Yatırımcı Arıyorum

Müşteri Odaklı Pazarlama Nedir?

Pazarlamanın Temeli

Müşteri odaklı pazarlama günümüzde pazarlamanın temelini oluşturan bir terimdir. Önceki dönemlerde bir ürünün satışını gerçekleştirmek için iyi bir pazarlama kampanyasıyla ürünün çekici bir şekilde piyasaya sunulması yeterliyken, günümüzde artık bu pazarlama şekli yeterli kalmamaktadır. Markalarının sürekli aktif ve göz önünde olabilmeleri için müşteri bakış açısını da dikkate almaları şarttır. Peki; rekabet savaşları içinde müşteri odaklı pazarlama tam olarak nedir ve bu tip pazarlama dijital dünya da şirketlere ne kazandırır?

İşte müşteri odaklı pazarlama hakkında açıklayıcı bilgiler

Basit bir mantıkla bakıldığında bir ürün, üreticisinin zevkinden çok müşterisinin zevkine ve ihtiyaçlarına hitap ederse satılır. Ürünün sahibi üreticisi değil müşteridir ve bu gerçekten yola çıkılarak tamamen müşteri odaklı bir satışa yönlenmek gerekmektedir. Bir şey satmak isteyenlerin, artık nezaketten tutunda pazarlama trendlerine kadar birçok konuda kendini kanıtlamış olması şarttır. Ve bu her geçen gün daralan pazarda pay kapma kavgası giderek daha çetin bir mücadeleye dönüşmektedir.

Buradaki anahtar kelime  müşteri odaklılık yani müşterinin tüm şirket faaliyetlerinin odak noktası olması demektir. Bu şirketlerin ürünlerini pazarlarken günlük pazarlama çalışmalarında,parlak reklamların verilmesinin artık yeterli olmadığı anlamına gelmektedir. Bunun yanında aynı zamanda geleneksel iş modellerinin başarısına güvenmek de yeterli değildir. Temel olarak baktığımızda müşteri odaklılık; değer zincirinin müşteriyle başlaması anlamına gelmektedir. Müşteri odaklı pazarlama faaliyeti gerçekleştiren büyük markaların, ürün geliştirirken müşteri beklentilerine göre ürün kriterlerini geliştirmeleri anlamına gelir. Bunun yanında rekabetçi kalmak isteyen markalar, müşteri odaklılık politikalarını hem tekliflerinde hem de pazarlama faaliyetlerinde şirket kültürleri haline getirmek zorundadırlar.

Neden Müşteri Odaklılık?

Hangi şirket kendisine güven veren ve büyük miktarlarda alışveriş yapan müşteriler istemez ki? Her şirketin hayali olan bu müşteri profiline ulaşmak geçmişe göre günümüz tüketicilerinde daha zordur. Çünkü günümüz dijital teknolojileri tüketicileri daha bilinçli müşterilere dönüştürmüş ve bu anlamda bir sürü araçlar hizmetlerine sunmuştur. Ve artık tüketiciler her zamankinden daha seçici ve daha eleştirisel bir yapıya sahiptir. Mesela herkes yer ve zamandan bağımsız olarak yeni fikirler arayabiliyor, sınırsız kaynaklardan ilham alabiliyor, başkalarıyla fikir alışverişinde bulunabiliyor ve alışveriş yapabiliyor. Hem de bu imkânlar bir telefon tuşlamak kadar kolay.

İşte bu bilinçli tüketici modeli ile birlikte, firmalar arasında rekabet her geçen gün giderek daha da kızışmaktadır. Mesela Amazon’u ele alırsak şirket, satışlara ve hatta reklamlara yatırım yapmak yerine, yeni iş modelleri geliştirmek için büyük yatırımlar yapmaktadır. Bu şirket internet perakendeciliği başladığından bu yana pazar değerini katlamış ve dünyadaki en değerli şirketlerden biri haline gelmiştir. Bu kadar büyümesinde ana etken ise, bu şirketin pazarlama politikasında müşterilerinin ne istediğine kulak vermesi ve ihtiyaçlarını bazen onlar talep etmeden önce bile pazara sunmuş olmasıdır. Yalnız bu örnekten yola çıkarak müşteri odaklı satışı yalnızca dijital devlerin kullandığı düşünülmemelidir, çünkü daha küçük şirketlerde müşteri odaklı satışı şirket kültürlerine adapte ederek başarılı olabilmektedirler.

Müşteri odaklı pazarlamaya bakıldığında; yapılan reklamlar müşteri hedefli reklamlar olup kişiselleştirilmiş tavsiyeler ve yüksek kaliteli hizmet anlayışı bulunmaktadır. Şirketler müşterilerini tüm temas noktalarında ve kanallarında özelleştirilmiş önerilerle sürekli beslemek zorundalardır. Müşterilerini sürekli aktif olarak ve ürün tavsiyeleri ile şaşırtarak bunu müşterinin sadakatine bir teşekkür olarak sunarlar.

Pazarlamada Müşterileri Tanımanın ve Anlamanın Önemi

Bireysel olarak yola çıktığımızda, bir kişi karşısındakini tanımıyorsa onu mutlu etme şansı yoktur. Aynı şekilde bir şirkette müşterisini tanımıyorsa onu mutlu etme şansı yoktur. Bu nedenle şirketler müşterileri hakkında mevcut tüm bilgileri toplamak ve değerlendirmek zorundadırlar. Sosyal medyadan, web sitelerinden ve çevrimiçi mağazalardan edinilen bilgiler, doğru bir şekilde değerlendirildiklerinde şirketler için altın değerinde bir varlık oluştururlar. Ancak, yalnızca veri toplamak yeterli değildir. Elde edilen bu büyük veriler değerlendirilmelidir fakat büyük tüketim malları üreticileri bile bunu zor bir iş olarak görmektedirler. Eğer müşteri odaklı bir pazarlama yapılmak isteniyorsa; müşteri verileri detaylı bir şekilde analiz edilmeli ve kazanılan bilgi pazarlama ölçütlerine dönüştürülmelidir.

Teknolojik değişimlerin ve dijital devrimin getirdiği yenilikler her alanda olduğu gibi üretici tüketici arasındaki ilişkileri de etkilemiştir. Pazarlamanın izleyeceği tüketiciye yönelik tutumla, onların beklentileri, ihtiyaçları, isteklerinin değerlendirileceği bir yapılanma içerisine girilmesi kadar tüm şirket faaliyetlerinde bunu göz önüne almaları da hedeflenen başarıda esas bir kuraldır.



kobi vadisi

Yorumunuz