Yatırımcı Arıyorum

Şirkete İsim Bulma

Şirkete İsim Seçmek

Zaman geldi çattı. Hedeflediğiniz girişim şartlarını tamamlamanıza ramak kaldı ama bir sancıdır ki sormayın gitsin. Ne olacak bu şirketin ismi? Girişimde bulunanların birçoğu bu ikilemi yaşamışlardır. Aylardır hatta yıllardır ulaşmaya çalıştıkları iş fikri gelmiştir gelmesine de, ama ismi henüz belli değil. İlk etapta yatırım, mekân, lokasyon, çalışma prensipleri, ürün yelpazesi, müşteri, personel gibi başlıkların yanında, çok basit gibi dursa bile isim bir şirketin başına takmadan önce iki defa düşünülmesi gereken baş tacıdır. Hem akılda kalacak, hem sizi yansıtacak, hem telaffuzu kolay olacak diye uzar gider bu liste. Peki, nasıl bir isim seçmelisiniz? Gelin birlikte bir bakalım.

Şirket İsmi Nasıl Seçilebilir?

Adınızı kullanın

Evet, gerçek adınızı kullanın. Bu şirketin sahibisiniz ve bundan gurur duyduğunuzdan eminim, o yüzden dünyaya patronun kim olduğunu bildirmek sizin hakkınız. İsminizi ışıklarla görmeyi hayal ettiyseniz, bu şirketinizin tabelanızda olabilir. Tabi ki servet ve şöhret hayaliniz isim bulmanızın üstünde bir duygu olabilir bu etapta. Fakat bu şöhret duygusundan daha ilerisinde olan başka duygularda vardır. Mesela müşterinizin sizin firmanızı benimsemesi, memnuniyetini bildirmesi, ürün geliştirmek için fikir vermesi ve fikri aktarması gibi.

Moda Şartlarını Değerlendirin

Moda şartlarını takip ederek satışını yaptığınız bir ürünün adını şirket ismi olarak kullanabilirsiniz. Bu şirketinizin ne iş yaptığı hakkında müşterilerinizin fikir sahibi olmalarını sağlar. Mesela bir kadın ayakkabıcısının şirket ismini “Neşeli topuklar” koyması ya da bir çiçekçinin “çiçek dünyası” ismini kullanması gibi.

Konumunuzu kullanın

Şirketin bulunduğu yerde kalmak niyetindeyseniz, bulunduğu konumu isim olarak seçebilirsiniz. Bu seçim, sadece müşterilere ve potansiyel müşterilere nerede olduğunuzu hatırlamalarına yardımcı olmakla kalmaz, bunun gibi bir isim de burada kalıcı olduğunuzu ifade eder. Örneğin, 5. Caddedeyseniz, “5. Cadde Butik” adını verebilirsiniz.

Kitlenizi Düşünün

Şirket ürünlerinizin hitap ettiği belli bir kitle veya yaş grubu varsa o kitleyi anımsatacak kelimeleri isim olarak kullanabilir ya da belirlediğiniz isime ekleyebilirsiniz. Bazı kelimeler diğerlerine göre seçtiğiniz kitleyi daha iyi yansıtabilir. Genç, hiper, sportif vb. Fakat daha sonrada ürünleriniz de kitle değişikliğine girebileceğiniz gerçeğini de göz ardı etmemelisiniz.

Yaratıcı olun

Seçeceğiniz ismi yukarıda saydığımız şekillerde seçim yapmak, yerine yaratıcı bir fikirle isim bulabilirsiniz. Belki de beyin fırtınası yapmanın en güzel sebebi bu. Kim bilir? Kendi işinize, hayalinize yüzyıllardır hatırlarda kalacak bir isim seçeceksiniz. Olmayan bir şeyi bulma dönemi sancılıdır elbet ama çıkan fikir size ait olacak ve yine sizin bir eserinizin ismi olarak anılacak. Mesela “Google”

Aile ve Arkadaşlarınızdan Fikir Alın

Bazen bizim düşünemediğimiz bir fikir çevremizdekilerden çıkar. Bulunduğumuz sektörü tanımasalar bile, hiç beklenmedik şekilde güzel bir isim fikri oluşturabilirler. Bazı durumlarda içinde bulunduğunuz durumda kilitli kalırsınız ve fikir üretemezsiniz, oysa hiç bu alanla ilgisi olmayan biri sizi dışarıdan daha iyi görebilir. Ve tanımlamak için en uygun kelimeyi tespit edebilir.

Toplulukların Gücünü Kullanın

İsim seçimi yapabilmek için sizde sosyal medyanın gücünü kullanmayı ihmal etmeyin. İsim bulmak için çevrenizdekileri bir araya getirip isim seçme partisi düzenleyebilirsiniz ama hem masraflı olur hem de kısıtlı kişiyle bunu yapabilirsiniz. Oysa internet öyle mi? Anketler düzenleyerek, form sayfalarında tartışma açarak bunu yüksek sayıda ve farklı kitlelerle yapmanız mümkün.

Not: Şirket kurma hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için; şirket kuruluş rehberini incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Şirkete İsim Verirken Marka Pazarlaması Yapmak

20. yüzyılın ikinci yarısından beri, pazarlamacılar bir ismin sadece bir isimden çok daha fazlasını temsil edebileceği bilincindedirler. İsim bir ürünün özelliklerinin maddi olmayan değerlerin toplamıdır. Bilinçli girişimciler, seçtikleri ismin şirketlerine kazandıracaklarının farkındalar. Müşterilerin kafasında, ürünlerinin nitelikleri ve kalitesi hakkındaki algılar oluşur. Ve bu algıları aynı zamanda markaları olarak da bilinir. Bu yüzden seçilecek isim konusunda hassas ve dikkatli olunmalıdır. Eğer isim seçilir ve ilerideki tarihlerde değiştirilmek istenirse, geçmişte firmayı tanıtmak için harcadıkları çaba ve masrafların tamamı boşa gider.

Şirket ismi seçimi, bir şirketin başarı için çıktığı yolda ilk adımdır. İlk adımı doğru ve sağlam atılmış bir işletme, rakiplerine göre bir adım önde başlar. Telaffuzu estetik, akıcı ve kolay olan bir şirket ismi hafızalarda daha kolay kalır ve uzun yıllar silinmez. Ve unutmayın bu şirket sizin eseriniz, isimde bu eserin başlangıç noktasıdır.

Unutmayın

Firmanıza seçeceğiniz bu isim tıpkı yeni doğmuş bir çocuğa verilen ad gibidir. Firma yaşadığı sürece bu isimle anılacaktır. Sözleşmelerden, kartvizitlere, web sitesinden sosyal ağlara, tabela isminden, personel kıyafetlerine kadar hemen her alanda ilk ve ön planda olacaktır.

Markanıza seçeceğiniz isme karar verirken dikkat etmeniz gereken 2 nokta: öncelikle tpe marka sorgulama alanında gerekli isim sorgulamasını yapın ve firma isminizin domain sorgulamasını yapmayı da unutmayın.

Çok basit gibi gözükebilen bir kartvizitin bile, müşterilerde nasıl izlenim bıraktığını hiç düşündünüz mü? Bu konunun bile ne kadar detaylı ve önemli olduğunu anlatmak için kartvizitler adlı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.



kobi vadisi

Yorumunuz