Yatırımcı Arıyorum

Parfüm Sektörü İş Fikri

Parfüm Sektöründe İş Kurmak

2011 Yılında parfüm sektörü Pazar büyüklüğü için verilen rakam 160 Milyon Lira, içinde bulunulan yıl ön görülen büyüme oranı %25. Yabancı parfüm markalarından birkaçı fiyatları aşağı çekince Pazar hareketlenmiş ve hem Türkiye pazarı büyümüş hem de fiyatı aşağı çeken markalar büyüme göstermiş. Avrupa ülkelerinin fiyatlarının oldukça altında satışa çıkan ünlü markalar, Türkiye’de satış grafiklerini bir hayli yükseltmişler.

Parfümün Tarihçesi

Modern parfüm sanayinin merkezi Fransa’dadır. Ardından İngiltere ve İtalya gibi moda dünyasının önemli olduğu ülkeler ve Amerika Birleşik Devletleri gelir. Doğu topraklarında kokunun bulunuşu nerede ise ateş ile beraber anılır ateşi keşfeden insanoğlu yanan bitkilerin kokusunu da keşfetmiş ve daha çok tütsü olarak kullanmışlar. Batı topraklarında ise M.Ö. 7 Yüz Yıl ile anılmaktadır ve M.Ö. 1. Yüz Yılda Doğu coğrafyasında kullanılmaya başlayan kokuların zaman içinde Batı coğrafyasına taşındığı dile getirilmektedir.

Avrupa’da ilk parfüm Macaristan’da kraliçe için üretilir Fransa’ya gelişi 16 Yüz Yıldır ve 17 Yüz Yıldan itibaren Fransa parfüm dünyasının merkezi konumuna gelir. Tarihteki en eski parfüm imalathanesi Kıbrıs’ta M.Ö. 2000 yılında Bronz Çağ döneminde varlık göstermiş.

Parfüm Sektörünün Geleceği

Küresel parfüm pazarı 2016 senesinde 40 Milyar Dolar ticaret hacmine ulaşmış sektörün 2026 yılına dek 5,9 oranında büyüme göstermesi öngörülüyor. Çağımızın gereği olarak toplumların Organik üretim ve tüketim faaliyetine önem vermeleri parfüm sanayisinde de kendisini göstermiş üretilen parfümlerde sentetik ve kimyasal ham maddelerden kaçınılarak tamamen doğal taze ham madde kaynaklarına yönelmeleri parfüm pazarının değerini yükseltmiş. (Açık Parfüm Dükkanı Açmak)

Parfüm sektörünün büyümeyi planladığı hedef coğrafya Asya, Pasifik ve Latin Amerika olarak gösteriliyor hedef bölge ülkelerinden Japonya seçenek dışı bırakılmış hedeflenen bölgelerde beklenen büyüme oranı 10,2 olarak ifade ediliyor.

Sektör e-ticaret uygulamasını önemsiyor çok fazla önemsiyor zira günümüz gençliği bilgisayar başından kalkmayan her işini internet üzerinden yapmayı tercih eden bir özellik gösteriyor dolayısı ile yakın gelecekte ve gelecekteki tüketici profili ticari işlemlerini, alışverişlerini internet ortamında yapma alışkanlığı olan kimseler olacak tespitinde bulunuluyor.

Yeni nesil tüketici profilinin özellikleri incelendiğinde karşılaşılan bir başka ayrıntı zevklerinin değişkenlik gösterdiği olmuş dijital çağın tüketicisi bir kokuyu kimliği olarak benimseme ve devamlı kullanmak eğiliminde değil belli dönemlerde değiştiriyorlar bulgusuna dikkat çekilse de pahalı ve lüks sayılabilecek parfüm tüketimlerine de talebin fazla olduğu belirtiliyor.

Sektörel Değerlendirme

Parfüm sektörünü kısaca değerlendirecek olursak ürün çağın gereklerine uygun olarak inovasyon geçirmiş kimyasal ve sentetiklerden uzaklaşarak tamamen doğal ve taze hammaddeye yönelmiş. Parfüm Pazar hacmi 2016-2026 yılları için sağlıklı büyüme planlarını belirlemiş, sektörün bugüne büyüme gerçekleştirerek geldiği ve oranları ortaya konulduktan sonra hedef pazarları ve öngörülen büyüme oranları açıklanmış. Bugün ve yakın gelecekteki parfüm tüketicisinin alışkanlıkları tüketimi hangi kanaldan gerçekleştirecekleri araştırılarak stratejiler belirlenmiş. Sektörün ortaya koyduğu veriler ve açıklamaları küresel düzeyde ümit verir nitelik taşıyor.

Son yıllarda parfüm sektöründe iş kurmak isteyen birçok girişimci yerel işletmeler yerine bir üretici veya yetkili firmanın bayiliğini alarak iş modellerini kurmaktadırlar. Şayet sizde bu sektörde iş kurmaya kararlıysanız parfüm bayiliği veren firmaları incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Kozmetik Sektörü İzinleri

Parfüm kozmetik sektörü içinde değerlendirilen bir ürün olması nedeni ile ithalatı da üretimi de sağlık Bakanlığı’ndan alınacak izne tabi. Firma adı ile sağlık Bakanlığı’na başvurularak Kozmetik Bildirim Kabul Belgesinin düzenlenmesi gerekiyor.

Sağlık Bakanlığından verilecek olan Kozmetik Kabul Belgesinin ürün gümrüğe gelmeden önce ithalat başlamadan önce alınması zaman ve para kaybınızın önüne geçecektir zira zamanında işlemlerin yapılmaması durumunda ürünleriniz gümrükte beklemek durumunda kalacak size zaman ve para kaybettirecektir.

Üretilen ve ihraç edilecek ürünlerde sağlık Bakanlığı’na bildirimlerinin yapılması, sağlık sertifikası alınması zorunluluğu bulunuyor.

Kimler İthalat Yapabilir

  • Vergi Usul kanunu gereği vergi numarasına sahip her gerçek ve tüzel kişi veya tüzel kişi olmayıp hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan ortaklıklar.
  • Kamu sağlığını, kamu ahlakını ve kamu düzenini bozmayacak ve yasalara uygun ürünlerin ithalatı yapılabiliyor
  • İthalat başvurusu Gümrük İdaresine yapılmakta
  • Özel anlaşmalarla gerçekleşen ithalatta vergi numarası koşulu aranmıyor
  • Yurdumuzda gerçekleşen Fuar etkinliklerinde vergi numarası koşulu aranmıyor
  • Kitap ve diğer yayınların ithalatında vergi numarası koşulu aranmıyor

Parfüm ithal edecek girişimcilerin ithalat konusunda bilgi alabilecekleri danışmanlar olduğu gibi doğrudan Gümrük idaresine başvurarak gerekli koşulları öğrenebilirler. Girişimci adayının izleyeceği yol haritasına katkı sağlamak, girişimcilerin ön bilgi edinmesini sağlamak amacı ile kaynaklardaki bilgileri paylaştık.



kobi vadisi

Yorumunuz