Yatırımcı Arıyorum

Maske Üretip Satmak

Koruyucu Sağlık Maskesi Üretmek

Covid–19 salgın krizi, kişisel koruyucu ekipmanlara olan acil ve benzeri görülmemiş bir ihtiyacı hızlandırdı. Kişisel koruyucu ekipmanlar, bulaşıcı mikroorganizmalara karşı bir bariyer oluşturması amaçlanan önlükler, eldivenler ve maskeleri içermektedir.

Yüz korumaya yönelik ekipmanlar ise yüz siperleri, solunum maskeleri ve yüz maskeleri gibi ekipmanlardır. Bu ekipmanların çoğunu ve maske üretip satmak geçerli standartlara ve yasal gerekliliklere sahiptir.

Yüz siperleri, maskeler ve solunum aygıtları dâhil çoğu kişisel koruyucu ekipmanlar, bulaşıcı hastalık bulaşmasının önlenmesi ( Covid–19 ile ilgili kullanımlar dâhil) gibi tıbbi bir amaçla kullanılıyorsa Sınıf I tıbbi cihazlardır. Bu durumda, bir maskenin tıbbi amaçlı olup olmadığı konusunda üreticiler net olmalıdır.

Hastaneler ve kamu görevlileri, koronavirüs salgınıyla yüzleşen sağlık çalışanları için koruyucu donanımlar ararken, daha fazla şirket maske yapımı işine girmişlerdir. Hatta bireysel çalışanlar bile maske üretimine girişmişlerdir. Maske üretimi yeni bir iş kolu oluşturmuştur.

Maske üretimi yapmak istiyorsanız, hangi tür maske üretmek istediğinizi belirlemeniz gerekir. Öncelikle maske nedir ve nasıl kullanılmalıdır? Bu soruların yanıtlarına bir bakalım.

Maske Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Maske, hastalığın yayılmasını önlemek için kullanılan bir araçtır. Yüz maskeleri, ağzı ve burnu kaplayan ve sabitlemek için, kulak arkasına takılan kulak bağları ya da bantları bulunan maskelerdir. Maskeler farklı çeşitlerde, renklerde ve markalarda üretilmektedir. Maskelerin FDA (Amerika Gıda ve İlaç Dairesi – Türkiye’de Hıfzısıhha) onaylı olması gereklidir.

Yüz Maskesi Ne İçin Kullanılır?

Yüz maskeleri mikropların yayılmasını sınırlamaya yardımcı olur. Birisi konuştuğunda, öksürdüğünde ya da hapşırdığında, havaya başkalarına bulaşabilecek küçük damlacıklar bırakabilir.

Eğer bir insan hastaysa, koruyucu maskeler kişinin saldığı mikropların değerlerini azaltabilir ve diğer kişilerin hastalanmasını önleyebilir. Koruyucu yüz maskesi ayrıca kişinin burnunu ve ağzını, vücut sıvılarının sıçramalarından da korur.

Yüz Maskesi Ne Zaman Takılmalıdır?

Öksürme veya hapşırma hastalığından (ateşli veya ateşsiz) hasta olduğunuzda ve başkalarının yanında bulunmak zorunda iseniz, maske takmalısınız. Yüz maskesi, yanınızdaki kişilerin hastalığa yakalanmalarını önleyecektir. İnsanların ne zaman yüz maskesi takması gerektiğine dair belirli kurallar mevcuttur.

Ancak, koronavirüs salgınına bağlı hasta sayısı yoğun şekilde arttığından, ülkemizde 81 ilde sokakta maske takma zorunluluğunu getirilmiş, maske takmayanlara para cezaları kesilmeye başlanmıştır.

Maske Çeşitleri Nelerdir?

Maskeler üç çeşit üretilmektedir.

  • Cerrahi maske
  • Ventilli solunum maskesi
  • Ventilsiz solunum maskesi

Cerrahi Maske

Coronavirüs tedbirleri kapsamında, sokakta gördüğünüz herkesin taktığı maskeler, cerrahi maskelerdir. Bu maskeler, sağlık çalışanlarının, cerrahi işlemlerde taktıkları maskeler olduğundan dolayı cerrahi maske olarak adlandırılmaktadır.

Maskeler grip, Covid–19 ya da tüberküloz gibi solunum yolları hastalığına maruz kalan hastaların, hastalıklarını başkalarına bulaştırmaması içinde kullanılmaktadır. Cerrahi maskeler tek kullanımlıktır. Kullanıldıktan sonra, bir poşete konulmalı, poşetin ağzı iyice kapatılmalı ve bu şekilde çöpe atılmalıdır. Sokağa kesinlikle atılmamalıdır. Çöpe atılırken de poşetle atılması zorunludur.

Diğer maskelere oranla fiyatları daha ucuzdur. Daha önce eczanelerde, adedi 1 TL. gibi bir ücretle satılan maskeler, artık marketlerde 50 adedi 10 ile 15 TL. arasında bir ücretle, piyasada satılmaktadır ki tek maskenin üretim maliyeti 250–300 Kuruş civarındadır.

Ventilli Solunum Maskeleri

Bu maskeler, çoğunlukla tozlu ortamlarda ( maden ocakları vb.) kullanılır. Nemli ve sıcak havalarda, maskenin içinde bulunan havayı dışarı atmaktadır. Özellikle maden ocakları gibi uzun süreyi tozlu ortamlarda çalışan kişilerin kullandığı ventilli solunum maskeleri, üzerine bir cerrahi maske takılarak kullanılmalıdır.

Bunun nedeni, bu maskelerin filtreleme yapmadığından dolayı, hastaların kapmış olduğu enfeksiyonları başkalarına bulaştırmalarına engel olmaları amaçlıdır.

Ventilsiz Solunum Maskeleri

Bu maskeler; N95, FFPII ve FFPIII olarak adlandırılan, sağlık çalışanlarının özel durumlarda kullanılmasını amaçlayan maskelerdir. Üretildiği madde sayesinde virüs ve bakterilerin %95’ini tutmaktadır.

Coronavirüs gibi hızla bulaşan durumlarda sağlık çalışanları, hastaneye gelen hastaların muayenesi, yoğun bakım bölümlerinde yapılan tedaviler gibi riskin yüksek olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Hastanın kendisinde bu maskeler kullanılmaz, cerrahi maskeler kullanılır.

Maske Nasıl Üretilir?

Maskenin nasıl üretildiğine geçmeden evvel, üreticilerin maske üretim aşamasındaki sorumluluklarını belirtmek istiyoruz. Üreticiler, tüketici güvenliğine yönelik riskleri önlemek için özen gösterme yükümlülüğüne sahiptir. Amaçlar doğrultusunda makul ölçüde güvenli ürünler üretilmelidir.

Ayrıca, üretimde normal kullanım sırasında yaralanma riski oluşturabilecek hiçbir kusuru bulunmadığına dikkat etme yükümlülüğü vardır. Üreticiler, ürünün kullanım doğasında olan ve hakkında bilgi sahibi olan veya olması gereken riskler konusunda tüketicileri uyarmalıdır.

Yüz korumaları tıbbi cihaz olarak sınıflandırılmış olsun ya da olmasın, üreticiler ürünlerin tasarımından, imalatından, etiketlenmesinden ve pazarlanmasından sorumludur. Üreticiler, Coronavirüs gibi salgın krizi sırasında yüz maskesi ihtiyacını karşılamaya çalışırken ve tıbbi olmayan kullanım için yüz maskeleri, tüketicileri korumaya yardımcı olmak açısından önem kazandığından, geçerli yasal gereklilikler dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır.

Üretilen ürünler, mevzuata uygun olmalı, tasarım, imalat ve etiketlemede bir hata olmamalıdır.

Maske Üretimi Hangi Malzemelerden Yapılır?

Maskelerin üretildiği kumaş, non-woven kumaştır. Bu kumaş, dokuma kumaştan daha az kaygandır. Hava geçirgenliğine sahiptir ve daha güçlü bakteri filtrelemesi mevcuttur. Malzeme ise polipropilen olsa da maske yapımında polikarbonat, polistren, polieliten ve polyester kullanılabilir. Maskeler özellikle medikal maskeler, çok katmanlı olarak yapılır. Non-woven kumaşlar, üç-dört katmanlı olarak yapılabilir ve daha temiz ve ucuzdur. Her maske, fabrikasal işlemi bittikten ve satışa gönderilmeden önce, steril işleminden de geçirilir.

Maskeler üretildikten sonra bazı testlerden geçirilir. Bunlar yanıcılık, sıçrama direnci, solunum direnci, partikül filtrasyon verimliliği ve In virto bakteri filtrasyon verimliğidir. Bu testlerdeki amaç kullanım düzeyinin ve maskenin verimliliğinin en üst düzeye çıkmasıdır.

Maske Türünü Belirlemek

Maske üretimine geçmeden evvel üreteceğiniz maskenin türünü belirlemeniz gerekir. Medikal maskeler ve cerrahi maskeler aynı olarak düşünülse de aslında aynı değildir. Medikal maskeler, virüsler ve bakteriler gibi havadaki partikülleri filtrelemek ve ağız-burun çevresinde bir sızdırmazlık oluşturmak için yapılmaktadır.

Solunum maskeleri, partikül, buhar veya gaz olduğu ve hastaların viral enfeksiyonları olduğu durumlarda kullanılmalıdır. Medikal maskeler de prosedürel maskelerle aynı değildir. İşlem maskeleri hastanelerde yoğun bakım bölümünde kullanılabilir, ancak ameliyathane gibi steril ortamlar için onaylanmaktadır.

Maske Üretimi Yapmak İçin Neler Gerekir?

Maske kullanımı arttığı ve özellikle ülkemizde sokağa çıkıldığında maske kullanımı zorunlu hale geldiğinden dolayı, maske üretimi yapan firmaların ya da işletmelerin sayısı artmaktadır. Öyle ki ünlü tasarım firmaları bile, maske üretimine başladılar.

Maske üretimi yapmak için eğer kumaştan ve evde maske üretimi yapacaksanız, terzilerin kullandığı makineleri kullanabilmeniz mümkündür. Ancak kumaşını da dikkatli seçmeniz gerekir. Evde maske üretip satmak istiyorsanız, üreteceğiniz maskede kumaş olarak ince iplik sık dokuma özelliğine sahip olan, kenevir kumaş, keten-kenevir karışımı, pamuk veya keten-pamuk karışımı kumaşları tercih edebilirsiniz.

Maskelerin insanları koruyucu özelliğinin olması gerekir, bu da 3 katlı olması ve %90 civarında filtre özelliğinin olması gerekir.

Özellikle kerevir kumaş tercih edebilirsiniz çünkü bu kumaşın suyu tutma ve güneşten etkilenmeme gibi özellikleri mevcuttur. Organik kumaşlar tercih edilmelidir. Nano yıkanabilir olmalıdır.

Daha seri bir ürettim gerçekleştirmek ve bir maske dikim atölyesi açmak istiyorsanız, piyasada satılan maske dikim makinelerinden satın almanız gerekecektir. Bu makineler, maskeyi el değmeden otomatik olarak daha steril bir şekilde üretimini yapmaktadır. Bir maske makinesi, bir dakikada 100 maske üretebilmektedir. Makinelerin fiyatları, özelliklerine göre değişmektedir.

Ayrıca önemli olan bir diğer şey de, maske üretimi için gerekli izinlerin alınmasıdır.

Tıbbi maske üretimi yapılması için alınması gereken belgelerden biri Tıbbi Cihaz Satış Merkezi Yetki Belgesi’dir. Ayrıca devletin verdiği yatırım teşviklerinden yararlanmak için Yatırım Teşvik Belgesi alarak, teşviklerden de yararlanabilirsiniz.

Maske ihtiyacı sadece ülkede değil tüm dünyada da mevcut. Türkiye’de üretilen maskeler dünyanın pek çok ülkesine ihraç ediliyor. Maskenin ihracatını yapacaksanız Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan izin alınmalıdır. Koruyucu maske, koruyucu gözlük, kişisel korucu ekipman ve önlük üretimi için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan izin alınması gereklidir.

Maskelerin Satışını Nasıl Yaparsınız?

Maske satışı daha önce eczanelerle sınırlı olsa da bir süre sonra alınan bir kararla marketlerde de satışının yapılmasına başlanmıştır. Maliyeti 250–300 kuruşa mal olan maskeler, adedi 1 liradan satılmakta iken, maske üretiminin artması ve maske üretimine geçen firmaların da üretime katkısıyla birlikte, içinde 50 tane telli maske olan kutuların satımı ise 12,5 – 15 ve 20 TL. olarak satışa sunulmaktadır.

Maske satışı serbest olsa da kurallara uymak ve sağlıklı maskeler üretmek önemli. Yapılan denetimler sonucunda maskenin kullanıma uygun olduğunun belirlenmesi gereklidir. Ürettiğiniz maskeleri gerekli izinleri aldığınız takdirde, elektronik ticaret platformları, eczaneler, marketler üzerinden satabilirsiniz.


Yatırımcı Arıyorum

kobi vadisi

Yorumunuz