Yatırımcı Arıyorum

2018 Piyasa Tahminleri

Sektörel Piyasa Tahminleri

Otomotiv sektörü Türkiye pazarından memnun, tanınmış tüm markalar farklı rakamlarda büyüme kaydederek ticaret hacimlerini genişletmişler. Petrol endüstrisinde bu yıl yenilenebilir enerji üretimi, alternatif teknolojik uygulamalar gündemin ilk sıralarında bulunuyor. Yenilenebilir enerjiye, alternatif çözümlere yönlenmesinin sebebi olarak 2030-2040 yıllarına kadar petrol talebinin maksimum seviyelere ulaşacağı gösteriliyor.

Tekstil sektöründe 2018 sektörün yetkililerinin çok olumlu baktığı bir yıl olarak tanımlanıyor. Tekstilde imalat sanayi, hizmet ve ihracat büyüme göstermiş dolayısı ile 2018 yılının ivme kazanarak bağlı sektörleri ile birlikte ticaret hacmini büyütmesi ön görülüyor. Tekstil ve ham madde sektöründe ihracat rakamları zirve yaparak 10 Milyar Dolar’a ulaşmış, İmalât sanayi %11,1 büyüme göstermiş.

Hazır giyim ve Konfeksiyon sektöründeki büyüme %3 ile 17 Milyar Dolar olarak gerçekleşmiş. Avrupa ve Orta Doğu ile gerçekleşen ihracat rakamlarının 2018 yılında %8 ile %10 arasında artış göstermesi hedefleniyor.

Türkiye’de yabancı yatırımcı artışı 2017 yılının ilk yarısında %65 civarında gerçekleşmiş, Ocak-Mayıs ayı aralığında İspanya, Katar, Azerbaycan, Belçika ve Hollanda ülkelerinin yatırımları hâkim olmuş. Yabancı yatırımcının ülkemizde yöneldiği sektörler Bankacılık, Elektrik, Gaz, lojistik ve depolama olarak sıralanıyor.

Yerli yatırımcılar yurt dışında Ulaşım, Gayrı menkul, madencilik alanlarında yatırım gerçekleştirmişler. Türkiye’ye ilgisi yoğun yeni yatırımcı kitlesi Asya’dan geliyor Kore, Çin, Japonya gibi ülkelerin yatırım payının yabancı yatırım içindeki oranının %20 gibi bir rakama ulaştığını belirten kaynaklar oranın büyümesi beklentisi içinde olduklarını da ifade ediyor.

2018 yılında Havacılık sektörüne bakış olumlu, sektör dönemi kâr ile bitirmiş, 3. Hava Limanının açılması ile birlikte havacılıkta ipek yolunun gelişimi yaklaşımı söz konusu.

Gıda sektörü yabancı yatırımcının maksimum düzeyde rağbet ettiği ticari faaliyet alanı, yabancı sermaye rakamı 467 Trilyon olarak ifade ediliyor sakız ticaretinde pazarın %87 gibi bir bölümü yabancı sermaye olarak açıklanmış. Gıda pazarı genelindeki oran ise %30 olarak verilmiş pazarın tam rakamı 150 Milyon Dolar Olarak açıklanıyor.

Yabancı sermaye yatırımlarını lojistik faaliyetler içinde de görüyoruz. Uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde pazarın %80 civarı yabancı sermaye, toplam Pazar büyüklüğü 120 Milyon Dolar olarak açıklanıyor.

Reklamcılık sektörü yabancı yatırımcı bakımından tercih edilen sektörlerden pazarın %60-70 arasındaki miktarının yabancı sermayede bulunduğu tahmin edilmiş.

İlaç sektörüne gelince firmalar, çok uluslu yapı sergiliyor Türkiye’de 37 uluslararası firmanın faaliyet gösterdiği, firmalar içinde 7 şirketin üretimini Türkiye’de gerçekleştirdiği belirtilirken ilaç sektörüne yatırım talebinin yüksek grafik çizdiği, son iki yılda ulaşılan rakamın 300 Milyon Doları bulduğu ifade ediliyor.

Gazlı içecek sektörü yine yabancı sermaye yoğun pazarlardan biri, su pazarında yabancı sermaye yatırımları pazarın yarısına hâkim konumdalar. Damacana su için Pazar yabancı sermaye payı %10 olarak açıklanırken, bitkisel yağ pazarında bulunan 150 işletmeden Beşinin yabancı sermaye olduğu, Pazar büyüklüğünün 1.5 Milyon Dolar civarında gerçekleştiği yabancı sermayenin bu hacmin %20 gibi bir rakamını oluşturduğu belirtiliyor.

YABANCI YATIRIMCININ Türkiye talepleri uzmanlar tarafından değerlendirildiğinde ortaya çıkan rakamı az buluyorlar, uluslararası platform ölçek alınarak değerlendirildiğinde görülen tabloyu yetersiz bulan ekonomist ve girişimciler dünya üzerinde gerçekleşen yatırım faaliyetlerinin %2 – 2,5 oranında Türkiye’de gerçekleşmesi gerektiğini dile getiriyorlar.

Otomotiv, ilaç, gıda sektörü başı çekerken kalan tüm sektörlerde yatırım potansiyeli mevcut diyen uzmanlar bankacılık yatırımlarının da artırılması gerektiğinin üzerinde duruyorlar. Ülkemizde pek çok yabancı bankanın bulunduğunu ancak yatırım faaliyetinin bulunmadığının altını çiziyorlar.

Yabancı yatırımcının söz sahibi olduğu alanlardan biri lojistik, bu alanda başarılı ve yetki sahibi yabacı sermaye çünkü uluslararası uygulamaları en iyi onlar biliyorlar diyor yetkililer. Teknoloji kullanma seviyelerini, iş gören eğitimlerini üst düzeyde ve profesyonelce gerçekleştirdikleri belirtiliyor.

Yabancı sermayenin başarısındaki etkenler arasında sermaye güçleri ve Know-How sayılıyor.

Know-How nedir?

En sade tanımı ile Know-How bir işletmenin kendi üretim tekniklerini ve yöntemleri bilgisini bir başka işletme ile paylaşmalarıdır. Bilgi paylaşımı bazen kiralanma ya da satış akdi niteliğinde gerçekleşebiliyor. En sade tanımı bir işletmenin başarısının anahtarı olan bilgi bir başka söylem ile işletmenin ticari sırları olarak da ifade edilebilir.

TÜRKİYE’DE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA

Türkiye’nin dev şirketlerinin kalkınma hamleleri için yoğun faaliyet gösterdiğini söylüyor kaynaklar. Ülkemizin yeşil alanlarının geri kazandırılması, yenilenebilir enerji faaliyetleri, teknolojinin yoğun biçimde uygulanması işletmelerin önceliklerini oluşturduğu aktarılan bilgiler arasında.


bayilik veren firmalar

kobi vadisi

Yorumunuz