatı içerisinde bu meslek grubunu yaparak mantar türüne göre değişim gösteren gelirler elde edebilir. Köy hayatında bu mesleği yapan bir kişi aylık olarak tahminler doğrultusunda minimum 500 TL gibi bir rakam kazanabileceği düşünülüyor.

Çobanlık Yapmak

Köy hayatının vazgeçilmezi olan çobanlığın köyde yapılan iş gruplarının başında gelerek, dışarıdan ne kadar sefil ya da son derece kötü bir meslek gibi görünse de ücretleri oldukça dolgun olduğu biliniyor. Bu meslek grubu üzerinden kazanılan paralar köyün büyüklüğü ve de küçüklüğüne göre değişim gösterebiliyor.

Günümüz meslek grubu içerisindeki ortalama bir çobanın minimum maaşı tahmini olarak 3 000 TL olduğu biliniyor. Kişi doğayı seviyor ve hayvanların gözetimleri ile ilgili bilgi sahibi ya da deneyimleri var ise bu meslek grubuna yönelerek günümüz ekonomi şartlarına oranla oldukça yüksek gelirler elde edebilir.

Bağ ve Bahçelerde Çalışmak

Kişinin doğa ile arasında bir uyum var ise bu mesleği köy hayatında oldukça iyi gelirler ile gerçekleştirebilir. Hayvancılık ya da zirai işlerden bunalan kişi, kendini meyve ve sebze üretmeye vererek daha gelirini daha yükseklere çıkarabilir. Bu durumu hem kendi bağ ya da bahçesinde gerçekleştirebilir ya da başka bir kişinin tarlasına bakarak geçimini sağlayabilir.

Ufak Alternatif İşler

Şehir hayatından bunalan ve kendini köy yaşamına entegre etmiş bir kişi dönemsel olarak köydeki yaşamın sessizlik avantajını kullanarak şehir hayatındaki yarım kalmış işleri tamamlayabilir. Dışarıdan almış olduğu işleri bu dönem zarfında kullanarak yerine getirebilir.  Kişi bu sessizliğin getirmiş olduğu pozitif enerjiyi kullanarak bir kitap yazabilir. Genel anlamda bakıldığında kültür odaklı olan bu işler, bu dönem süresinde yapılabilir.

Bu dönem içerisinde yapılacak bazı alternatif işlerden bahsedecek olursak;

  • Senaryo yazarlığı yapılabilir
  • Editörlük yapılabilir
  • Kitap çevirileri yapılabilir
  • Freelance işler yapılabilir

Köy Çocuklarına Eğitmenlik Yapmak

Köy hayatına adapte olmaya çalışan kişinin eğitmenlik yönü var ise, köy çocuklarına makul fiyatlandırma üzerinden ek dersler verebilir. Çünkü köy yaşantısı üzerindeki eğitimler ne kadar iyileştirilmeye çalışılırsa çalışılsın, ülkemiz sınırları içerisinde çok zor geçen ve stresli geçen sınavlar olduğu müddetçe köy yaşantısındaki okullarda alınan eğitimler yeterli olamayabiliyor. Kişi bu ve benzeri durumları avantaja çevirerek, ev ortamında çocuklara ek dersler verebilir,  çeşitli sınavlara hazırlayabilir ve de bildiği tüm püf noktaları çocuklara anlatarak onları hayata hazırlayabilir. Bu durum karşısında da düzenli olarak ek gelirler alarak bütçesini daha yüksek derecelere çıkarabilir.

Köy Hayatında Amatör Küme Hakemliği Yapmak

Şehir hayatında yapılan turnuvalardan hiçbir farkı olmayan bir durum olarak köy yaşantısına yansıdığı görülüyor. Amatör ve profesyonel seviyelerdeki maçların birçok kısmında bir profesyonel hakeme ihtiyaç duyuluyor.  Kişi bu durumu avantaja çevirerek boş zamanını hakemlik yaparak geçirebilir ve maç başına anlaşılan ücretlendirme ile ev bütçesine katkı sağlama şansı yakalayabilir.

Değişim gösteren maç ve maaşların seviyelere göre artış ya da azalış gösterebiliyor. Kişi birkaç eğitmenden aldığı sertifikalar ile bu tarz hakemlikler yapabilir ve de ilerideki maçlarda kaymakamlık ve belediyelerin de maçlarını yöneterek gelirine katkı sağlayabilir.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz