Yatırımcı Arıyorum

Kriz Dönemlerini Aşmak İçin Yapılması Gerekenler

Durgunluk Dönemi Stratejileri

Piyasalarda her zaman durgunluk yaşanabilir ve gerçek anlamda bundan kaçınmanın bir yolu yoktur. Özellikle küçük işletme sahiplerinin, bu durgunluk dönemlerinden etkilenebileceklerini kabul etmeleri, bu durgunluğun etkilerinden dolayı operasyonlarının kayabileceğini bilmeleri ve hazırlıklı olmaları gerekir. Firma sahiplerinin bu kriz dönemlerinden çıkabilmeleri, bazı koşulları bilmesi ve bunları akıllıca kullanması ile ilgilidir.

Aşağı piyasadaki durgunluk dönemlerinde yapılması gerekenlerle ilgili bilgiler bulunmaktadır:

Durumun anlaşılması

Bu tür bir durumda en önemli faktör, işlerin nasıl yürüdüğünü tespit etmektir.Mevcut işlemler hakkında ayrıntılı bir genel bakış elde etmenin birçok yolu vardır ve bu konuda modern teknolojiyi tam potansiyeliyle kullanmak önemlidir. Hala eski okul analitik yöntemlere güvenenler, muhtemelen çok şey kaçırıyorlardır. Bu, özellikle birden fazla alana yayılmış daha karmaşık finansal işlemleri olanlar için geçerli bir durumdur ve günümüzde küçük bir işletme için bile geçerli olabilir. Bu yüzden dikkatli olunmalı ve mevcut durumun doğru bir şekilde anlaşıldığından emin olunmalıdır. İşletmelerde İş Otomasyonu Kazancı Nasıl Yükseltir?

Daha fazla düşüş yaşama riski olduğunu bilme

Bu dönemlerde piyasanın kısa sürede istikrar kazanmaya başlaması beklenmez. Aslında, bir durgunluk geçirirken, piyasanın nasıl değiştiğine dikkat etmek ve her adımda daha kötü bir yönde ilerleyeceğini varsaymak çok önemlidir. Bu gibi durumlarda bu normaldir ve ne yazık ki uzun vadede durgunluğun iş üzerindeki etkisine karşı işi korumak için yapabilecek çok şey yoktur. Ancak, işlerin gelecekte kötü olacağını varsayarak, güvenli tarafta kalmak bu durumun aşılmasında önemli bir faktördür.

Acil durum tasarruflarını gözden geçirme

İyi bir birikim yığını her durumda iyi bir fikirdir ve özellikle küçük bir işletme yürütürken bu daha da önemlidir. Tasarrufları her zaman kontrol altında tutmak ve bu konuda nerede durulduğunu bilmek gerekir. Bunları kullanmaktan çekinmemeli, ancak harcanan miktarın mümkün olan en kısa sürede yerine konmasını gerektiği bilinmelidir. Tasarrufun asıl amacı onları her zaman hazır bulundurmaktır fakat çok fazla kullanmaktan kaçınılmalıdır. Ve maalesef bu bazı yeni başlayanların yapma eğiliminde olduğu büyük bir hatadır. Bu hataya düşmemek için harcanan parayı hemen geri koyabilmek için bir plan yapılmalı ve bu en önemli öncelik olmalı, bu plan hiçbir şekilde ertelenmemelidir. Çünkü bu uzun vadede çok pahalıya mal olabilirken yarın daha önemli bir durum söz konusu olduğunda bu tasarruflara ihtiyaç olup olmayacağının garantisi yoktur.

Kredi almayı düşünme

Durgunluk döneminde finansal çözüm üretmek için kredi iyi bir seçenektir. Tabii ki, bu kredi çok dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır, çünkü dikkatli kullanılmadığında şirketi daha da zor bir duruma sokabilir. Bazı krediler özellikle küçük işletmelerin ihtiyaçları için tasarlanmıştır, ancak her durumda bu kredileri kullanmak mantıklı değildir. Kişisel bir kredinin elde edilmesi bazen daha kolay olabilirken boşluğu kapatmaya yardımcı olabilir. Önemli olan, krediyi geri ödemek için sağlam bir plan olması ve ona bağlı kalınmasıdır. Kredi ödemesi geciktiğinde tasarruf edilen fon’dan ödemek daha zor bir duruma düşmeyi önlerken bunun en kısa dönemde yerine konması gerekir. Gecikme gibi durumlar ancak durumun daha da kötüleşmesini önlemek için gerekli gördükleri adımları atabilmeleri için borç veya kredi alınan yerden mümkün olduğunca erken almak gerekliliği önemlidir.

Şirketlerde Kriz Yönetimi

Tasarruf tedbirleri alma

Şirket harcamaları optimize etmek için nasıl tasarruf edebileceğini belirlemek gerekir. Bu konuda yapabilecek birçok şey varken, bazıları hemen belli olmaz. İşleri biraz küçültme, ofisi en azından geçici olarak eve taşıma gibi çözümler düşünülebilir. Bu, birçok açıdan tasarruf etmeyi sağlayabilir ve durgunluk döneminde tüm süreci daha kolay ve daha akıcı hale getirebilir. Bu aynı zamanda iş araçları ve diğer ilgili maliyetlerden tasarruf etmeye yardımcı olacak bir durumdur. Genel olarak, bu alanda seçenek sıkıntısı yaşanmazken, kriz iletişiminin çok güçlü olması kritik değere sahiptir. Şirketlerde Kriz İletişimini Geliştirme Stratejileri

Bazı işleri dış kaynak kullanımı İle yaptırma

Ölçek küçültürken yapılacak çalışmalarda dış kaynaklardan temin etmeye de bakılabilir. Fakat unutulmamalıdır ki dışarıda yaptırılan işlerin eğer dikkatli davranılmadığında karışma potansiyeli yüksektir. Fakat dış kaynak kullanımı,mevcut finansal durumu iyileştirmenin en iyi yollarından biri olabilir. Kriz döneminden geçerken uzaktan serbest çalışanlar işe alınarak istihdam boşlukları doldurulursa ve kartlar doğru oynanırsa kazanmak bile mümkündür. Bunun yanında dış kaynak kullanımında göz ardı edilmemesi gereken bir husus vardır. Şayet aşırıya kaçılırsa daha zor bir duruma düşülebilirken, dikkatli bir şekilde kullanımında iyi bir sonuçlar elde etmek muhtemeldir. Kriz geçtikten sonra aynı işgücüne tekrar dönüleceğini de garanti altına alınması gerekir, çünkü bu durgunluktan çıktıktan sonra yeni bir ekiple başlamak zor olabilir.

Krizde Uzun Vadeli Çözümler Üretme

Kriz dönemleri bu soruna uzun vadeli çözümler üretmek için iyi bir zamandır. Özellikle kilit noktadakiler krizi gözlemlemek için zamana sahip olurlar ve gelecek krizler için tecrübelenirler. Çünkü yaşanan kriz gelecekte bir durum olabilir ve o ana hazırlıklı olmak önemlidir. Bunun için pazar incelenmeli, şirketin farklı gelişmelere nasıl tepki verdiği gözlemlenmeli ve bu sorunlar için önemli ölçüde azaltabilecek yeni çözümler entegre etmeye dikkat edilmelidir. Bazı durumlarda, daha sonra finansal olarak daha iyi bir durumda olmayı sağlamak için biraz daha fazla para harcanabilir ve buna mümkün olduğunca erken bakmak iyi bir fikirdir. Harcanan paranın firmanın geleceği için yapılan bir yatırım olarak görüldüğünde işin sürdürebilirliğindeki rolünü kavramak mümkündür.

İyileşmeye hazır olma.

Firmalar piyasa düzeldiğinde, koşmaya başlamak için her zaman hazır olmaları gerekir. İşlerin er ya da geç düzeleceği konusunda herkes hemfikirdir ve bu olduğunda piyasanın toparlanmasından yararlanmak için iyi bir konumda olmak önemlidir. Mevcut mali durumu belirlemek ve gelecektekileri gerçekleştirmek için hazırlık yapmak bu çalışmalardan sadece ikisidir. Şirketin krizden kurtarılması sırasında izleyeceği bir sisteme sahip olması ve yakın gelecekte yapılması gerekenler konusunda tüm çalışanları aynı sayfada tutması şarttır. Çünkü bazı durumlarda, bazı fedakârlıklar gerekecektir ve herkesin bu durumdan haberdar olmasını sağlamak önemlidir.

Şirketin büyümesini kontrol etme

Bir şirketin büyümesi bazı durumlarda en az durgunluk kadar tehlikeli bir durum olabilir. Bazen kontrolsüz büyüme, bir işletmenin ilerlemesini öldüren ana faktördür ve bu düşünülenden daha sık gerçekleşen bir durumdur. Bazı durumlarda şirket son ay ve yıla göre çok fazla finans kaynağına sahip olur ve kontrolsüz büyüme kaydeder. Bu durumun kaçınılmaz sonucu kuruluşun genel yapısı ile ilgili birçok sorunun yaşanmasıdır. Çünkü büyüme sürecinin kontrollü ve adım adım yürütülmesi gerekir. Bilinmelidir ki; şirketlerin bu duruma düşmeleri nadir değildir, genellikle çoğu şirket kontrolsüz büyüdüklerini farkına varmazlar.

Durgunluk Dönemini Aşmak

Durgunluk dönemleri yukarıdaki koşullar ve olası riskler göz önüne alındığında korkulacak bir durum değildir. Sonuçta, bu süreçten geçen tek bir firma değildir ve tüm pazar aynı sorunları yaşamaktadır. Bu dönemlerde temkinli ve akıllıca davranmak koşulu ile dönem sonunda daha güçlü olmak bile mümkündür.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz