Kendiniz için ulaşılabilir kişisel ve ticari hedefler belirlemek, genelde 5 yıllık bir plan ve “rüyalar” olarak adlandırılan daha büyük, daha iddialı hedeflere doğru basit ve tekrarlayan bir yoldur. Hedef belirleme hem başarı hem de başarısızlık getirebilir.
Hedef Belirleme Nedir?
İçindekiler
Karar ve hedef arasındaki fark, kişinin amacına ulaşmak için gereken planlama ve artımdır. Hedef belirleme istenen bir sonuç ve basitçe neyi başaracağınıza karar verme ve ardından bir tasarlama süreci olarak tanımlanabilir. Bir hedef belirlemenin anlamı, değişimi arzu etmemizdir ve bu şekilde hedef belirleme, geleceği planlamak ve şimdiki hayallerimizin bazı benzerliklerine ulaşmak için kullanılan entelektüel bir alıştırmadır. Kararlar pasiftir ve hedefler aktiftir.
Hedef Belirlemek
Başarılı bir hedef belirlemeye yönelik ilk adım, hedefin tüm yönlerinin bir analizidir. Her bir hedefin değerli olduğundan emin olmak istiyorsunuz, ancak günlük olarak hedef belirlemede basitlik ve tekrarlamanın önemi göz ardı edilemez.
Yapılacaklar listeleri oluşturmak, eylem, istenen sonuçlar veya ayrıntılı analiz için kapsamlı bir dökümantasyonu olmayan temel bir hedef belirleme şeklidir. Bu listeler genellikle üzerinde çalıştığınız daha büyük bir hedefin artımlı eylem öğelerini içerir. Gerçekte ulaşılabilir hedefler belirlediğinizden emin olmak için SMART hedef belirleme çerçevesini kullanabilirsiniz.
SMART = Spesifik, Motivasyon, Eylem Odaklı, Durumunuzla ilgili, Zamana bağlı.
Konu hakkında detaylı bilgi için: SMART (Akıllı) Hedef Belirleme inceleyebilirsiniz.
İş Hedeflerini Belirlemek
İş hedefleri, kişisel hedeflerle aynı hedef belirleme metodolojisini izler, alakalı, eyleme geçirilebilir ve ulaşılabilir olmasıdır. Bur iş eylem planı oluşturmak, gelecek yıl veya daha fazlası için size yön verecektir. Planlarınızı tamamladıktan sonra bir vizyon bildirimi, bir görev bildirimi ve eyleminizi başlatmak için belirli iş hedefleriniz olacaktır.
Başarıyı Teşvik Etmek İçin Hedefler Nasıl Kullanılır?
Hedef belirleme gücü küçük, sıkı motivasyon ve sonuçtadır. Daha fazla düşünülmesi gereken üç motivasyon noktası şunları içerir:
- Zorlu hedefler seçin
- Hem kısa hem uzun vadeli hedefleri seçin ve izleyin
- Hedefleri tutarlı tutun
Hedefin tamamlanması kolaysa, bu durumda çok az başarı vardır. Kendiniz için özellikle kolay hedefler belirlerseniz, sıkılır ve hedef belirleme alışkanlığından vazgeçersiniz. Zor olan, sonuçların değerli ve kendini gerçekleştirmesini sağlayan ve hedefleri belirlemeyi ödüllendirici hissettiren şeydir.
İş hedefleri açısından vizyon beyanı, yararlı bir meydan okuma aracıdır. Hem günlük operasyonlarınız hm de stratejik kararlarınızı için ilham verir.
Küçük ve kritik eylemlerin, yoğun bir planın arka planında kaybolması doğaldır. Ancak önceden belirlenmiş günlük hatırlatıcılar, hedeflerinize odaklanmanıza yardımcı olur. Her gün kişisel veya iş planlama oturumuyla okumak, meditasyon yapmak, egzersiz yapmak veya başlamak, hedef belirleme disiplininizi keskinleştirmek için harika bir rutindir. Bu günlük alışkanlıklar, hedefler belirlerken ve bunları gerçekleştirirken, motivasyonunuzu ve netliğinizi katlanarak artırabilir.
Kısa vadeli hedeflerinizin birbiriyle çelişmediğinden veya zarar görmediğinden ve bunların uzun vadeli hedeflerinize tutarlı olduğundan emin olmalısınız. İşletmenizin veya kişisel motivasyonunuzun belirttiği gibi kapsayıcı bir görev yolda kalmanıza yardımcı olur. Bir iş planlaması ile çalışmak, uzun vadeli hedef belirleme için nasıl bir çerçeve oluşturacağınızı gösterir.
Hedef Belirleme Başarıya Eşittir
Hedef belirleme sürecini başlatarak, kişisel düşünme ve öz disiplin kazanımlarına doğru önemli bir adım atmış olursunuz. Harika işler başaran kişilerin büyük amaçları vardır ve gözlerini yüksek ve bazen imkânsız görünen bir hedefe sabitlerler. Sonuçlar, hedef belirlemeyi takip eder ve alışkanlıklarınızın, motivasyonunuzun ve odaklanmanızın yansımasıdır.
Geriye Doğru Hedef Belirleme ile Ulaşılabilir Hedefler Nasıl Belirlenebilir?
Hedef belirleme zaman alıcı, ezici ve düşündürücü girişim olabilir. Aslında yoğun girişimciler tarafından en ertelenmiş faaliyetlerden biridir. Bunun nedeni, yalnızca nerede olmak istediğinizi açıkça tanımlamakla kalmayıp, aynı zamanda farklı, ölçülebilir ve eyleme yönelik görevlerden oluşan hedefler belirlemek için çok fazla düşünce, planlama ve öngörü gerektirmektedir. Yani bir çoğumuzun hedeflerini ertelemesi hiç şaşırtıcı değil.
Hedef belirleme, sizi bunalmış ve hazırlıksız hissettiren sekiz saatlik bir maraton projesi olmak zorunda değildir. Birçoğu belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir, alakalı ve zamana dayalı (SMART) hedefler koymayı kabul etse de, daha kolay bir şeye başlamak isteyeceğiniz zamanlar vardır. Bu daha kolay görevler, geçmiş eylemsizliğe ve ilerlemenize yardımcı olur.
Geniş, Büyük ve Uzak Bir Hedefle Başlayın
Muhtemelen zaten aklınızda bulunan birkaç önemli, uzun vadede hedefiniz var ve muhtemelen bu noktada gerçekçi ve mümkün görünmüyorlar. Bunlar daha gevşek fikirler ve daha sık düşündüğünüz istekler olabilir. Örneğin; bir işe başlamak, bir ev satın almak, kilo vermek veya bir kitap yazmak isteyebilirsiniz.
Bu istekler için seçtiğiniz hedef uzun vadeli olabilir, yani hedefin gerçekleşmesi gelecekte iki ya da daha fazla yıl olabilir. Ancak, süreci hızlandırabilmeniz ve daha kosa sürede bir dizi hedefli eylemi gerçekçi bir şekilde gerçekleştirebilmeniz koşuluyla, daha kısa vadeli hedeflerle de çalışacaktır. Başlamak için, geri kalanın üzerinde öne çıkan bir hedef seçin ve odak noktanız yapın.
Büyük hedeflerinizi Daha Küçük (Daha kolay) Hedeflere Ayırın
Artık nerede olmak istediğinize dair bir fikriniz olduğuna göre, hedefinize ulaşmadan hemen önce ne yapmanız gerektiğini düşünün. Büyük bir hedefe götürecek üç ila beş destek hedefi belirlemelisiniz. Diyelim ki bir iş kurma hedefimiz var. Hedefimize ulaşmadan önce neleri yapmamız gerektiğini belirlememiz gerekir.
Bir iş planı yazın, sattığınız ürün ve hizmetlerin özelliklerini belirleyin. Güvenli başlangıç giderlerini öğrenin. İşletmeniz için bir konum seçin veya bir ev ofisi oluşturun. Bir pazar planı oluşturun ve uygulamaya başlayın.
Ana hedefe ulaşmak için bu 5 destekleyici hedefin her biri gerekli olacaktır. Süreç boyunca devam ederken, daha büyük bir resmin parçası olmasına rağmen, bu hedeflerin her biri kendi başına bir hedef olarak ele alınmalıdır.
Küçük Hedefleri Belirli Hedeflere Bölün
Sürecin bir sonraki adımı, özetlediğiniz küçük hedeflerin her birini alıp, belirli hedeflere ayırmayı içerir. Örneğin “Bir iş planı yaz”’ı aşağıdaki hedeflenmiş eylemlere ayırabiliriz:
- İhtiyacınız olan iş planı türünü belirleyin
- Hedef pazarı araştırın
- İşletmenizi diğer işletmelerden neyin ayıracağını belirleyin ve benzersiz kılın
- İş planınız için finansal veriler toplayın
Önceki adımda belirlediğiniz destekleyici hedeflerin her biri için bu tür bir döküm gerçekleştirebilirsiniz. Hedef Belirleme Teorisi Hakkında Bilgiler
Tek Eylemlerin Ana listesini Oluşturma
Sürecin son kısmı, ana hedefinize ulaşmanıza yol açacak, her destekleyici hedefe ulaşmanıza yardımcı olacak tek bir eylemler listesi oluşturmaktır. Buradaki hile, her bir eylem öğesini olabildiğince basit ve spesifik tutmaktır. Nihayetinde, kısa bir sürede bur kerede kolayca tamamlayabileceğiniz basit bir görev listesi istersiniz.
Tek eylemleri tanımlamak hayati önem taşır çünkü momentum ve motivasyon oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Çok fazla parça gibi görünebilir ancak her biri isin liste oluşturduğunuzda, ne yapmanız gerektiği konusunda çok net bir fikriniz olacaktır. Hedefinize yaklaşmak için görevleri ve yapmanız için gereken sırayı göreceksiniz. Tamamlandığında, hedefinizi bir SMART hedef belirleme çalışma sayfası ile bir SMART hedef kontrolünden geçirebilir, her bir işlemi tek tek tamamlamaya başlayabilirsiniz.
Süreç boyunca, en küçük bir eylemin bile hareketsiz olmaktan daha iyi olduğunu ve bunu bilmeden önce hedefinize ulaşma yolunda olacağınızı unutmayın.