Yatırımcı Arıyorum

Balıkçılık Sektörü

Dünyada Balıkçılık

Balık tüketimi ülkemizde dünya ülkeleri ile karşılaştırıldığında daha düşük gerçekleşmekte. Araştırmalar dünyada üretilen toplam protein miktarının %6,5 kadarlık bir kısmının balıklardan elde edildiğini söylüyor.

Balık insanların sağlıklı beslenme ihtiyaçlarının ilk sırasında bulunması gereken yiyeceklerden. İçerdiği protein ve sağlıklı yağlar nedeni ile bedenimizin dostu olan balıklar aynı zamanda lezzet açısından da sevilen bir et türü. Sağlık açısından taşıdığı önem ile birlikte büyük yararları da göz önünde bulundurulunca balıkçılık sektörünün geliştirilmesi, sektörü oluşturan üretici, toptancı, perakendeci ve sektörün lojistik unsurları ile birlikte kalkındırılması, geliştirilmesi gerekmektedir.

Küresel düzeyde yapılan kıyaslamalarda Türkiye’nin balık tüketiminin kişi başına düşen miktarının artırılması, dünya ülkeleri kişi başına düşen balık tüketimine yaklaştırılması sağlık açısından zorunlu bir faaliyettir. 2000-2010 yılları arasında üretim Pazar hacmi 2.5 Milyar civarı olarak verilmiş.

Türkiye’de Balık Üretimi

2011-2015 yılları arasında yıllık üretim miktarı 653 Bin Ton ile 672 Bin Ton arasında gerçekleşmiş. Türkiye’nin coğrafi konumu üç tarafının denizler ile çevrili olması, ulusal ve uluslararası ticaret hacmindeki gelişme, Türkiyeyi küresel platformdaki balıkçılık sektöründe olumlu bir konuma yerleştirmektedir.

2000 yılı başlarında ülkemizin kültür balığı üretimini yükseliş göstererek 233.000 Tona yaklaşmış. Türkiye’de balık üreticiliğinde yeni uygulamalar ve yaklaşımlar uygulanarak üretimin artırılması yoluna gidilmekte. Balık üreticisi profesyonel balıkçılığın çok geliştiği ülkeler gibi ileri teknoloji uygulamalarına geçilmiş. Bazı kaynaklara göre dünya standartlarından daha ileri bir teknoloji kullanılmakta.

FUTURE FISH EURASIA 2018 (18-20 2018 tarihinde gerçekleşecek) uluslararası fuarda son uygulamalar, yeni teknolojiler sergilenerek sektörün hareketlenmesi güçlendirilmesi yolunda adımlar atılmış olacak.

Yamula Barajı iç su balık üretimine geçtikten sonra önemli bir Pazar alanı haline gelmiş. Kaynaklara göre üretilen toplam alabalık ve somon miktarı 33 bin Ton olduğunu söylüyor.

Balıkçılık Başarı Öyküsü

Yaşam öyküsü Bodrum’un bir köyünde başlıyor iş adamımızın babası o tarihte köyün bakkalı kendisi de bakkalda çırak. Babası askerden döndüğü zaman ortağımsın der fakat iş adamımızın gözü yükseklerdedir olmaz der babasına, çok kızar babası kendi anlatımı ile onu kapının önüne koyar. Köy ile merkez arasında minibüs şoförlüğüne başlar bu arada da köyden merkeze, merkezden köye bir şeyler getirip satarak ek gelir yaratmaya çalışır.

Sonra pazarcılık yapar daha iyi kazanacağı günler gelmiştir, bu süreçte hanımına her gün bir sarı lira alıp verir biriktirmesi için büyük bir araba alıp toptancılığa başlar. Fransa’ya mandalina satar hala pazarda çalışmaktadır. Bodrum’da bahçeler azalıp inşaat sektörü canlanınca Müteahhitliğe soyunur. 2000 kadar ev inşa ettiğini belirtiyor iş adamı bu tarihlerde balık tutmak hobisidir.

Balık çiftliği kurmaya karar verir bilinen iki Avrupa ülkesi bu konuda başarılıdır oralarda araştırmasını gerçekleştirir. Pazar’a kendisinden çok daha büyük bir firma da girmek üzeredir ama o daha düşük bütçe ile daha düşük kapasite ile çiftliğini kurar. 30 Ton ile başladığı girişimde kapasiteyi 30 Bin Tona taşır.

Alabalık ve yavru balıkta Avrupa birincisi olmuş. İç pazarda ülkemizin yavru balık ihtiyacının %70 civarındaki kısmını iş adamının üretim çiftlikleri karşılıyor. Ülkemizdeki 2000 civarında üreticinin balıklarını da verdiğini açıklamalarına ekliyor.

Bakkal çıraklığı, şoförlük, pazarcılık derken bugün 34 balık çiftliği, tekneler, 2 uyum merkezi, 3 ambalajlama fabrikası ile Avrupa birincisi olmuş bir iş adamı.

BALIKÇILIKTA FRANCHİSİNG

Balık tüketiminin ülkemizde çok düşük olmasından yakınıyor tüm üreticiler ve satıcılar. Büyük üreticilerin amacı kişi başı balık tüketimini ülkemizde de Avrupa ve Asya ülkelerinde olduğu gibi artırmak. Ülkemizde balık restoranları Franchising sistem içinde yer alarak daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyor.

Kişi başına balık tüketiminin artırılması, restoranlarda insanların daha fazla balık tüketmesi o restoranların kaliteli ürün sunduğuna olan inancın oluşması ile mümkün olacağından Franchising sistem sağlıklı ve kaliteli balığın güvencesi niteliğini taşıyacaktır.

Bağımsız balık restoranları, zaten balık tüketimi az olan ülke olmamız nedeni ile tüketicinin güvenini kazanmakta zorluk çekecek belirli müşteri potansiyelini oluşturacakları dönemlerde ağır rekabet koşulları ile savaşmak durumunda kalacaklardır. Franchising sistemde güvenilirlik, hizmet kalitesi ve diğer tüm unsurları oluşturmuş bir çatı altında yer almak hem balık tüketimini artıracak hem de yeni balık girişimcisini kazanç elde edebileceği güvenilir platforma taşıyacaktır.


yatırım ilanları

kobi vadisi

Yorumunuz