Yatırımcı Arıyorum

Başarma Kavramı ve Başarmak

Başarıya Ulaşmak

Başarmak, bir işi olumlu şekilde tamamlamak, istenilen şekilde sonuçlandırmak ve işin üstesinden gelmek anlamlarında kullanılır. Bir işte de olumlu sonuçlar elde etmek ve kazanmak için başarı şarttır.

  • Sizce başarmanın ölçütü nedir?
  • Çok lüks bir hayat sürmek midir?
  • Çok zengin olmak mıdır?
  • Son model araba kullanmak mıdır?
  • Çok fazla hayranının olması mıdır?
  • Yüksek maaşı olan bir işte çalışmak mıdır?

Hiç kendinize sordunuz mu ne kadar başarılıyım? Gelmek istediğim hedefim bu muydu? diye. Başarmanın ölçütü hiç bir zaman şan, şöhret, mal, mülk, zenginlik olmamalıdır. İleride dönüp kendinize baktığınızda, ben istediğim yerde miyim? diye sorduğunuzda, evet yanıtını verebiliyorsanız, işte bu başarmaktır.

Başarının Ne Olmadığını Anlamak

Başarılı olmak, çok paranın olması, sosyal medyada milyonlarca takipçinin olması olmasa da, pek çok insan başarıyı genelde maddiyat ya da şöhret ile bağdaştırmaktadır. Kaldı ki birçok insan, ünlü insanların başarılı olduğu konusunda yargıya varmaktadır ki her ünlü kişinin başarılı olduğunu ve doğru işler yaptığını söylemek büyük hata olur. Başarı, bir gün geriye dönüp baktığınızda, kendi hayatınızın muhasebesini tuttuğunuzda, bulunduğunuz yerden mutlu iseniz, başardınız demektir.

Ancak, sizi mutlu eden şey, bir başkasını mutlu etmeyebilir.

Başarısız olmak bazen size hiç ummadığınız anda, daha büyük başarıların kapısını açabilir. Bir işten kovulursanız daha iyi bir yere başvurup, işe başlamak şansınız yüksek olabilir.  Hedeflerimizi belirlerken başkalarının ne dediği değil, sizin ne istediğiniz önemlidir. Öncelikle kendimiz için başarı ne? bunun tanımlamasını yapmamız gerekir. Başarı, kişilere göre değişir. Senin başarı olarak gördüğün bir durum, başkası için normal olabilir.

Bir iş kurmak sana göre başarmak ise, bir başkasına göre de başarının ölçütü yurt dışında tanınan bir üniversiteden iyi bir bölümü, yüksek dereceyle bitirmektir. Ya da yıllarca uğraşan bir doktorun hastasına uyguladığı yüz nakli başarı ise, bir avukata göre de çok zor bir davayı üstlenmek ve kazanmak, büyük başarıdır. Bunun gibi yüzlerce örneği sayabiliriz.

BAŞARININ KENDİMİZCE TANIMINI YAPMAK

Her şeyden önce, başarının tanımını kendimize göre yapmamız gerekir. Eğer kendi çizdiğimiz yolu değil de başkasının bize çizdiği yolu izlersek, başarılı olmama ihtimalimiz yüksek olabilir. Bu da hayal kırıklığı demektir. Kendimizi başarısız ve mutsuz hissederiz.

Kendimizi, ben bu işi başarırım diyebileceğiniz alanlara yönlendirmeniz sizin açınızdan yararlı olabilir. Bunun için de kendinize bir rota belirlemelisiniz çünkü başarıya ulaşmak için rotanızda ilerlemeli ve bu rotadan sapmamak gereklidir.

Bir eğitim kurumunda eğitim gördüğünüzü varsayalım. Ve bu tanınan, büyük bir üniversite olsun. Üniversite, senin sadece işin için kullanabileceğin teknik ve bilgi birikimini kullanman için sana becerileri verir. Eğitim hayatı biter bitmez. Bu edindiğin teknik ve bilgi birikimini akıllıca kullanıp, ideallerini hayata geçirip başarmak, tamamen senin elinde olan bir durumdur. Başarmak, kişinin kendi tekelindedir.

Bir kitap yazdınız ve çok büyük bir satış elde ettiniz. Hatta o kadar çok talep aldı ki 2,3 hatta 4. basımı bile yaptırdınız. Bir kısım insanlara göre başarının ölçüsü, kitabın milyonlarca satışı iken, bazı insanlara göre başarının ölçütü, o kitabın insanların hayatlarına neler katabildiğidir. Eğer yazdığınız kitap, tek bir kişinin hayatını olumlu yönde değiştirebilmiş ise işte bu gerçek başarıdır.

Başarılı Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Başarılı olmak için yapılması gereken bazı şeyler vardır. Bunlar;

Kendimize Hedef Belirlemek

Başarılı olmanın şartlarından biri, kendimize hedef belirlemektir. Belirlediğimiz hedefe ulaşabilmiş isek kendimizi başarılı ve mutlu görürüz.

Çok Çalışmak

Hiçbir başarı bize altın tepsiyle ya da altın anahtarla sunulmuyor. Bunun için çok çalışmak, başarılı olmanın altın kurallarından biridir. Hedefinize ulaşmak ve rakiplerinizi geçmek istiyorsanız, her şeyin elinize hazır gelmesini beklemek yerine çok çalışmayı kendinize şart koşmalısınız.

Bir restoranda ayın personeli olmak bir personele göre başarı olsa da bir başkasına göre başgarson olmak daha büyük bir başarıdır ve kendisini o konuma getirmeye şartlandırması gerekir.

Başaracağına İnanmak

Bir işe başlarken, o işi yapacağına inanmak bir başarı ölçütüdür. İnanmadığın hiçbir işi isteyerek, kendini adayarak yapamayacağın için, o işi başarmak imkânsız gibidir. Bu yüzden başaracağına inanıp bir işe başlarsan, başarmak ihtimalin büyük oranda artacaktır. İnsanın kendisine inanması ve güvenmesi çok önemlidir.

Unutmayın, başarı sadece sizin gücünüzde gizlidir.


yeni iş fırsatları

kobi vadisi

Yorumunuz