E-Spor’da Nasıl Para Kazanılır?
İçindekiler
E-Spor Nedir?
Ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlamış, bir takım bilgisayar oyunlarını tek veya birkaç kişi ile oynayarak bu oyun üzerinden turnuvalara, liglere katılarak mücadele etmeye ”eSpor” adı veriliyor.
Dünya genelinde eSpor; Counter-Strike, League of Legends ve Dota oyunlarıyla tanınmaya başlanmış olup son dönemlerde çıkan PUBG ve Fortnite oyunlarıyla kendini geliştirmeye devam ettirmiştir. Ülkemizde çok fazla ilgi görmesine rağmen ne yazık ki gelişimi yavaş sürmektedir. Dünya genelinde ise devletler ve büyük organizasyonların destek çıkması ile birlikte büyük turnuvalar düzenlenmektedir. eSpor sektörünün göstermiş olduğu bu büyüme, düzenlenecek olan olimpiyat oyunlarında yeni bir branşın eklenmesini sağlayabilir.
E-Spor Ne Kadar Zor?
Her işin bir zorluğu bulunduğu gibi bu işin de bir zorluğu bulunmaktadır. Bir işçi nasıl 8-12 saat arası fabrikada makinenin başında veya bir oradan bir oraya koşturmaktan yoruluyorsa bu durum eSpor oyuncusu için de geçerlidir. eSpor oyuncusunun uyanıp, kahvaltısını yaptıktan sonra 8-9 saat boyunca antrenman ve oyun atarak kendini geliştirmesi gerekiyor. Bilgisayar başında geçirdiği o süre içerisinde mental açıdan büyük bir yorgunluğa uğrayabiliyor. Bu yüzden takımlar oyuncularını zinde tutabilmek adına fitness, yüzme gibi birçok spor dalıyla ilgilenmesini sağlıyor ve sağlıklı besinler ile beslenmesini istiyor.
Ülkemizde bulunan çoğunluk kısmın ”Oturduğu yerden para kazanıyor.” tabiri belirtmiş olduğumuz yazı ile maziye gömülmüş oluyor. Siz de eSpor oyuncusu olmak istiyor iseniz sadece kendinize odaklanmanızı ve çevrenizin etmiş olduğu laflara aldırış etmemiş olmanız gerekmektedir.
E-Spor Takımları
Birçok spor kulübü ve yatırımcılar eSpor’a yatırım yapmaktadırlar. Bazı takımlar ise tek bir oyuna bağlı kalmayarak farklı farklı oyunlara da yatırım yapmaktadır. Örneğin; İsveç devi fnatic takımının hem CS:GO hem de League of Legends oyunlarında takımları bulunmaktadır ve bu takımlar göstermiş oldukları mücadele ile birlikte çok büyük başarılara imza atmıştır.
Ülkemizde ise eSpor’a yatırım çok düşük bir seviyededir. Takım kurucularıyla yapılan röportajlarda ”Sadece eSpor işini yapmış olsaydık çoktan batmıştık” cümlesine çok fazla denk gelebilirsiniz. Çünkü ülkemiz açısından bu durum çok büyük değişkenlik sağlamaktadır. Oyunlar, içerisinde barındırdığı figür, karakter vb. durumlar dolayısıyla birçok tepki almış ve devlet tarafından kısıtlama dahi getirilmesi gündeme gelmiştir.
E-Spor Neden Değerlidir?
eSpor sektörünün ülkemize girişi tam anlamıyla League of Legends oyunu ile başlamıştır. League of Legends oyununun yapımcı olan Riot Games’in Türkiye’de ofis açması o dönemde yatırımların hızla büyümesini sağlamıştır. Türkiye Büyük Finali (TBF) ve Kış Mevsimi Finali (KMF) gibi turnuvalar her yıl düzenlenerek eSpor’un gelişmesi adına öncü olmaktadır.
Türkiye’de League of Legends oyununda ise birçok öncü takım bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı ise; DarkPassage, HWA, Team Turquality ve Supermassive gibi takımlardır. CS:GO oyunu ise ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlamış ve öncü olmak adına Les Benjamins şirketinin sahibi Space Soldiers adında bir takım kurarak hem Türkiye’de hem de yurtdışında ismini duyurmuş aynı zamanda CS:GO arenası için önemli isimler arasında yer almayı başarmıştır.
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen 28-29 Eylül 2018 tarihlerinde İstanbul’un ev sahipliği yapmış olduğu Blast Pro İstanbul turnuvasında Space Soldiers üzücü bir sonuç ile turnuvaya veda etmişti, Danimarkalı oyunculardan oluşan son dönemin parlayan yıldızı Astralis takımı şampiyon oldu ve evine 125.000 $ kazanarak evine döndü.
E-Spor Oyuncuları Ne Kadar Kazanıyor?
eSpor oyuncuları bir fabrikada, iş yerinde çalışan kişilere göre çok daha fazla kazanmaktadır. Türkiye’de League of Legends oyunuyla tam anlamıyla başlayan eSpor serüvenine katılan oyuncuların çoğunda kendisine ait araba, ev veya elit semtlerde yaşayabilecek bir şekilde maddi bir yeterliliği bulunmaktadır. Bir televizyon programında geçen konuşmaya göre bir League of Legends oyuncusunun aylık geliri 10-15 bin Türk Lirası gibi bir değere ulaşabilmektedir.
Bu durum Türkiye’de CS:GO için çok büyük bir değişikliğe uğramaktadır. Birçok Türk CS:GO oyuncusu anlaşmış oldukları takımlardan ya maaş almıyor ya da çok az bir ücret ile anlaşmış oluyor. Maaş almayan oyunculara ise birkaç vaat sunuluyor bu vaatlerin gerçekleştirilmesi ise uzun bir süre alabiliyor yada sadece vaat olarak kalabiliyor, verilen en büyük vaatlerden bir tanesi olan ve eSpor’da gelecek olan başarının en önemli etkenlerinden birisi olan ”Gaming House” vaatler arasında ön plana çıkmış oluyor.
Genelde verilen teklifin içerisinde, ”Sizlere gaming house sağlayacağız, ev içerisinde, takım içerisinde olan tüm harcamalar bizim tarafımızdan karşılanacak” gibi benzer bir cümle kuruluyor. Bu durum oyuncuları ne kadar hoşnut etmese de ileride para kazanmak adına
yapabileceği büyük adımlardan bir tanesi sözleşmeyi kabul etmek oluyor. Gençlik ve Spor Bakanlığından Destek Almak
Her Oyuncu Para Kazanıyor mu?
Geçtiğimiz aylarda ise ülkemiz adına CS:GO’da öncü olan takım Space Soldiers oyuncuları, kazanmış olduğu parayı az bulduğu söylendi. Dolar kuru üzerinden almak istemelerinden dolayı bir protesto (Profillerini siyah renge bürüdüler) yaptıkları iddaa edildi. Yurtdışında boy gösteren CS:GO oyuncuları ise çok ciddi rakamlar kazanmaktadır. Bu oyuncuların aylık gelirleri neredeyse 15-30 bin $ arasında değişkenlik gösterebilmektedir.
Dünyanın en çok kazanan eSpor oyuncusu ise League of Legends oyununda, SK Telecom T1 takımında mücadele eden Koreli Faker olduğu söyleniyor. Faker’in yıllık gelirinin minimum 2-3 milyon dolar olduğu ve bu durumun yıl içerisinde 5 milyon dolara kadar yaklaştığı görüldüğü söyleniyor.
Ülkemizde çeşitli takımlarda boy göstermiş ve sonrasında yayıncılığı mesleği olarak tanımlamış bir isim ise Ferit ”wtcN” Karakaya oldu. Uzun süredir yayıncılığa devam eden Ferit, yayıncılığa başlamış olmasından sonra araba satın aldı ve bunların dışında ailesine de büyük katkı yaptığı söyleniyor. Son dönemlerde eSpor oyunculuğunu bırakıp yayıncılığa adım atmış olan isimlerden diğer isimler ise Şükrü ”Lelouch” Şentürk ve Kaan ”Elwind” Atıcı oldu. Yayın yapan kişiler sadece izleyiciler tarafından gelen abonelik ve bağış ücretlerinden maddi geçimini kazanmıyor. Yayın dışında firmalardan da sponsorluk ve reklam filmi gibi teklifler ile karşılaşabiliyor. Bu tekliflerden ise ciddi kazançlar elde edebiliyor. Sponsor Bulmak
Nasıl E-Spor Oyuncusu Olabilirim?
eSpor oyuncusu olabilmek için birçok önemli nokta bulunmaktadır. Bu aşamanın en önemli noktaları bilgisayar sistemin yeterli ve internet hızının yüksek olmasından geçiyor. Oyun esnasında herhangi bir ping durumu veya bilgisayarın yavaşlaması durumu oyuncuyu kötü etkilemektedir. O esnada yaşanılan moral bozuntusu oyuncuyu, oyundan tamamen düşürmektedir.
İki önemli nokta sonrasında can alıcı nokta aile desteğidir. Türk aile yapısı gereği bilgisayar, internet vb. araçlara kötü gözle bakılsa da kişinin sakin anlatımı ve yanında destekçisi bulunduğunda ailenin desteğini kazanmak çok daha kolay bir hale gelebiliyor.
Her kişinin oyun içerisinde belirli bir rolü bulunmaktadır. CS:GO oyunu üzerinden örnek verecek olursak, CS:GO oyununda 5 adet rol bulunuyor. Bu roller; In Game Leader, AWPer, Support, Lurker ve Entry Fragger olarak ayrılıyor. Kısaca özet geçmek gerekirse, In Game Leader oyun içerisinde taktikleri, karşı takımın yapabileceği taktikleri analiz eden ve oyunu okuyan kişiye deniliyor. AWPer ise oyun içerisinde AWP kullanan kişiye deniliyor, bu kişi oyundaki bölgelere girerken karşı takımın oyuncusunu daha rahat öldürebileceği düşünüldüğü için bazı taktiklerde ön taraflarda yer alabiliyor. Support rolü ise oyundaki bombaları kullanarak takım arkadaşının rakip takımdaki oyuncuyu öldürmesini sağlıyor. Lurker pozisyonu ise oyun zekası gerektiren bir pozisyon, bu roldeki oyuncu karşı takımın oyuncularını arkadan vuran kişiye deniyor. Entry Fragger ise genellikle M4A4, AK-47 gibi silahları kullanan önceliği bölgelere girerken ilk kişiyi öldürmesi oluyor.
Belirtmiş olduğumuz sorunlar halledilmiş olduğunda geriye kalan son aşama ise yeterli antrenman, turnuvalara katılım ve ismi olan oyuncularla tanışmak, bu tanışma ile birlikte takımlar arasında kendinize bir lobi oluşturabilir ve bir sözleşme imzalamak sizler için çok daha kolay bir hale gelebilir.