Yatırımcı Arıyorum

Türk Hava Yolları Büyüyor

2017 yılının en iyi havayolları açıklandı ve Türk Hava Yolları Güney Avrupa’nın en iyi hava yolu seçildi. Uluslararası hava taşımacılığı grubu SKYTRAX tarafından yapılan açıklamada Türk Hava Yollarının 9. kez Güney Avrupa’nın en iyi hava yolu seçildiği duyuruldu.

Türk Hava Yolları 1933 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kurulmuş 1984 yılında 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 60 Milyar Lira sermaye ile kamu İktisadi Teşebbüsü statüsüne geçmiş. 2005 yılında özelleştirme kararı alındıktan sonra yüzde 24 kadar bir bölümü yabancılara satılmış diğer hisselerin ise devlet ve özel sektör elinde bulunduğu edinilen bilgiler arasında.

1990 yılında 700 Milyar sermayeye ulaşan Türk Hava Yolları, Kamu Ortaklığı İdaresi’ne bağlanmış günümüzde ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet verdiği belirtiliyor.2006 yılında halka arz gerçekleşmiş Türk Hava Yolları hisselerinin yüzde 50,88 kadar kısmı borsada işlem görmeye başlamış, yüzde 49,12 kadar bölümü ise T.C. Özelleştirme İdaresi Başkanlığında kalmış.

2006 yılında bakım ünitesi yüzde yüz sermayesi Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığına ait ayrı bir yapıya kavuşmuş. 2007 yılında Türk Hava Yollarının yarısından fazla bir bölümü özel sektöre geçmiş.1956 yılında kurucu ortaklar Cumhuriyet Gazetesi, Sedat Simavi ve Halefleri, Yeni Sabah Gazetesi, Milliyet Gazetesi, Vatan Gazetesi, Hayat Mecmuası, İstanbul Expres, Akbaba yayın evinden oluşan daha çok basın kuruluşları sahiplerinden oluşmuş.

Türk Hava Yolları’nın 1988 yılında bir dönüşüm süreci başlar, Stanford Üniversitesi İş İdaresi Fakültesi’nde yüksek Lisansını, Boğaziçi Üniversitesi’nde doktorasını tamamlamış olan Cem Kozlu, Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğü’ne atanır.

1987 ile 2002 faaliyet raporları karşılaştırıldığında 1988 başlarında uçak filo sayısı 27, 2002 yılına gelindiğinde uçak filosunun yaş ortalaması 6 ile 9 arasında olan 66 adet uçağa ulaşmış.1987- 2002 arasında yolcu sayısı 3 kat büyümüş.

Ulaşım sektörünün dünya ekonomisinin en önemli unsurlarından biri olduğunu, hava yolu ulaşımının ise kıtaları birleştiren ulaşım ağına öncülük ettiğini büyük bir hızla gelişerek büyümekte olduğunu sivil havacılık kaynakları açıklamalarında belirtiyor.

Ulaştırma Bakanlığı ‘Her Türk vatandaşı yaşamında en az bir kere uçağa binecek’ sloganı ile 2003 yılında Bölgesel Havacılık Projesini başlatmış, uçuş sayısı ve yolcu sayısının artması ile hava yolu ulaşım sektörü canlanmış.

Havayolu ulaşımı ile ilgili gelecek dönemde ki hedefler oldukça etkileyici. Konunun uzmanlarının yorumlarına göre 2030’lu yıllarda ses hızından iki üç kat daha hızlı yol alan İstanbul Amerika Birleşik Devletleri arasını 3 saatte kat edecek uçaklar olması mümkün.

Araştırmalara göre, dünyada farklı iş modelleri uygulamalarını ilk kez pazara giriş yapan firmalar hayata geçirmiş verilen oran yüzde Doksan Beşler de. Yine araştırmalar göstermiş ki sektörün eski firmaları yeni iş modeli uygulamalarını risk olarak gördüklerinden yerleşmiş yöntemleri ile yola devam ediyorlar fakat pazara yeni giren firmaların yeni iş modellerini uygulamalarına izin veriyorlar.

Riski yeni firmalar üstleniyor yeni iş modeli uygulamaları başarılı olursa yerleşik firmalar yenilenmelerini yumuşak bir geçiş ile bu yöntemleri satın alarak gerçekleştiriyor. Büyük ve güçlü firmaların yeni iş modellerine ve yeni teknolojileri bünyelerine almalarında izledikleri yollar oluşturdukları stratejiler çok farklı bazen o teknoloji ya da uygulamayı satın almak yöntemi ile bazen karşı bir ürün ortaya koymak sureti ile ya da küçük firmaların hisselerini almak sureti ile piyasa hakimiyetlerini sürdürebiliyorlar.

Hava yolu ulaşımı ayrı bir alan ve uzmanlık gerektirse de sektörün kendine has özellikleri bulunsa da ekonomik yapı olması bakımından ekonomi dünyasının diğer aktörleri ile benzer özellikler gösterebiliyor. Yeni teknolojilerin hayata geçirilmesi, rekabet koşulları ile başa çıkma, tüm alanları ile yenilenme, düşük maliyet yüksek kazanç hedefleri her sektör gibi hava yolu ulaşımının da hedefleri arasında bulunuyor.

Açıklamalara göre 2017 yılında Türk Hava Yolları giderlerinde yüzde 6 oranında bir düşüş gerçekleşmiş. 2018 yılı için hava yollarında 7000 kişilik bir istihdam öngörülüyor, 2017 yılında Türk Hava Yolları büyümesini sürdürmüş.  Aralık ayında Havana ve Karakas uçuşlarının açılacağı belirtilmiş, Meksiko city ve cancun ya da cabu bağlantısının kurulacağından da söz edilmişti.

2017 yılı için kargo cirosunda 960 Milyon Dolar gibi bir rakam hedeflenmiş, toplam gelir içinde ki yüzde onluk payın ise yüzde On Beşe çıkarılması ön görülmüş.



kobi vadisi

Yorumunuz