Yatırımcı Arıyorum

Kurumsal İmaj ve İtibar

Kurumsal İmaj Nasıl Oluşur?

Bir kurumsal firmanın imajı; stratejileri sonucu ortaya çıkan, firmanın sahip olduğu değerler, inançlar, tutum ve faaliyetleri neticesinde ortaya çıkmaktadır.

İnsanlar, bir kurumun imajından etkilenir ve buna göre firma hakkında bir yargıya sahip olurlar. İmaj bir çeşit algıdır.

İmaj zedelenmesi ise, kurum ya da şirketin yönetiminden, çalışanlarından ya da hizmetlerinden dolayı meydana gelebilir. İlk izlenim ve ilk değerlendirme, bur kurumun imajı açısından da önemlidir.

İmaj ve İtibar

Rekabetin kıyasıya yaşandığı iş dünyasında, kurumsal imaj için çalışmayan şirket ya da kurumlar, pasif bir algı sergiler ve imaj güçlendirme çalışması yapmadıkları takdirde, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler. Piyasada Rekabet Ruhu

Bir işletmenin imajı ve itibarı her şeyidir. İnsanlar üzerindeki olumlu imaj ve itibarını korumak zorundadır. İmaj ve itibar, hedeflere ulaşmak için bir yol haritasıdır.

Firmanın fiziki konumu, sloganı, çalışanların işletme dışında ve müşterilere karşı davranışları, firmaların katıldıkları sosyal sorumluluk projeleri, müşterilerin ürün ve hizmetlerden memnun kalması, mal ve hizmet kalitesi, hedef kitle ile iletişim, kurumsal imaj ve itibar için etken unsurlardır. Bunların eksik ya da hatalı olması durumunda, işletmede imaj ve itibar kaybı yaşanabilir.

İmajı güçlü işletmelerin marka değeri de yüksek olur. Misal, LCWaikiki hem ürünlerinin uygun fiyat olması, kaliteli ürünler satması, çocuk ve gençlere yönelik çalışmalarıyla imajı güçlü giyim işletmelerinden biridir. Aynı şekilde Starbucks, sürekli yenilenen dükkân tasarımları, müşterilerin kahvelerini sevmesi, bu şirketin imajının güçlü olmasını sağlamıştır.

Kurumsal İmaj Yaratmak

Mali açıdan; markanın mali değeri sebebiyle,

Pazar açısından; pazar payını artırdığı için,

İnsan kaynakları açısından; yetenekli insanlar için çalışılmak istenen bir işletme haline geldiği için değer yaratmaktadır.

Aynı sektörde faaliyet gösteren firmalar, ürettikleri ürün ve hizmet kadar imaj ve itibar açısından da birbirlerine rakiptir. Rekabet iyidir. Çalışma aşkını tetikler ve insanlara daha iyiyi sunmak için mücadele içine girilmesini sağlar ki bu da müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkartmasını sağlar.

Ayrıca rakip firmaların hizmet politikaları, firmanın imaj ve itibarını da şekillendirir. Firmanın imajı kadar itibarı da önemlidir. Güçlü imaj ve itibar, her zaman için kazanç getirir. Bir firmanın itibarını ve imajını etkileyen faktörler nelerdir?

Yönetimdeki Kişiler

Bir firmanın imaj ve itibarı, asli olarak yönetimdeki kişilerin davranışları ile ilişkilidir. Yapılan tek bir hata, yılların birikimini yok etmeye yeter. Özellikle bu durum sosyal medyaya yansıdığında, marka adına linç girişimi ve ürünlere boykot hareketi dakikalar içinde geniş kitlelere ulaşmaktadır.

Bu sebeple, markanızın imajı ne kadar güçlü olursa olsun, yapılan tek bir hata onu yerle bir etmeye yeter. Unutmayın insanlar affeder, sosyal medya affetmez. Bu yüzden özellikle yönetimdeki kişilerin hem iş hem de özel yaşantısındaki hareketlerine dikkat etmesi gerekmektedir.

Ayrıca, yönetimdekilerin şirket imajıyla ilgili yetkileri vardır. Müşterilerin, şirketle ilgili bir karar aldıklarında, yönetimdeki kişilerin tavır ve davranışlarına dikkat ettikleri bilinir. Yönetici, müşteri ile ilişkilerini sağlam ve olumlu tutmalı, imaj ve itibar zedeleyici tavır ve davranışlardan uzak durmalıdır.

Çalışanlar

Çalışanlar, bir işletmenin dış temsilcisi, dış dünyaya açılan yüzüdür. Çalışanlar açısından imajın güçlü olması için, eğitimli, işine sadık ve görünüşüne özen gösteren insanlar olması önemlidir. Burada devreye işletmenin İnsan Kaynakları Departmanı devreye girer. Çalışanların iş ahlakına uygun davranmaları gerekmektedir.

Satış temsilcisinin olumlu davranışları sebebiyle hepimizin bir ürün ya da hizmeti almışlığımız vardır. Çalışanlar, bir işletmenin kilit isimleridir. İnsan kaynakları biriminin, çalışanların kendisini her açıdan eğitmesi için gerekli eğitimlerini verdirmesi gerekir.

Çalışanlar, işletmenin gönüllü reklâmcılarıdır. İşletmeler, ürün ve müşteri odaklı olmalı ama en büyük yatırımı çalışanlarına yapmalıdır. İşinde mutsuz çalışan için kötü bir imajınız olacağından, bu durum bu çalışan aracılığı ile dış dünyaya da yansıyacaktır. Firmadan ayrılsalar bile reklâmını yapmaya devam edeceklerdir.

Bir çalışan tek bir cümle ile işletmenin imaj ve itibarını koruduğu gibi, yerle bir de edebilir. Çalışan işten ayrılacaksa onun mutlu bir şekilde işten ayrılmasına izin vermelisiniz. Emeklilikten sonra bile ikili diyaloglarda – Nerede çalıştın? gibi sorularla sıkça karşılaşılır. İşletmenin ya da kurumun adı söylendiğinde şirketin imaj ve itibar derecesi çok rahat belirlenebilir.

İkili İlişkilere Özen Göstermek

İşveren- çalışan, işveren- müşteri, çalışan-müşteri arasındaki ikili ilişkiler imaj ve itibar açısından önemlidir. Bu yüzden bu ilişkileri sağlıklı tutmak önemlidir.



kobi vadisi

Yorumunuz